ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2026
Σελ. /28
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΝ
Στο «κόκκινο» παζάρια και απειλές για στρατιωτική δράση

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν στις πρόσφατες έμμεσες διαπραγματεύσεις στο Ομάν
Ο ΥΠΕΞ του Ιράν στις πρόσφατες έμμεσες διαπραγματεύσεις στο Ομάν
Φουντώνει στο παρασκήνιο το παζάρι για την επόμενη φάση των έμμεσων συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, ενώ παραμένουν σε υψηλό επίπεδο οι παράλληλες προετοιμασίες των δύο πλευρών και για το ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης, που θα μπορούσε να προκαλέσει γενικότερη ανάφλεξη στον Περσικό Κόλπο και στη Μέση Ανατολή.

Πληροφορίες της «Wall Street Journal» ανέφεραν χτες ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να στείλουν στην Αραβική Θάλασσα και ανοιχτά του Περσικού ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο, πιθανώς το «USS George H.W. Bush», που αυτήν την περίοδο ολοκληρώνει κύκλο στρατιωτικών ασκήσεων ανοιχτά της Βιρτζίνια. Εκεί βρίσκονται ήδη το αεροπλανοφόρο «USS Abraham Lincoln» και η αρμάδα του, πέρα από τις πρόσθετες ενισχύσεις αεράμυνας σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις και τις αποστολές μοιρών βομβαρδιστικών.

Στο φόντο αυτών των προετοιμασιών το διπλωματικό παρασκήνιο ανάβει, ιδιαίτερα μετά την προχτεσινοβραδινή συνάντηση στον Λευκό Οίκο ανάμεσα στους ηγέτες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, όπου ο Μπ. Νετανιάχου φέρεται να ζήτησε κλιμάκωση των πιέσεων και στρατιωτική δράση κατά του Ιράν σε περίπτωση μη ικανοποίησης αιτημάτων. Επιστρέφοντας χτες στο Ισραήλ, δήλωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ «πιστεύει πως οι Ιρανοί έμαθαν με ποιον έχουν να κάνουν» και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μπορεί να διαμορφωθούν «συνθήκες για επίτευξη μιας καλής συμφωνίας». Εξηγώντας την παρουσία του στην Ουάσιγκτον, την απέδωσε στο ότι ο Τραμπ ...«ήθελε να ακούσει» την άποψή του. Πρόσθεσε δε πως εξέφρασε «γενικό σκεπτικισμό για την ποιότητα κάθε συμφωνίας με το Ιράν», επιμένοντας στις «προϋποθέσεις» που είναι «πολύ σημαντικές για το Ισραήλ» και επαναφέροντας τις γνωστές απαιτήσεις για το ιρανικό πυραυλικό πρόγραμμα και την υποστήριξη του Ιράν σε φιλοσιτικά κινήματα και οργανώσεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Φιντάν στους «Financial Times» για τις διαπραγματεύσεις

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, μιλώντας στους «Financial Times», είπε ότι ΗΠΑ και Ιράν δείχνουν «ευελιξία» στις έμμεσες συνομιλίες που είχαν στις 6/2 στη Μουσκάτ. Εκτίμησε πως οι Αμερικανοί ήταν «πρόθυμοι» να ανεχθούν έως ένα σημείο τον εμπλουτισμό ουρανίου στο Ιράν, προσθέτοντας ότι «οι Ιρανοί τώρα αναγνωρίζουν πως πρέπει να κάνουν μια συμφωνία με τους Αμερικανούς και οι Αμερικανοί κατανοούν πως οι Ιρανοί έχουν συγκεκριμένα όρια. Είναι μάταιο να προσπαθείς να τους αναγκάσεις».

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η Τεχεράνη «θέλει να φτάσει σε μια πραγματική συμφωνία» και ότι θα αποδεχόταν περιορισμούς στα επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου και ένα «αυστηρό καθεστώς επιθεώρησης» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, όπως είχε κάνει στη διεθνή Συμφωνία του 2015. Προειδοποίησε πως αν οι ΗΠΑ επιμείνουν να διευρύνουν την ατζέντα διαπραγμάτευσης, θέτοντας π.χ. ζήτημα για το βαλλιστικό - πυραυλικό πρόγραμμα, αυτό αναπόφευκτα «δεν θα φέρει τίποτε άλλο παρά άλλον έναν πόλεμο».

Από την πλευρά του ο Αλί Λαριτζανί, επικεφαλής του ιρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, μιλώντας στο «Al Jazeera» εξήγησε ότι η ιρανική κυβέρνηση «δεν έχει λάβει ακόμα» κάποια «συγκεκριμένη πρόταση από τις ΗΠΑ». Χαρακτήρισε τις έμμεσες συνομιλίες στη Μουσκάτ «ανταλλαγή μηνυμάτων», για να προσθέσει ότι η Τεχεράνη έχει «θετική στάση» στις διαπραγματεύσεις και ότι η Ουάσιγκτον εμφανίστηκε να θεωρεί πως οι διαπραγματεύσεις «είναι προτιμητέα επιλογή».

Επιπλέον, υπογράμμισε πως η ατζέντα της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να περιοριστεί στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και όχι σε άλλα θέματα. «Οταν συναντηθήκαμε στο τραπέζι διαπραγμάτευσης, χαράχτηκε σαφές όριο. Οι συνομιλίες μας επικεντρώθηκαν μόνο στο πυρηνικό ζήτημα», τόνισε ο Λαριτζανί και συμπλήρωσε: «Το πυραυλικό μας ζήτημα είναι εντελώς ξεχωριστό από το πυρηνικό. Είναι εσωτερικό ζήτημα, που σχετίζεται με την εθνική μας ασφάλεια. Δεν μπορεί να είναι θέμα διαπραγμάτευσης».

Κλείνοντας προειδοποίησε ότι αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν επιθέσεις παρόμοιες με αυτές του περσινού Ιούνη «η Τεχεράνη θα απαντήσει με επιθέσεις στις αμερικανικές βάσεις στην περιοχή».

Επετειακές εκδηλώσεις

Προχθές Τετάρτη 11 Φλεβάρη ολοκληρώθηκαν μαζικές κινητοποιήσεις στο Ιράν για την 47η εθνική επέτειο της «Ισλαμικής Επανάστασης». Εκατομμύρια άτομα στην Τεχεράνη και σε άλλες συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Από τις πιο μαζικές συγκεντρώσεις ήταν αυτή που έγινε στην Τεχεράνη, με επίκεντρο την πλατεία Αζαντί, όπου εκφώνησε ομιλία ο Ιρανός Πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν. Πολλοί συγκεντρωμένοι κρατούσαν πλακάτ με τα θύματα του 12ήμερου πολέμου που εξαπέλυσαν τον περασμένο Ιούνη κατά του Ιράν ΗΠΑ και Ισραήλ, προκαλώντας τον θάνατο 1.064 ανθρώπων (μεταξύ τους και πολλών μικρών παιδιών).

Χτες ο Ιρανός Πρόεδρος, μεταβαίνοντας στη βορειοανατολική επαρχία Γκολεστάν, εξήρε τη λαϊκή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και παρατήρησε ότι ένα μεγάλο μέρος του ιρανικού λαού βγήκε στους δρόμους «παρά τις προσπάθειες και την προπαγάνδα του εχθρού».

Στο μεταξύ, χτες ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε νέα επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου καλώντας τους «Ιρανούς πατριώτες» να ξεσηκωθούν κατά της κυβέρνησης στην Τεχεράνη και να σκεφτούν «να έρθουν σε επαφή» με τη Mossad.

Λίγες ώρες πριν, το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας και η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet σε κοινή τους ανακοίνωση ανέφεραν την άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον ενός Ισραηλινού πολίτη και ενός εφέδρου, για χρήση απόρρητων πληροφοριών του στρατού για προσωπικό κέρδος. Οπως αποδείχθηκε, ο έφεδρος αξιοποίησε απόρρητες πληροφορίες του ισραηλινού στρατού που αφορούσαν τα σχέδια επίθεσης ΗΠΑ και Ισραήλ τον περασμένο Ιούνη κατά του Ιράν, και έβαλε στοίχημα με έναν φίλο του στην αμερικανική πλατφόρμα στοιχημάτων «Polymarket» αποκομίζοντας κέρδη άνω των 150.000 δολαρίων.

Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Χτες το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε τη «συστηματική καταστολή» διαδηλωτών και ΜΚΟ από τις ιρανικές αρχές, προειδοποιώντας ότι οι αναφερόμενοι βίαιοι θάνατοι χιλιάδων ατόμων ενδεχομένως «συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου εκφράζει υποκριτικά «αλληλεγγύη» στον λαό του Ιράν, λίγες μέρες μετά την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να χαρακτηρίσουν «τρομοκρατική οργάνωση» τους Ιρανούς «Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης».

Το ψήφισμα καλεί επίσης τις ιρανικές αρχές να σταματήσουν τις διώξεις γιατρών και νοσηλευτών για την περίθαλψη τραυματιών διαδηλωτών, και εγκρίθηκε με 524 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 41 αποχές.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Μπορεί να ξεπερνούν τους 200.000 οι νεκροί στη Γάζα...

Νέα στοιχεία για τον πραγματικό αριθμό των Παλαιστινίων που εξολοθρεύτηκαν από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού από τον Οκτώβριο του 2023 στη Λωρίδα της Γάζας δημοσιοποίησε χτες η ελβετική οργάνωση «Geneva Academy of International Humanitarian Law and Human Rights» σε σχετική έκθεση. Εκεί μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί να έχουν σκοτωθεί πάνω από 200.000 Παλαιστίνιοι, αριθμός που ισοδυναμεί σε πάνω από το 10% του συνολικού πληθυσμού της περιοχής.

Η οργάνωση επικαλείται νέα στοιχεία που δείχνουν μείωση του πληθυσμού άνω του 10% από τον Οκτώβριο του 2023. Ο επικεφαλής του οργανισμού Στούαρτ Κάσεϊ Μάσλεν επισήμανε αυτή την εκτίμηση σε έκθεση της οργάνωσης με τον τίτλο «War Watch», που αναφέρεται και σε άλλες 23 ένοπλες συγκρούσεις παγκοσμίως μέσα στο τελευταίο 18μηνο.

Ο Μάσλεν χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γάζα «εξαιρετικά σοβαρή», προειδοποιώντας πως περίπου δυο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι άμαχοι συνεχίζουν να υποφέρουν και να υφίστανται τρομερές κακουχίες, καθώς η περιοχή είναι ισοπεδωμένη και οι περισσότερες υποδομές παντός είδους κατεστραμμένες.

«Οι άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν στη Γάζα» τόνισε, απευθύνοντας διεθνώς έκκληση για την αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή.

Χτες στη Λωρίδα της Γάζας η 53χρονη πρόεδρος της γερμανικής κάτω Βουλής Γιούλια Κλέκνερ έγινε η πρώτη Γερμανίδα πολιτικός που μετέβη στην περιοχή μετά τον πόλεμο. Ωστόσο η Κλέκνερ προτίμησε να συναντηθεί με Ισραηλινούς στρατιωτικούς στην περιοχή, αποφεύγοντας να δει από κοντά την έκταση της καταστροφής και της ανθρωπιστικής τραγωδίας που προκαλεί το Ισραήλ σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και άλλες δυνάμεις που παρέχουν απρόσκοπτα πολεμοφόδια, όπλα και άλλη υποστήριξη. Μερικές ώρες πριν, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε απορρίψει ως απαράδεκτη την προσφυγή Παλαιστινίου κατά της εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ.

Στρατιωτικός αποκλεισμός της Χεβρώνας

Το ίδιο διάστημα, ο στρατός κατοχής κλιμάκωσε χτες τον αποκλεισμό στην πόλη της Χεβρώνας, χωρίζοντάς την σε νέες «ζώνες ελέγχου», επιτρέποντας την είσοδο εκατοντάδων Εβραίων εποίκων σε συνοικίες με παλαιστινιακό πληθυσμό. Ορισμένοι ξένοι διπλωμάτες δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να πρόκειται για δοκιμή σχεδίου που θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, μετά την απόφαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου για ουσιαστική προσάρτηση των παλαιστινιακών περιοχών με κατάργηση (και άλλων) βασικών διατάξεων των λεγόμενων «ειρηνευτικών συμφωνιών» του Οσλο που χώριζαν τη Δυτική Οχθη σε ζώνες.

Χτες, επίσης η Κίνα εξέφρασε την αντίθεσή της σε «οποιαδήποτε απόπειρα προσάρτησης» παλαιστινιακού εδάφους.


ΣΥΡΙΑ
Εφυγαν οι Αμερικανοί από τη βάση Αλ Τανφ

Επιταχύνουν οι ΗΠΑ τη λεγόμενη «αποδέσμευσή» τους από το μεγαλύτερο μέρος της Συρίας, όπως δείχνει η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας στη Δαμασκό ότι ο συριακός στρατός ανέλαβε τον έλεγχο της βάσης Αλ Τάνφ, μέχρι πρότινος αμερικανικής, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων σε «συντονισμό» μεταξύ των συριακών και αμερικανικών αρχών.

Το συριακό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας αναπτύσσονται στο τρίγωνο των συνόρων με την Ιορδανία και το Ιράκ, ενώ Σύροι στρατιωτικοί μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο δήλωσαν πως οι αμερικανικές δυνάμεις αποχώρησαν «πλήρως» από τη βάση Αλ Τανφ, ολοκληρώνοντας διαδικασία διάρκειας 15 ημερών. Υποστήριξαν επίσης ότι οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε συντονισμό με τους Σύρους από την Ιορδανία, ενώ άλλες δυνάμεις του λεγόμενου «διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους» παραμένουν στη βορειοανατολική Συρία, χωρίς περαιτέρω πληροφορίες.

Εκτός στρατοπέδου Αλ Χολ οι οικογένειες τζιχαντιστών

Χτες ανακοινώθηκε ότι οι περισσότερες οικογένειες ξένων τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» εγκατέλειψαν τον καταυλισμό - κέντρο κράτησης Αλ Χολ στη βορειοανατολική Συρία, μετά την αποχώρηση - στις 20 Γενάρη - των κουρδικών δυνάμεων που τον φρουρούσαν και οι οποίες αντικαταστάθηκαν από τις κρατικές δυνάμεις των τζιχαντιστών της κυβέρνησης του «Προέδρου» Αχμεντ Αλ Σαράα.

Το Αλ Χολ, ο μεγαλύτερος κλειστός καταυλισμός για τις οικογένειες του «Ισλαμικού Κράτους», στέγαζε γύρω στα 24.000 άτομα συνολικά, ανάμεσά τους 6.300 γυναίκες και παιδιά, που κρατούνταν σε τμήμα υψίστης ασφαλείας με την ονομασία Annex.

Να σημειωθεί τέλος ότι χτεσινή έκθεση του γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες αναφέρει πως εντός του 2025 έγιναν πέντε απόπειρες δολοφονίας του τζιχαντιστή ηγέτη της Συρίας Α. Σαράα, του υπουργού Εσωτερικών Ανάς Χασάν Χατάμπ και του υπουργού Εξωτερικών Ασαντ Αλ Σμπάνι, από τζιχαντιστές της οργάνωσης «Saraya Ansar Al Sunnah», παρακλαδιού του «Ισλαμικού Κράτους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ