ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάη 2026 - Κυριακή 10 Μάη 2026
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΗΒΑΣ - ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από την καπιταλιστική ανάπτυξη στη ΒΙΠΕ

Εκδήλωση την Κυριακή 24 Μάη στο Σχηματάρι (11 π.μ., αίθουσα ΚΑΠΗ)

Την τεράστια αντίθεση ανάμεσα στον πλούτο που παράγεται στη Βιομηχανική Περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου και την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός αναδεικνύει η Τομεακή Επιτροπή Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ με την μεγάλη πολιτική εκδήλωση που οργανώνει με θέμα «Οι ζωές μας μετράνε. Με το ΚΚΕ στον αγώνα ενάντια στην εντατικοποίηση της εργασίας, στην έλλειψη μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στον κίνδυνο μεγάλο βιομηχανικού ατυχήματος», την Κυριακή 24 Μάη, στις 11 π.μ. στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Σχηματαρίου.

Με την περιοχή να συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας, καθώς στον άξονα Οινοφύτων - Σχηματαρίου - Θήβας παράγεται περίπου το 1/3 του βιομηχανικού ΑΕΠ, και με τον πλούτο που παράγεται να είναι αμύθητος, η Οργάνωση του Κόμματος αναδεικνύει τις επιπτώσεις για τους εργαζόμενους.

Η ίδια η εκδήλωση, η προετοιμασία και η προβολή της αποτελούν ένα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα της ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων, σημειώνοντας ότι η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μαζί με τους βιομηχάνους και τις τοπικές αρχές, συνολικά τον κρατικό μηχανισμό, εδώ και δεκαετίες υπηρετούν και διαφημίζουν την «ανάπτυξη της οικονομίας». Σε αυτήν την πορεία, «τα πάντα υποτάσσονται στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, στην επέκταση της επιχειρηματικότητας, σε τελική ανάλυση στη μέγιστη δυνατή κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων», τονίζει η Οργάνωση του Κόμματος, αναδεικνύοντας ότι από τη μία είναι οι επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, με τις τεράστιες κρατικές ενισχύσεις και τα ρεκόρ κερδοφορίας, και από την άλλη η ασταμάτητη ένταση της εκμετάλλευσης, το ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου, τα καθημερινά εργατικά «ατυχήματα» κ.ο.κ.

«Το ΚΚΕ ανοίγει τη συζήτηση με τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής ακριβώς γι' αυτό το πρωταρχικό ζήτημα. Η τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης επιτρέπει σήμερα περισσότερο από ποτέ τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, την απόλυτη τήρηση των μέτρων ασφαλείας, την ισόρροπη ανάπτυξη βιομηχανίας και κατοικίας, την ανάπτυξη και στελέχωση υποδομών πρόληψης κατά των επαγγελματικών ασθενειών και του κινδύνου βιομηχανικών ατυχημάτων.

Ολα αυτά "σκοντάφτουν" στην κρατική πολιτική που υποτάσσει την ασφάλεια και την ευημερία του λαού στο κυνήγι του μέγιστου κέρδους. Στην πολιτική που βάζει "κόφτη" σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και "πολλαπλασιαστή" σε ό,τι εξυπηρετεί την κερδοφορία των καπιταλιστών».

«Δεν συμβιβαζόμαστε με τη λογική της κυβέρνησης της ΝΔ, των άλλων αστικών κομμάτων και της ΕΕ, να ζούμε μέσα στη μιζέρια, στο περιθώριο της κερδοφορίας των ομίλων και των ματωμένων πλεονασμάτων», συνεχίζει. Και καλεί:

«Βάζουμε μπροστά τις ανάγκες μας! Διαμορφώνουμε και διεκδικούμε μέσα από τους συλλογικούς φορείς μας αιτήματα και διεκδικήσεις ώστε να παρθούν μέτρα ενάντια στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς.

Σε αυτόν τον δρόμο, καλούμε τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για την οργάνωση της πάλης, για να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή.

Συζητάμε την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, για μια κοινωνία και οικονομία που θα έχει στο επίκεντρό της τον εργαζόμενο και τις ανάγκες του. Για έναν δρόμο ανάπτυξης απελευθερωμένο από τα δεσμά του κέρδους, της εκμετάλλευσης και των πολέμων».

«ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ» ΣΤΟΝ ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ
«Επιλέγουμε δύναμη ανατροπής για τις ανάγκες μας, απέναντι στα κέρδη και στους πολέμους τους»

Την Κυριακή 10 Μάη οι εκλογές σε όλη τη χώρα

Με σύνθημα «Επιλέγουμε ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ για τις ανάγκες μας, απέναντι στα κέρδη τους και τους πολέμους τους», η «Πανεπιστημονική» καλεί τους αρχιτέκτονες μηχανικούς στις εκλογές του ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ που θα γίνουν την Κυριακή 10 Μάη στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα.

Αναδεικνύοντας τους «δύο κόσμους» που αναμετρούνται στο ΣΑΔΑΣ και στο ΤΕΕ, η «Πανεπιστημονική» σημειώνει ότι μέλη στον Σύλλογο είναι ταυτόχρονα ιδιοκτήτες μεγάλων γραφείων, στελέχη ομίλων, διευθυντές εταιρειών αλλά και μισθωτοί αρχιτέκτονες. Επίσης μεγαλοστελέχη του Δημοσίου αλλά και απλοί υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι που αγωνίζονται να κρατήσουν το γραφείο τους.

Γι' αυτό και στη Διακήρυξή της σημειώνει: «Δεν έχουμε όλοι οι αρχιτέκτονες και ούτε μπορούμε να αποκτήσουμε κοινά συμφέροντα. Μέσα στον ΣΑΔΑΣ τον κόσμο του συστήματος, του κέρδους των ομίλων, υπηρετούν τόσο οι παρατάξεις που στηρίζουν ενεργά ή σιωπηρά την κυβερνητική πολιτική και τις κατευθύνσεις της ΕΕ όσο και οι άλλες, της κάλπικης, συστημικής αντιπολίτευσης, που προτείνουν μικροδιορθώσεις και συνδιαμόρφωση των κυβερνητικών νομοσχεδίων. Ολοι τους αναφέρονται γενικόλογα στην "υπεράσπιση της αρχιτεκτονικής και του περιβάλλοντος", συσκοτίζοντας ότι οι επιστημονικές θέσεις δεν μπορούν να είναι πολιτικά "ουδέτερες" - έχουν συγκεκριμένο κοινωνικό, ταξικό πρόσημο».

«Οι δυνάμεις που συσπειρωνόμαστε στο ψηφοδέλτιο της "Πανεπιστημονικής" είμαστε σταθερά στην πρώτη γραμμή της αναμέτρησης με την αντιλαϊκή πολιτική, μέσα και έξω από τον ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ, στη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλό μας, τους επιχειρηματικούς ομίλους και την ΕΕ», αναφέρει η Διακήρυξη.

Και θυμίζει τις μεγάλες κινητοποιήσεις για να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΗΠΑ - Ισραήλ στη Μέση Ανατολή. Τον αγώνα του ΣΜΤ ενάντια σε απολύσεις, απλήρωτη εργασία, εργοδοτική τρομοκρατία, για την υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο που να καλύπτει και το «μπλοκάκι», με ουσιαστικές αυξήσεις. Ακόμα, για να μην περάσουν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις για την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος. Αλλά και τον συντονισμό του αγώνα με τα σωματεία των μισθωτών δικηγόρων και οικονομολόγων και τις Επιτροπές Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων, ενάντια στο αντιασφαλιστικό και στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Καταλήγοντας τονίζει ότι «οι σημερινές παραγωγικές δυνατότητες θα έπρεπε να συνεπάγονται λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους, μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες, περισσότερο ελεύθερο χρόνο, ποιοτική ζωή με κοινωνικά δικαιώματα στη στέγαση, σε Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση, Ενέργεια, επικοινωνίες, μεταφορές, αναψυχή, πολιτισμό. Υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στους εργαζόμενους αρχιτέκτονες να παίξουν τον δημιουργικό τους ρόλο στην οργάνωση του κοινωνικού χώρου, στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, στην κατοικία, στο περιβάλλον, στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων και τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική στην εξυπηρέτηση της συνδυασμένης ικανοποίησης του συνόλου των αναγκών του λαού. Αυτό που πρέπει και μπορούμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε τον δρόμο της ανατροπής, για να χάσει το κεφάλαιο και να κερδίσουμε εμείς. Επιλέγουμε ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ για τις ανάγκες μας!».

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκλογές, στην ιστοσελίδα της «Πανεπιστημονικής» https://panepistimoniki.gr


Οι ομιλητές στην εκδήλωση

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Αντώνης Τουλουμάκος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

Παρεμβάσεις θα γίνουν από τους:

- Βάλσαμο Συρίγο, μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική Συνδικαλιστική δουλειά.

- Χρήστο Παπάζογλου, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Εύη Γεωργιάδου, μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ