ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Γενάρη 2026
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΓΡΑΜΜΟ
Πρόστιμο στην Περιφέρεια Ηπείρου και μέτρα αποκατάστασης του εγκλήματος στο ιστορικό βουνό

Η Οριστική Εκθεση Ελέγχου / Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως τις καταγγελίες κατοίκων και φορέων της περιοχής

Μια μέρα μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για τις απαράδεκτες παρεμβάσεις στην αλπική ζώνη του Γράμμου, η Οριστική Εκθεση Ελέγχου / Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως τις καταγγελίες κατοίκων και φορέων της περιοχής, αλλά και όσα ανέδειξε το ΚΚΕ: Οτι το έργο δεν ήταν «αθώα συντήρηση», αλλά επέμβαση σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, με παραβάσεις και υποχρέωση αποκατάστασης.

Η Εκθεση καταλογίζει στην Περιφέρεια Ηπείρου δύο περιβαλλοντικές παραβάσεις. Πρώτον, ότι εκτελέστηκε έργο εντός προστατευόμενης περιοχής, σε δασική έκταση και αλπική ζώνη, χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική διαδικασία. Δεύτερον, ότι προκλήθηκε περιβαλλοντική υποβάθμιση μέσω διάνοιξης/διαμόρφωσης οδού στο ίχνος διαδρομής που - με βάση τα ευρήματα - δεν αντιστοιχεί σε «υφιστάμενο δρόμο», αλλά σε μονοπάτι/μουλαρόδρομο, καταρρίπτοντας έτσι το αφήγημα περί δήθεν «συντήρησης» υφιστάμενου δρόμου.

Ως προς το αντικείμενο της επέμβασης που αποδίδεται στην Περιφέρεια, καταγράφονται εργασίες σε τμήμα περίπου 2,56 χιλιομέτρων, καθώς και επιπλέον τμήμα «νέας διάνοιξης» περίπου 0,38-0,40 χιλιομέτρων. Για τις παραβάσεις επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 14.200 ευρώ και τίθεται Πλάνο Διορθωτικών Ενεργειών.

Κομβική υποχρέωση του Πλάνου είναι ότι η Περιφέρεια οφείλει εντός έξι μηνών να καταθέσει μελέτη αποκατάστασης (restoration study) στο αρμόδιο Συντονιστικό Γραφείο για την Αποκατάσταση Περιβαλλοντικής Ζημίας και στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, με συγκεκριμένη περιγραφή των μέτρων για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς. Παράλληλα, προβλέπονται μέτρα ώστε να αποτραπεί η χρήση της διαδρομής από μηχανοκίνητα οχήματα, για να μην παγιωθεί ένα νέο καθεστώς πρόσβασης που θα βαθύνει την υποβάθμιση σε προστατευόμενη ζώνη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παραδοξότητα που αναδεικνύεται: Η Περιφέρεια Ηπείρου καλείται τώρα να «τρέξει» διορθωτικές ενέργειες και αποκατάσταση για ένα έργο που παρουσιάστηκε ως «στρατιωτική αναγκαιότητα» και υπερασπίστηκε πολιτικά στη Βουλή η κυβέρνηση, με τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας να επιχειρεί να το ντύσει με επίκληση «νομιμότητας» και «σκοπιμότητας». Την ίδια στιγμή, το πόρισμα και οι κυρώσεις αφορούν την Περιφέρεια, ενώ δεν μπαίνει στο ίδιο κάδρο ευθύνης ο ρόλος των στρατιωτικών υπηρεσιών που συμμετείχαν στη διάνοιξη από την πλευρά της Δυτικής Μακεδονίας, παράλληλα και συντονισμένα με τις ενέργειες της Περιφέρειας από τον Οκτώβριο του 2024.

Κυβέρνηση και Περιφέρεια βρίσκονται εκτεθειμένες. Επιβεβαιώνεται η απαίτηση των κατοίκων και του ΚΚΕ για καθαρές απαντήσεις ως προς τη σκοπιμότητα του έργου και το ποιους σχεδιασμούς εξυπηρετεί.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
«Οχι» στο νομοσχέδιο - λαιμητόμο των δικαιωμάτων των πυροσβεστών και τη ΝΑΤΟποίηση της Πολιτικής Προστασίας

Στην ΠΥ Μεσολογγίου βρέθηκε ο Ν. Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α. και βουλευτής του Κόμματος

Περιοδεία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεσολογγίου πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Παπαναστάση, αντισυνταγματάρχη ε.α. και βουλευτή του Κόμματος στον νομό.

Κατά την παρουσία της, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημερώθηκε από τη Διοίκηση της Υπηρεσίας για την κατάσταση που επικρατεί, τα ζητήματα που απασχολούν στη λειτουργία της, όπως και για το προσωπικό της.

Στο πλαίσιο της περιοδείας, επίσης, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και με το προσωπικό καθώς και ομιλία στον χώρο συγκέντρωσής του.

Τόσο στη συνάντηση με τη Διοίκηση, όσο και με πυροσβέστες αναφορά έγινε από την αντιπροσωπεία του Κόμματος στην ανάγκη να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία, που κινείται στη λογική περικοπών, ιδιωτικοποιήσεων και μετακύλισης αρμοδιοτήτων, όπως και προσαρμογής των συγκεκριμένων δράσεων σε ευρωΝΑΤΟικά πλαίσια «εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας», φτάνοντας ακόμη και στην υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας «όπου οι περιστάσεις το απαιτούν» και με υπερεργασία των πυροσβεστών.

Σημειώθηκε πως στην κατεύθυνση αυτή προστίθενται και η προετοιμασία για την εμπλοκή και του Πυροσβεστικού Σώματος στα σφαγεία των ιμπεριαλιστικών πολέμων, με την ολοκληρωτική ένταξη της Πολιτικής Προστασίας σε αυτούς τους σχεδιασμούς, λόγος για τον οποίο βρέθηκαν ακόμη και Ελληνες πυροσβέστες στη Λετονία («LAT EU MODEX 2025»), ανάμεσα σε πολεμικές εκπαιδεύσεις ΕυρωΝΑΤΟικών από τη μία και Ρώσων - Λευκορώσων από την άλλη.

Υπογραμμίστηκε το προκλητικό γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει κανένα μέτρο για την κάλυψη των χιλιάδων κενών στην Πυροσβεστική, δεν ικανοποιεί κανένα αίτημα των πυροσβεστών, των δασικών υπαλλήλων και του λαού, μεταξύ άλλων για έγκαιρη και αναγκαία χρηματοδότηση της διαχείρισης και προστασίας των δασών και όλων των εμπλεκόμενων κρατικών φορέων. Επίσης, δεν προβλέπει κατάργηση όλου του αντιλαϊκού νομικού πλαισίου για τα δάση και τη χρήση γης που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για έργα πρόληψης των πυρκαγιών, μελετών διαχείρισης και αντιπυρικής προστασίας, προστασίας του εδάφους κι αντιπλημμυρικών φαινομένων, φυσικής αναγέννησης, αναδάσωσης κ.ά.

Τονίστηκε ότι δεν προωθείται η κάλυψη των τεράστιων αναγκών της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής με μόνιμο προσωπικό, ούτε η μονιμοποίηση όλων των πενταετών, επταετών και εποχικών πυροσβεστών, ούτε η κατάργηση της αδιανόητης υπερεργασίας τους με το πρόσχημα των «έκτακτων αναγκών», τη διαρκή επίκληση μερικών και γενικών επιφυλακών για προληπτικούς λόγους κ.ά.

Εξηγήθηκε ότι στην ίδια λογική δεν προβλέπεται σύγχρονο μισθολόγιο που θα λαμβάνει υπόψη και το σημερινό κόστος ζωής, με πενθήμερη βδομάδα εργασίας, πλήρη αποζημίωση υπερωριών, νυχτερινών, εξαιρέσιμων και αργιών. Επίσης, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη χορήγηση όλων των συσσωρευμένων οφειλόμενων ρεπό με τη δυνατότητα εφάπαξ αποζημίωσης για όσους το επιθυμούν, δεν προχωρά η ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων πυροπροστασίας με σύγχρονα αναγκαία μέσα, οχήματα και πλωτά σκάφη, ούτε η ανανέωση του κρατικού εναέριου στόλου αεροπυρόσβεσης και διάσωσης.

Προστέθηκε πως η κυβέρνηση δεν δέχεται να γίνει πλήρης αποστρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος, με αποχαρακτηρισμό του από Σώμα Ασφαλείας και μετατροπή του σε πολιτική διοικητική υπηρεσία, στη βάση της εξυπηρέτησης της κοινωνικής αποστολής του, με αρμοδιότητες αντιμετώπισης των πυρκαγιών, διασώσεις, πρόληψη και πυροπροστασία.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο αποτελεί «λαιμητόμο» για τα δικαιώματα του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, δίνοντας τη δυνατότητα στη Διοίκηση να μετακινεί άδικα εντός 50 χιλιομέτρων ή να μεταθέτει πυροσβέστες, αυξάνοντας τα χρόνια προαγωγής στον επόμενο βαθμό στους Αξιωματικούς Ειδικών Καθηκόντων κατά 5 έτη μέχρι τον βαθμό του Πυράρχου, στερώντας αντίστοιχη μισθολογική εξέλιξη, ανοίγοντας δρόμο για την αναθεώρηση του ήδη αντιδραστικού Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας.

Κάτω από αυτά τα δεδομένα, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τόνισε την αντίθεση του Κόμματος στο νομοσχέδιο και κάλεσε τους πυροσβέστες, μαζί με τους εργαζόμενους, τον λαό να αντιταχθούν σε αυτό, αγωνιζόμενοι για τα δίκαια αιτήματά τους, απέναντι και στους τελευταίους επικίνδυνους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Συνεχίζονται οι περιοδείες

Οι περιοδείες του ΚΚΕ συνεχίζονται με το εξής πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες:

Αύριο Παρασκευή 23 Γενάρη

- Στις 10 π.μ. στον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Χανίων.

- Στις 10 π.μ. στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου.

- Στις 10 π.μ. στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγίου Νικολάου.

- Στις 10 π.μ. στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας.

- Στις 11 π.μ. στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξανδρούπολης.

- Στις 12 το μεσημέρι στην 7η ΕΜΟΔΕ στην Αλεξανδρούπολη.

Δευτέρα 26 Γενάρη

- Στις 11 π.μ. στον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Ηρακλείου.

- Στις 10 π.μ. στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας.

- Στις 9 π.μ. στον Πυροσβεστικό Σταθμό Κιλκίς.

Τρίτη 27 Γενάρη

- Στις 11 π.μ. στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ
Στόχος «οι προκλήσεις να γίνουν ευκαιρίες»

Αλλά και «θετικές εξελίξεις» στις σχέσεις με την Τουρκία

Τις προτεραιότητες της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ, που ξεκίνησε 1η Γενάρη, παρουσίασε χτες ο Κύπριος πρέσβης στην Ελλάδα Σταύρος Αυγουστίδης, τονίζοντας ότι «ο στόχος μας είναι σαφής: Να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες», αλλά και εστιάζοντας στη «σημασία του διαλόγου, της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης» σε μια «κρίσιμη συγκυρία για την ΕΕ».

Με κεντρικό σύνθημα «Μια αυτόνομη Ενωση, ανοιχτή στον κόσμο», η κυπριακή προεδρία θα θέσει ως προτεραιότητα «την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και αμυντικής ετοιμότητας», με ιδιαίτερη έμφαση «στη στήριξη της Ουκρανίας, στην εφαρμογή της Λευκής Βίβλου για το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Αμυνας και του Οδικού Χάρτη "Ετοιμότητα 2030"», αλλά και «στην ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων και της συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ». Ακόμα, «στη θαλάσσια και οικονομική ασφάλεια, στη διαχείριση της μετανάστευσης, καθώς και στην προστασία της εσωτερικής ασφάλειας». Μεταξύ άλλων υπογραμμίστηκε ότι «η κυπριακή προεδρία θα εργαστεί για την προώθηση της διεύρυνσης ως στρατηγικής επένδυσης, την ενίσχυση των σχέσεων με τη Νότια Γειτονία, τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο, τη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία».

Στο μεταξύ, σε αποκλειστική του συνέντευξη στον «ΣΚΑΪ» ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης αποκάλυψε ότι ήδη έχουν γίνει προσπάθειες για να παραστεί η Τουρκία στην άτυπη σύνοδο που θα γίνει στη Λευκωσία την άνοιξη.

Οπως εξήγησε, μετά από επαφές «με τους θεσμούς αλλά και κάποια κράτη - μέλη της ΕΕ που έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με την Τουρκία εκφράστηκε αυτή η ετοιμότητα», προκειμένου η Τουρκία να παρευρεθεί με εκπροσώπηση του Προέδρου της, αλλά και αντίστοιχη συμμετοχή μελών του υπουργικού συμβουλίου της στις συναντήσεις των αντίστοιχων Ευρωπαίων υπουργών.

Η απάντηση ήταν αρνητική (τουλάχιστον προς το παρόν), είπε ο Ν. Χριστοδουλίδης, αλλά όπως επεσήμανε «ο στόχος μας είναι δημιουργήσουμε θετικές εξελίξεις».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες αξίζει να καταγραφεί ότι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Τουρκίας, ΤΡΑΟ, βρίσκεται σε συνομιλίες με τον αμερικανικό κολοσσό «Chevron» για κοινή εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Bloomberg», επικαλούμενο Τούρκο αξιωματούχο.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΤΡΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

Εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του για το 2026 θα πραγματοποιήσει το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ την Κυριακή 25 Γενάρη, στις 11 π.μ. στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο (Φωκαίας 26, πλατεία Ελευθερίας).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ