Η Εθνική Τράπεζα δίνει τον τόνο σπάζοντας προς τα κάτω το «όριο» του 2%. Στο 1,75% το ταμιευτήριο, άτοκα τα ποσά μέχρι 170.000 δρχ.
Ολοκληρώθηκε σ' αυτή τη φάση ο κύκλος αρπαγής της λαϊκής αποταμίευσης που ξεκίνησε με τα πρόσφατα γεγονότα και την κρίση στα χρηματιστήρια. Στο χορό της συρρίκνωσης των επιτοκίων ταμιευτηρίου μπήκε χτες και η Εθνική Τράπεζα, η οποία λόγω μεγέθους, δικτύων και πελατείας δίνει τον τόνο και το στίγμα στην αγορά, σπάζοντας πρώτη το «όριο» του 2%. Ετσι το ονομαστικό επιτόκιο στις καταθέσεις ταμιευτηρίου πέφτει σε 1,75%, ενώ παράλληλα τα ποσά μέχρι τις 170.000 δρχ., παραμένουν άτοκα. Αυτό και μόνο το γεγονός δείχνει το μέγεθος της ληστείας που συνεπάγεται ο... «ανταγωνισμός» των τραπεζών, για τον οποίο έκαναν λόγο η επίσημη προπαγάνδα και οι αρμόδιες κρατικές αρχές. Στην πραγματικότητα τα επιτόκια ταμιευτηρίου έχουν γίνει αρνητικά καθώς κινούνται πολύ κάτω από τον επίσημο τιμάριθμο, που τρέχει με 3,7%.
Ειδικότερα η Εθνική συνεχίζει να δίνει κλιμακωτά επιτόκια, ανάλογα με το ποσό της κατάθεσης, που διαμορφώνονται ως εξής:
Τα μεγαλύτερα ποσά τοκίζονται με 3% (από 3,75%).
Η μείωση στα επιτόκια καταθέσεων που ανακοίνωσαν οι διάφορες τράπεζες, μετά την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ξεπερνά μεσοσταθμικά τη μισή εκατοστιαία μονάδα. Ετσι καθώς το σύνολο των καταθέσεων ταμιευτηρίου φτάνει σε 50 δισ. ευρώ, το κέρδος που τσεπώνουν οι εγκατεστημένες στην Ελλάδα τράπεζες ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ, δηλ. 85 δισ. δρχ.
Ταυτόχρονα το χάσμα με τα επιτόκια των δανείων συνεχίζει να διευρύνεται σε όφελος, εννοείται, των τραπεζών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το στεγαστικό κυμαινόμενο της Εθνικής μειώθηκε κατά 40 εκατοστά της μονάδας και διαμορφώνεται σε 5,85% (από 6,25%). Το σταθερό για τον πρώτο χρόνο στο 3,75% (μέχρι τώρα δεν υπήρχε ανάλογη... προσφορά), για 3 χρόνια 5,95% (από 6,50%), για 5 χρόνια 6,20% (από 6,55%). Χαρακτηριστικό επίσης είναι και το γεγονός ότι τα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου από 10 έως 20 χρόνια παραμένουν αμετάβλητα (7%-7,15% ανάλογα με τη διάρκεια). Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει καταναλωτικά δάνεια με 9,50% (από 10%) και τις πιστωτικές κάρτες με 15,5% (από 15,75%), δηλαδή σε επίπεδα τετραπλάσια του πληθωρισμού.
Τη Δευτέρα, στις 11 π.μ., τα αγροτικά συλλαλητήρια σε Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα
Από παλιότερο αγροτικό συλλαλητήριο |
Για την επιτυχία των συλλαλητηρίων όλες αυτές τις μέρες κλιμάκια των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα πραγματοποιούν καθημερινά εξορμήσεις στις επαρχίες και τα χωριά της περιοχής, καλώντας τον αγροτικό κόσμο να συμμετάσχει μαζικά και μαχητικά στις κινητοποιήσεις.
Στην πρώτη γραμμή του αγώνα θα είναι κι αυτή τη φορά οι βαμβακοπαραγωγοί, που απαιτούν να μην εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός τηε ΕΕ για το βαμβάκι, που συνυπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση και ο οποίος θα δώσει καίριο πλήγμα στο ήδη συρρικνωμένο εισόδημά τους. Οι Θεσσαλοί αγρότες διεκδικούν, επίσης, την κατάργηση των κοινοτικών κανονισμών για τα οπωροκηπευτικά και τη βιομηχανική ντομάτα, της περιφερειοποίησης του προστίμου στα σιτηρά, καθώς και τη μείωση του κόστους παραγωγής με μείωση της τιμής στο πετρέλαιο, το ηλεκτρικό ρεύμα και στα άλλα γεωργικά μέσα και εφόδια, την κατασκευή των έργων υποδομής για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών, να μην ιδιωτικοποιηθούν η ΑΤΕ και ο ΕΛΓΑ κ.ά.
Το δρόμο για την επέλαση Ευρωπαίων μεγαλεμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό σύστημα ενέργειας, ανοίγει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αφού εισηγήθηκε θετικά προς τον υπουργό Ανάπτυξης να αδειοδοτηθούν 4 μεγάλες εταιρίες ευρωπαϊκές να πουλάνε ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα συνολικής ισχύος 1.100 μεγαβάτ, χρησιμοποιώντας τα δίκτυα της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ, εισηγείται να αδειοδοτηθούν με άδεια προμήθειας οι εξής εταιρίες:
Η αμερικανική ENRON με μονάδες παραγωγής στη Μ. Βρετανία για αδειοδότηση διάρκειας 5 ετών και ισχύος 350 μεγαβάτ.
Η ιταλική ENEL με μονάδες παραγωγής στην Ιταλία διάρκειας 7 ετών και ισχύος 250 μεγαβάτ.
Η ελβετική ATEL με μονάδες παραγωγής στη Γαλλία, διάρκειας 2 ετών και ισχύος 300 μεγαβάτ.
Η αμερικανική «Cinergy» με μονάδες παραγωγής στην Ισπανία και την Αγγλία, διάρκειας 5 ετών και ισχύος 200 μεγαβάτ.
Οι συγκεκριμένοι χονδρέμποροι όμως, στην πραγματικότητα, δεν μπορούν να διοχετεύουν ηλεκτρικά φορτία άνω των 600 μεγαβάτ στο ελληνικό σύστημα μεταφοράς, εξαιτίας της έλλειψης δικτύων στα Βόρεια σύνορα της χώρας. Με το υπάρχον δίκτυο, μπορούν να εισαχθούν από 550 - 600 μεγαβάτ. Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Ιταλία μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου, αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τρίτους, πλην της ιταλικής ENEL και της ΔΕΗ, που είναι οι κάτοχοι του καλωδίου, εκτός αν υπάρξει συμφωνία με τρίτους.