ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φεστιβάλ σ' όλη τη χώρα

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται και κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης, Καλαμάτα με ομιλίες μελών του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ενώ γίνονται και πολλές εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις.

Στη Θεσσαλονίκη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΕΔΡΑ: 8.00 μ.μ.: Κλασική μουσική με τους «ΑLΕΧΙΑ» από Σόφια Βουλγαρίας. 8.30 μ.μ.: Μουσικό αφιέρωμα σε Γ. Ρίτσο και Ν. Χικμέτ από το μουσικό τμήμα του ΑΠΘ. 9.45 μ.μ.: Ομιλία από τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. 10.15 μ.μ.: Μουσική συναυλία με τον Δ. Ζερβουδάκη. 11.30 μ.μ.: Μουσική συναυλία με τον Μ. Πασχαλίδη.

ΛΑΪΚΟ ΠΑΛΚΟ: 8.30 μ.μ.: Χορευτικό του Δήμου Αγ. Παύλου. 9.00 μ.μ.: «Naji Alili» Παλαιστινιακό Χορευτικό Συγκρότημα. 10.30 μ.μ.: Αφιέρωμα στο ποντιακό τραγούδι με τον Χρήστο Παπαδόπουλο. 11.15 μ.μ.: Ρεμπέτικο και λαϊκό γλέντι από τον Β. Κασούρα και το συγκρότημα «Μινόρε».

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: 8.30 μ.μ.: Ροκ ρυθμοί από τους «Enough Said». 10.30 μ.μ.: Blues διαδρομές με τους «Blues Storm». 11.30 μ.μ.: Συναυλία με τους «Φώτα Πορείας».

Πάτρα

Στο Κάστρο της Πάτρας πέφτει σήμερα η αυλαία των εκδηλώσεων του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» για την αχαϊκή πρωτεύουσα. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την ομιλία του Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής:


Κεντρική Εξέδρα:

8.30 μ.μ.: Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο με το συγκρότημα «Γόρδιος Δεσμός».

9.45 μ.μ.: Ομιλία από τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

10.30 μ.μ.: Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Ερασιτεχνική Σκηνή:

8.00 μ.μ.: Παράσταση Καραγκιόζη.

9.10 μ.μ.: Χορευτικό Πρόγραμμα.

Λαϊκή Σκηνή:

8.45 μ.μ.: Συζήτηση με θέμα: «Ναρκωτικά και Νεολαία».

10.30 μ.μ.: Συναυλία με λαϊκό συγκρότημα.

Λάρισα

Στο Κηποθέατρο της Λάρισας κορυφώνεται επίσης σήμερα το 27ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», κλείνοντας τον επιτυχημένο κύκλο του σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, την περιοχή που φιλοξένησε φέτος και το 10ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Την κεντρική πολιτική ομιλία θα κάνει εκεί ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Κεντρική εξέδρα:

- 9.00 μ.μ. αφιέρωμα στη δράση και το έργο της ΟΚΝΕ.

- 10.00 μ.μ. ομιλία του Σπύρου Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- 10.30 μ.μ. συναυλία με το συγκρότημα «ΟΝΑΡ».

Β` εξέδρα:

- 7.30 μ.μ. ερασιτεχνικό συγκρότημα.

- 8.00 μ.μ. συζήτηση με θέμα «Αντιιμπεριαλιστική Πάλη και νεολαία».

- 10.30 μ.μ. ρεμπέτικο γλέντι με το συγκρότημα του Ν. Γάλλου.

Ηράκλειο Κρήτης

Απόψε κορυφώνονται οι εκδηλώσεις και στο Ηράκλειο Κρήτης, στο πάρκο Γεωργιάδη, με την κεντρική πολιτική ομιλία του Ορέστη Κολοζώφ, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το σημερινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ακόμα μουσική από το ροκ συγκρότημα «Φάσμα», πολιτικό τραγούδι με τον Γιώργο Μπαχρή, ξένο ροκ με τους «On the rocks» και συναυλία των «Ενδελέχεια».

Καλαμάτα

Σήμερα είναι η τρίτη μέρα για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και στην Καλαμάτα, στο πάρκο του Λιμενικού, όπου θα μιλήσει ο Θόδωρος Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις 11 σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στην Καλαμάτα τουρνουά ποδοσφαίρου στο γήπεδο των σφαγείων, αφιερωμένο στον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, με τη συμμετοχή και της ομάδας της θεραπευτικής κοινότητας «Διαδρομή».

Το πρόβλημα των ναρκωτικών θα είναι το θέμα και της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ στο χώρο των εκδηλώσεων. Θα ακολουθήσει η ομιλία του Θόδωρου Τζιαντζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με έντεχνο και παραδοσιακό τραγούδι.

Κοζάνη

Ολοκληρώνονται σήμερα και οι κεντρικές φεστιβαλικές εκδηλώσεις της Κοζάνης, που ξεκίνησαν χτες στο Πάρκο Αγίου Δημητρίου. Απόψε θα μιλήσει εκεί ο Φ. Γεωργουδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά», στην οποία θα συμμετάσχουν γιατροί της πόλης και μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας «Ιθάκη». Στο καλλιτεχνικό μέρος συμμετέχει ο Σ. Μπαλλάς με ελληνικό έντεχνο και πολιτικό τραγούδι, ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με λαϊκό γλέντι.

Αλλες εκδηλώσεις

- Ρόδος, με θέμα την Κοινωνική Ασφάλιση, θα μιλήσει ο Μίλτος Βακαλόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Ορεστιάδα, στην κεντρική πλατεία, όπου θα μιλήσει η Αίγλη Αραβανή, γραμματέας του ΝΣ Εβρου της ΚΝΕ.

- Ξάνθη, στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει ο Γ. Στουραΐτης, γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης.


ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΜΟΝΙΟ
Επί των τάφων το Ράιχ του μέλλοντός μας

Οι νεκροί του Μανχάταν θα μείνουν άταφοι να στοιχειώνουν τον ύπνο και τον ξύπνιο των παιδιών της Γης.

Αν στο όνομα του θύτη τους και στη μνήμη τους.

Στη θέση των δίδυμων πύργων,

Ορθωθεί ο νεοταξίτικος παγκόσμιος φασισμός του μέλλοντός μας.

Αν γίνουν πέτρα επί της οποίας θα στηθεί ο οίκος της νομιμοποιημένης ανομίας,

Μιας παγκόσμιας χούντας που θα τρομοκρατεί ως και τους αγέννητους, όταν δεν κερδίζει από τους εκτός ελέγχου της, τρομοκράτες.

Είναι στ' αλήθεια φριχτό να φοβάσαι να κοιτάξεις τον ουρανό μην και δεις το θάνατο να ξερνιέται πάνω σου.

Είναι όμως φριχτότερο να σου λένε πως πρέπει να κοιτάς τον ουρανό, μόνον όταν πρόκειται να δεχτεί σε ακρόαση ο παγκόσμιος δικτάτορας τους υπηκόους του.

Οι νεκροί του Μανχάταν απαιτούν σεβασμό. Κι αυτοί στα ερείπια, κι αυτοί που πιλοτάρισαν στα Τάρταρα.

Με μια χαρακιά στη γη, μια βαθιά τομή στον πλανήτη, που στον 21ο αιώνα βολεύει να χωρίζει «Δύση» και «Ισλάμ» - Η συνήθης ονοματοθεσία έχει μικρή ηθική και καθόλου πολιτική σημασία όταν μιλούμε για μεγάλες ιστορικές ρήξεις - θα είναι η χειρότερη κηδεία για τα θύματα.

Γιατί όταν γεμίζει ο Αδης, πλουτίζει απ' τα περατατζίδικα ο Βαρκάρης και αλυχτάει ο Κέρβερος.

Στο όνομα των τρομοκρατών, αρχίζει η Μεγάλη Σφαγή των φτωχών, των διαφορετικών, των άλλων.

Δεν είναι Νέα η Εποχή - Γι' αυτό φωνάζει πως είναι νέα. Δεν είναι Νέα η Τάξη, παμπάλαιη είναι. Κάθε εποχή και το Κούγκι της. Κάθε εποχή και η PAX της. Κάθε εποχή και ο θάνατός της. Κάθε εποχή κι ο τρελός της. Είτε δικτάτορας, είτε καμικάζι. Κάθε λαός, οι γεννήσεις κι οι θάνατοί του, οι θεοί και οι ταγοί του.

Την ώρα που η «Δύση» πενθούσε κι απειλούσε την «Ανατολή», στο CΝΝ αναζητούσαν με υπότιτλους τον κάτοχο ενός σκυλιού που περιφερόταν στα ερείπια των διδύμων πύργων... Τόση ύβρις, ως θέαμα, περίσσεψε. Αν δεν αρχίσουν ν' αναρωτιούνται ΓΙΑΤΙ έγινε ό,τι έγινε οι ζωντανοί του κάθε Μανχάταν, δε θα μείνει ζωντανός ο πολιτισμός για να γράψει ο κάθε λαός την ιστορία του κι όλοι μαζί το μέλλον.

Η λαϊκή απάντηση θα μπορέσει μόνο να εμποδίσει αυτήν που τώρα εξαγγέλλεται.

Λέμε ΟΧΙ στην τρομοκρατία. Λέμε ΟΧΙ στην ηγεσία που θα την αναλάβει εργολαβικά ώστε να βαφτιστεί ξανά ο πόλεμος ειρήνη υμών των συμφερόντων.


Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ