ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Γενάρη 2026
Σελ. /28
Πλούσια πείρα και νέες δυνατότητες για την αποφασιστική αντιστοίχιση όλης της δράσης με το επαναστατικό Πρόγραμμα

Από τις ομιλίες των αντιπροσώπων στο Συνέδριο

Με κεντρικό άξονα την ανάγκη αντιστοίχισης όλης της δράσης του Κόμματος, της καθοδήγησης και της παρέμβασης με το επαναστατικό μας Πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη οι ομιλίες αντιπροσώπων των Οργανώσεων στο Συνέδριο. Μεταφέροντας ζωντανή πείρα, οι ομιλητές φωτίζουν τις δυνατότητες που διαμορφώνονται, για να γίνει αποφασιστική βελτίωση σε αυτό το καθήκον μπροστά στις ακόμα πιο σύνθετες εξελίξεις που προδιαγράφονται. Ο «Ριζοσπάστης» ξεκινάει σήμερα και θα συνεχίσει τις επόμενες μέρες τη δημοσίευση αποσπασμάτων από τις ομιλίες αντιπροσώπων που πήραν τον λόγο στο Συνέδριο

* * *

Ο Μάρκος Μπεκρής, από την ΚΟ Αττικής, μετέφερε την πλούσια πείρα από τη δουλειά των Κομματικών Οργανώσεων στο Λιμάνι του Πειραιά. Ανέδειξε το πώς η ιδεολογική πολιτική παρέμβαση στους εργαζόμενους σε έναν τέτοιο χώρο με σκληρή διαπάλη με την εργοδοσία, που εντάσσεται οργανικά στη μεταφορά εμπορευμάτων και πολεμικού υλικού, αποτελεί όρο για να μη σύρονται οι εργαζόμενοι πίσω από ξένες για τα ταξικά τους συμφέροντα σημαίες. Αναφέρθηκε στις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, που όμως στον καπιταλισμό αξιοποιούνται για απολύσεις και για εντατικοποίηση της δουλειάς, ενώ στον σοσιαλισμό θα συνέβαλλαν στην απελευθέρωση δυνάμεων. Και σημείωσε πως το άνοιγμα αυτής της συζήτησης βοηθάει να βγαίνουν συμπεράσματα από τους εργαζόμενους για τα όρια διαχείρισης εντός του καπιταλιστικού συστήματος, αναδεικνύοντας και τη διαπάλη που διεξάγεται στις συνδικαλιστικές οργανώσεις για την κατεύθυνση των αγώνων κ.λπ.


Σε ζητήματα κομματικής οικοδόμησης, ως βασικό στοιχείο για να εκπληρώνει το Κόμμα τα επαναστατικά του καθήκοντα στάθηκε ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της απερχόμενης ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας την ανάγκη να σταθεροποιηθούν και να ενισχυθούν τα θετικά βήματα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, να μην υπάρξει υποχώρηση στη συνήθεια και τη ρουτίνα. Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, ανέδειξε πως πρόκειται για πολυπαραγοντικό ζήτημα, που απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο, κατανόηση του καθοριστικού ρόλου του Κόμματος, πρακτικά μέτρα, εύστοχη διαπάλη, επισημαίνοντας πως η αγωνιστική πείρα είναι σημαντική αλλά δεν αρκεί αν δεν εμπλουτίζεται με το Πρόγραμμα του Κόμματος, τη στρατηγική μας. Ανέδειξε ακόμη μέσα από θετικά και αρνητικά παραδείγματα την ανάγκη για σταθερό προσανατολισμό και σχεδιασμό με βάθος χρόνου και προοπτική, για να οικοδομούμε Κομματικές Οργανώσεις σε κλάδους στρατηγικής σημασίας, εκεί όπου θέλουμε και όχι εκεί όπου προκύπτει, καθήκον που γίνεται πιο επιτακτικό στις σημερινές συνθήκες όξυνσης των ανταγωνισμών. Μεταφέροντας, εξάλλου, τη θετική πείρα από τη δημιουργία σωματείων, ανόδου σε εκλογές σωματείων, υπογράμμισε την ανάγκη να αντιστοιχηθεί η δουλειά για τη διάδοση του Προγράμματος στον σημαντικά αυξημένο περίγυρο που έχει διαμορφωθεί, για να ανέβει το επίπεδο συμφωνίας.

Ο Νίκος Τέγος, από την Οργάνωση της Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιστοίχισης της καθημερινής δράσης με το Πρόγραμμα του Κόμματος. Αναφέρθηκε σε παραδείγματα όπου οι Κομματικές Οργανώσεις κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε σύνθετη διαπάλη - για παράδειγμα στις πλημμύρες από τον «Ντάνιελ», την ανυπαρξία έργων, τη λειψυδρία - όπου αστικές δυνάμεις προβάλλουν το πλαίσιο μιας υποτιθέμενης πιο «χρηστής διαχείρισης». Επισήμανε ότι η παρέμβαση των κομματικών δυνάμεων οφείλει να μη φαίνεται ως προβολή ενός καλύτερου «τεχνικού προγράμματος», υπογραμμίζοντας ότι το κρίσιμο είναι παρέμβαση με άξονα το Πρόγραμμα του Κόμματος. Αναφέρθηκε στην οικοδόμηση σε μεγάλους χώρους δουλειάς και στην οργάνωση της παρέμβασης σε κλάδους στρατηγικής σημασίας, που σχετίζονται με την πολεμική βιομηχανία στην περιοχή. Ενώ, σχολιάζοντας το έγκλημα στη «Βιολάντα» είπε ότι δεν θα είναι το τελευταίο, ξεχωρίζοντας την ανάγκη οργάνωσης της δουλειάς σε τέτοιους χώρους δουλειάς που απαιτεί μέτρα για τον σχεδιασμό, τον συντονισμό διαφορετικών οργανώσεων κ.λπ.

Η Ελενα Μποτζιολή, μέλος της Επιτροπής Προπαγάνδας της απερχόμενης ΚΕ, αναφέρθηκε στον ρόλο και τον χαρακτήρα των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, της θέσης για συλλογικά οργανωμένη παρέμβαση του Κόμματος και της ΚΝΕ στα social media. Τόνισε ότι τα social media δεν είναι ένα απλό «μέσο», αλλά μέσο κοινωνικοποίησης, μηχανισμός διαμόρφωσης συνείδησης, μηχανισμός που διαμορφώνει τρόπο σκέψης, κριτήρια αισθητικά, πολιτικά, στάσεις κ.λπ. Επεσήμανε πως η επαγρύπνηση για τους κομμουνιστές δεν είναι τεχνικό ζήτημα ούτε θέμα «ασφάλειας δεδομένων». Είναι πολιτική στάση ζωής και στοιχείο αντιστοίχισης με τη στρατηγική του Κόμματος. Είναι η συνειδητή επιλογή να μη συνηθίζεις τον εαυτό σου στην έκθεση, στην κανονικοποίηση του ελέγχου του αντιπάλου πάνω σου, στη συνείδησή σου. Να μη θεωρείς φυσιολογικό να είναι η ζωή σου, οι απόψεις σου, οι σχέσεις σου διαρκώς καταγεγραμμένες. Αυτό δεν αφορά μόνο το Κόμμα «ως οργανισμό», αλλά τον ίδιο τον κομμουνιστή ως υποκείμενο της επαναστατικής διαδικασίας.

Ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της απερχόμενης ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας, στάθηκε στην ανάγκη μετουσίωσης της συμφωνίας με τις Θέσεις και τη στρατηγική του ΚΚΕ σε επαναστατική δράση, φωτίζοντας βήματα που κατακτήθηκαν σε αυτήν την κατεύθυνση μέσα από τη σχεδιασμένη δουλειά της ΚΟ και την παρέμβαση σε κλάδους και σε πόλεις της περιοχής, όπου συγκεντρώνονται εργατοϋπάλληλοι, αγροτοκτηνοτρόφοι, μετανάστες εργάτες, ξενοδοχοϋπάλληλοι. Στάθηκε στο πώς θα δουλέψουμε καλύτερα με το Πρόγραμμα, μεταφέροντας πλευρές από την πείρα, όπως η αναβάθμιση του περιεχομένου της συζήτησης, ο εξοπλισμός δυνάμεων, η ένταξη κάθε κομματικού μέλους και οπαδού σε ένα σχέδιο της ΚΟ, το οποίο δεν θα εξαντλείται στην εξόρμηση και στη σύσκεψη, όπως και η διάταξη δυνάμεων, η ιεράρχηση κ.ά. Αναφέρθηκε, ακόμα, στην ευθύνη του Κόμματος στην παρέμβαση στη νεολαία και στην καθοδήγηση της ΚΝΕ, τονίζοντας ότι ένα γερό και δυνατό ΚΚΕ απαιτεί και την ορμητική ανάπτυξη και ιδεολογική πολιτική ατσάλωση της ΚΝΕ, μέσα από την οποία τροφοδοτείται με νέες δυνάμεις.

Σήμερα μπορούν να πειστούν περισσότεροι, χρειάζεται σταθερή και προσηλωμένη δουλειά με το Πρόγραμμα

Η δουλειά με το Πρόγραμμα του Κόμματος, ο τρόπος δηλαδή που απαιτείται για να νικήσει η εργατική τάξη και δίνει απάντηση σε ερωτήματα όπως το τι χρειάζεται να κάνουμε σήμερα, βρέθηκε στο επίκεντρο της τοποθέτησης της Μαρίας Ανδρεάδου, Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας. Ανέδειξε ότι σήμερα μπορούν να πειστούν περισσότεροι, κάτι που το φώτισε με την πείρα από την ΚΟ, ξεχωρίζοντας ότι για να γίνει χρειάζεται σταθερή και προσηλωμένη δουλειά με το Πρόγραμμα. Αποκαλυπτικά ήταν τα παραδείγματα από μεγάλους χώρους δουλειάς και θετικές διεργασίες, που φανερώνουν ότι οι κομμουνιστές χρειάζεται να βλέπουν όχι τον σημερινό αρνητικό συσχετισμό ή την αρχική στάση των εργαζομένων, αλλά τη δυναμική των πραγμάτων που διαμορφώνεται κάτω και από τη δική μας παρέμβαση.

Ο Αρης Ευαγγελίδης, από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, αναφέρθηκε στα αναβαθμισμένα, σύνθετα καθήκοντα του Κόμματος τα τελευταία χρόνια στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, σκιαγραφώντας τις δυσκολίες που προκύπτουν από την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, την οξυμένη διαπάλη στο κομμουνιστικό κίνημα. Στάθηκε στις εξελίξεις στη Λ. Αμερική και υπογράμμισε την ανάγκη για επαγρύπνηση μπροστά σε κάθε ενδεχόμενο χτυπήματος της Κούβας και του λαού της. Ανέδειξε τον αντίκτυπο της κοινής έκφρασης των ΚΚ, φέρνοντας και παραδείγματα, όπως η κοινή ανακοίνωση 42 ΚΚ μετά από την επέμβαση στην Ουκρανία, που την κατήγγειλε ως ιμπεριαλιστική και από τις δύο πλευρές και βοήθησε να αναπτυχθούν κριτήρια. Στάθηκε στην παρατεταμένη βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται το ΔΚΚ, τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν δυναμικά στοιχεία, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετική φάση ανάπτυξης και ωριμότητας.

Στις δυνατότητες αλλά και την ανάγκη να αντιστοιχηθούν ακόμα πιο γρήγορα λόγια και έργα στάθηκε ο Τάσος Ναθαηλίδης, μέλος της απερχόμενης ΚΕΟΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης, επισημαίνοντας πως για να επιτευχθεί αυτό το καθήκον δεν αρκεί η επίκληση των συνθηκών και των όσων είναι μπροστά, αλλά κινητήρια δύναμη είναι η αφομοίωση του Προγράμματος του Κόμματος, καθήκον που περιλαμβάνει θεωρία και πράξη. Τόνισε ότι η αφομοίωση των συμπερασμάτων, των σύγχρονων επεξεργασιών, της πείρας του Κόμματος, η σχέση με το διάβασμα, επιδρούν στον χρόνο και τον ρυθμό των αναγκαίων αλλαγών. Στάθηκε και στα καθήκοντα της Κομματικής Οργάνωσης του νησιού, σε συνθήκες που κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί στην περιοχή, αναδεικνύοντας πως η δυνατότητα επίδρασης με μαζικούς όρους στις εξελίξεις, αμφισβήτησης της αστικής τάξης, περνάει και μέσα από τη στρατολογία σε χώρους στρατηγικής σημασίας, την προετοιμασία για τη στάση του Κόμματος σε άλλες συνθήκες. Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη για καθοδηγητική δουλειά τέτοια που θα γεννάει το ενδιαφέρον για γνώση των νομοτελειών του καπιταλισμού και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, της ιστορικής πείρας, στη σημασία της αξιοποίησης «Ριζοσπάστη» και ΚΟΜΕΠ από όλα τα κομματικά μέλη, που είναι προϋπόθεση για να αναδεικνύονται σε ηγέτες στον χώρο τους.

Ο Γιάννης Τσιούτρας, μέλος της απερχόμενης ΚΕ, αναφέρθηκε στις μεγάλες κινητοποιήσεις, με χαρακτηριστικά λαϊκού ξεσηκωμού, της αγροτιάς, με χιλιάδες τρακτέρ και κτηνοτρόφους στον αγώνα, μεταφέροντας την πείρα από τη δράση των Κομματικών Οργανώσεων. Υπογράμμισε την κρισιμότητα του να πιάνονται οι διαθέσεις των μαζών, με γνώση τού σε ποια αντικειμενική βάση διαμορφώνονται αυτές, όπως τα συσσωρευμένα προβλήματα, τονίζοντας και τη μεγάλη σημασία της παρέμβασης του Κόμματος που επιδρά στις διαθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ανέδειξε μια σειρά αγωνιστικές πρωτοβουλίες του προηγούμενου διαστήματος και την ανάγκη να δουλεύονται πλευρές ανεξάρτητα αν υιοθετούνται σε κάθε φάση. Ως παράδειγμα έφερε την αντιπαράθεση με ΕΕ και ΚΑΠ, που παλιότερα την αποδέχονταν λίγοι, όμως σήμερα υπάρχει ευρύτερη αμφισβήτηση.

Ο Γιάννης Τασιούλας από την απερχόμενη ΚΕ μίλησε για σημαντικά αποτελέσματα στην παρέμβασή μας στο εργατικό κίνημα και για την πείρα που αποκτούν οι εργαζόμενοι μέσα από τους ταξικούς αγώνες ώστε να αναγνωρίζουν τον αντίπαλο, να πιστεύουν στη δύναμή τους, τονίζοντας τη συμβολή του ΚΚΕ στην ανάπτυξή τους. Ξεχώρισε παραδείγματα τέτοιων αγώνων, όπως της ΛΑΡΚΟ, των Οικοδόμων, της «e-food», αλλά και τις πανελλαδικές απεργίες που έγιναν κόντρα στη ΓΣΕΕ, τη διεύρυνση της στεφάνης σωματείων γύρω από το ΠΑΜΕ. Παράλληλα αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα και στη βελτίωση συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, σε Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία και στην ευρύτερη επίδραση που έχουν, ειδικά εκεί που συγκεντρώνεται η εργατική τάξη και αναπτύσσονται ταξικοί αγώνες. Αυτά έγιναν - όπως είπε - «γιατί δουλέψαμε με τις αποφάσεις του Κόμματος, αναπτύξαμε σχέδιο, ενώ δεν υποτιμήσαμε αγώνες ακόμα και εκεί που δεν είμαστε πλειοψηφία, έχουμε λίγες δυνάμεις κ.λπ. Οι ταξικοί αγώνες είναι η δεξαμενή απ' όπου αντλούμε δυνάμεις γα το Κόμμα και την ΚΝΕ», τόνισε.

Πρωταρχική η ευθύνη του Κόμματος για την παρέμβαση στη νεολαία

Η Βούλα Τσίγκα από τη Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ για τη δουλειά στις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας αναφέρθηκε στην πολύτιμη πείρα που έχει συγκεντρωθεί πλέον από τη 10ετή παρέμβαση και δράση του Κόμματος σε αυτές τις ηλικίες, ώστε να περάσει σε νέα φάση. Στάθηκε στους πολυπλόκαμους μηχανισμούς του αστικού κράτους και πώς παρεμβαίνουν στη διαμόρφωση της συνείδησης από μικρή ηλικία. Απέναντι σ' αυτό, είπε, υπάρχουν πλευρές που απαιτούν περισσότερη μελέτη και επεξεργασία. Αναφέρθηκε ακόμα στο πώς ο γονιός μπορεί να αποτελέσει θετικό παράδειγμα για τα παιδιά του, καλλιεργώντας π.χ. την ανάγκη για το διάβασμα, την «υποταγή του εγώ στο εμείς», τονίζοντας ότι δεν είναι ο μόνος που παρεμβαίνει στη διαμόρφωση της συνείδησης του παιδιού.

Στην πρωταρχική αυτοτελή ευθύνη του ΚΚΕ για τη δουλειά στη νεολαία αναφέρθηκε ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, επισημαίνοντας την ανάγκη αυτή η ευθύνη να γίνει υπόθεση της κάθε ΚΟΒ, π.χ. όπου δεν υπάρχει ΚΝΕ να φτιάχνει η ΚΟΒ σχέδιο οικοδόμησης κ.λπ. Μίλησε για το Εθνικό Απολυτήριο που έχουμε μπροστά μας και όπως είπε μας βοηθάει να ανοίξουμε τη συζήτηση «ποιο σχολείο σε ποια κοινωνία», ενώ απέναντι στην προσπάθεια του συστήματος να στρέψει την όποια δυσαρέσκεια σε έναν ψεύτικο αντισυστημισμό, αναφέρθηκε στην πείρα από την «Εβδομάδα διάδοσης των κομμουνιστικών ιδεών» που οργάνωσε η ΚΝΕ, τονίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί. Πρόσθεσε ότι στο ίδιο πλαίσιο «τρέχουν» ο πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός της ΚΝΕ, οι Κλαδικές Ανακοινώσεις για τους φοιτητές κ.ά.

Μέσα από παραδείγματα της εσωτερικής επικαιρότητας, αλλά και διεθνών εξελίξεων, ο Γιάννης Γκιόκας, από την απερχόμενη ΚΕ και το Γραφείο Τύπου, έδειξε πώς η κεντρική πολιτική προπαγάνδα του Κόμματος απαντά ολόπλευρα και ολοκληρωμένα στα ιδεολογήματα των αστών όλων των αποχρώσεων, και τόνισε ότι η αφομοίωση αυτής της ολοκληρωμένης προπαγανδιστικής δουλειάς δεν είναι ζήτημα μόνο κάποιων «ειδικών», αλλά δουλειά όλου του Κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για τη σε βάθος αντιπαράθεση, τα επιχειρήματα που βοηθούν να αναδειχθεί το κύριο κάθε φορά και, φυσικά, τη δράση του Κόμματος σε καθένα από τα παραδείγματα, όπως η πρόσφατη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Βενεζουέλα, το έγκλημα των Τεμπών, το νέο εργοδοτικό έγκλημα στο εργοστάσιο «Βιολάντα» κ.ά.

Ο Βαγγέλης Μαρούπας, από την απερχόμενη ΚΕ και την Κομματική Επιτροπή Αιγαίου, έφερε πείρα από τη δουλειά των Οργανώσεων στα νησιά. Αν και - όπως είπε - η δουλειά με το Πρόγραμμα δεν βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο του περιεχομένου της δουλειάς που αναπτύσσουν οι Οργανώσεις, σημείωσε ότι δεν πρέπει να υποτασσόμαστε στις δυσκολίες. Ετσι, έφερε το παράδειγμα του οξυμένου ζητήματος της Υγείας, όπου μέσα από την καλή οργανωτική δουλειά του Κόμματος στη Σάμο, την πληθώρα πρωτοβουλιών στο κίνημα, πραγματοποιήθηκε μεγάλη απεργία στον νόμο. Παράλληλα έφερε μια σειρά παραδείγματα για τη δουλειά στους εκπαιδευτικούς, στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, στους αγρότες, αναδεικνύοντας μέσα από αυτά τα παραδείγματα τόσο τις αδυναμίες όσο και τις δυνατότητες που ανοίγονται.

Καθοριστική η ανάγκη για στέρεο ιδεολογικοπολιτικό υπόβαθρο και αντιπαράθεση

Ο Γιάννης Κανάτσιος, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας, σημείωσε ότι η Οργάνωση έχει αποκτήσει πολύτιμη πείρα όλα αυτά τα χρόνια από τη μάχη με το «νέο μοντέλο ανάπτυξης» («πράσινη μετάβαση», απολιγνιτοποίηση, καύση σκουπιδιών) και ότι στο επίκεντρο πρέπει να τίθεται πάντα το «ανάπτυξη για ποιον». Αναφέρθηκε στη δουλειά της ΕΠ και στις βοηθητικές επιτροπές που λειτούργησαν πλάι της, όπως αυτή της οικονομίας, και στάθηκε στο ότι δεν πρέπει οι αντικειμενικές δυσκολίες (π.χ. κλείσιμο ΑΕΙ, εσωτερική μετανάστευση κ.λπ.) να βάζουν φρένο στα βήματα οικοδόμησης που πρέπει να σημειωθούν.

Ο Δημήτρης Κοιλάκος, από την Ιδεολογική Επιτροπή και την Κομματική Επιτροπή Εξωτερικού, αναφέρθηκε στη διαπάλη με τις σύγχρονες θεωρίες του υποκειμενικού ιδεαλισμού και ανορθολογισμού, που είναι «οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» που εγκλωβίζουν σε κάλπικα διλήμματα ενδοαστικής διαπάλης. Σημείωσε ότι η νέα γενιά έχει γαλουχηθεί στο σχολείο της αντεπανάστασης, έχει μάθει να σκέφτεται στο πλαίσιο της «ρευστότητας» και της μη ύπαρξης αντικειμενικής αλήθειας. Ολα τα παραπάνω τα βρίσκουμε μπροστά μας και στην προσπάθεια ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, γι' αυτό και χρειάζεται να αξιοποιηθούν πιο ουσιαστικά οι επεξεργασίες του Κόμματος. Τέλος, στάθηκε σε ζητήματα εσωκομματικής μόρφωσης και στον ρόλο των δασκάλων.

Ο Τάσος Γαλανόπουλος, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη», τόνισε ότι μπροστά στην ένταση, στην ταχύτητα, στη συνθετότητα των εξελίξεων απαραίτητος όρος για να ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας είναι ο ιδεολογικός εξοπλισμός και η δράση με τον κομματικό Τύπο, τον «Ριζοσπάστη» και το «902.gr». Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη δουλειάς με το Πρόγραμμα του Κόμματος για την επαναστατική ανατροπή, και πως σε αυτήν την κατεύθυνση ο ρόλος του «Ριζοσπάστη» είναι αναντικατάστατος ώστε να βρεθεί το νήμα για την οργάνωση, την προπαγάνδα, την καθοδήγηση μαζών, για δουλειά σε απότομες καμπές της ταξικής πάλης που βρίσκονται μπροστά. Επίσης στάθηκε στην ανάγκη να μεταφέρεται η πείρα των Κομματικών Οργανώσεων στον «Ριζοσπάστη», όπως και στα βήματα που απαιτούνται να γίνουν πιο γρήγορα και στην ίδια την εφημερίδα, στην αναβάθμιση του περιεχομένου της.

Η Ζωή Χαχάμη, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, αναφέρθηκε στο ζητούμενο που είναι «να καταφέρουμε να εναρμονίσουμε την καθημερινότητά μας με το Πρόγραμμα και το Καταστατικό μας». Εφερε παραδείγματα από τη δράση των κομμουνιστών σε τμήματα του λαού με αφορμή την επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, τα θετικά και τις αδυναμίες που είχε αυτή η παρέμβαση, καθώς επίσης την πείρα από τη δουλειά στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας που οδήγησε σε αλλαγή των συσχετισμών, τις πρωτοβουλίες στα ζητήματα σχολικής στέγης και τα ζητήματα Υγείας. Μίλησε ακόμα για την ανάγκη να δυναμώσουν οι ΚΟΒ και οι ΟΒ και να διευρυνθεί η επιρροή των κομμουνιστών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ