ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 2026
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησε τους 200 κομμουνιστές και το λαμπρό παράδειγμά τους στο σήμερα

Μελίσσια
Μελίσσια
Με αφορμή τη συμπλήρωση 82 χρόνων από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944 και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Βόρειος Τομέας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποίησε την Κυριακή 29 Μάρτη εκδήλωση τιμής και μνήμης.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Κώστας Γιαννόπουλος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Βόρειου Τομέα.

Αναφέρθηκε στη σημασία της θυσίας των 200 κομμουνιστών και στην παρακαταθήκη τους, ενώ σημείωσε πως οι εκτελεσμένοι αγωνιστές «δεν γεννήθηκαν ήρωες» αλλά διαμορφώθηκαν μέσα από δεκαετίες αγώνων και θυσιών, στο κίνημα της εργατικής τάξης και στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις συνθήκες στις οποίες συγκροτήθηκε η προσωπικότητα των αγωνιστών, μέσα από διώξεις, φυλακές και εξορίες την περίοδο του Μεσοπολέμου. Τονίστηκε ότι πολλοί από αυτούς είχαν φυλακιστεί στην Ακροναυπλία ή είχαν εξοριστεί στην Ανάφη, ενώ παρά τις διώξεις οι κομμουνιστές οργάνωναν μορφωτική και πολιτική δράση ακόμα και μέσα στις φυλακές.

Ο ομιλητής στάθηκε επίσης στη στάση των κυβερνήσεων της εποχής, επισημαίνοντας ότι οι κομμουνιστές κρατούμενοι ζήτησαν να πολεμήσουν στο μέτωπο κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, αίτημα που απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα να παραδοθούν αργότερα στους ναζί κατακτητές.

Καπανδρίτι
Καπανδρίτι
Σημαντικό μέρος της ομιλίας αφιερώθηκε στην τοπική ιστορία της Πεντέλης και της ευρύτερης περιοχής. Ο Κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στη δράση του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ στην περιοχή, καθώς και στους 14 Πεντελιώτες αγωνιστές που εκτελέστηκαν ανάμεσα στους 200 της Καισαριανής.

Ενας απ' αυτούς ήταν ο φοιτητής Γιάννης Ροζάνης, πρώτος Γραμματέας της Οργάνωσης της ΕΠΟΝ στην περιοχή, ο αρτεργάτης Χρήστος Πανέτης, τα νεαρά αδέλφια Ανδρέας και Δημήτρης Σόφης και άλλοι αγωνιστές που συνελήφθησαν μετά από προδοσία, και οδηγήθηκαν μέσω των φυλακών Χατζηκώστα και του στρατοπέδου Χαϊδαρίου στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στη σημερινή διεθνή κατάσταση, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί αυξάνουν τον κίνδυνο γενικευμένου πολέμου. Επεσήμανε την αντίθεση του ΚΚΕ στην εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καλώντας σε ενίσχυση του εργατικού - λαϊκού κινήματος για την απεμπλοκή της χώρας από αυτούς.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των αγώνων των εργαζομένων και της λαϊκής πάλης, με αναφορά σε κινητοποιήσεις εργαζομένων, ναυτεργατών και λιμενεργατών ενάντια στην πολεμική εμπλοκή και στις συνέπειες της ακρίβειας και της ενεργειακής πολιτικής.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν η βράβευση των απογόνων τριών από τους 14 Πεντελιώτες κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, ως ελάχιστος φόρος τιμής στη θυσία τους.

Οι διοργανωτές υπογράμμισαν ότι η έρευνα για τη ζωή και τη δράση των εκτελεσμένων αγωνιστών συνεχίζεται, με στόχο τη συγκέντρωση περισσότερων ιστορικών στοιχείων, μαρτυριών και τεκμηρίων για τους 14 Πεντελιώτες που βρέθηκαν ανάμεσα στους 200 της Καισαριανής.

Στον χώρο εκτέθηκε αρχειακό υλικό που παραχωρήθηκε από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε και η βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου» του Θέμου Κορνάρου, την οποία διοργάνωσε η ΚΟΒ Βόρειων Χωριών Αττικής του ΚΚΕ, επίσης την Κυριακή, στην αίθουσα της Κοινότητας Καπανδριτίου.

Την παρουσίαση πραγματοποίησε ο Νίκος Κατράς, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βόρειου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ, ενώ ακολούθησε καλλιτεχνικό αφιέρωμα.


ΝΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΒΙΤΣΙ
Για την ανάδειξη του συγκροτήματος υγειονομικών υπηρεσιών του ΔΣΕ

Με στόχο την ανάδειξη του συγκροτήματος υγειονομικών υπηρεσιών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) στο Βίτσι, τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε νέα κομματική αποστολή της Τομεακής Οργάνωσης Κατασκευών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ μαζί με συντρόφους από την ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας στην περιοχή. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια διατήρησης και ανάδειξης της ιστορικής μνήμης, ιδιαίτερα με αφορμή τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιίας του ΔΣΕ.

Η αποστολή αποτελεί συνέχεια αντίστοιχων πρωτοβουλιών, όπως της ανάδειξης της Νοσοκομειούπολης του Γράμμου, της ανάδειξης των θέσεων Σπανούρα και Χάρος, της συνολικής προσπάθειας του ΚΚΕ για τον εντοπισμό και την ανάδειξη ιστορικών τόπων της δράσης του ΔΣΕ.

Στην αποστολή συμμετείχε ομάδα δεκάδων εθελοντών συντρόφων, αποτελούμενη από οικοδόμους, ειδικευμένους επιστήμονες και εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων, όπως μηχανικοί, αρχαιολόγοι, γλύπτες, συμβάλλοντας συλλογικά στην προσπάθεια ανάδειξης του χώρου.

Στην περιοχή του Βίτσι συγκροτήθηκε και αναπτύχθηκε ένα σημαντικό τμήμα της λειτουργίας της Ελεύθερης Ελλάδας, στο πλαίσιο της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, με το συγκρότημα υγειονομικών υπηρεσιών να αποτελεί οργανικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας.

Το συγκρότημα, που κατασκευάστηκε το 1948, κοντά στα μέτωπα των μαχών, αποτέλεσε κρίσιμο πυλώνα της υγειονομικής υποστήριξης του ΔΣΕ, με χειρουργικές εγκαταστάσεις, θαλάμους νοσηλείας και δομές εκπαίδευσης υγειονομικού προσωπικού, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη φροντίδα χιλιάδων τραυματιών και στη διατήρηση της μαχητικής ικανότητας των τμημάτων του.

Οι εγκαταστάσεις, υπόσκαφες και πλήρως ενταγμένες στο φυσικό ανάγλυφο, αποτυπώνουν με χαρακτηριστικό τρόπο τις συνθήκες και τη συλλογική προσπάθεια με την οποία οργανώθηκε η υγειονομική υπηρεσία του ΔΣΕ. Σε αυτό το πλαίσιο η ανάδειξη του χώρου αντιμετωπίζει το Βίτσι ως ενιαίο ιστορικό τοπίο, όπου η ιστορική ύλη προηγείται κάθε ερμηνείας, με τα ίχνη των κατασκευών, τα μονοπάτια και το φυσικό περιβάλλον να συγκροτούν τη βασική εμπειρία και να επιτρέπουν την άμεση επαφή με τον χώρο, χωρίς παρεμβάσεις που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του.

Μέσα από αυτήν την προσπάθεια, αναδεικνύονται πλευρές της δράσης του ΔΣΕ που παραμένουν άγνωστες, φωτίζοντας τον τιτάνιο αγώνα που, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ αποτελεί μία από τις κορυφαίες στιγμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος στη χώρα μας. Με την ίδια ευθύνη συνεχίζεται η δουλειά για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, τιμώντας έμπρακτα την παρακαταθήκη των μαχητών του ΔΣΕ.


ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στο Σκοπευτήριο Καισαριανής

Το Σάββατο 25 Απρίλη στις 8 μ.μ. | Θα μιλήσει ο Δ. Κουτσούμπας | Συναυλία σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Γ. Νταλάρα

«Διαβάζοντας την Ιστορία του κόσμου σε μικρά ονόματα». Με αυτόν τον τίτλο η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση το Σάββατο 25 Απρίλη στις 8 μ.μ. στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, για να τιμήσει τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944.

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει συναυλία σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιώργου Νταλάρα.

Τραγουδούν: Φωτεινή Βελεσιώτου, Γιάννης Διονυσίου, Παντελής Θαλασσινός, Βιολέτα Ικαρη, Βαγγέλης Κορακάκης, Γιώτα Νέγκα, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Ασπασία Στρατηγού, Κώστας Τριανταφυλλίδης, «Κοινοί Θνητοί».


Νέα προσφορά στο Αρχείο του ΚΚΕ

Αντίγραφο της διπλωματικής της εργασίας «Η Εθνική Αντίσταση στο Μεταλλικό Κιλκίς», καθώς και αντίγραφο του άλλου έργου της, «Οι πολιτικές διώξεις της περιόδου 1945 - 1949 στο Μεταλλικό Κιλκίς», προσέφερε στο Αρχείο του ΚΚΕ η Ελισάβετ Αλμετίδου.

Η πρώτη εργασία είναι αφιερωμένη στους αγωνιστές του χωριού Μεταλλικό που έδρασαν μέσα από τις γραμμές των αντιστασιακών οργανώσεων (ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, Εθνική Αλληλεγγύη), και η δεύτερη στις διώξεις που υπέστησαν εκείνοι οι αγωνιστές την περίοδο της «Λευκής Τρομοκρατίας» αλλά και αργότερα.

Η Ελ. Αλμετίδου τόνισε ότι σκοπός της είναι «να έρθει σε επαφή η νέα γενιά με τον ιστορικό θησαυρό μνήμης (...) Χαίρομαι που η Ιστορία αυτή θα υπάρχει καταχωρημένη και διασωσμένη στο Αρχείο του ΚΚΕ. Αποτελεί επίσης ηθική δικαίωση όλων αυτών των αγωνιστών».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ