ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2026
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Νέες επιστολές για την απόδοση των ντοκουμέντων εκεί που ανήκουν, στον λαό!

Αντίγραφα των επιστολών του Παναγιώτη Κορνάρου από την Ακροναυπλία
Αντίγραφα των επιστολών του Παναγιώτη Κορνάρου από την Ακροναυπλία
Πληθαίνουν οι επιστολές από συγγενείς των εκτελεσμένων κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή με τις οποίες ζητούν οι φωτογραφίες να ανακτηθούν και αποδοθούν εκεί που ανήκουν:

«Εχουμε την τιμή να έχουμε πρόγονό μας στους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής, τον Ηλία Κακαλιό, με καταγωγή από την Αγιάσο της Λέσβου, ράφτη στο επάγγελμα. Μόλις στα 31 του χρόνια εκτελέστηκε από τους ναζί κατακτητές την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Τόσο σύντομη η ζωή του, μα τόσο γεμάτη από αγώνες, θυσίες και πίστη για ν' αλλάξει η ζωή του καταφρονεμένου, του εργάτη.

Με μεγάλη μας έκπληξη είδαμε κι εμείς τις φωτογραφίες που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο τις προηγούμενες ημέρες. Ανατριχίλα στη σκέψη ότι για πρώτη φορά μπορεί να τον αντικρίσουμε στις τελευταίες του στιγμές, αλλά και μεγάλη περηφάνια βλέποντας αυτούς τους ανθρώπους να προχωράνε με το κεφάλι ψηλά να συναντήσουν τον θάνατο, αγέρωχοι και τόσο σίγουροι και διατεθειμένοι να δώσουν τη ζωή τους για τα πιστεύω τους. Δεν λύγισαν και δεν λιγοψύχησαν, δεν προσκύνησαν τον κατακτητή ούτε την ύστατη στιγμή. (...)

Ως οικογένεια επιθυμούμε αυτά τα τεράστιας αξίας ιστορικά ντοκουμέντα να αποκτηθούν και αποδοθούν εκεί που ανήκουν, πρωτίστως δε στο ΚΚΕ. Στηρίζουμε με όλη μας τη δύναμη την προσπάθεια του Κόμματος να αποκτήσει και να αξιοποιήσει αυτά τα ντοκουμέντα.

Η οικογένεια του Ηλία Κακαλιού, Αφροδίτη Βουλβούλη - Κουζέλλη, Στράτος Κουζέλλης, Αιμιλία Κουζέλλη, Αιμιλία Βουλβούλη και Μαρία Βουλβούλη».

***

«Τις τελευταίες μέρες ήρθαν στην επιφάνεια για πρώτη φορά φωτογραφίες από την εκτέλεση των 200 της Καισαριανής!

Ανάμεσα στους 200 ήταν και ο παππούς μου, Θρασύβουλος Καλαφατάκης, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στις φωτογραφίες.


Νιώθω ευγνώμων που μας δόθηκε η ευκαιρία να γίνει γνωστή σε όλους η ιστορία του παππού μου, ο οποίος έμεινε μέχρι το τέλος πιστός στα πιστεύω του.

Θυμούμενος επίσης την εκδήλωση τιμής από την Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, μέσω της τοποθέτησης αναμνηστικής πλάκας στο σημείο όπου βρισκόταν το πατρικό σπίτι του παππού μου στον Πλατανιά Χανίων, δωρίζω τη φωτογραφία του παππού στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ, ως φόρο τιμής και μνήμης του.

Τέλος, οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας έχουν μεγάλη αξία ως ιστορικό ντοκουμέντο και πρέπει να αποκτηθούν και να αποδοθούν εκεί που ανήκουν.

Θρασύβουλος Μαράκης

Πλατανιάς Χανίων

Εγγονός του Θρασύβουλου Καλαφατάκη».

***

«Με βαθιά συγκίνηση, δέος και θαυμασμό παρακολούθησα και εγώ τις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας με τους 200 κομμουνιστές που βάδισαν αλύγιστοι, αψηφώντας τον θάνατο, προς την εκτέλεσή τους από τους ναζί κατακτητές στην Καισαριανή, την Πρωτομαγιά του 1944.

Ανάμεσά τους ήταν και ο συντοπίτης μας, από την ηρωική ανταρτομάνα Σαϊδόνα Δυτικής Μάνης, αλλά και συγγενής μου, Κλαμπατσέας Κώστας, φοιτητής Νομικής, στέλεχος του ΚΚΕ και Ακροναυπλιώτης.

Τα συγκεκριμένα αρχεία θα πρέπει να αποδοθούν στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης του δήμου Καισαριανής, στον δήμο Χαϊδαρίου και στο ΚΚΕ, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των 200 ήταν μέλη και στελέχη του».

Επιστολή του Αγγελου Κλαμπατσέα, προέδρου της Κοινότητας Σαϊδόνας Δήμου Δυτικής Μάνης.

(Αναλυτικά τα βιογραφικά στοιχεία του Κώστα Κλαμπατσέα στο «902.gr»)

***

«Από την Κυριακή που έμαθα και είδα τις φωτογραφίες από τις τελευταίες στιγμές των 200 κομμουνιστών μαρτύρων της Καισαριανής, είμαι και πάλι βαθιά συγκινημένος και συγκλονισμένος.

Η πρώτη φορά ήταν όταν μικρό παιδί στην Αχαγιά έμαθα από τη θεία μου ότι έχω δύο ακόμη μπαρμπάδες (έτσι τους λέγαμε τότε όλους), τον Χριστόφορο και τον Μήτσο τον Ρεμπούτσικα.

Η δεύτερη ήταν εκεί στην ορμή της νιότης, όταν με τα λίγα στοιχεία που είχα, έψαξα και έμαθα ποιος ήτανε και τι έκανε στη ζωή του ο Μήτσος Ρεμπούτσικας.

Αυτά με στιγμάτισαν, με συγκλόνισαν, μου άλλαξαν πορεία, μου φύτεψαν αυτό που λέμε στάση ζωής.

Είμαι περήφανος και είναι τιμή μου να είμαι συγγενής του Μήτσου του Ρεμπούτσικα.

Το αγέρωχο βλέμμα, η σίγουρη απόφαση αυτών που βαδίζουν προς τον θάνατο είναι παρακαταθήκη για τις αξίες και τα ιδανικά που πίστευαν και για εμάς που ταπεινά τα ακολουθούμε... Για την "υπόθεσή μας"!

Συντάσσομαι και ενώνω τη φωνή μου, όσον αφορά την τύχη των φωτογραφικών αυτών ντοκουμέντων και την απόδοσή τους στον δήμο και στο Μουσείο Καισαριανής και πρωτίστως στο ΚΚΕ.

Συντάσσομαι και ενώνω τη φωνή μου με το Κόμμα και τις φωνές των συγγενών, αλλά και όλων εκείνων που σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς ορθώνουν ανάστημα, με πείσμα, μπροστά σε όλους αυτούς που διαλαλούν το τέλος της Ιστορίας, ότι οι αξίες και τα ιδανικά μας πέθαναν.

Ζουν όμως, θα 'ρθει η στιγμή που θα έρθουν στο προσκήνιο... Και θα είναι ντάλα μεσημέρι!

Γονατίζω μπροστά στο μεγαλείο των 200.

Από το Ρεμπουτσικέικο...

Ασημάκης Ρεμπούτσικας».

* Ο Μήτσος Ρεμπούτσικας, δικηγόρος από την Αχαγιά, εκτελέστηκε στα 39 του χρόνια. Στο τελευταίο του σημείωμα έγραφε: «Ο θάνατός μου δεν θα πρέπει να σας λυπήσει αλλά να σας ατσαλώσει πιο πολύ για την πάλη που διεξάγετε. Σφίξτε τις καρδιές σας και βγείτε παλικάρια από τη νέα δοκιμασία. Ετσι θα μας τιμήσετε καλύτερα. Οταν ο άνθρωπος δίνει τη ζωή του για ανώτερα ιδανικά, δεν πεθαίνει ποτέ».

***

«Μόνο ρίγη συγκίνησης και δέος μπορεί να νιώσει κανείς αντικρίζοντας τα συγκλονιστικά ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, μέσα από το φωτογραφικό υλικό που αποθανατίζει τις τελευταίες ηρωικές στιγμές των 200 συντρόφων μας που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για τα ιδανικά τους.

Από τη μέρα που δημοσιεύτηκαν οι φωτογραφίες, πιάνω τον εαυτό μου να ψάχνει με αγωνία να δει μήπως διακρίνει ανάμεσα στα πρόσωπα των συντρόφων που απεικονίζονται και του προπάππου μου. Αντίστοιχα, την ίδια αγωνία και τα ίδια συναισθήματα έχει και η υπόλοιπη οικογένειά μου, ο αδερφός μου, Γιώργος Φανιουδάκης, κάτοικος μάλιστα του δήμου Χαϊδαρίου, αλλά και τα εγγόνια του, η μαμά μου δηλαδή, Ευδοκία Χριστακοπούλου, και ο αδερφός της, Κώστας Χριστακόπουλος. Εχουμε την τιμή να είμαστε απόγονοι ενός από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής από τους ναζί, του Χριστακόπουλου Δημήτρη - Διομήδη.

Με αυτές τις φωτογραφίες ήρθε και ζωντάνεψε όλη αυτή η μεγάλη και συγκλονιστική ιστορία του προπάππου μου, που ο παππούς μου Διονύσης Χριστακόπουλος (γιος του εκτελεσμένου, αετόπουλο) μου εξιστορούσε σαν παραμύθι τότε στην παιδική μου ηλικία, στις βόλτες που πηγαίναμε στο Πεδίον του Αρεως και ξαπλωμένοι πάνω στο γρασίδι, μου διηγούνταν τις στιγμές που σημάδεψαν και συγκλόνισαν τη ζωή του ίδιου και του πατέρα του. Είναι πάρα πολλά αυτά που χαράχτηκαν στη μνήμη μου από τότε, που με έκαναν σήμερα να βαδίζω στον ίδιο δρόμο, να παλεύω για τα ίδια ιδανικά, με βασικό καθήκον τον αγώνα για την ανατροπή αυτού του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, που γεννά φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά, ξεριζωμό, και την οικοδόμηση ενός ανώτερου, του Σοσιαλισμού - Κομμουνισμού!

Μέσα από αυτές τις φωτογραφίες αποτυπώνεται η αγέρωχη στάση τους, η λεβεντιά τους! Στάθηκαν με το κεφάλι ψηλά, με χαμόγελο και με υψωμένες τις γροθιές απέναντι στον θάνατο και τον νίκησαν! (...)

Παίρνουμε δύναμη και εμπνεόμαστε ακόμη περισσότερο από τους 200 αλύγιστους συντρόφους μας, που η αταλάντευτη στάση τους και η θυσία τους μας κληροδοτεί περηφάνια αλλά και ευθύνη και χρέος να συνεχίσουμε, να γίνουμε αντάξιοί τους, να γίνουμε πιο ικανοί και πιο δυνατοί στις μάχες τού σήμερα, όπου με όπλο το Πρόγραμμά μας να φτάσουμε τον αγώνα έως την τελική νίκη, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό!

Και εγώ και η οικογένειά μου μαζί με το δέος και τη συγκίνηση που νιώθουμε εκφράζουμε την επιθυμία αυτά τα ντοκουμέντα να πάνε εκεί που ανήκουν. Δηλαδή στον λαό, στο ΚΚΕ και στους δήμους Χαϊδαρίου και Καισαριανής, ώστε να αναδειχθούν, να αξιοποιηθούν, να είναι προσιτά στον κόσμο και στη νεολαία!

Σούλα Φανιουδάκη, δισέγγονη Χριστακόπουλου Δημήτρη - Διομήδη, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ».

(Αναλυτικά τα βιογραφικά στοιχεία του Χριστακόπουλου Δημήτρη - Διομήδη στο «902.gr»)

***

«Συγκλονισμένος αισθάνομαι μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών που αφορούν στιγμές των μελών και στελεχών του ΚΚΕ που εκτελέστηκαν από τους ναζί στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944. Μεταξύ αυτών και ο αγαπημένος μου θείος Παναγιώτης Κορνάρος, προς τιμήν του οποίου φέρω κι εγώ το όνομά του.

Δεν τους ξεχάσαμε ποτέ και κάθε χρόνο καταθέτουμε λίγα λουλούδια σε εκδηλώσεις που διοργανώνει το ΚΚΕ στην προτομή του, που βρίσκεται στη γενέτειρά του, Σφακοπηγάδι Κισσάμου, στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου.

Εμείς σαν απόγονοι αυτών των Ηρώων θεωρούμε ότι τα ντοκουμέντα αυτά, που βρίσκονται σε ηλεκτρονική δημοπρασία, θα πρέπει με ευθύνη του κράτους να αποκτηθούν και να αποδοθούν εκεί που ανήκουν, στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης του δήμου Καισαριανής, στον δήμο Χαϊδαρίου και στο ΚΚΕ, για είναι προσιτά στον λαό και στη νεολαία μας, και να αποτελούν παράδειγμα για τους αγώνες του σήμερα.

Το γράμμα αυτό το υπογράφω εγώ, ο ανιψιός του, το υπογράφω με συγκίνηση και το παραδίδω στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

Σφακοπηγάδι, 16/2/2026.

ΥΓ. Επίσης, μαζί με το γράμμα μου σας παραδίδω αντίγραφα των επιστολών του από την Ακροναυπλία, που φυλάσσουμε από το 1942 έως σήμερα».


ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Δόξα και τιμή στους 200 ήρωες εκτελεσμένους κομμουνιστές!

RIZOSPASTIS

Σε ανακοίνωσή της για τα συγκλονιστικά ιστορικά ντοκουμέντα η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) ζητά οι εν λόγω φωτογραφίες να αποκτηθούν και να αποδοθούν στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης Δήμου Καισαριανής, στον Δήμο Χαϊδαρίου και στο ΚΚΕ, ώστε να είναι «ανοιχτά και προσιτά στον λαό και τη νεολαία».

Παράλληλα, καταγγέλλει με αποτροπιασμό την προκλητική επιχείρηση καταστροφής από φασιστοειδή της μαρμάρινης πλάκας με τα ονόματα των 200 εκτελεσμένων.

Τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της: «Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες που αποτελούν μοναδικό φωτογραφικό ιστορικό ντοκουμέντο αυτής της τεράστιας θυσίας, σύμβολο του ηρωικού αγώνα του λαού μας και αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας του τιμημένου ΚΚΕ που οργάνωσε την Αντίσταση - υπήρξε ο οργανωτής, καθοδηγητής και ραχοκοκαλιά της Αντίστασης κατά του κατακτητή. Αποτελούν έμπνευση για τις νεότερες γενιές, σε μια εποχή που τα σύννεφα ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου πυκνώνουν απειλητικά και, γι' αυτό τον λόγο, αποκτούν τεράστια αξία, αποτελούν πηγή ιστορικής γνώσης και έμπνευσης για το σήμερα και το αύριο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ