To δικομματικό ύφος και ήθος δε θα μπορούσε να αφήσει ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία και έτσι οι εξελίξεις μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη εντάχθηκαν χτες στο δικομματικό καβγά. Συγκεκριμένα, ο Τηλ. Χυτήρης ερωτηθείς για τη θέση της ΝΔ ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί τις εξελίξεις για να σκεπάσει τα εσωτερικά προβλήματα, μίλησε για «μικροκομματική αντίληψη της ΝΔ», συμπληρώνοντας ότι η ΝΔ «είναι πάντοτε καθυστερημένη, πίσω από τα γεγονότα» σε αντίθεση, όπως συμπλήρωσε, με την κυβέρνηση που διαθέτει «σοβαρότητα, ευθύνη και μέτρο»... Και ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου κατέληξε: «Ο ελληνικός λαός αυτό το κατανοεί και είναι σταθερά στο πλευρό της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη»...
Ερωτηθείς δε, για τις αποφάσεις των υπουργών Δικαιοσύνης σε επίπεδο ΕΕ, όσον αφορά την «κοινή δράση για την τρομοκρατία», ο Τηλ. Χυτήρης ισχυρίστηκε ότι «οπωσδήποτε θα τηρηθεί το Σύνταγμα και το εσωτερικό δίκαιο»...
Ας σημειωθεί ότι νωρίτερα μιλώντας ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση με θέμα τον πολιτισμό, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις, λέγοντας ότι «η τρομοκρατική επίθεση κατά των ΗΠΑ είναι έκφραση μιας νοοτροπίας που δε συμβιβάζεται με τον πολιτισμό. Ο πολιτισμός, είπε ο Κ. Σημίτης, προϋποθέτει την εγκατάλειψη διαχωριστικών γραμμών, των διαχωρισμών μεταξύ πολιτισμών, θρησκειών, νοοτροπιών... προϋποθέτει την κατηγορηματική αντίθεση προς την κοινωνία του φόβου, προς τη διεθνή κοινότητα της γενικευμένης ανασφάλειας που οραματίζονται οι φανατικοί της σύγκρουσης των πολιτισμών».
Οι «15» εκχωρούν εν λευκώ το δικαίωμα στους Αμερικανούς να δράσουν όπως εκείνοι θέλουν, υιοθετούν όλα τα αντιδραστικά μέτρα που πρότεινε η Κομισιόν και καταρτίζουν ενιαία λίστα υπόπτων τρομοκρατών και οργανώσεων
Associated Press |
«Υπάρχει παγκόσμια συμμαχία κατά της τρομοκρατίας (...) Οι ΗΠΑ νομιμοποιούνται βάσει της απόφασης του ΟΗΕ ν' αντιδράσουν (...) Οι ΗΠΑ παίρνουν τις αποφάσεις που τις αφορούν. Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για μόνιμη συνεννόηση (...) Το σημαντικό για την ΕΕ είναι να συμμετάσχει στην πολιτική μάχη κατά της τρομοκρατίας. Το πεδίο των επιχειρήσεων είναι πολύ μακριά από την ΕΕ (...) Είναι σημαντική η συνεργασία των χωρών που γειτνιάζουν στην περιοχή, όπως η Ρωσία και η Μ. Ανατολή (...) Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης θα προωθήσει τις διαδικασίες για τον εντοπισμό των υπόπτων τρομοκρατίας και των οργανώσεων που την υποστηρίζουν, ώστε να καταρτιστεί κοινός ευρωπαϊκός κατάλογος τρομοκρατίας».
Τα ανωτέρω δήλωσε αργά χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, πριν ολοκληρωθεί το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξέλλες, που συγκλήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα και σε μια πόλη που από το μεσημέρι και μετά είχε τεθεί σε κατάσταση πολιορκίας. Από τις δηλώσεις Σημίτη και ενώ δεν είχε ακόμη επιδοθεί το τελικό ανακοινωθέν, διαφαίνεται καθαρά ότι οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ δίνουν εν λευκώ το δικαίωμα στις ΗΠΑ να δράσουν «όπως αυτές αποφασίσουν».
Από την πλευρά της η ΕΕ εκφράζει «αλληλεγγύη» και «θέτει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ως πρωταρχικό στόχο της» (Κ. Σημίτης), αλλά θεωρεί πιο «σημαντική την πολιτική μάχη». Οπως δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, το πεδίο των επιχειρήσεων είναι «πολύ μακριά από την ΕΕ» και οι ΗΠΑ «νομιμοποιούνται να αντιδράσουν», αλλά:
1) «οι αντιδράσεις πρέπει να είναι εστιασμένες σε επιλεγμένους στόχους»,
2) «δεν πρέπει να θεωρηθεί αντιπαράθεση πολιτισμών» και
3) «τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα συμμετάσχουν στην αντίδραση ανάλογα με τις δυνατότητές τους.
Μ' άλλα λόγια οι ΗΠΑ αποφασίζουν μονομερώς για τον πόλεμο, πρέπει να έχουν συμμάχους στις γειτονικές ισλαμικές περιοχές των επιχειρήσεων και η ΕΕ δε θα πολεμήσει ως ΕΕ, αλλά ως ξεχωριστά κράτη - μέλη, όσα θα χρειαστούν οι ΗΠΑ.
Η ΕΕ καλεί σε μία παγκόσμια συμμαχία, υπό την κηδεμονία των ΗΠΑ, στην οποία θεωρούν σκόπιμο να συμμετέχουν τα περισσότερα από τα υπό ένταξη στην ΕΕ κράτη, η Ρωσία, οι «σύμμαχοί μας» Αραβες και μουσουλμάνοι, και «όσοι άλλοι είναι πρόθυμοι να υπερασπιστούν κοινές αξίες».
Σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη «ούτε ο Βρετανός Τόνι Μπλερ ζήτησε συγκεκριμένες ενέργειες, ενημέρωσε τη Σύνοδο Κορυφής για τις επαφές με τις ΗΠΑ, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γ. Φίσερ και ο Βέλγος Λουί Μισέλ».
Αντίθετα, όσον αφορά τον ευρωπαϊκό «τρομονόμο» ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ήταν πολύ σαφέστερος από τους υπουργούς του και ομολόγησε ανοιχτά ότι θα υπάρξει «κοινός ευρωπαϊκός κατάλογος υπόπτων τρομοκρατίας», καθώς και οργανώσεων που τους υποστηρίζουν. Επίσης «θα δημιουργηθεί ο κοινός δικαστικός ευρωπαϊκός χώρος» και η αντι-τρομοκρατική «συνεργασία». Θα υπάρξει «αστυνομική συνεργασία» και «κοινές δράσεις». Επιβάλλεται καλύτερη συνεργασία και περισσότερη ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις αντίστοιχες υπηρεσίες των χωρών - μελών, ενώ θα δημιουργηθούν κοινές ανακριτικές ομάδες που θα δράσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσπάθησε να καθησυχάσει και για τις οικονομικές επιπτώσεις από την παγκόσμια κρίση. Η ανάπτυξη της ΕΕ θα μειωθεί φέτος στο 1,5% αύξηση του ΑΕΠ και θα υπάρξει «ελαστικότητα».