ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΖΕΡΒΑΣ |
Στις 18 Μάρτη έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΚΚΑΣ.
Ο Θανάσης υπήρξε σταθερός υποστηρικτής και οπαδός του ΚΚΕ, με πίστη στις αξίες και στα ιδανικά του.
Στη μνήμη του και τιμώντας τις πεποιθήσεις του, οι συγγενείς του προσφέρουν 270 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Αρκτικού Διαμερίσματος Πάτρας του Κόμματος.
***
Σαν σήμερα, 18 Απρίλη του 2025, έφυγε από κοντά μας ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΡΥΠΙΔΗΣ, πιστός οπαδός του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του.
Ο αδερφός του, ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΑΡΥΠΙΔΗΣ (Καπετάν Δρόσος), ήταν αξιωματικός του ΕΛΑΣ.
Ο θείος τους, ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ (Καπετάν Μάνθος), ήταν αξιωματικός του ΔΣΕ.
Στη μνήμη τους τα παιδιά τους, ο Βασίλης, γιος του Γιάννη Γαρυπίδη, και η Βασιλική, κόρη του Λεωνίδα Γαρυπίδη, προσφέρουν 200 ευρώ στο ΚΚΕ.
***
ΦΩΤΟ 2
Απέραντη θλίψη, αγιάτρευτος πόνος. Ησουν το φως στα μάτια μου.
Στη μνήμη του εγγονού μου, ΣΤΕΦΑΝΟΥ, που «έφυγε» στις 19/4/2024, μόλις 7 ετών, και της συζύγου μου, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΡΑΜΠΟΙΚΗ, που «έφυγε» στις 18/4/2025, προσφέρω 50 ευρώ στην ΚΟ Σαλαμίνας του ΚΚΕ.
Καραμποικης Ευστάθιος
***
ΦΩΤΟ
Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τον θάνατο του συντρόφου ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΦΑΝΟΥ.
Στη μνήμη του, οι σύντροφοί του προσφέρουμε μέσω της ΚΟΒ Κάμπου Ηλείας του ΚΚΕ ένα χρηματικό ποσό για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος.
ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΔΙΑΣΑΚΟΣ |
ΦΩΤΟ
Στη μνήμη της αγαπητής συντρόφισσας ΜΙΜΙΚΑΣ ΠΑΤΑΚΗ, προσφέρουμε 50 ευρώ μέσω της εδαφικής ΚΟΒ Πύργου, προς τιμήν του 22ου Συνεδρίου.
Αποστόλης Παπαδούλης, Διονύσιος Νικολόπουλος και Τ. Χ.
***
Στη μνήμη του ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΤΣΟΥΔΗ, αντί στεφάνου, φίλοι, συνάδελφοι και συγγενείς προφέρουν 520 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την σύζυγό του, Ελένη Καραγεώργη, για την προσφορά.
***
ΦΩΤΟ
Στη μνήμη του συντρόφου μου, ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ, προσφέρω 20 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Κουκακίου.
Η συντρόφισσά του, Ζαφειρία Σαμαρά
***
ΦΩΤΟ
Η ΚΟ Ιεράπετρας του ΚΚΕ, η ΚΝΕ Ιεράπετρας και το Παράρτημα Λασιθίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ προσφέρουν 150 ευρώ στη μνήμη των ηρώων αγωνιστών - μελών του ΕΑΜ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ από τη Βασιλική, 45 χρόνων, ΕΥΘΥΜΙΑΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, Πάνω Χωριό, 65 χρόνων, ΞΕΝΟΥΛΑΣ ΓΡΑΣΣΟΥ (φωτ.), Πάνω Χωριό, 19 χρόνων, ΓΙΑΝΝΗ ΓΡΑΣΣΟΥ, Πάνω Χωριό, 30 χρόνων, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Ν. ΛΙΑΝΟΥ, Επισκοπή, 26 χρόνων, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ, Κάτω Χωριό, 25 χρόνων, και ΒΑΣΙΛΗ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ, οι οποίοι έπεσαν νεκροί κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου της 23ης Μάρτη του 1945 έξω από την Ιεράπετρα, από τις σφαίρες της χωροφυλακής.
Το μεγαλειώδες παλλαϊκό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας είχε οργανωθεί εξαιτίας της άδικης και αναίτιας σύλληψης ΕΑΜικών μελών από την τοπική αστυνομία, στο πλαίσιο της λευκής τρομοκρατίας που είχε εξαπλωθεί εναντίων των μελών του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.
Τιμή και δόξα στους αγωνιστές!
Η θυσία τους θα είναι παντοτινός φάρος για τον αγώνα μας.
***
ΦΩΤΟ
Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τον θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΝΙΚΟΥ ΚΑΠΝΙΣΗ, πιστού φίλου του ΚΚΕ.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΡΑΓΚΟΣ |
Η οικογένειά του
***
ΦΩΤΟ
Σε εκείνους τους παλιούς εκείνης της δρακογενιάς που πέρασαν διά πυρός και σιδήρου, που τα χνάρια τους ακόμα ανασαίνουν εκεί στα σύρματα της Μέσης Ανατολής, εκεί στα κελιά του Γεντί Κουλέ, εκεί στα τσαντίρια της Μακρονήσου, δεν αρμόζει η «αγιογραφία», ούτε η μυθολογία και τα δοξαστικά.
Αλλά μονάχα η σιωπή, η ζώσα μνήμη για να αφουγκραστούμε τα όσα έκαναν για χάρη μας, για χάρη του λαού και του κινήματος μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΑΣΟ, του ΔΣΕ, του ΚΚΕ.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΡΑΓΚΟΣ του Σαράντου. Στη μνήμη του, ελάχιστη προσφορά 100 ευρώ στο ΚΚΕ, το Κόμμα του, μέσω ΚΟΒ Ευδήλου Ικαρίας.
Σαράντος Φράγκος
***
ΦΩΤΟ 5
Συμπληρώνονται 79 χρόνια από τη νύχτα της 15ης Απριλίου 1947, τότε που με εντολή του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (την εντολή έδωσε ο Στέργιος Αναστασιάδης) δραπέτευσαν 12 από τους 33 αξιωματικούς του ΕΛΑΣ που το μεταβαρκιζιανό κράτος είχε εκτοπίσει στη Νάξο, για να ενταχθούν στον ΔΣΕ.
Οι δραπέτες ήταν:
Ο αντισυνταγματάρχης ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ (φωτ.), που τέθηκε και επικεφαλής της ομάδας των δραπετών.
Οι λοχαγοί: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ (φωτ.)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΛΙΑΝΕΣΗΣ (Μεσσήνης)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΕΜΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ |
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΜΑΡΙΔΗΣ (Λογοθέτης)
ΚΙΜΩΝΑΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΑΚΗΣ
Οι υπολοχαγοί: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΖΕΡΒΑΣ (φωτ.)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΛΙΣΜΑΝΗΣ
ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΛΙΝΟΣ (Αμάρμπεης)
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΕΦΟΠΟΥΛΟΣ
και ο ανθυπασπιστής ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ (Κρόνος) (φωτ.).
Δέκα απ' αυτούς, μέσα από πολλές δυσκολίες και συγκρούσεις με τους διώκτες τους, κατόρθωσαν να ενταχθούν στις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Ομως ο αντισυνταγματάρχης Δ. Κούκουρας, κατά τη διάρκεια της πορείας από το Βαθύ Αυλίδας, τη νύχτα στα δύσβατα μονοπάτια στραμπούληξε το πόδι του και δεν μπορούσε να βαδίσει. Γι' αυτό έμεινε προσωρινά στην καλύβα του Ν. Γκριτζάπη στην Αλογοπατησιά.
Βγήκε από την πρόχειρη κρυψώνα, αφού οι αρχές είχαν συλλάβει τον Γκριτζάπη, και στη θέση Βουρλέζα συνάντησε τον βοσκό Γ. Καραμάνη, ο οποίος πήγε στο χωριό του, το Μαρτίνο Λοκρίδας, και αντί για βοήθεια του πήγε χωροφύλακες και ΜΑΥδες, που τον συνέλαβαν.
Στο Ρεγγίνι πιάστηκε από τους διώκτες του ο Κ. Χατζημιχαλάκης. Πέρασαν και οι δύο στρατοδικείο στη Λαμία. Καταδικάστηκαν σε θάνατο βάσει του Γ' Ψηφίσματος.
Ο Δ. Κούκουρας εκτελέστηκε στη Λαμία στις 13/6/1947. Η ποινή του Κ. Χατζημιχαλάκη μετατράπηκε σε ισόβια.
ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΤΣΙΛΙΒΑΡΑΚΗΣ |
***
ΦΩΤΟ 2
Στη μνήμη της συντρόφισσας ΑΛΙΚΗΣ ΤΣΑΡΙΔΟΥ και του συντρόφου ΚΩΣΤΑ ΜΑΝΩΛΗ, μελών της ΚΟΒ Νεάπολης, που έφυγαν πρόσφατα από κοντά μας, προσφέρω 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Σταυρούπολης για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.
Α. Π.
***
ΦΩΤΟ
Στη μνήμη του πατέρα μας, ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΙΔΗ, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Σκύδρας.
Παύλος και Γιώργος Κουγιουμτζίδης
***
ΦΩΤΟ
Πριν από λίγους μήνες έφυγε από τη ζωή ο σύντροφος, ο φίλος, ο χωριανός, ο συγγενής ΠΑΝΟΣ Β. ΚΑΤΣΑΡΟΥΠΑΣ. Στη μνήμη του, προσφέρουμε 200 ευρώ μέσω ΚΟΒ Αγίας Αννας.
Ο Πάνος από μαθητής είχε ξεχωρίσει με τη δράση του για τα κοινά. Πάντα ήταν στο πλευρό του Κόμματος στους αγώνες που έδινε. Ιδιαίτερα στο χωριό μας, που έχουμε καταφέρει και με τη βοήθεια του Πάνου να το λέμε κόκκινο χωριό, συνέβαλε σε όλους τους αγώνες μας.
***
ΦΩΤΟ 4
Ο ΔΑΜΙΑΝΟΣ (Δήμος) ΤΣΙΛΙΒΑΡΑΚΗΣ, από την Καλαμάτα, με καταγωγή από το Κουλούμι της Μάνης. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, δραστηριοποιήθηκε στην ΕΔΑ, στη μεταπολίτευση διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας με την παράταξη του ΚΚΕ.
Για τη δράση του φυλακίστηκε και εξορίστηκε. Αταλάντευτος οπαδός του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του.
Ο ΔΑΜΙΑΝΟΣ (Δήμος) ΔΙΑΣΑΚΟΣ, από την Καλαμάτα, με καταγωγή από τη Βάμβακα της Μάνης.
Πιστός οπαδός του ΚΚΕ. Δραστηριοποιήθηκε στον χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού.
Η ΒΟΥΛΑ ΤΣΙΛΙΒΑΡΑΚΗ - ΔΙΑΣΑΚΟΥ, από την Καλαμάτα, με καταγωγή από τη Βάμβακα της Μάνης, πιστή οπαδός του ΚΚΕ και συνεπής αναγνώστρια του «Ριζοσπάστη».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ |
Αγωνίστηκε όλη της τη ζωή στο πλευρό του ΚΚΕ και μέσα από τις γραμμές του Κόμματος.
Στη μνήμη τους τα παιδιά τους, Τσιλιβαράκης Γιάννης, Μιχάλης, Δέσποινα, Παναγιώτα και Διασάκος Νίκος, Γιάννα, Ηλίας, προσφέρουν 400 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΤΕ Μεσσηνίας.
***
ΦΩΤΟ 2
Στη μνήμη των αξέχαστων συντρόφων ΣΤΕΛΗ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗ από τα Ανώγεια της Κρήτης και ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΜΟΥΛΗ από τα Μακρυώτικα της Κεφαλονιάς, προσφέρω 30 ευρώ μέσω ΚΟΒ Νέας Κυψέλης.
Μηνάς Αντύπας
***
ΦΩΤΟ
Στη μνήμη του θείου μου ΠΑΝΤΑΖΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Στέλιος), ιδρυτικού στελέχους και Β' Γραμματέα της ΕΠΟΝ Αχαιοήλιδας και φονευθέντος άνευ δίκης από το αστικό κράτος στις εκκαθαριστικές του 1949, όπου και συνελήφθη ως πολιτικός επίτροπος του Τάγματος Νικήτα Πολυκράτη του ΔΣΕ, μέσω Οργάνωσης Πύργου Ηλείας προσφέρω 100 ευρώ.
Η κόρη της αδερφής του
Γεωργία Τριγάζη
***
ΦΩΤΟ
Τρία χρόνια αξέχαστος. Τρία χρόνια συνεχίζουμε την πορεία μας χωρίς την παρουσία σου.
Εζησες με γνώμη, με πάθος για τη γνώση και με πίστη στο Κόμμα και στο δίκαιο.
Αφιέρωσες τη ζωή σου σε αξίες που ξεπερνούν τον χρόνο, με το βλέμμα πάντα στις επόμενες γενιές.
Αγαπημένος σύζυγος, πατέρας και παππούς. Δυνατός, αναντικατάστατος.
Η οικογένεια του ΗΛΙΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ προσφέρουμε, από την Κολωνία της Γερμανίας, 200 ευρώ στο ΚΚΕ για την οικονομική του ενίσχυση.
***
ΦΩΤΟ
Στη μνήμη του αδελφού μου, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΔΡΑΜΕΡΙΝΑ, προσφέρω 50 ευρώ για ενίσχυση του ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Ανω Πόλης Θεσσαλονίκης.
Βάσω Αδραμερινά
ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ |
ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ |
ΜΙΜΙΚΑ ΠΑΤΑΚΗ |
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ |
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ |
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ |
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΦΑΝΟΣ |
ΗΛΙΑΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ |
ΝΙΚΟΣ ΚΑΠΝΙΣΗΣ |
ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΣΑΚΟΥ |
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ ΚΑΡΑΜΠΟΪΚΗΣ |
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΡΑΜΠΟΙΚΗ |
ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΙΔΗΣ |
ΞΕΝΟΥΛΑ ΓΡΑΣΣΟΥ |
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΚΚΑΣ |
ΑΛΙΚΗ ΤΣΑΡΙΔΟΥ |
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ |
ΠΑΝΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΥΠΑΣ |
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΔΡΑΜΕΡΙΝΑΣ |
ΒΟΥΛΑ ΤΣΙΛΙΒΑΡΑΚΗ |
ΣΤΕΛΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ |