Ειδικότερα, το BBC φέρεται να εξέτασε εσωτερικά αστυνομικά έγγραφα, στα οποία περιγράφεται πώς η στρατολόγηση των εν λόγω μισθοφόρων, όπως χαρακτηρίζονται, διατάχθηκε και επιβλεπόταν από ανώτερους αξιωματικούς. Τα ευρήματα της έρευνας του BBC φέρνουν μάλιστα στο φως ισχυρισμούς για βάναυση μεταχείριση, με μάρτυρες να αναφέρουν ότι μετανάστες έχουν απογυμνωθεί και ξυλοκοπηθεί, ενώ έχουν πέσει θύματα ληστειών ή ακόμη και σεξουαλικών επιθέσεων. Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες ότι αυτά τα άτομα «απασχολούνται» ανεπίσημα στα σύνορα τουλάχιστον από το 2020.
Η έρευνα του BBC - που διεξήχθη σε συνεργασία με την Consolidated Rescue Group (CRG) - ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο, όταν εστάλη στο βρετανικό δίκτυο βίντεο που έδειχνε μετανάστες να πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης από μισθοφόρους. Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το βίντεο κοινοποίησε στο βρετανικό δίκτυο λαθρέμπορος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ήταν δυσαρεστημένος με τους συνεργάτες του. Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει το περιεχόμενο, αλλά αντικατοπτρίζει τις μαρτυρίες που έχει συγκεντρώσει από άλλες ανεξάρτητες πηγές. Εκτοτε, έχει συγκεντρώσει πληροφορίες από μετανάστες, πρώην μισθοφόρους, αστυνομικές πηγές, επίσημα έγγραφα και απομαγνητοφωνήσεις που διέρρευσαν. Σύμφωνα ακόμα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι μισθοφόροι είναι και οι ίδιοι μετανάστες, που στρατολογούνται από χώρες όπως το Πακιστάν, η Συρία και το Αφγανιστάν, και μπορούν να ανταμειφθούν με μετρητά και κινητά τηλέφωνα που έχουν αφαιρεθεί από άλλους μετανάστες, καθώς και έγγραφα που στην πραγματικότητα επιτρέπουν τη διέλευση από την Ελλάδα.
Πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης «αναγνωρίζουν» πως οι σχετικές καταγγελίες συνδέονται με ισχυρισμούς και περιστατικά που έλαβαν χώρα επί υπηρεσιακής κυβέρνησης το 2023. Ισχυρίζεται δε πως τα σχετικά δημοσιεύματα βασίζονται κατά κύριο λόγο σε μαρτυρίες και δευτερογενή στοιχεία που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν. Ετσι, με βάση τις παραπάνω κυβερνητικές δικαιολογίες, επιβεβαιώνεται ότι οι επαναπροωθήσεις συνεχίζονται στο πλαίσιο της φύλαξης των συνόρων της ΕΕ με την εφαρμογή πολιτικών διωγμού των κατατρεγμένων και περιορισμού του δικαιώματός τους στη χορήγηση προσφυγικού ασύλου.
Υπενθυμίζεται ότι και το 2022 σύμφωνα με ρεπορτάζ πέντε ευρωπαϊκών ΜΜΕ («Guardian», «Lighthouse Reports», «Le Monde», «Report Munchen», «Spiegel») 6 μετανάστες, Σύροι και Μαροκινοί, είπαν ότι συμμετείχαν σε επιχειρήσεις απώθησης στον ποταμό Εβρο, με αντάλλαγμα ένα σημείωμα της Αστυνομίας που τους επέτρεπε να παραμείνουν έναν μήνα στην Ελλάδα, εξαναγκαζόμενοι, δηλαδή, να κάνουν τη «βρώμικη» δουλειά σε παράνομες επιχειρήσεις απώθησης που διεξάγει η Αστυνομία, με αντάλλαγμα να μην απελαθούν.
Eurokinissi |
Τα νέα αυτά περιστατικά φέρνουν στο προσκήνιο για άλλη μια φορά τα προβλήματα στη λειτουργία του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Και παρά τις διαβεβαιώσεις κράτους και εργολάβων για «αξιόπιστες συγκοινωνίες», η ταλαιπωρία των πολιτών συνεχίζεται και φαίνεται να κορυφώνεται τις τελευταίες μέρες.
Ο χρόνος αναμονής στους σταθμούς έχει αυξηθεί, καθώς εξαιτίας της ελλιπούς συντήρησης έχει μειωθεί ο αριθμός των συρμών που κυκλοφορούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ της κατασκευάστριας κοινοπραξίας του έργου, της εταιρείας που έχει αναλάβει τη λειτουργία του Μετρό και της «Ελληνικό Μετρό», για το ποιος έχει την ευθύνη της συντήρησης των συρμών.
Τα τελευταία περιστατικά αφίξεων συνέβησαν τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν 61 άτομα εντοπίστηκαν νωρίς το πρωί στη θαλάσσια περιοχή της Ιεράπετρας και άλλοι 59 αποβιβάστηκαν στην Αγία Γαλήνη.
Η πλειοψηφία των ξεριζωμένων έχει μεταφερθεί για προσωρινή φιλοξενία στην αίθουσα του Παλιού Ψυγείου στο λιμάνι του Ηρακλείου, η οποία αρχίζει να γεμίζει ασφυκτικά για ακόμα μία φορά, φέρνοντας στην επιφάνεια το ζήτημα των άθλιων συνθηκών φιλοξενίας των ξεριζωμένων με ευθύνη του κεντρικού και τοπικού κράτους.
Πανελλαδική σύσκεψη μετά από κάλεσμα της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από μία σειρά συλλόγους γονέων και κηδεμόνων ειδικών σχολείων, αλλά και άλλους φορείς, πραγματοποιήθηκε στις 6 Απρίλη για την καλύτερη οργάνωση και αποφασιστική απάντηση στη βαρβαρότητα της πολιτικής της κυβέρνησης ενάντια στα δικαιώματα των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης για τον Απρίλιο και τον Μάιο, που περιλαμβάνει:
Παράλληλα οργανώνουν τον αγώνα για μαζική συμμετοχή στην απεργία και στα απεργιακά συλλαλητήρια της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Για μέτρα προστασίας από την ακρίβεια, κατάργηση του ειδικού φόρου Ενέργειας και καυσίμων και του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Ειδικής Αγωγής και αποκατάστασης.
Στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» νοσηλεύεται ο 14χρονος που τραυματίστηκε σοβαρά από έκρηξη κροτίδας στο Μενίδι την Κυριακή του Πάσχα. Ο έφηβος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση καθώς υπέστη μερική αποκόλληση δακτύλου, αλλά οι γιατροί κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση και να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ακρωτηριασμού. Η έκρηξη προκάλεσε συντριπτικό κάταγμα στον δεξιό αντίχειρα του παιδιού, το οποίο μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.
Στο Βέλο Κορινθίας, δύο νέοι, 19 και 24 χρόνων, τραυματίστηκαν σοβαρά στην προσπάθειά τους να ανάψουν ένα βεγγαλικό - ρουκέτα τύπου «σαΐτα» στο μπαλκόνι κατοικίας όπου βρίσκονταν περίπου δύο ώρες πριν την Ανάσταση. Συγκεκριμένα, ο 24χρονος που κρατούσε το βεγγαλικό, ακρωτηριάστηκε σε δάχτυλο και ο 19χρονος τραυματίστηκε σοβαρά στο μάτι.
Στη σύλληψη ενός ανηλίκου 15 χρόνων προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. στον Πειραιά, έπειτα από ρίψη κροτίδας σε λεωφορείο την ώρα που αυτό βρισκόταν σε κίνηση. Στο σακίδιο του συλληφθέντος βρέθηκαν δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί καθώς και γκαζάκια με κροτίδες. Το περιστατικό σημειώθηκε το Μεγάλο Σάββατο, όταν ο συλληφθείς μαζί με ακόμα ένα άτομο στην ακτή Μιαούλη επιβαίνοντας σε πατίνι πλησίασαν το λεωφορείο και πέταξαν μέσα την κροτίδα.
Μέχρι την Κυριακή του Πάσχα είχαν σημειωθεί 7 ατυχήματα με 14 τραυματίες από βεγγαλικά, ενώ υπολογίζεται ότι έγιναν περίπου 100 συλλήψεις σε όλη τη χώρα.
Τραγική κατάληξη είχε φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 8 το βράδυ του Μ. Σαββάτου σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στη Νέα Σμύρνη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε σε διαμέρισμα του έκτου ορόφου στην οδό Ιωνίας, ενώ από την αρχή υπήρχε αναφορά για άτομο μέσα σε αυτό που επιβεβαιώθηκε με τραγικό τρόπο, καθώς εντοπίστηκε νεκρή μία γυναίκα. Από την πυρκαγιά απειλήθηκε και το διπλανό διαμέρισμα. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν 21 πυροσβέστες με 6 οχήματα, καθώς και ειδικό κλιμακοφόρο όχημα.