ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάρτη 2026
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Είστε τα τσιράκια των αφεντικών, ξανά θα σας τσακίσει η πάλη των λαών»

Εγκληματική οργάνωση έκρινε τελεσίδικα την Τετάρτη 4 Μαρτίου το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, επικυρώνοντας την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώ και οι 42 κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι.

Από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, σωματείων και μαζικών φορέων, συγκεντρώθηκε έξω από το Εφετείο, απαιτώντας την παραδειγματική τιμωρία των ναζί δολοφόνων, των μαντρόσκυλων του συστήματος, που αυτό τους ξαμολά όταν χρειάζεται για να κάνουν τη βρωμοδουλειά για λογαριασμό του, ιδιαίτερα σήμερα, σε μια περίοδο κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της εμπλοκής της χώρας μας.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης η ΑΔΕΔΥ είχε κηρύξει στάση εργασίας μέχρι τις 11 π.μ., ενώ συμμετείχαν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), η ΟΓΕ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

«Φασίστες τσιράκια των εργοδοτών πίσω στα λαγούμια σας θα σας ρίξει η πάλη των εργατών» τόνιζε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στο πανό του. Το «παρών» έδωσαν και οι φοιτητές, βροντοφωνάζοντας «είστε η σαπίλα όλου του ντουνιά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά» και στέλνοντας με το πανό των Φοιτητικών Συλλόγων Αθήνας το μήνυμα «Οι ναζί εγκληματίες στη φυλακή. Είστε τα τσιράκια των αφεντικών, ξανά θα σας τσακίσει η πάλη των λαών». Οι γυναίκες με την ΟΓΕ ξεκαθάρισαν πως «παλεύουμε ενάντια στον φασισμό - το μαντρόσκυλο των εκμεταλλευτών του μόχθου μας. Απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία των ναζί - χρυσαυγιτών».

Από τα ηχεία ακούστηκαν δυνατά οι στίχοι του τραγουδιού «λακέ και βδέλλα τη ζωή, μόνο την αρρωσταίνεις. / Ετσι αξίζει για να ζεις, έτσι και να πεθαίνεις. / Αυτοί με χέρια αδειανά κι εσύ με πολυβόλα, / εσύ τους πήρες τη ζωή κι αυτοί στα πήραν όλα. / Στον τοίχο της Καισαριανής 200 παλικάρια, / νικήσανε του φασισμού τα πιο βαθιά σκοτάδια», στέλνοντας την καλύτερη απάντηση στα θρασίμια του φασισμού, που δρώντας μέσα στη νύχτα, στα μουλωχτά, όπως άλλωστε έχουν μάθει να κάνουν, επιχείρησαν να βεβηλώσουν το μνημείο προς τιμήν των εκτελεσμένων κομμουνιστών στην Καισαριανή.

Δεν τελειώνει ο αγώνας εδώ

«Δεν επαναπαυόμαστε, δεν έχουμε καμία αυταπάτη. Αυτές οι αποφάσεις είναι αποτέλεσμα της πίεσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος και το πραγματικό τσάκισμα των φασιστών, των ναζί έρχεται από το εργατικό κίνημα, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς», τόνισε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, ανακοινώνοντας την απόφαση στους συγκεντρωμένους έξω από το Εφετείο, συνεχίζοντας πως «ειδικά σε τέτοιες συνθήκες πολεμικής προετοιμασίας και πολεμικής εμπλοκής ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι το αστικό σύστημα κάνει ό,τι μπορεί όταν θεωρεί ότι το χρειάζεται για να τους βγάλεις από τα λαγούμια τους, να τους χρησιμοποιήσει ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, ενάντια στη λογική της εθνικής ενότητας και ομοψυχίας που προσπαθούν να καλλιεργήσουν για να κάνουν συνένοχο τον λαό στα πολεμικά τους σχέδια. Αρα, θέλει επαγρύπνηση, ετοιμότητα και κυρίως ένταση της δράσης σε κάθε χώρο δουλειάς, για τα εργασιακά μας δικαιώματα, για τις Συλλογικές μας Συμβάσεις, για τα μέτρα προστασίας στην εργασία, να γυρίζουμε ασφαλείς στα σπίτια μας». Ενώ τόνισε πως «συνεχίζουμε στη ρότα που χαράξαμε το προηγούμενο διάστημα και με απεργιακές κινητοποιήσεις, και με τη μεγάλη απεργία στις 6 Φλεβάρη, όπου πάνω από είκοσι λιμάνια σε εφτά χώρες, ναυπηγεία, όλος ο Πειραιάς, το Θριάσιο, συντονισμένα, παλέψαμε με κεντρικό σύνθημα "δεν δουλεύουμε για τον πόλεμό σας" και σε αυτήν την κατεύθυνση στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και από αυτό το βήμα, αλλά και αύριο έμπρακτα στο πλευρό των ναυτεργατών που απεργούν με αίτημα να απεγκλωβιστούν τα πληρώματα και να μην χρησιμοποιούνται ως αναλώσιμο υλικό από τους εφοπλιστές και από την κυβέρνηση».

«Είμαστε εδώ σήμερα, το ΚΚΕ, στις μαζικές συγκεντρώσεις των Εργατικών Κέντρων, των σωματείων και των μαζικών φορέων, για να βροντοφωνάξουμε ότι η θέση των ναζί είναι στη φυλακή», τόνισε σε δήλωσή του ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, μετά την ανακοίνωση της απόφασης. «Ακούσαμε τη σημαντική απόφαση του Δικαστηρίου για την ενοχή όλων των κατηγορούμενων όπως στην πρωτόδικη απόφαση, και είμαστε εν αναμονή των ατομικών ποινών για όλους. Το μήνυμα που στέλνει σήμερα το εργατικό - λαϊκό κίνημα, και από εδώ, είναι ότι με τη δικιά του παρέμβαση, με τη μαζική του δράση, ο λαός είναι αυτός που θα στείλει τους φασίστες στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας. Δεν τελειώνει ο αγώνας εδώ, συνεχίζεται μέχρι το τσάκισμα του φασισμού και του συστήματος που τον γεννά, να κοπούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα που τον θρέφουν».

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Βασίλης Διονυσόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχουν πέσει οι μάσκες κι έχει αποδειχθεί ο βαθιά εγκληματικός αντιδραστικός ρόλος τους, γιατί είναι τα "καλά" παιδιά του συστήματος, τα τσιράκια του κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων, της εργοδοσίας», προσθέτοντας πως «έχουμε πλούσια πείρα, που δείχνει ότι το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα όχι μόνο δεν τους φοβάται, αλλά μπορεί να τους απομονώσει από κάθε σχολή, από κάθε χώρο δουλειάς, από κάθε γειτονιά».

Παίρνοντας τον λόγο ο Παναγιώτης Γάκιας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «δεν συγχωρούμε κανένα και δεν ξεχνάμε κανένα από τα εγκλήματά τους, όπως δεν συγχωρούμε και δεν ξεχνάμε κανένα από τα εγκλήματα του συστήματος της εκμετάλλευσης, που υπηρετούν και υπερασπίζονται. Ο μόνος αγώνας που μπορεί να τους στείλει στα μαύρα σκοτάδια της Ιστορίας, είναι ο δικός μας ταξικός ανυποχώρητος αγώνας».

Μ. Φύσσα: Αφιερώνουμε αυτή τη νίκη στους εκτελεσμένους από τους ναζί

Εν μέσω χειροκροτημάτων, με το σύνθημα «ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί» να δονεί βροντόφωνα την ατμόσφαιρα, εξήλθε του Εφετείου μετά την ανακοίνωση της απόφασης η Μάγδα Φύσσα, δηλώνοντας πως «σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Σας ευχαριστώ όλους που είστε εδώ για άλλη μια φορά. Σήμερα κέρδισε η αλληλεγγύη, κέρδισε η αγάπη, κέρδισε η ειρήνη. Δεν δικαιώνονται μόνο αυτά τα θύματα της Χρυσής Αυγής σήμερα, αλλά δικαιώνονται όλα τα θύματα του φασισμού. Και ειδικά τα θύματα που πήγαν για εκτέλεση, δεν μπορούμε να το ξεχάσουμε αυτό, αυτές τις συγκλονιστικές εικόνες που είδαμε τις τελευταίες μέρες και έχουν σημαδέψει την ψυχή μας. Σήμερα τους την αφιερώνουμε αυτή τη νίκη, σε όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία. Ακριβώς το ίδιο έκανε και το δικό μου παιδί. Βέβαια, τότε είχαμε κατοχή, τώρα ήταν σε καιρό ειρήνης και είχε πάει να δει μπάλα... Κι όμως, το ναζιστικό αυτό μόρφωμα βγήκε στον δρόμο και σκότωσε... Καταδικάστηκε όμως σήμερα, τελεσίδικα πια, και αυτό που έχω να πω είναι ότι φεύγω με μια ανακούφιση, ότι δεν θα τους ξανακούσω και δεν θα τους ξαναδώ στη ζωή μου. Δε θέλω να τους ξαναδώ ποτέ στη ζωή μου. Εύχομαι και οι υπόλοιπες δίκες που είναι στο προσκήνιο, να έχουν αυτό το αίσιο τέλος».

Τελεσίδικη καταδίκη για τους εγκληματίες ναζιστές

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δευτεροβάθμια δίκη της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής καταδίκασε και τους 42 κατηγορούμενους, όπως και πρωτόδικα. Υιοθετώντας πλήρως την εισαγγελική πρόταση, το δικαστήριο καταδίκασε τους κατηγορούμενους κατά περίσταση για εγκληματική οργάνωση, ένταξη σε διεύθυνση, ανθρωποκτονία από πρόθεση, οπλοκατοχή και άλλες επιμέρους πράξεις. Παρούσα στη δικαστική αίθουσα ήταν η Μάγδα Φύσσα, ενώ στο εδώλιο για να ακούσουν την ετυμηγορία κάθισαν μόνο οι έγκλειστοι Ι. Λαγός και Ηλ. Κασιδιάρης, με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους να εκπροσωπούνται από τους συνηγόρους τους. Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ένοχοι κρίθηκαν ο αρχηγός Ν. Μιχαλολιάκος και οι: Ηλ. Κασιδιάρης, Ι. Λαγός, Χρ. Παπάς, Ηλ. Παναγιώταρος, Γ. Γερμενής και Αρτ. Ματθαιόπουλος. Ενοχοι για ένταξη κρίθηκαν οι 11 πρώην βουλευτές Α. Γρέγος, Ε. Ζαρούλια, Π. Ζησιμόπουλος, Π. Ηλιόπουλος, Ν. Κούζηλος, Δ. Κουκούτσης, Ν. Μίχος, Κ. Μπαρμπαρούσης, Στ. Μπούκουρας, Χρ Αλεξόπουλος και Μ. Αρβανίτης.

Μεταξύ των υπόλοιπων κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι ο δολοφόνος του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, Γ. Ρουπακιάς, ο πυρηνάρχης Περάματος Αν. Πανταζής και ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γ. Πατέλης. Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το δικαστήριο καταδίκασε - όπως και στον πρώτο βαθμό - τον Γ. Ρουπακιά ως φυσικό αυτουργό της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ενώ έχουν παραγραφεί τα αδικήματα της παράνομης οπλοκατοχής, της οπλοφορίας και οπλοχρησίας, τα οποία τον βάραιναν πρωτόδικα. Αντίστοιχα, για συνέργεια σε ανθρωποκτονία καταδικάστηκαν και στον δεύτερο βαθμό 15 κατηγορούμενοι του εγκληματικού τάγματος εφόδου της Νίκαιας, ανάμεσά τους οι Ι. Αγγος, Μ. Αναδιώτης, Γ. Δήμου, Ι. Καζατζόγλου και Ν. Τσόρβας.

Για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Κερατσίνι καταδικάστηκαν οι πέντε κατηγορούμενοι: Δ. Αγριογιάννης, Μ. Ευγενικός, Θ. Μαρίας, Αν. Πανταζής, Κ. Παπαδόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας Κυριακή Στεφανάτου στην πρότασή της είχε αναφέρει ως «κίνητρο της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής» τη «ναζιστική ιδεολογία». Η εισαγγελέας είχε χαρακτηρίσει την ιδεολογία της ΧΑ εμπνευσμένη από τη Γερμανία του Χίτλερ και τη συνέκρινε με το εθνικοσοσιαλιστικό γερμανικό κόμμα. Μάλιστα, όπως είχε τονίσει, «η Χρυσή Αυγή ήταν νεοναζιστικό κόμμα, γνήσιο τέκνο της ιδεολογίας αυτής. Κανείς δεν θα ασχολούνταν με την ιδεολογία της αν δεν την αρνούνταν οι κατηγορούμενοι, γιατί αποτελεί το κίνητρο των εγκλημάτων τους». Είχε κάνει λόγο για εγκληματική οργάνωση που δρούσε για τριάντα χρόνια και μετεξελίχθηκε σε κόμμα, που το χρησιμοποίησε επί της ουσίας σαν μια ευκαιρία για τη δράση της: «Η συμμετοχή της στις εκλογές αποτέλεσε "βιτρίνα"».

Παρέθεσε μάλιστα και δηλώσεις του Μιχαλολιάκου, όπως ότι η Χρυσή Αυγή «δεν είναι αγέλη ατάκτων, αλλά στρατός», επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση αντικατοπτρίζει τον τρόπο λειτουργίας της. Για την αρχή του Ενός, είχε πει στην πρότασή της για «έναν και μοναδικό αρχηγό», ο οποίος είναι εκείνος που μεταξύ άλλων «καθορίζει τη στρατηγική της οργάνωσης και τον τρόπο προώθησής της».

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία με την «αναγνώριση ελαφρυντικών» για τους εγκληματίες, και στη συνέχεια να ανακοινωθούν οι ποινές.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Δεν εφησυχάζουμε, ο φασισμός είναι γέννημα - θρέμμα αυτού του συστήματος

Στην χτεσινή του ομιλία στη Βουλή για τις εξελίξεις στον πόλεμο στη Μ. Ανατολή και το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκλεισε με ένα σχόλιο για την απόφαση του Εφετείου για τη Χρυσή Αυγή:

«Είναι σημαντική απόφαση για τον εγκληματικό ναζιστικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, και αντίστοιχες πρέπει να είναι οι ποινές που θα ανακοινωθούν σε λίγο. Δεν εφησυχάζουμε όμως, αφού ο φασισμός, ο ναζισμός είναι γέννημα - θρέμμα αυτού του συστήματος και επιστρατεύεται σε αυτές τις εποχές των μεγάλων ανταγωνισμών, των πολέμων, των οικονομικών κρίσεων. Ο λαός είναι αυτός που μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του και για το οριστικό τσάκισμά τους».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ