ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΧΑΪΑ
Συνθλίβεται η υγεία

Ανακοίνωση της ΕΣΑΚ Υγειονομικών, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο νομό

«Ο Νομός Αχαΐας βιώνει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης με την παραπέρα υποβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας», τονίζει η ΕΣΑΚ Υγειονομικών (ΕΣΑΚ-Υ), με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου στην Πάτρα την ερχόμενη Τρίτη (25.9.2001).

«Δρομολογούν το κλείσιμο του "Νοσοκομείου Θώρακα", του "Καραμανδάνειου" και την παραπέρα υποβάθμιση του "Αγίου Ανδρέα". Εντείνονται οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό. Χτυπιούνται τα εργασιακά δικαιώματα των υγειονομικών, παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις οι μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους, στα προγράμματα STAGE και στα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού των δημόσιων νοσοκομείων», τονίζει η (ΕΣΑΚ-Υ) στην ανακοίνωσή της.

Το σωματείο των εργαζομένων στο «Νοσοκομείο Θώρακα» πήρε απόφαση για τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω απ' το νοσοκομείο του Ρίο τη μέρα της επίσκεψης του υπουργού. Η ΕΣΑΚ-Υ έκανε την ίδια πρόταση και στα σωματεία των Ρίου και «Αγίου Ανδρέα», αλλά απορρίφθηκαν απ' τις ηγεσίες των σωματείων, καθώς και απ' τους αυτοαποκαλούμενους ανεξάρτητους, που με διάφορα προσχήματα αρνήθηκαν να αναλάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

«Μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία. Η μετάθεση των οικονομικών βαρών επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, είτε απευθείας, είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. Η ελάφρυνση στις υποχρεώσεις του κεφαλαίου που εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Αυτά αποτελούν μέρος της γενικότερης στρατηγικής, για ανατροπή του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος», υπογραμμίζει η ΕΣΑΚ-Υ και τονίζει: «Αυτοί που ωφελούνται απ' αυτήν την πολιτική είναι η επιχειρηματική δράση και το κεφάλαιο και αυτοί που θίγονται είναι ο λαός και οι εργαζόμενοι. Να γιατί έχουν στόχο την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας».

Η ΕΣΑΚ-Υ καταλογίζει ευθύνες στις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος (ΠΟΕΔΗΝ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ), καθώς και στα πρωτοβάθμια σωματεία στα νοσοκομεία του Ρίου και του «Αγίου Ανδρέα» που αντί να ηγηθούν στον αγώνα ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές βάζουν «πλάτη» για να υλοποιηθούν.

Τέλος, η ΕΣΑΚ-Υ καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στην Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία.

«Φαρμακερά» τα κερδοσκοπικά παιγνίδια

Διαμαρτυρία των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών των Συνταξιούχων

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τα κερδοσκοπικά παιγνίδια που παίζουν σε βάρος της υγείας του λαού οι εισαγωγείς φαρμάκων, εκμεταλλευόμενοι τη διάλυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας από την κυβέρνηση, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους, οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ, με αφορμή τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην αγορά, λόγω των «παράλληλων εξαγωγών».

«Με μεταπρατικές μαυραγορίτικες μεθόδους, ενώ εισάγουν φάρμακα τα επανεξάγουν σε χώρες με πολύ υψηλότερη τιμή, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη έλλειψη φαρμάκων και μάλιστα ευρείας χρήσης», τονίζουν οι ομοσπονδίες και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι την απάνθρωπη κερδοσκοπική τακτική των εταιριών εισαγωγής φαρμάκων, θα την πληρώσουν πολύ ακριβά, οι συνταξιούχοι, ολόκληρος ο λαός και τα ασφαλιστικά ταμεία γιατί με την έλλειψη θα έχουμε αύξηση τιμών.

«Η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθύνης με την πολιτική που τήρησε στον ευαίσθητο αυτό τομέα», επισημαίνουν οι συνταξιούχοι και τονίζουν ότι επιβάλλεται να παρέμβει άμεσα το αρμόδιο υπουργείο, για να εμποδιστεί η επανεξαγωγή των φαρμάκων και να ενεργοποιηθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αλλά και να δοθούν ουσιαστικές αρμοδιότητες στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), ώστε να σταματήσει το όργιο εκμετάλλευσης του λαού με το φάρμακο.

ΕΟΦ σε ρόλο παρατηρητή

Ο αρμόδιος οργανισμός - ΕΟΦ - πάντως σε σχετική χτεσινή ανακοίνωσή του ενώ αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στις «παράλληλες εξαγωγές», αντιμετωπίζοντας το φάρμακο σαν ένα κοινό εμπόρευμα δηλώνει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για την παρεμπόδισή των εταιριών αφού υπόκεινται στους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού.

«Οι εμφανιζόμενες ελλείψεις, όπως αναφέρουν και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί, οφείλονται στη διακίνηση φαρμακευτικών προϊόντων από την Ελλάδα κυρίως προς άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βάσει του νομίμου συστήματος των Παράλληλων Εισαγωγών - Εξαγωγών που αποτελεί ενδοκοινοτική διακίνηση και δεν μπορεί να παρεμποδιστεί», δηλώνει ο ΕΟΦ απαντώντας στις παρεμβάσεις των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας αλλά και στη μήνυση που κατέθεσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).

«Ο ΕΟΦ βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας είναι σε θέση να ελέγξει την επάρκεια τροφοδοσίας της αγοράς μόνο στο επίπεδο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων», σημειώνει ο ΕΟΦ. Στη συνέχεια ο ΕΟΦ κάνει ευχές ώστε να αναγνωριστεί από όλους όσοι εμπλέκονται στην εμπορία φαρμάκων η ανάγκη διασφάλισης της εσωτερικής αγοράς και ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η καθιέρωση συστήματος παρακολούθησης των εξαγωγικών δραστηριοτήτων των φαρμακαποθηκών.

Και ο ΕΟΦ καταλήγει με την προτροπή προς τους αρρώστους να χρησιμοποιούν ομοειδή προϊόντα σε περίπτωση ελλείψεων.

Ανθυγιεινή πολιτική και σε ... ευρώ

Χτες έγινε ημερίδα για τη λήψη των μέτρων που θα πάρει το υπουργείο Υγείας για τη μετάβαση στο ευρώ των 196 φορέων που καλύπτει, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες τρεις.

Μιλώντας ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι η αντικατάσταση ενός εθνικού νομίσματος από ένα άλλο που εκφράζει αξίες διαφορετικού μεγέθους δεν είναι απλή υπόθεση, που αρχίζει και τελειώνει στην αλλαγή του συμβόλου και στον υπολογισμό των ποσών με βάση τις ισοτιμίες, αλλά, αντίθετα εμπεριέχει ένα σύνολο αλληλοεξαρτώμενων παραμέτρων που πρέπει να ληφθούν υπόψη και ένα σύνολο δραστηριοτήτων που πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε να προετοιμαστούν τα κράτη - μέλη.

Πάντως, όποιες αλλαγές κι αν γίνουν εκείνο που δεν πρόκειται ν' αλλάξει είναι ο χαρακτήρας της περιοριστικής πολιτικής της κυβέρνησης στους ευαίσθητους τομείς Υγείας και Πρόνοιας. Απλώς ο σφαγιασμός των κοινωνικών δαπανών θα μετράται πια και με ευρώ...

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
«Στα όρια» ο τεχνητός νεφρός

Σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» λειτουργεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομών και εξοπλισμού. Σ' αυτές τις ελλείψεις προστίθενται και οι μετακινήσεις απ' τη διοίκηση για να καλύψει άλλα κενά.

Τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη ΜΤΝ εκθέτει το σωματείο σε υπόμνημά του προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου, ζητώντας να προχωρήσει στην άμεση πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού και στην αγορά σύγχρονου εξοπλισμού για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες της περιοχής. «Το προσωπικό εκτελεί φιλότιμα και ευσυνείδητα τα καθήκοντά του, παρά τις δύσκολες συνθήκες εργασίας, τη στενότητα χώρου, την αύξηση των ασθενών (κύρια τους καλοκαιρινούς μήνες), την έλλειψη προσωπικού, που έχει σαν αποτέλεσμα την εντατικοποίηση και τις επαγγελματικές ασθένειες (π.χ., τενοντίτιδα, φλεβίτιδα κ.ά.)», υπογραμμίζει το σωματείο και ζητά το υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό να εκτελεί βάρδια, όπως πριν (πρωί - απόγευμα), στη βάση: Μια νοσηλεύτρια σε κάθε τρία λειτουργούντα μηχανήματα, ενώ μόλις γίνουν προσλήψεις ειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού και στελεχωθεί η μονάδα, το σωματείο θα κάνει τις προτάσεις του για τα ημερήσια προγράμματα (βάρδιες).

Τέλος, το σωματείο εργαζομένων καταγγέλλει τη μετακίνηση ειδικευμένης νοσηλεύτριας από τη ΜΤΝ στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και ζητάει την επιστροφή της.

Προσωρινή απαγόρευση φαρμάκου

Την προσωρινή απαγόρευση της διακίνησης και διάθεσης 19 παρτίδων των 100 mg, 125 mg, 150 mg, 175 mg και 200 mg του φαρμάκου Τ4 - UNI FARMA για το θυρεοειδή, για τις οποίες έχουν γίνει καταγγελίες από γιατρούς και ασθενείς για μειωμένη αποτελεσματικότητα, αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι, ήδη, έχουν ξεκινήσει σε συνεργασία με την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρία σχετικές κλινικές μελέτες και προτρέπει τους ασθενείς οι οποίοι χρησιμοποιούν το Τ4 και παρουσιάζουν προβλήματα να απευθύνονται στον θεράποντα ενδοκρινολόγο τους για ρύθμιση της δοσολογίας ή αντικατάσταση με άλλο όμοιο φάρμακο.

Μόνο κατόπιν συνταγής γιατρού

Το φάρμακο Uprima για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας πρέπει να χορηγείται πάντα μετά από την έγκριση του γιατρού, τόνισαν χτες οι υπεύθυνοι της εταιρίας που το παράγει και το κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά.

Το Uprima διατίθεται εδώ και ένα μήνα απ' τα φαρμακεία σε δύο συσκευασίες: Των 2 mg (τα τέσσερα χάπια στοιχίζουν 11.664 δραχμές) και των 3 mg (τα τέσσερα στοιχίζουν 14.872 δραχμές).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ