«(...) Με τις ποινές δεν θα καταφέρουν να σιωπήσουν κανέναν φαντάρο, που εκφράζει τη γνώμη του επί των δίκαιων αγώνων που δίνει ο λαός μας για την απεμπλοκή της χώρας μας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς και τους ανταγωνισμούς που από τη μία την μετατρέπουν σε στόχο αντιποίνων με κίνδυνο για τη ζωή μας και από την άλλη φορτώνουν σε εμάς και τις οικογένειές μας τις συνέπειες της σύγκρουσης με την ακρίβεια σε καθημερινά είδη και σε ναύλα για τη μετακίνησή μας. Να γυρίσουν τώρα πίσω η συστοιχία Patriot, οι φρεγάτες, όλα τα στρατιωτικά μέσα μαζί με το στρατιωτικό προσωπικό που τα συνοδεύει. Κανένας Ελληνας αξιωματικός, υπαξιωματικός και φαντάρος εκτός συνόρων. Να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας. Μέτρα ενίσχυσης των φαντάρων και των οικογενειών μας. Να ανακληθούν οι απαράδεκτες ποινές».
Αναστάσιος Μαυράκης, 98 ΛΑΤΕΘ Λέσβος
«(...) Οι φαντάροι, οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί δεν παύουν να έχουν δικαιώματα και φωνή. Η επιβολή τέτοιων ποινών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Εκφράζω την αντίθεσή μου σε κάθε εμπλοκή της χώρας σε πολεμικές επιχειρήσεις και αποστολές εκτός συνόρων, που εγκυμονούν κινδύνους για τον λαό και τους στρατευμένους. Οι επιλογές αυτές δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του λαού. Σε αυτές τις συνθήκες, είναι αναγκαία η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των στρατευμένων, η ελεύθερη έκφραση χωρίς φόβο και ποινές. Καμία δίωξη για το δικαίωμα να έχουμε λόγο για το τι συμβαίνει στον τόπο μας. Να παρθούν τώρα πίσω οι απαράδεκτες ποινές».
Δεκανέας Ευάγγελος Αθανάσιος Πρέντζας 79 ΑΔΤΕ ΙΚΑΡΙΑ
«Καταγγέλλω τις απαράδεκτες ποινές που επιβλήθηκαν σε βάρος του συναδέλφου Δόκιμου Εφεδρου Αξιωματικού Τζούδα Παναγιώτη που υπηρετεί στο 3ο ΕΤΕΘ στη Χίο και του φαντάρου των ειδικών δυνάμεων Κακανά Κώστα που υπηρετεί στο 4ο ΕΤΕΘ Σάμου. Επραξαν το αυτονόητο συμμετέχοντας μαζί με τον λαό σε συλλαλητήρια που καταδίκαζαν τον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας. Να παρθεί πίσω αυτή η απόφαση.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο καταφεύγουν σε τέτοιες πρακτικές για να επιβάλουν την πολιτική της εμπλοκής στο μακελειό του πολέμου. Προσπαθούν ανεπιτυχώς να κάμψουν τις αντιδράσεις που προκαλεί στους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς και τους φαντάρους η επικίνδυνη πολιτική της συμμετοχής στους πολέμους, που καμία σχέση δεν έχουν με την υπεράσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Κανένα εθνικό συμφέρον δεν διακυβεύεται στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ούτε στην Ερυθρά Θάλασσα. Σε αυτές τις συνθήκες γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να φτιάξουμε σε κάθε στρατόπεδο Επιτροπή Φαντάρων που θα υπερασπίζεται τα δικαιώματά μας, την έξοδο από τον πόλεμο και θα διεκδικεί μέτρα ενάντια στην ακρίβεια που πληρώνουμε ήδη.
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
- Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στους πολέμους.
- Να κλείσουν οι βάσεις των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ από όλη τη χώρα.
- Να επιστρέψουν οι φρεγάτες, τα πολεμικά αεροσκάφη, οι συστοιχίες Patriot που επιχειρούν εκτός συνόρων.
- Να παρθούν πίσω οι ποινές προς τους συναδέλφους μου και να μην ισχύσουν».
ΔΝΕΑΣ (ΠΖ) Βίτσας Δημήτριος 79 ΑΔΤΕ, Ικαρία
«Καταγγέλλω τις απαράδεκτες ποινές φυλάκισης του συναδέλφου Δόκιμου Εφεδρου Αξιωματικού, Τζούδα Παναγιώτη και του συναδέλφου φαντάρου των ειδικών δυνάμεων Κακανά Κώστα που τους επέβαλε η κυβέρνηση μέσω των διοικήσεων. Αυτό που έκαναν ήταν να ασκήσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν πλάι στους εργαζόμενους και στον λαό. Ηδη αυτή η συμμετοχή έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε εμάς και τις οικογένειές μας που καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες τιμές στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στα εισιτήρια ώστε να πάμε να δούμε τους δικούς μας ανθρώπους τις μέρες των γιορτών. Αυτά σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο για γενίκευση του πολέμου που είναι όλο και πιο κοντά.
Η κυβέρνηση επιλέγει να συμμετέχει στον πόλεμο, στηρίζοντας τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των ενεργειακών μονοπωλίων στέλνοντας στο στόμα του λύκου στρατιωτικά μέσα και προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων. Παράλληλα η βάση της Σούδας χρησιμοποιείται ως ορμητήριο για ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Κάνει τη χώρα στόχο αντιποίνων και ταυτόχρονα θέλει να επιβάλλει την εμπλοκή με τις ποινές και την προπαγάνδα για κουλτούρα με φέρετρα που θα γυρνάνε από τα πεδία των μαχών. Δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα χέρια αφού αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, φαντάροι και ολόκληρος ο λαός θα κληθούμε να πληρώσουμε τις συνέπειες του πολέμου, είτε αυτό σημαίνει άμεση πολεμική εμπλοκή με έμψυχο δυναμικό είτε φτώχεια και ανέχεια.
Οι φαντάροι υπηρετούμε τη θητεία μας με το κεφάλι ψηλά. Με τις επιτροπές φαντάρων εκφράζουμε και υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, μέσα και έξω από τα στρατόπεδα και συντονιζόμαστε με τους εργαζόμενους και τον λαό. Να σταματήσει τώρα η εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους. Να κλείσουν οι βάσεις των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Να επιστρέψουν όλα τα μέσα και οι στρατιωτικοί που είναι εκτός συνόρων. Κανένας φαντάρος, αξιωματικός ή υπαξιωματικός εκτός συνόρων.
Ο συνάδελφος Τζούδας Παναγιώτης, όπως και ο Κώστας Κακανάς αυτά ήθελαν να εκφράσουν και τιμωρούνται για την ειλικρινή, παλικαρίσια στάση τους.
Να ανακληθούν άμεσα οι άδικες ποινές των συναδέλφων».
Εφεδρος Δεκανέας (ΠΖ), Βασιλειάδης Αγγελος 96 ΑΔΤΕ, Χίος
«Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά και έχουν δικαιώματα πολιτικά!», δηλώνουν 25 Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας με κοινό ψήφισμά τους. Καταγγέλλουν τις ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν σε φαντάρους συναδέλφους τους για τη συμμετοχή τους στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο και για τη συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα των αγροτών.
«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θέλουν να επιβάλουν γενικό σιωπητήριο. Την ίδια ώρα που τα πανεπιστήμια στενάζουν από την υποχρηματοδότηση, που το κόστος σπουδών είναι δυσβάσταχτο για τους φοιτητές, μας καλούν να συνηθίσουμε την "κουλτούρα πολέμου"», τονίζουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και δηλώνουν:
«Είμαστε περήφανοι για τη στάση των συναδέλφων μας, και είναι τιμή για εμάς που αγωνιζόμαστε μαζί τους για τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει, που υπερασπίζονται το δίκιο.
Μας δίνει κουράγιο και δύναμη να βλέπουμε φοιτητές φαντάρους να στέκονται με ψηλά το κεφάλι και να διατρανώνουν την αντίθεσή τους απέναντι στη συμμετοχή της χώρας μας στο πολεμικό μακελειό, και να παίρνουν τη θέση που τους αναλογεί δίπλα στον αγώνα για να μην πληρώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας τις συνέπειες της πολεμικής εμπλοκής, με την ακρίβεια να "χτυπάει κόκκινο"».
«Οι φαντάροι έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους ενάντια στη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Κανένας δεν μπορεί να τους τα στερήσει. Ψηλά το κεφάλι! Είμαστε μαζί σας», τονίζεται στην ανακοίνωση, την οποία στηρίζουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Φοιτητικών Συλλόγων:
Σχολής Μηχανικών ΠΑΔΑ, Σχολής Επιστημών Υγείας ΠΑΔΑ, Σχολής Επιστημών Τεχνών και Πολιτισμού ΠΑΔΑ, Σχολής Επιστημών Τροφίμων ΠΑΔΑ, Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών ΠΑΔΑ, Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Πειραιώς, Παντείου Πανεπιστημίου, Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γεωλογικού ΕΚΠΑ, Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ, Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ, Βιολογικού ΕΚΠΑ, Φυσικού ΕΚΠΑ, Μαθηματικού ΕΚΠΑ, Πληροφορικής ΕΚΠΑ, Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ, Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία ΕΚΠΑ, Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών ΕΚΠΑ, Σλαβικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ, Μεταλλειολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, Οικοτρόφων Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ.
Δεν πρόλαβε να φύγει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS G. Ford» από την αμερικανοΝΑΤΟική βάση στη Σούδα των Χανίων, και χθες το πρωί έφτασε το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ».
Το αεροπλανοφόρο θα παραμείνει για ένα τριήμερο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Πρόκειται για την τέταρτη φορά που έρχεται στη Σούδα την τελευταία 20ετία. Το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα εφοδιαστεί και θα επιστρέψει στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου και βρίσκεται το τελευταίο 20ήμερο.
Επιβεβαιώνεται έτσι για ακόμα μια φορά ότι η αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας αποτελεί σημαντικό κόμβο ανεφοδιασμού και επιμελητείας των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και όλων των ΝΑΤΟικών συμμάχων τους που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, ότι με ευθύνη της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων του ευρωατλαντισμού η πόλη των Χανίων και όλο το νησί έχουν μετατραπεί σε ορμητήριο πολέμου και στόχο αντιποίνων.
Ανοικτή παραμένει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη συλλογή υπογραφών που αφορά στο κάλεσμα γυναικών ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν (για υπογραφές διαδικτυακά στη διεύθυνση: https://shorturl.at/iglWi). Οπως αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα στο κείμενο, «οι γυναίκες καλούμε σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υπεράσπιση της πατρίδας του λαού, της πατρίδας των εργαζομένων που ζουν από τον μόχθο της δουλειά τους, που αγωνίζονται καθημερινά με αξιοπρέπεια, για να εξασφαλίσουν τη ζωή και το μέλλον των παιδιών τους, που θέλουν να ζουν ειρηνικά και να διαφεντεύουν τον τόπο τους, να οικοδομούν σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης με όλους τους λαούς. Γι' αυτό, δεν δεχόμαστε να θέσουμε τα χέρια και τις γνώσεις μας στην πολεμική μηχανή, όπως προωθείται και με την "εθελοντική στράτευση γυναικών", για "να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ"». Το κείμενο καλεί κάθε μαθήτρια, κάθε φοιτήτρια, κάθε εργάτρια, κάθε υπάλληλο, κάθε νοικοκυρά, κάθε συνταξιούχο, κάθε γυναίκα που το λέει η καρδιά της να σηκώσει το ανάστημά της, στον δρόμο της αντίστασης ενάντια στον βρώμικο πόλεμο, στην άθλια προπαγάνδα, στην ντροπή της πολεμικής οικονομίας.