Διεκπεραιωτές των κυβερνητικών αποφάσεων θέλει η κυβέρνηση τους δήμους και τις νομαρχίες
Οι κατευθυντήριες προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου «Μεταρρυθμίσεις στην ΤΑ», που γράφτηκε από ερευνητική ομάδα για λογαριασμό του «ΙΣΤΑΜΕ Α. Παπανδρέου». Προτάσεις που συμπλέουν με τις γενικές κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της ΕΕ και στόχο έχουν τη λειτουργία του δημόσιου τομέα με ανταγωνιστικά, ως προς τον ιδιωτικό, κριτήρια. Το βιβλίο παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο του ΥΠΕΞ, όπου μίλησε και η υπουργός Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου.
Ενα από τα πορίσματα του βιβλίου είναι ότι οι σχέσεις κράτους-Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι «σχέσεις αλληλοσυμπλήρωσης και συνεργασίας». Δηλαδή, όπως είπε και η υπουργός, «τα θέματα προγραμματισμού να ανήκουν στο κράτος και αυτά της διοίκησης στα αιρετά όργανα». Συνεπώς, επιθυμία είναι η Αυτοδιοίκηση να διεκπεραιώνει απλά τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης.
Παράλληλα, «για κάθε επίπεδο Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης πρέπει να εξασφαλίζονται οι πόροι που είναι αναγκαίοι για την άσκηση των αρμοδιοτήτων». Ο τρόπος βρίσκεται στη συνέχεια: «Με ένα σύστημα χρηματοδοτικών πηγών που θα ενισχύει την αυτοτέλεια και την ικανότητα σχεδιασμού και υλοποίησης εκ μέρους του κάθε επιπέδου και θα μειώνει διαρκώς την εξάρτηση από επιχορηγήσεις». Στο σημείο αυτό διαφαίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει σταδιακά την επιχορήγηση των δήμων, οι οποίοι προκειμένου να λειτουργήσουν θα αναγκαστούν να στραφούν στη φορολόγηση των δημοτών, στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και στην ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών.
Τέλος, σημειώνεται στο βιβλίο: «Οι ριζικές αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας των ΟΤΑ προϋποθέτουν συνολικό σχέδιο θεσμικών παρεμβάσεων». Πάνω σε αυτό ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντ. Μακρυδημήτρης, έτερος ομιλητής, ήταν σαφής: «Οι 13 διοικητικές περιφέρειες, που τώρα λειτουργούν ως εξαρτήματα της κεντρικής διοίκησης, μπορεί να αντικατασταθούν από 10 πραγματικά αυτοδιοικούμενες περιφερειακές διοικήσεις». Σε άλλο σημείο πρότεινε την αντικατάσταση των σημερινών νομαρχιών με 30 διευρυμένες νομαρχίες. Δηλαδή, παραπέρα συγκεντροποίηση εξουσιών σε τοπικό επίπεδο.
Μέρος του βιβλίου αφιερώνεται σε δύο έρευνες: «Την άποψη του πολιτικού προσωπικού για τις αρμοδιότητες των ΟΤΑ» και «τις σχέσεις επιρροής των πολιτικών ηγετών της Α/θμιας και Β/θμιας ΤΑ με τα αποκεντρωμένα όργανα του κράτους και τους βουλευτές». Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα των ερευνών δεν μπορεί να θεωρηθούν ιδιαιτέρως αξιόπιστα, λόγω του πολύ μικρού δείγματος - μόλις 121 δήμαρχοι, 10 νομάρχες και 25 βουλευτές.
Αναφορικά με τις αρμοδιότητες, οι δήμαρχοι που απάντησαν ισχυρίζονται ότι οι λόγοι της δυσχερούς άσκησής τους είναι η έλλειψη προσωπικού, οικονομικών πόρων και ο κρατικός συγκεντρωτισμός.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση στο ερώτημα «ποια η προοπτική της ΝΑ - άποψη των δημάρχων», όπου το μεγαλύτερο ποσοστό τη θεωρεί προβληματική. Γεγονός, που στη συνέχεια μπορεί να αξιοποιηθεί κατά βούληση...
Το δρόμο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν την προηγούμενη Πέμπτη και τη διεύρυνση των αιτημάτων τους, επιλέγει η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων των Σωματείων Εργαζομένων στους δήμους, οι οποίοι το Σαββατοκύριακο απέχουν από τις εργασίες τους.
Στη σχετική σύσκεψη που έγινε χτες, οι περισσότεροι πρόεδροι Σωματείων μετέφεραν τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων ή των Διοικητικών Συμβουλίων τους, με βάση τις οποίες προκρίνεται η συνέχιση της απεργίας, με την υιοθέτηση όμως του διευρυμένου διεκδικητικού πλαισίου που κατέθεσε η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ). Οι εκπρόσωποι των Σωματείων, στην πλειοψηφία τους, διευκρίνισαν ότι τα περιορισμένα αιτήματα που έθεσε η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ ΟΤΑ) οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο και αντιπρότειναν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με έγκαιρη προετοιμασία, μέσα από αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων και τη συγκρότηση απεργιακών επιτροπών. Οι εργαζόμενοι δεν ικανοποιούνται με τα «ψίχουλα» που τους υποσχέθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και αντιστοιχούν στην απόδοση στους εργαζόμενους, από το 2002, μεσοσταθμικής αύξησης, ύψους 10.000 δραχμών και την καταβολή του πριμ παραγωγικότητας μέσα σε τρία χρόνια.
Αντίθετα, όπως υπογραμμίζεται και στο διεκδικητικό πλαίσιο που έθεσε η ΔΑΣ, ζητούν, ανάμεσα σε άλλα, κατώτατο μισθό στις 300.000 δραχμές, υπογραφή συλλογικών και όχι ατομικών συμβάσεων, τακτοποίηση των εκτάκτων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επίσης ζητούν να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης και οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που οδηγούν τους δήμους στην πρόσθετη φορολόγηση των δημοτών και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών τους.
Σήμερα το πρωί συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, οπότε και αναμένεται να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεων και ανάλογα να προσδιοριστεί αν θα συνεχιστούν από τη Δευτέρα.
Ο σχετικός διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη. Μέχρι την Τρίτη αναμένεται η κυβέρνηση των Σκοπίων να αποφασίσει αν θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη δεύτερη καλύτερη οικονομική προσφορά για τη χορήγηση δεύτερης άδειας κινητής τηλεφωνίας στη χώρα, που είναι αυτή του ΟΤΕ (25 εκατ. δολ.) ή θα ακυρώσει το διαγωνισμό. Στον ΟΤΕ λένε ότι θα συνεταιριστούν με την Εθνική Τράπεζα (θα έχει ποσοστό 10%) και ξένους και ότι θα έπρεπε να δώσουν 60-70% περισσότερο, αλλά η τιμή της άδειας μειώθηκε λόγω της κρίσης. Τώρα αισιοδοξούν για εξομάλυνση, ενώ οι ΗΠΑ σχεδιάζουν δεκαετή παγκόσμιο πόλεμο, οι Ταλιμπάν μιλούν για «Τζιχάντ» παντού και ο Μπιν Λάντεν λέγεται ότι χρησιμοποιεί «UCΚάδες» για τις «δουλιές» του.
Γενικά οι επενδύσεις του ΟΤΕ στο εξωτερικό είναι αβέβαιες, καθώς η πραγματικότητα διαρκώς μεταβάλλεται. Στη Ρουμανία, όπου κατέχει το 35% της «RomTelecom», ειδική μελέτη που επικαλείται ο Οργανισμός, δείχνει τώρα ότι η σταθερή τηλεφωνία έχει καλύτερες προοπτικές απ' ό,τι η κινητή. Μέχρι πρόσφατα υπήρχε αντίθετη εκτίμηση και αντίθετη φορά επενδύσεων (προς την κινητή). Εξάλλου και στελέχη του ΟΤΕ λένε ότι ναι μεν ο πληθωρισμός εκεί μειώνεται, αλλά η χώρα είναι «κινούμενη άμμος» σε ό,τι αφορά τις μισθοδοσίες και τη νομοθεσία. Μέσα σε ένα χρόνο, η φορολογία των ΑΕ άλλαξε τέσσερις φορές.
Για δε τη Βουλγαρία, όπου λειτουργεί θυγατρική του στην κινητή τηλεφωνία («Globul»), στον ΟΤΕ αναφέρουν ότι η οικονομία είναι σε καλή κατάσταση και το θεσμικό πλαίσιο ικανοποιητικό, «όμως και εκεί η μαφία, μαφία...».
Ολοένα και φουσκώνει το ποτάμι των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων, που προωθείται από τους δρόμους της λεγόμενης παράνομης μετανάστευσης προς τη Δύση, έχοντας φυσικά ως πρώτο σταθμό τη χώρα μας.
Τα ξημερώματα της Παρασκευής εντοπίστηκε ένα μικρό ξύλινο σκάφος μήκους 27 μέτρων, νοτιοδυτικά της Ικαρίας στο οποίο επέβαιναν 197 λαθρομετανάστες (191 άνδρες, τέσσερις γυναίκες και 2 παιδιά), Ιρακινοί κουρδικής καταγωγής και Πακιστανοί. Το σκάφος εντοπίστηκε από ελικόπτερο Super Puma σε συνηθισμένη περιπολία της περιοχής και αμέσως ειδοποιήθηκε το Λιμενικό. Στη συνέχεια, ξεκίνησε επιχείρηση για τη μετεπιβίβαση των λαθρομεταναστών στο επιβατηγό πλοίο «Ποσειδών Εξπρές», το οποίο έφτασε στο λιμάνι του Βαθέος στη Σάμο στις 11.30 π.μ., και από εκεί οι λαθρομετανάστες προωθήθηκαν σε «κέντρο υποδοχής».