ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάη 2026 - Κυριακή 17 Μάη 2026
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ

Επίσκεψη στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη πραγματοποίησε την Παρασκευή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, συνοδευόμενος από τον Κ. Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, τον Ζ. Λυμπερίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, τον Ν. Χριστάνη, μέλος της ΚΕ, τον Δ. Κλάδη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής, τον Γ. Δελή, βουλευτή του Κόμματος, και πολυπληθές κλιμάκιο στελεχών των τοπικών Κομματικών Οργανώσεων.

Η περιοδεία ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής από τη φαρμακοβιομηχανία «Pharmathen», όπου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε στους εργαζόμενους. Αμέσως μετά συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μαρωνείας - Σαπών Απόστολο Ιωάννου.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Δ. Κουτσούμπας απηύθυνε χαιρετισμό στο 4ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Σαρακατσαναίων, στην Αλεξανδρούπολη, ενώ το βράδυ μίλησε στην πολιτική συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης στο κινηματοθέατρο «ΡΕΞ» στην Κομοτηνή.


Ο καθημερινός αγώνας να συνδεθεί με μια λογική συνολικής αλλαγής της κοινωνίας

Το εργοστάσιο της «Pharmathen» στις Σάπες επισκέφτηκε ο Δ. Κουτσούμπας στο πλαίσιο της περιοδείας του

RIZOSPASTIS

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Ροδόπη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφτηκε το εργοστάσιο της «Pharmathen» στις Σάπες, όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με συνθήκες εντατικοποίησης, εξαντλητικών ωραρίων και επαγγελματικών ασθενειών, αλλά και έντονης ανασφάλειας, ιδιαίτερα για όσους εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Πρόσφατα μάλιστα η επιχείρηση προχώρησε σε νέες απολύσεις με τον μανδύα της «εθελούσιας αποχώρησης». Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το επιχειρησιακό Σωματείο μπαίνει μπροστά διεκδικώντας επιχειρησιακή Σύμβαση με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων (τριετίες, ΒΑΕ, επιδόματα), αναδεικνύοντας την αντίθεση ανάμεσα στα τεράστια κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων και στην κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Φαρμάκου.

Τον Δ. Κουτσούμπα συνόδευσε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Τον υποδέχτηκε ο Κώστας Βογιατζής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Pharmathen».

Στο εσωτερικό του εργοστασίου σύντομο χαιρετισμό με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχαν οι Γιάννης Ρωσσέτης, υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού εργοστασίου Σαπών, και Johanna Nidecka, γενική διευθύντρια.

Αν δεν δυναμώσουμε τους αγώνες δεν θα δούμε θετική εξέλιξη


RIZOSPASTIS

Ο Δ. Κουτσούμπας, αφού καλημέρισε τους εργαζόμενους, με τους οποίους ξανασυναντήθηκε όπως είπε μετά την τελευταία του επίσκεψη το 2019, φυσικά σε άλλη περίοδο, αναφέρθηκε στις εξελίξεις επισημαίνοντας ότι «σήμερα συναντιόμαστε σε μια αρκετά δύσκολη και περίπλοκη φάση των εξελίξεων», αφού «βλέπουμε γύρω μας να ξεσπάνε συνέχεια πολεμικές συγκρούσεις, να δυναμώνουν οι ανταγωνισμοί των μεγάλων, που έχουν δικά τους συμφέροντα και βάζουν σε αυτό το μακελειό τους λαούς», οι οποίοι πληρώνουν το κόστος, ακόμα κι όσοι δεν συμμετέχουν άμεσα, «με την ενεργειακή φτώχεια, με τη μεγάλη ακρίβεια, με τον πληθωρισμό, με οικονομικές κρίσεις και με προβλήματα στους εργασιακούς χώρους, ακριβώς για να κερδίζουν κάποιοι λίγοι».

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση της ΝΔ σημείωσε ότι μπροστά στις επερχόμενες εκλογές, που είναι πολύ πιθανό να γίνουν το φθινόπωρο ή το αργότερο έτσι κι αλλιώς μέχρι τον Μάρτη του επόμενου χρόνου, προβάλλει ένα καινούργιο παραμύθι γύρω από την «ανάπτυξη» και την «καινοτομία». Σχέδιο που το μετατόπισε για αργότερα, για το 2030, «όμως οι προτάσεις που καταθέτει στον ελληνικό λαό, παρότι τις διανθίζει με ωραία λόγια, είναι ένα σχέδιο που κρατάει καθηλωμένους τους μισθούς των εργαζομένων σε χαμηλά επίπεδα, έτσι που να μην μπορούν να βγάλουν ούτε τον μήνα, όπως συμβαίνει σήμερα».

Τόνισε πως «δεν πρόκειται να έχουμε θετική εξέλιξη αν δεν δυναμώσουμε τους αγώνες μας και αν δεν αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί», εξηγώντας ότι το σχέδιο της κυβέρνησης «επενδύει στους λίγους, οι οποίοι το μόνο που έχουν σαν σκοπό τους είναι πώς θα δυναμώνουν και θα αυγαταίνουν τα δικά τους κέρδη», και γι' αυτό σε αυτό πάλι θα υπάρχει ενεργειακή φτώχεια, πληθωρισμός, ακρίβεια, χτυπήματα στην περίθαλψη, στην Υγεία, στην Παιδεία, στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του κρατικού χρέους που παρουσιάζει η κυβέρνηση, ο Δ. Κουτσούμπας θύμισε ότι αυτό «δημιουργήθηκε από το ζεστό κρατικό χρήμα που έχει δώσει σε λίγους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, πάλι για τα κέρδη τους», όπως «και από την πολεμική εμπλοκή, από τους τεράστιους πολεμικούς εξοπλισμούς που δεν γίνονται για την άμυνα της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, του λαού μας, αλλά για τα συμφέροντα πάλι των διεθνών συμμαχιών τους, του ΝΑΤΟ, των Αμερικάνων, της ΕΕ».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο περιστατικό με τον εντοπισμό ουκρανικού drone στη Λευκάδα, επισημαίνοντας πως «εμείς σαν λαός έχουμε πληρώσει χρυσά τον Ζελένσκι - μόνο φέτος η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να δώσει βοήθεια 600 εκατ. - για να τα τρώει αυτός και η κλίκα του, ενώ στέλνουμε και οπλικά συστήματα», με το κόστος να μετακυλίεται στους εργαζομένους, στους αγρότες, στους επαγγελματίες που πασχίζουν να βγάλουν το μεροκάματο και να ζήσουν τις οικογένειές τους. «Γιατί αυτά τα πληρώνουμε από τους φόρους, και τους έμμεσους και τους άμεσους, για να μπορούν να χρησιμοποιούνται για σκοπούς που δεν είναι για τα συμφέροντα ούτε του λαού μας, ούτε της πατρίδας».

Και την ίδια ώρα ο λαός φορτώνεται και τους κινδύνους, αφού όπως τόνισε «το drone είχε 100 κιλά εκρηκτικής ύλης, το οποίο αν έσκαγε στο Ιόνιο Πέλαγος και αν χτύπαγε και πλοίο - γι' αυτό είχε στήσει καρτέρι στη Λευκάδα - θα είχαμε μεγάλες επιπτώσεις, και περιβαλλοντικές. Και αν χτύπαγε, όπως έκανε αλλού, ρωσικό πλοίο, δηλαδή τάνκερ με πετρέλαιο, θα χυνόταν σε όλη τη Μεσόγειο, εκτός από τους κινδύνους για τις ζωές των ανθρώπων. Αρα οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί, δεν είναι ότι τα φαντάζεται το ΚΚΕ, και τα λέει δημόσια και μέσα στη Βουλή και παντού, και ενημερώνει τους εργαζομένους».

Εμείς είμαστε η δύναμη

«Αυτά τα ζητήματα πρέπει να θέσουμε επί τάπητος», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας. «Πηγαίνοντας προς τις εκλογές θα ξαναμπαίνουν νέα διλήμματα. Εμείς πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι μόνο το 2025 5,5 δισ. ευρώ είχαν κέρδη οι εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο και 2 δισ. ευρώ είχαν οι τράπεζες, κέρδη είχαν τα μεγάλα funds. Δίνονται επενδυτικά κεφάλαια στις επιχειρήσεις για να μπορούν μετά να απειλούν με απολύσεις τους εργαζόμενους, να απειλούν με ανασφάλεια, με αλλαγές εργασιακών σχέσεων, με κούραση και εξόντωση, για να βγάζουν κέρδη. Και όλα αυτά πάλι εν ονόματι του "να σώσουμε την επιχείρηση" ή "να πάει καλά η επιχείρηση", και κρύβουν τα τεράστια κέρδη που βγάζουν από όλη αυτήν την εκμετάλλευση των εργαζομένων».

«Εμείς έχουμε τη δύναμη», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «γιατί μπορεί να ακούγονται όλα αυτά μαύρα, αλλά πρέπει να είστε σίγουροι ότι δεν είναι μαύρα, γιατί κάτι κινείται. Σημαίνει ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πρώτα από όλα εμείς ως εργαζόμενοι, ως εργαζόμενες, ότι είμαστε η δύναμη, αν ενωθούμε και όταν όλοι παλεύουμε για έναν και ένας παλεύει για όλους, όταν έχουμε αλληλεγγύη, όταν δεν επιτρέπουμε να απολύουν συνάδελφό μας, να τον βγάζουν σε "εθελούσια έξοδο", να στεκόμαστε στο πλάι όλων αυτών των συναδέλφων μας και να αγωνιζόμαστε. Και η δύναμη του σωματείου όταν έχει σωστό, ταξικό προσανατολισμό είναι μεγάλη, ενισχύει την οργάνωση της πάλης, με ενότητα όλων σας, άσχετα με το τι ψηφίζατε μέχρι χθες ή τι ψηφίζετε σήμερα.

Γιατί τα ταξικά σας συμφέροντα, τα συμφέροντα στον χώρο δουλειάς αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία, επιβάλλουν να μπορείτε εσείς να ζείτε πραγματικά όμορφα στον 21ο αιώνα, όπου έχει αναπτυχθεί η επιστήμη και η τεχνολογία. Το βλέπουμε άλλωστε στις σύγχρονες επιχειρήσεις που είναι καινοτόμες από πολλές απόψεις, αλλά ο εργαζόμενος εξακολουθεί να δουλεύει 13ωρα, με βάση τους νόμους που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις, και η σημερινή της ΝΔ με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, είτε του Τσίπρα πριν είτε τώρα του Φάμελλου κ.λπ. Και αυτούς τους νόμους τούς έχουν στηρίξει και αυτοί που φωνάζουν, όπως ο Βελόπουλος και η Κωνσταντοπούλου, αλλά το αυτί της κυβέρνησης δεν ιδρώνει με το να υψώνεις τους τόνους και να κάνεις σόου. Το θέμα δεν είναι να κάνουμε σόου στη Βουλή. Το θέμα είναι να δουλεύουμε συστηματικά, να καταγγέλλουμε αυτά που πρέπει να καταγγέλλουμε, να αναπτύσσουμε τις θέσεις μας και κυρίως να παλεύουμε για να καλυτερέψει η ζωή των εργαζομένων. Αυτό έχουμε εμείς σαν αρχή στο ΚΚΕ και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και μέσα στη Βουλή, και στο Ευρωκοινοβούλιο με τους ευρωβουλευτές μας, και κυρίως έξω από αυτή, στους αγώνες, παντού, για να μπορέσουμε να εμποδίσουμε τη μεγάλη εργοδοσία να πάρει μέτρα ενάντια στους εργαζομένους».

Και πρόσθεσε πως «χαιρόμαστε πραγματικά όταν και με τη δική μας συμβολή, την πίεση που ασκούμε στα υπουργικά γραφεία από τα έδρανα της Βουλής, έξω στις απεργιακές κινητοποιήσεις, στους αγώνες, στις μάχες που δίνετε και εσείς και άλλοι συνάδελφοί σας σε όλη την Ελλάδα, όπου είμαστε μπροστά και πιέζουμε για επίλυση προβλημάτων, υπάρχει έστω και μια μικρή κατάκτηση, έστω προσωρινή», π.χ. να μην υπάρχει αυτό το εξοντωτικό ωράριο, που πέτυχαν οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους, «να μην υπάρξουν οι "εθελούσιες αποχωρήσεις" και να περιοριστούν στο ελάχιστο. Τώρα είναι περίπου 20 από τους 200 που ήθελε η εργοδοσία, το επενδυτικό fund που έχει την επιχείρησή σας. 'Η να μην προχωρήσει στις εθελούσιες εξόδους, στις απολύσεις των άλλων 500 που έλεγε στην αρχή για όλη την Ελλάδα. Γιατί είναι και το εργοστάσιο στην Αθήνα, το οποίο κι εκείνο έχω επισκεφτεί παλιότερα, που είναι κι αυτοί συνάδελφοί σας και αγωνιούν».

«Αυτά είναι δείγματα ότι με την ενότητα, τον αγώνα, τη συνεπή στάση του σωματείου, τη δική σας συσπείρωση και την ασυμβίβαστη πάλη σας, μπορείτε να καταφέρετε πράγματα», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, επισημαίνοντας: «Δεν έχουμε αυταπάτες ότι αυτά λύνουν όλα τα προβλήματα, γιατί είναι πολύ σοβαρότερα τα ζητήματα, όμως ο κάθε αγώνας ποτέ δεν πάει χαμένος, αφήνει κάτι. Αφήνει κυρίως μια αγωνιστική παρακαταθήκη, αφήνει διδάγματα για το μέλλον, και έχει και μικρές έστω κατακτήσεις.

Σήμερα παλεύουμε σε επίπεδο κλάδου, σε όλο το Φάρμακο, για να υπογραφεί τελικά η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Θα 'ναι μεγάλο εργαλείο, χρήσιμο, και θα βοηθήσει και το συγκεκριμένο εργοστάσιο, εσάς εδώ, να κατοχυρώσετε δικαιώματα. Πρέπει να ενισχύσουμε και ενισχύουμε κι εμείς ως ΚΚΕ αυτήν την πάλη των εργαζομένων του Φαρμάκου σε όλη την Ελλάδα για υπογραφή κλαδικής Σύμβασης Εργασίας που θα περιέχει και μισθολογικές αυξήσεις, θα περιέχει κατακτήσεις όπως είναι το ωράριο εργασίας. Τέτοια ζητήματα χρειάζεται να παλευτούν από όλους σαν ένας άνθρωπος. Και εμείς θα πιέσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, για να μπορέσει να υπάρξει έστω μια ανάσα ανακούφισης, να υπάρξουν κάποιες καλύτερες συνθήκες σ' αυτό το ζοφερό, δύσκολο περιβάλλον που υπάρχει στη χώρα και διεθνώς».

Χρειάζονται συνολικότερες αλλαγές

Στη συνέχεια ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στα ζητήματα της ακρίβειας, της Υγείας, της Παιδείας, «όπου μια ζωή ο εργαζόμενος πληρώνει για να μπορέσει να επιβιώσει σε αυτή την κοινωνία, από την οποία έχει πολλές απαιτήσεις και δικαιούται να έχει αυτές τις απαιτήσεις, γιατί υπάρχουν οι παραγωγικές δυνατότητες στη χώρα μας, από την ίδια την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας» και τόνισε πως «χρειάζονται συνολικότερες αλλαγές. Εμείς λέμε ότι δεν φτάνει μόνο ο καθημερινός αγώνας, η δουλειά με το σωματείο. Αυτός πρέπει να συνδεθεί και με επιλογές που κάνουμε για αυτούς που μας κυβερνάνε, πρέπει να συνδεθεί με μία λογική συνολικής αλλαγής αυτής της κοινωνίας, αυτού του κράτους που υπάρχει, που δεν είναι για τους εργαζόμενους, προστατεύουν τα συμφέροντα των λίγων, των ολιγαρχών του πλούτου. Και από αυτή τη σκοπιά, χρειάζεται να σκεφτόμαστε ποια θα είναι αυτή η κοινωνία όπου πραγματικά οι εργαζόμενοι θα είναι στην εξουσία κι όχι μόνο στα λόγια, γιατί όλα τα κόμματα και οι κυβερνήσεις λένε προεκλογικά ο λαός στην εξουσία, για να τους ψηφίσουν. Πώς θα είναι πραγματικά αυτή η εξουσία; Ποιο θα είναι αυτό το εργατικό - λαϊκό κράτος που θα προστατεύει πρώτα από όλα τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους, που θα προστατεύει συνολικά την κοινωνία και θα πάει μπροστά; Αυτή την πρόταση την έχει το ΚΚΕ. Σας ζητάμε να την σκεφτείτε, να τη συζητήσετε. Δεν λέμε να συμφωνήσετε σε όλα μαζί μας, αλλά να σκεφτείτε, να προβληματιστείτε γύρω από αυτή την κατάσταση και σε πολιτικό επίπεδο, εκτός από το απλό καθημερινό, που οπωσδήποτε είναι σημαντικό, είναι η δουλειά μέσα απ' το σωματείο, μέσα στο κίνημα. Εκεί γίνεται και η εκπαίδευση για να αλλάξει συνολικά η κοινωνία, για να αλλάξουμε μέσα από τους αγώνες αυτή την κατάσταση και να ζήσουμε καλύτερες μέρες και για μας, για τους φίλους μας, για τα παιδιά μας, τους συγγενείς μας, για όλους».

Σκόπιμη επιλογή της εργοδοσίας «το διαίρει και βασίλευε»

Με αφορμή τα ερωτήματα που τέθηκαν από τους εργαζόμενους, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στα εξής.

Για τις μισθολογικές διακρίσεις που γίνονται ανάμεσα στους εργαζόμενους της ίδιας επιχείρησης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε πως είναι απαράδεκτη, «καθώς ο εργαζόμενος είτε ζει στη Θράκη είτε ζει στην Αθήνα ή αλλού, έχει τα ίδια προβλήματα. Τα προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων δεν είναι πιο φτηνά στη Θράκη από ό,τι είναι στην Αθήνα ή στην Κρήτη. Ούτε ο γιατρός ή το φάρμακο που θα χρειαστεί ένας εργαζόμενος για τον ίδιο ή για το παιδί του αν αρρωστήσει είναι πιο φτηνό εδώ στις Σάπες, απ' ό,τι αλλού, ώστε κάποιος να παίρνει μεγαλύτερο μισθό αλλού ή να έχει καλύτερες συνθήκες εργασίας». «Αυτός, τόνισε, είναι ένας τεχνητός διαχωρισμός των εργαζομένων ακόμα και στις ίδιες τις επιχειρήσεις. Είναι σκόπιμη επιλογή της εργοδοσίας "το διαίρει και βασίλευε", για να βλέπει ο ένας εργαζόμενος ως αντίπαλο τον άλλο, του άλλου εργοστασίου ή και του ίδιου ομίλου, όπως εδώ. Εμείς θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει τέτοιος διαχωρισμός». «Η λύση, επεσήμανε, δεν είναι να μειωθούν οι μισθοί αυτών που δουλεύουν στην Παλλήνη, αλλά είναι να αυξηθούν οι δικοί σας μισθοί, εσάς που δουλεύετε εδώ στις Σάπες στη Θράκη».

«Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό», επεσήμανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, λέγοντας πως «η δική μας άποψη είναι ότι τέτοιες επιχειρήσεις στην οικονομία, στην κοινωνία, στο κράτος που εμείς οραματιζόμαστε, που σχεδιάζουμε, που προτείνουμε αν αποφασίσει ο λαός να βγει στο προσκήνιο και να μας εμπιστευτεί περισσότερο, αλλά κυρίως να εμπιστευτεί τις δικές του δυνάμεις, είναι ότι πρέπει να είναι κοινωνική ιδιοκτησία. Το φάρμακο δεν μπορεί να είναι στα χέρια κάποιου ιδιώτη, είτε Ελληνα είτε Ελβετού είτε Αμερικάνου είτε Κινέζου είτε οποιουδήποτε. Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, έπρεπε να ανήκει στο κράτος, να είναι δηλαδή δημόσιο αγαθό, να είναι δημόσια η επιχείρηση, να έχει μισθούς αξιοπρεπείς ώστε να μπορεί ο εργαζόμενος να καλύπτει το κόστος της επιβίωσης της οικογένειάς του. Με εργασιακές σχέσεις που να είναι ανθρώπινες στον 21ο αιώνα. Δεν μπορεί, 140 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο και τη σταδιακή καθιέρωση του 8ωρου, σήμερα οι κυβερνώντες και κάποια κόμματα μαζί τους να νομοθετούν το 12ωρο, το 13ωρο και να γυρνάμε έναν αιώνα πίσω σ' αυτή τη βαρβαρότητα».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την τετραήμερη εργασία, λέγοντας πως «κάτι αντίστοιχο έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση της ΝΔ με τις ψήφους του κυρίου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ. Τετραήμερη εργασία δεν σημαίνει ότι θα δουλεύει ο εργαζόμενος 8ωρο, σημαίνει ότι θα δουλεύει 10ωρα τις τέσσερις ημέρες. Δεν σημαίνει λιγότερο συνολικό χρόνο δουλειάς εβδομαδιαίο, σημαίνει εξόντωση των εργαζομένων. Εμείς λέμε ότι σήμερα είναι ώριμες οι συνθήκες για να υπάρχει πενθήμερη εργασία, 5 μέρες εργασίας, 7ωρο και 35ωρο συνολικά. Αυτές οι δυνατότητες υπάρχουν τον 21ο αιώνα».

Λαϊκή - εργατική αντιπολίτευση γερή μπορεί να κάνει μόνο το ΚΚΕ

Για την κυβέρνηση της ΝΔ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως «δεν είναι τόσο δυνατή η κυβέρνηση και με τόσο ψηλά ποσοστά όσο εμφανίζεται σε κάποιες δημοσκοπήσεις. Κρατήστε μικρό καλάθι, γιατί υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια, μεγάλη αμφισβήτηση της κυβέρνησης της ΝΔ, προσωπικά του πρωθυπουργού, του κ. Μητσοτάκη και του περιβάλλοντός του, και θα είναι σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Στις τελευταίες εκλογές πήρε 40,5%, τώρα οι δημοσκοπήσεις του δίνουν από 22% στην πρόθεση ψήφου μέχρι 25% και μετά με την αναγωγή φτάνει από 27% μέχρι 30%-31%. Αρα, έχει χάσει μεγάλο μέρος της δύναμής του, απ' το 40%, έχει πάει στο 20% με 25%. Αυτή δεν είναι μικρή φθορά, γιατί μιλάμε για εκατομμύρια ψηφοφόρους. Δεύτερο, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις και μέσα στο κόμμα της ΝΔ. Είναι πολλά τα στελέχη, βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι βάζουν ζήτημα για την κυβέρνηση αυτή και για τον κύριο Μητσοτάκη. Είναι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Καραμανλής και Σαμαράς, που τον αμφισβητούν ανοιχτά και είναι επίσης και τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου, επιχειρηματίες, που έχουν μηχανισμούς και ελέγχουν την κοινή γνώμη όπως ξέρετε, και έχουν δρομολογήσει την απόσυρση του κυρίου Μητσοτάκη μετά από αυτές τις εκλογές».

Αρα το πρόβλημα, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, είναι να σκεφτεί ο ελληνικός λαός, δεν είναι μόνο να φύγει ο Μητσοτάκης, ο οποίος θα φύγει στις επόμενες εκλογές, «αλλά μη μας εμφανιστεί κανένας άλλος Μητσοτάκης, με άλλο όνομα, που θα έχει δηλαδή ίδια πολιτική με αυτή του Μητσοτάκη. Γιατί εδώ βλέπουμε και μέσα στο κόμμα της ΝΔ τους δελφίνους που προαλείφονται για να γίνουν πρόεδροι της ΝΔ, αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για παράδειγμα, ο κύριος Ανδρουλάκης ή ο κύριος Τσίπρας τώρα που θα ανακοινώσει ξανά κόμμα και που έχει κυβερνήσει. Δεν λέω μόνο για τα πεπραγμένα των κομμάτων τους και των ίδιων, όταν ήταν σε κυβερνήσεις είτε με τη ΝΔ ο πρώτος, είτε με τους ΑΝΕΛ που ήταν πρωθυπουργός ο Τσίπρας τη μνημονιακή περίοδο. Τι νόμους ψήφισε και τι διεθνείς επιλογές έκανε με τον Tραμπ, με τον Νετανιάχου. Και τώρα με τις προτάσεις τους, οι οποίες κινούνται στην ίδια κατεύθυνση στήριξης αυτού του συστήματος της βαρβαρότητας, της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, των αντιλαϊκών μέτρων και νόμων που συνέχεια πλήττουν την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους αγρότες και επαγγελματίες, τη νεολαία.

Αρα, λοιπόν, ο ελληνικός λαός πρέπει να σκεφτεί ότι βεβαίως πρέπει να ενωθούμε, να ενωθούμε όλοι κάτω, μέσα από τα σωματεία μας. Τα σωματεία να ενωθούν μεταξύ τους σε αγώνα. Οι κοινωνικοί σύμμαχοι, δηλαδή είτε ο ένας είναι εργάτης είτε υπάλληλος είτε αγρότης είτε είναι επαγγελματίας και πλήττεται απ' τα μονοπώλια. Ολοι αυτοί να ενωθούμε σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία και να παλέψουμε για να αλλάξουμε συσχετισμούς και εκεί το κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης να μπορέσει να δώσει τον καλύτερο εαυτό του για να ενώσει τον λαό και να υπάρξουν απαιτήσεις. Και φυσικά, εμείς λέμε ταυτόχρονα ότι πρέπει να υπάρξουν και επιλογές. Για παράδειγμα, εγώ θα σας έλεγα, το καταλαβαίνετε αυτό, ότι η επιλογή είναι το ΚΚΕ, όχι γιατί είμαστε πιο όμορφοι, πιο φωνακλάδες, δεν είναι αυτά τα κριτήρια, αλλά γιατί έχουμε συνέπεια και σταθερότητα, ωριμότητα και πείρα, συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν τον ίδιο τον εργαζόμενο λαό για να καλυτερεύσει η ζωή του.

Και επειδή σήμερα, δυστυχώς, δεν υπάρχουν με τις επιλογές που κάνει ο ελληνικός λαός προϋποθέσεις για να φτιάξεις μια τέτοια κυβέρνηση γνήσια, λαϊκή που θα βάλει άλλο πρόγραμμα μπροστά, πρέπει να υπάρξει κυρίως λαϊκή - εργατική αντιπολίτευση γερή και αυτή μπορεί να την κάνει μόνο το ΚΚΕ, όχι με φωνακλάδικο τρόπο. Γιατί ξέρετε τους φωνακλάδες τους γράφουν οι Μητσοτάκηδες και οι άλλοι που έχουν κυβερνήσει, είτε λέγεται Κωνσταντοπούλου είτε λέγεται Βελόπουλος, οι οποίοι φωνάζουν και πάνε και ψηφίζουν μετά ή δεν βγάζουν άχνα για άλλα σοβαρά ζητήματα και μένουν μόνο στο ένα ή στο άλλο σκάνδαλο, αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Αλλά και γι' αυτά δεν είναι μόνοι τους, είμαστε και εμείς, είναι και άλλοι. Είναι όλος ο ελληνικός λαός που παλεύει για να δικαιωθούν για παράδειγμα τα θύματα των Τεμπών, να μην υπάρξει συγκάλυψη. Είναι όλος ο ελληνικός λαός που παλεύει να κάτσουν στο σκαμνί οι υπουργοί της κυβέρνησης. Ολα αυτά τα κόμματα, όταν το ΚΚΕ ζήτησε να αλλάξει με τη συνταγματική αναθεώρηση ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, το άρθρο 86 του Συντάγματος, όλοι αυτοί δεν το ψήφισαν για να κάθονται οι υπουργοί στο σκαμνί, όπως ο κάθε πολίτης, όταν έχουν ποινικές ευθύνες. Το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι δεν είχαν ψηφίσει αυτή την πρόταση του ΚΚΕ. Τώρα λένε ότι θα το κάνουν, αλλά αυτά τα λένε προεκλογικά. Το ζήτημα είναι τι στάση κρατάνε για παράδειγμα και μέσα στη Βουλή αλλά κυρίως έξω από αυτή».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ