ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Γενάρη 2026
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σοβαρές πλημμύρες στον Εβρο

Εκτεθειμένοι, για άλλη μια φορά, κάτοικοι και μαθητές

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν χθες οι έντονες βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι που έπληξαν τον Εβρο και ευρύτερα τη Θράκη, στο πέρασμα της κακοκαιρίας «Κριστίν», αναδεικνύοντας, για ακόμη μία φορά, τις διαχρονικές ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά έργα και μέτρα προστασίας.

Πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές, με χαρακτηριστική την περίπτωση του οικισμού Απαλού στην Αλεξανδρούπολη, όπου δρόμοι αποκλείστηκαν από τα όμβρια ύδατα, ενώ το Δημοτικό Σχολείο βρέθηκε περικυκλωμένο από τα νερά, με μαθητές να εγκλωβίζονται προσωρινά. Πρόκειται για φαινόμενο που έχει επαναληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν στηn περιοχή, με τραγικές συνέπειες, καθώς σε παλαιότερο περιστατικό είχε χάσει τη ζωή του πυροσβέστης εν ώρα καθήκοντος.

Στην Αλεξανδρούπολη, στο λιμάνι, τα μεγάλα κύματα και οι ριπές ανέμου θύμισαν την καταστροφική θύελλα της 1ης Ιανουαρίου. Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη. Η αστυνομία προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας στην παλιά Εθνική Οδό, στο ύψος του αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης, ενώ πλήρως αποκλεισμένη παρέμεινε και η Νίψα, τόσο από την επαρχιακή οδό Νίψα - Δωρικό όσο και από τους παράπλευρους δρόμους της Εγνατίας Οδού.

Τα επαναλαμβανόμενα πλημμυρικά φαινόμενα επιβεβαιώνουν ότι η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού με αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης εξακολουθούν να μπαίνουν στο ζύγι «κόστους - οφέλους», αφήνοντας εργαζόμενους, μαθητές και κατοίκους εκτεθειμένους απέναντι σε κάθε νέο κύμα κακοκαιρίας.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΝΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΙΝΑΛΟΥ
Σύσκεψη την Κυριακή για «Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα»

Οι Επιτροπές Αγώνα για τη σωτηρία του Πάρνωνα και του Μαινάλου από την επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων των ΑΠΕ καλούν σε γενικό ξεσηκωμό, για να μην περάσουν τα κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια που ισοπεδώνουν βουνοκορυφές, που ξεκοιλιάζουν τους ορεινούς όγκους για τα κέρδη μιας χούφτας ενεργειακών ομίλων.

Καλούν τα σωματεία της Αρκαδίας, τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, σε σύσκεψη - συγκέντρωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί στον κινηματογράφο «Τριανόν» στην Αθήνα (Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101, Αθήνα - πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ «Βικτώρια»). Θα μιλήσουν τα μέλη των Επιτροπών Αγώνα: Ηλίας Σιώρας, Γιώργος Πουλοκέφαλος, Κώστας Ζαχαριάς και Παναγιώτα Πανούση.

«Τώρα που αδειοδοτούνται μονάδες αποθήκευσης Ενέργειας με τεράστιες μπαταρίες λιθίου και μονάδες αποθήκευσης με αντλησιοταμίευση στις λίμνες Λάδωνα και Τάκα, αιολικά και φωτοβολταϊκά σε όλο το Μαίναλο, από το Χρυσοβίτσι και το Μπλεσίβο έως το Βαλτέτσι και την Τσεμπερού, τη Βυτίνα και τη Στεμνίτσα, το Βαλτεσινίκο έως τη Μεγαλόπολη.

Τώρα που κορυφώνεται η επέλαση για εγκατάσταση αιολικών, φωτοβολταϊκών και μονάδων αποθήκευσης Ενέργειας σε όλο τον Πάρνωνα, από τον Αγιο Πέτρο και τη Ζάβιτσα, τον Κοσμά και τη Βασκίνα έως τα Βελανίδια στο νοτιότερο άκρο της χερσονήσου Μαλέα», συντονίζουν τον αγώνα τους για:

  • Ρεύμα κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Ρεύμα φθηνό για τον λαό με δραστική μείωση της τιμής του ρεύματος, με κατάργηση του χρηματιστηρίου Ενέργειας, του «πράσινου τέλους» και των άλλων «ανταποδοτικών τελών», που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.
  • Καμία άδεια για ΑΠΕ στην περιοχή. Να απορριφθούν οι αιτήσεις και να ανακληθούν οι άδειες εγκατάστασης αιολικών - φωτοβολταϊκών και σταθμών αποθήκευσης Ενέργειας. Να απομακρυνθούν ανεμογεννήτριες που είναι κοντά σε χωριά.
  • Η κυβέρνηση να πάρει πίσω τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών - φωτοβολταϊκών και μπαταριών αποθήκευσης Ενέργειας.
  • Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και του πετρελαίου για να επιβιώσει ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά - μικρούς επαγγελματίες - αγρότες σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
  • Να μην ιδιωτικοποιηθούν τα δίκτυα μεταφοράς Ενέργειας, αντίθετα να προσληφθεί προσωπικό στον ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Να διατεθούν οι πόροι για τη συντήρηση - υπογειοποίηση και λειτουργία και όχι για αναβάθμιση και κατασκευή νέων δικτύων υψηλής τάσης για εξαγωγή Ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη.
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

RIZOSPASTIS

Σύντροφε παππού μου ΝΙΚΟ, πέρασε παραπάνω από ένας χρόνος που δεν είσαι εδώ. Εφυγε και ο παππούς μου λίγο μετά από σένα... Αποφάσισα φέτος να βάλω τη μέρα του φευγιού εκείνου λίγα λεφτά στο Κόμμα μας, στη μνήμη σου... Οι δρόμοι σας στη ζωή ήταν πολύ διαφορετικοί, αν και ήσασταν συνομήλικοι και με πολλά ενδιαφέροντα και οι δύο, δεν ήταν με εμάς, αλλά τότε την κρίσιμη στιγμή μας στήριξε, δεν έδωσε κανέναν όταν του το ζήτησαν. Σκεφτόμουν πάντα να σου πω την ιστορία αυτή και σκέφτομαι και τώρα πως θα μου έλεγες ότι κι αυτοί χρειάζονται. Αν τα είχε φέρει έτσι η ζωή όμως και είχατε συναντηθεί, αλήθεια θα είχατε πολλές ιστορίες να πείτε.

Στη μνήμη σου, προσφέρω 30 ευρώ στο Κόμμα μας μέσω της ΚΟΒ «Ριζοσπάστη».

Στέλλα


Απαγόρευση συγκεντρώσεων

Την απαγόρευση των συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας για τα 30 χρόνια από την επέτειο των Ιμίων, αποφάσισε χτες η Αστυνομία. Η απαγόρευση αφορά στην περιοχή από την πλατεία Συντάγματος μέχρι τη Βασιλίσσης Σοφίας στον κόμβο Αμπελοκήπων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ