ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Γενάρη 2026
Σελ. /28
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Νέα χαιρετιστήρια μηνύματα για το 22ο Συνέδριο

Καθημερινά φτάνουν στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ από κάθε γωνιά της Γης χαιρετιστήρια μηνύματα από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα προς το ΚΚΕ, για επιτυχία στις εργασίες του 22ου Συνεδρίου, που διεξάγεται από τις 29 έως τις 31 Γενάρη, και ταυτόχρονα εκφράζοντας την εκτίμησή τους για τη συμβολή του ΚΚΕ στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, στην πάλη για την επαναστατική ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για την εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει και σήμερα αποσπάσματα από τα μηνύματα αυτά (Ολόκληρα δημοσιεύονται στο «902.gr» και συγκεντρώνονται στη διεύθυνση www.902.gr/node/412131).

Κομμουνιστικό Κόμμα (Γερμανία)

Στο χαιρετιστήριο μήνυμα του Κομμουνιστικού Κόμματος (Γερμανία) σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα:

«Το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα παραμένει σε βαθιά κρίση, η οποία έγινε πιο εμφανής με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στη Γερμανία, η εξέλιξη αυτή συνοδεύεται από ένα νέο επίπεδο στρατιωτικοποίησης. Ο αμυντικός προϋπολογισμός έχει αυξηθεί σημαντικά, η υποχρεωτική στράτευση επανήλθε και οι ιδεολογικές προετοιμασίες για τον πόλεμο συνεχίζονται ανοιχτά. Ταυτόχρονα, η γερμανική βιομηχανία βρίσκεται σε διαρθρωτική παρακμή. Η αύξηση των τιμών της Ενέργειας και οι εντεινόμενοι διεθνείς ανταγωνισμοί ασκούν πίεση σε βασικούς κλάδους, ειδικά στην αυτοκινητοβιομηχανία.

(...) Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα είναι αντιμέτωπα με μια επιλογή: Είτε να ενταχθούν σε ένα ιμπεριαλιστικό μπλοκ είτε να διατηρήσουν μια ανεξάρτητη, διεθνιστική ταξική θέση. Το Κομμουνιστικό Κόμμα (Γερμανία) καταδικάζει τόσο τη ρωσική εισβολή όσο και τον ιμπεριαλιστικό κλοιό υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ. Η γερμανική αστική τάξη συμβάλλει ενεργά στην παράταση του πολέμου, μέσω εκτεταμένων παραδόσεων όπλων και πολιτικής υποστήριξης προς το καθεστώς του Κιέβου.

(...) Υπό αυτές τις συνθήκες, το Κομμουνιστικό Κόμμα (Γερμανία) αγωνίζεται για την οικοδόμηση ενός συνεπούς επαναστατικού, μαρξιστικού - λενινιστικού κόμματος της εργατικής τάξης. Λειτουργούμε σε συνθήκες αδύναμης ταξικής συνείδησης, εξασθενημένου συνδικαλιστικού κινήματος και κυριαρχίας των αστικών ιδεολογημάτων. Ο αποφασιστικός αγώνας για την επαναστατική θεωρία και την εφαρμογή της στη συγκεκριμένη πραγματικότητα της ταξικής πάλης είναι για εμάς απαραίτητος.

Το δεύτερο Συνέδριο του Κόμματός μας θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2026. Σχεδιάζουμε να υιοθετήσουμε το Πρόγραμμα του Κόμματός μας, να ιδρύσουμε την Οργάνωση Νεολαίας μας και να εκδώσουμε μια εφημερίδα του Κόμματος. Αυτά τα βήματα σηματοδοτούν μια νέα φάση στην ανάπτυξη του Κόμματός μας και δημιουργούν σημαντικές προϋποθέσεις για την ισχυρότερη εδραίωσή του στην εργατική τάξη. Μελετήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις Θέσεις του 22ου Συνεδρίου του Κόμματός σας. Παρέχουν σημαντική καθοδήγηση για το δικό μας έργο. Συμμεριζόμαστε τις θεμελιώδεις αναλύσεις και τα συμπεράσματα του ΚΚΕ και αντλούμε μεγάλη έμπνευση από τους αγώνες σας».

Συριακό ΚΚ

Το Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα στο δικό του μήνυμα σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Το Συνέδριό σας πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η παγκόσμια ιμπεριαλιστική επίθεση εντείνεται σε όλα τα μέτωπα. Η κυριαρχία των ανεξάρτητων κρατών παραβιάζεται ανοιχτά και οι ελευθερίες των λαών δέχονται επίθεση, με πιο εμφανή παραδείγματα την Ανατολική Μεσόγειο, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, αλλά και την ίδια την Ευρώπη.

(...) Παρά την πολυπλοκότητα των παραγόντων που εμπλέκονται στην επιθετικότητα κατά της Συρίας, οι κύριοι ωφελούμενοι παραμένουν ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και ο παγκόσμιος σιωνισμός. Η επιθετικότητα αυτή εξυπηρετεί το ευρύτερο αποικιακό σχέδιό τους, το οποίο παραπλανητικά ονομάζεται "Νέα Μεγάλη Μέση Ανατολή" και ουσιαστικά ταυτίζεται με το σχέδιο του "Μεγάλου Σιωνισμού". Μέσω των τοπικών εκπροσώπων τους, αυτές οι δυνάμεις συνεχίζουν να συνωμοτούν για τον κατακερματισμό της Συρίας. Παρά πιθανές διαφορές μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων όσον αφορά τους μηχανισμούς αυτής της διαδικασίας, δεν υπάρχει διαφωνία ως προς τον τελικό της στόχο.

(...) Οι Σύροι κομμουνιστές εκφράζουμε βαθιά ευγνωμοσύνη προς την ηγεσία και τα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για τη θερμή αλληλεγγύη τους προς τον αείμνηστο σύντροφό μας, Αμάρ Μπαγκντάς, Γενικό Γραμματέα του κόμματός μας. Είμαστε μάρτυρες του ειλικρινούς σεβασμού και της εκτίμησής σας για τον Αμάρ τόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του όσο και στην κηδεία του. Αυτή η στάση αρχής αποτελεί σαφή έκφραση του διεθνισμού του Κόμματός σας και της ενότητας λόγου και πράξης - χαρακτηριστικών ενός πραγματικά διεθνιστικού κόμματος σπάνιου και υποδειγματικού επιπέδου».

Δύναμη της Επανάστασης - Δομινικανή Δημοκρατία

Στο μήνυμά τους οι κομμουνιστές του κόμματος Δύναμη της Επανάστασης από τη Δομινικανή Δημοκρατία αναφέρουν:

«Σας συγχαίρουμε για το 22ο Συνέδριό σας και αξιοποιούμε αυτήν την ευκαιρία για να ξεκινήσουμε μια επαφή μαζί σας.

Ανυπομονούμε να λάβουμε τις θέσεις που θα εγκρίνετε, οι οποίες σίγουρα θα ενισχύσουν την κατανόηση του παρόντος και των ευκαιριών που έχουμε για να επιτύχουμε μια αλλαγή στον συσχετισμό δυνάμεων ενάντια στο διεθνές κεφάλαιο και στον ιμπεριαλισμό, όπως εκδηλώνεται σε σφοδρές μάχες σε μεγάλες περιοχές του κόσμου.

Ευελπιστούμε για την επιτυχία του Συνεδρίου σας και με σιγουριά βαδίζουμε ενάντια στον αποκλειστικά μονοπολικό κόσμο των ΗΠΑ».

ΚΚ Βιετνάμ

Στο μήνυμα του εκ μέρους του ΚΚ Βιετνάμ ο Τραν Καμ Του, μέλος του ΠΓ, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Το Συνέδριό σας, διεξαγόμενο ακριβώς με την ευκαιρία της 107ης επετείου από την ίδρυση του Κόμματος, ένα ορόσημο που αντανακλά την ένδοξη επαναστατική παράδοση και το ακλόνητο πνεύμα του Κόμματος, είμαι βέβαιος ότι θα στεφθεί με μεγάλη επιτυχία, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ενίσχυση της θέσης και του ρόλου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στην πολιτική σκηνή της Δημοκρατίας της Ελλάδας, καθώς και συνεχίζοντας να προσφέρει θετικά στο διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα.

Εκτιμούμε βαθιά την αλληλεγγύη, την πολύτιμη υποστήριξη και τη συνεπή δέσμευση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στον επαναστατικό αγώνα του βιετναμέζικου λαού στο παρελθόν, καθώς και στην τρέχουσα διαδικασία εθνικής οικοδόμησης. Βασισμένοι σε κοινές αξίες, αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη, επιδιώκουμε πάντα να ενδυναμώνουμε και να αναπτύσσουμε περαιτέρω τη σχέση μεταξύ των δύο Κομμάτων, προσπαθώντας από κοινού να συμβάλλουμε ενεργά στην προώθηση της πολύπλευρης συνεργασίας μεταξύ Βιετνάμ και Ελλάδας, προς όφελος των λαών και των δύο χωρών, για την ειρήνη, τη συνεργασία και την ανάπτυξη σε κάθε χώρα, κάθε περιοχή και τον κόσμο».

ΚΚ Πακιστάν

Το Κομμουνιστικό Κόμμα του Πακιστάν στο μήνυμά του σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Το ΚΚ Πακιστάν εκτιμά ιδιαίτερα την αδιάλλακτη στάση του ΚΚΕ ενάντια στον ιμπεριαλισμό, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και όλες τις αστικές συμμαχίες, καθώς και τη σταθερή απόρριψή του της σοσιαλδημοκρατίας και του ρεφορμισμού. Η ιδεολογική σαφήνεια, η θεωρητική σταθερότητα και η ταξική παρέμβαση του ΚΚΕ στους αγώνες των εργαζομένων και του λαού της Ελλάδας αποτελούν ζωτικό παράδειγμα για τους κομμουνιστές διεθνώς - ιδιαίτερα σε χώρες όπως το Πακιστάν, όπου η ιμπεριαλιστική κυριαρχία, ο κομπραδόρικος καπιταλισμός και οι αντιδραστικές κρατικές δομές επιδεινώνουν σοβαρά τη δυστυχία των εργατικών μαζών.

Σε αυτό το πλαίσιο, καταδικάζει έντονα τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό για τη συνεχιζόμενη επιθετικότητά του έναντι κυρίαρχων εθνών, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών του να υπονομεύσει τον λαό της Βενεζουέλας μέσω κυρώσεων, συνωμοσιών για πραξικόπημα και άμεσων επιθέσεων κατά της πολιτικής κυριαρχίας του.

(...) Παράλληλα, καταδικάζουμε τον υπερδεκαετή αποκλεισμό και εκφοβισμό της σοσιαλιστικής Κούβας, καθώς και τη στρατιωτική και πολιτική παρέμβαση των ΗΠΑ σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, συμπεριλαμβανομένων των αποσταθεροποιητικών πιέσεων και των πολιτικών εξαναγκασμού που ασκούνται σε χώρες όπως η Κολομβία. Αυτές οι ενέργειες αποκαλύπτουν την αμείλικτη εχθρότητα του ιμπεριαλισμού απέναντι στους λαούς και τις κυβερνήσεις που αντιστέκονται στην εκμετάλλευση, την κυριαρχία και τη νεοαποικιακή υποδούλωση.

Σε μια εποχή που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εντείνουν τους πολέμους, τη λεηλασία, τη στρατιωτικοποίηση και τις φασιστικές τάσεις σε όλο τον κόσμο, η ενίσχυση των γνήσια επαναστατικών Κομμουνιστικών Κομμάτων δεν είναι μόνο απαραίτητη, αλλά και ιστορικά επιτακτική.

Το ΚΚ Πακιστάν συμφωνεί απόλυτα ότι μόνο ένα ισχυρό Κομμουνιστικό Κόμμα - βαθιά ριζωμένο στην εργατική τάξη και οπλισμένο με επαναστατική θεωρία - μπορεί να ανταποκριθεί πραγματικά στο κάλεσμα της Ιστορίας για σοσιαλισμό».

Αργεντίνικο ΚΚ

Στο μήνυμά της η ΚΕ του Αργεντίνικου ΚΚ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Το 22ο Συνέδριο του ΚΚΕ πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή της ταξικής πάλης, με την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μεταξύ των δύο μπλοκ που διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα, από τη μία πλευρά οι Ηνωμένες Πολιτείες και από την άλλη οι BRICS με επικεφαλής την Κίνα, όπου περισσότερο από ποτέ οι κομμουνιστές πρέπει να έχουμε μια σαφή τακτική και στρατηγική για να σπάσει ο πιο αδύναμος κρίκος της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας και να έρθει η επαναστατική αλλαγή.

Το 22ο Συνέδριο του ΚΚΕ αποτελεί ένα μεγάλο φως αυτή τη στιγμή, τόσο για την ελληνική εργατική τάξη στον αγώνα της ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και ενάντια στη σοσιαλδημοκρατία που παίζει με την ταξική συμφιλίωση. Επίσης, αυτό το Συνέδριο έχει μεγάλη σημασία για όλη την παγκόσμια εργατική τάξη και τα επαναστατικά Κομμουνιστικά Κόμματα που παλεύουν για την εξουσία.

Σε συνθήκες κρίσης του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, όπου κυριαρχούν οι ιδέες του "σοσιαλισμού με εθνικές ιδιαιτερότητες" ή του "σοσιαλισμού της αγοράς", που δεν είναι παρά τρόποι διαχείρισης του κεφαλαίου και αντιβαίνουν στους νόμους της οικοδόμησης του σοσιαλισμού, το ΚΚΕ φωτίζει αυτόν τον αγώνα ενάντια στον οπορτουνισμό και σε ιδέες ξένες προς την προλεταριακή ιδεολογία τις οποίες θέλει να προωθήσει και να εισβάλει στις γραμμές πολλών Κομμουνιστικών Κομμάτων. Γι' αυτό, εκτιμούμε τις προσπάθειες του 22ου Συνεδρίου και περιμένουμε με προσοχή τις πολιτικές του αποφάσεις».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ