ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δράση κατά του ΝΑΤΟ

Ο λαός της Θεσσαλίας προετοιμάζει αγωνιστικές εκδηλώσεις, απαιτώντας να φύγει το ΝΑΤΟικό στρατηγείο του Τυρνάβου και να μη συμμετάσχει η χώρα μας στις νέες ιμπεριαλιστικές επιθέσεις κατά χωρών και λαών

Απόψη της αντιΝΑΤΟικής πορείας από τον Τύρναβο στη Λάρισα
Απόψη της αντιΝΑΤΟικής πορείας από τον Τύρναβο στη Λάρισα
Την αντιιμπεριαλιστική δράση τους κατά των νέων πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τα οποία, με πρόσχημα την τρομακτική επίθεση στις ΗΠΑ, τίθενται σε εφαρμογή και θα καταλήξουν σε βάρος χωρών και λαών, αλλά και κατά της συμμετοχής της Ελλάδας σ' αυτά, προετοιμάζουν οι φιλειρηνιστές της Θεσσαλίας. Στη Λάρισα, σε συνεδρίαση της Γραμματείας της Επιτροπής Φορέων Κατά του Πολέμου, που πραγματοποιήθηκε χτες στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, αποφασίστηκε η διοργάνωση αγωνιστικών εκδηλώσεων.

Πρώτα θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων των μαζικών φορέων του νομού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την Τρίτη 2 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, για τον καλύτερο συντονισμό της αντιπολεμικής δράσης τους.

Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Τετάρτη, 28 Σεπτέμβρη, η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας διοργανώνει αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου θα μιλήσει ο Θ. Παφίλης, γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

Η ανάγκη έντασης της αποφασιστικής δράσης κατά των ιμπεριαλιστών και του πολέμου επισημάνθηκε και στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων, ενώ τις επόμενες μέρες πρόκειται να συγκληθεί και στα Τρίκαλα σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων του νομού.

Στην Καρδίτσα, όπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων της Επιτροπής Ειρήνης, θα γίνουν εξορμήσεις ενημέρωσης σε συνοικίες πόλεων και σε χωριά, ενώ τη Δευτέρα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις ύστερα από την επίθεση στις ΗΠΑ.

Κίνδυνος από το στρατηγείο

Κάλεσμα στο λαρισαϊκό λαό να στηρίξει και να ενισχύσει ένα μεγάλο κίνημα κατά του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου και του πολέμου και ν' απαιτήσει να παρθούν μέτρα για την ασφάλεια της πόλης και των κατοίκων της, απηύθυναν με χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Γραμματείας της «Δημοτικής Συνεργασίας Λάρισας», Χρ. Χαλκιάς, Λίτσα Ούντρια, Ειρήνη Κατσίγρα και Θ. Καργιώτης. Οπως τόνισαν, μετά τα τραγικά γεγονότα στις ΗΠΑ, με ανησυχία και οι Λαρισαίοι, μαζί με τον ελληνικό λαό, παρακολουθούν τις εξελίξεις και ιδιαίτερα συγκεντρώνει την προσοχή τους η απόφαση των ΗΠΑ να κηρύξουν κατάσταση πολέμου ενάντια σε χώρες και λαϊκά κινήματα.

Επισήμαναν ότι η συμμετοχή της χώρας μας στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις και στον πόλεμο κατά των χωρών και λαϊκών κινημάτων προβάλλει με πιο καθαρό τρόπο την απειλή από τη λειτουργία των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα, καθώς το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο του Τυρνάβου, μαζί με τις βάσεις στη Σούδα της Κρήτης και το Ακτιο θ' αποτελέσουν στήριγμα των πολεμικών επιχειρήσεων. Και υπογράμμισαν ότι οι εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις του φιλειρηνικού κινήματος και της δημοτικής κίνησης, για τις αρνητικές επιπτώσεις για το λαό και τη χώρα, που έχει η λειτουργία του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου, αναφέροντας ότι ήδη αυτές τις μέρες υπάρχει μια ασυνήθιστη κινητικότητα στα κρατικά αεροδρόμια, που, προφανώς, έχει σχέση με την πολεμική ετοιμότητα του ΝΑΤΟ και ότι οι κάτοικοι της Λάρισας βιώνουν καθημερινά το θόρυβο από την προσγείωση των αεροπλάνων, καθώς και τον κίνδυνο για πιθανά ατυχήματα.

Σε περίπτωση πολεμικών επιχειρήσεων, επισήμαναν, η κατάσταση θα γίνει χειρότερη, οι κίνδυνοι μεγαλύτεροι και ο λαός της Λάρισας και οι φορείς του πρέπει να απαιτήσουν:

  • Να φύγει το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο από τη χώρα μας.
  • Να αλλάξει ο αεροδιάδρομος προσγείωσης.
  • Ν' απομακρυνθεί το ΑΤΑ και η Στρατιά μέσα από την πόλη.

Οι εκπρόσωποι της «Δημοτικής Συνεργασίας» τόνισαν ότι σ' αυτή την προσπάθεια θα έπρεπε να πρωτοστατεί η Δημοτική Αρχή. Πρόσθεσαν, όμως, ότι δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις για τη στάση του δημάρχου και της παράταξής του, η οποία είναι απόρροια όχι μόνο της αντίληψής τους για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και της πολιτικής και ιδεολογίας του κόμματος της ΝΔ.


ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ
ΟΧΙ στα πολεμικά - τρομοκρατικά σχέδια

Την αντίθεσή τους στα ιμπεριαλιστικά τρομοκρατικά σχέδια σε βάρος των κρατών, λαών και κινημάτων που δεν προσκυνούν, και για τις αρνητικές εξελίξεις στη χώρα μας με την υποτακτική στάση της κυβέρνησης απέναντι σε ΗΠΑ - ΕΕ, εκφράζουν με σχετικές ανακοινώσεις τους μαζικοί φορείς και οργανώσεις του λαού και καλούν σε μαζική αντίσταση τους εργαζόμενους για να μην περάσουν τα σχέδια αυτά και να μην έχει καμιά συμμετοχή η χώρα μας.

Σχετικά ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής (ΣΕΗΑ), επισημαίνει ότι «ο κόσμος βρίσκεται μπροστά στο φάσμα μιας φοβερής διολίσθησης, σε ένα φαύλο κύκλο αίματος, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου θα είναι η επίθεση των ιμπεριαλιστικών κρατών κατά των δημοκρατικών και εθνικών δικαιωμάτων των λαών όλης της Γης, με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας».

Αφού εκφράζεται η συμπαράσταση των μελών στα αθώα θύματα της επίθεσης στις ΗΠΑ, η ανακοίνωση επισημαίνει πως κι αυτά τα θύματα είναι «παράπλευρες απώλειες» της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων και του καθεστώτος βίας που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, σε όλους τους λαούς του κόσμου.

Σε κάθε περίπτωση, προστίθεται, η τρομοκρατία χρησιμοποιείται από τις ισχυρές δυνάμεις ως «Δούρειος Ιππος» για καταστολή λαϊκών κινημάτων, αφαίρεση δημοκρατικών κατακτήσεων και έντασης της κρατικής βίας, πολεμική επίθεση των ιμπεριαλιστών σε κράτη, λαούς και κινήματα που δεν προσκυνούν.

Τέλος, ο Σύνδεσμος (ΣΕΗΕΑ) καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αρνηθεί κάθε συμπόρευση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Καλεί τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς του κόσμου να αντισταθούν στις νέες πολεμικές επιθέσεις.

Το Σωματείο ψυκτικών Ν. Τρικάλων τονίζει ότι, «στο όνομα οποιασδήποτε τρομοκρατίας δεν είναι δυνατόν να γίνεται τρομοκράτηση των λαών. Ζητάμε: καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που απειλούν ολόκληρη την ανθρωπότητα. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας μας».

Επίσης, ανακοινώσεις εξέδωσαν και η «Δημοκρατική Συσπείρωση Για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» Ν.Ροδόπης και η Γραμματεία του Φόρουμ Ειρήνης του νομού καλούν το λαό της περιοχής σε ετοιμότητα και κινητοποίηση για να ματαιωθούν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών και η συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτά.

Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στην προσπάθεια να αναγορευτούν λαοί και κινήματα σε τρομοκράτες, προσπάθεια που έχει στόχο, η «νέα τάξη πραγμάτων» να επιβληθεί με πιο άμεσο, βίαιο και επιθετικό τρόπο, τονίζει η ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» στην οποία επισημαίνονται, ακόμα:

Είμαστε αντίθετοι με κάθε μορφή πολέμου, με την «ποινικοποίηση» του Ισλάμ ή οποιασδήποτε άλλης θρησκείας. Καταγγέλλουμε την απόφαση του ΝΑΤΟ, να ενεργοποιήσει το άρθρο 5. Ο «τρομονόμος», η Σέγκεν, η Ευρωπόλ, η «αντιτρομοκρατική», η δικαστική και αστυνομική συνεργασία της Ελλάδας με ΗΠΑ και ΕΕ, οι παρακολουθήσεις, η αστυνόμευση της ιδιωτικής ζωής, θα λάβουν νέες ακόμα περισσότερο αντιδημοκρατικές διαστάσεις...

Το Φόρουμ Ειρήνης Ν. Ροδόπης, τέλος, προειδοποιεί: Προετοιμάζεται από τους ιμπεριαλιστές η υλοποίηση ενός γενικευμένου σχεδίου επίθεσης. Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για την ανθρωπότητα και τον ελληνικό λαό. Ενώ, η εκ των προτέρων συμφωνία και επιμονή της κυβέρνησης να ευθυγραμμιστεί με τα επιθετικά σχέδια δημιουργεί κινδύνους εμπλοκής της χώρας σε ένα φονικό κυκλώνα επιθέσεων, που προγραμματίζουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με τη συμπαράταξη και στήριξη της ΕΕ.

ΥΓ: Από παραδρομή, χτες γράφτηκε στο "Ρ" για ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ζωγράφου σχετικά με την επίθεση στις ΗΠΑ. Πρόκειται για την πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε για συζήτηση και έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζωγράφου η δημοτική παράταξη «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ