ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2025
Σελ. /28
Αποφασισμένοι σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με τον λαό στο πλευρό τους

Παιδική εκδήλωση στο μπλόκο Γυψοχωρίου
Παιδική εκδήλωση στο μπλόκο Γυψοχωρίου
Αποφασισμένοι παραμένουν στα μπλόκα του αγώνα οι αγρότες και στην Κεντρική Μακεδονία, που συνεχίζουν τις δράσεις τους με αποκλεισμούς δρόμων, έχοντας στο πλευρό τους τον εργαζόμενο λαό σε κάθε περιοχή.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες στο μπλόκο στα διόδια των Μαλγάρων ανακοίνωσαν ότι δεν θα αποκλείσουν την ΠΑΘΕ έως και την Πρωτοχρονιά, ώστε να διευκολυνθούν οι εκδρομείς.

Λίγο παρακάτω, στην Κατερίνη οι αγρότες απέκλεισαν το ρεύμα της ΠΑΘΕ προς Αθήνα.

Στο τελωνείο των Ευζώνων πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένοι αποκλεισμοί από τις 12 μ. έως τις 4 μ.μ. και από τις 6 μ.μ. έως τις 10 μ.μ.

Μάλιστα, με προσέλευση και νέων τρακτέρ ενισχύθηκε χθες το μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα, όπου πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένοι αποκλεισμοί.

Σε ολιγόωρους αποκλεισμούς προχώρησαν επίσης στη Χαλκηδόνα και στη Νάουσα, ενώ δυναμικά παραμένουν τα μπλόκα σε Κουλούρα, Βαρικό, Δερβένι, Γυψοχώρι, Αλμωπία, Μεσημέρι, Αλυσίδα κ.α.

Στο κλίμα άλλωστε των ημερών, το βράδυ της Παρασκευής, ο Αη Βασίλης επισκέφθηκε το μπλόκο των αγροτών στο τελωνείο των Ευζώνων, ενώ την Κυριακή στο πλευρό των αγροτών σε Πέλλα, Ημαθία και Θεσσαλονίκη βρέθηκαν σωματεία και φορείς.

Πολύμορφη η έκφραση της αλληλεγγύης


Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Κυριακής εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας και έδωσαν μαζικά το «παρών» στο μπλόκο της Νάουσας. Μαζί με τη φωτιά, το ψήσιμο και τη μουσική ενόψει εορτών και της αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών, άναψε και η συζήτηση για την ανάγκη συνέχισης του αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων, συνολικά του λαού.

Στο μπλόκο του Γυψοχωρίου, η Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών (μέλος της ΟΓΕ), σε συνεργασία με τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, πραγματοποίησε μια πολύ όμορφη εκδήλωση για τα παιδιά. Πρωταγωνιστές ήταν τα παιδιά και εγγόνια των αγροτοκτηνοτρόφων, στέλνοντας κι αυτά με τον δικό τους τρόπο το μήνυμα του ανυποχώρητου αγώνα. Οι φωνές και τα χαμόγελα των μικρών δίπλα από τα παραταγμένα τρακτέρ γέμισαν με αισιοδοξία, αλλά και μεγαλύτερο πείσμα τους γονείς τους και τους παππούδες τους, που δίνουν τη μάχη επιβίωσης.

Το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε επίσκεψη στο μπλόκο των Μαλγάρων, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των αγροτών της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι αγρότες ανέδειξαν ότι το κόστος παραγωγής του ρυζιού ανέρχεται στα 40-45 λεπτά το κιλό, την ίδια στιγμή που οι έμποροι το αγοράζουν μόλις με 30 λεπτά. Το ίδιο προϊόν φτάνει στο ράφι για τον καταναλωτή σε πολλαπλάσια τιμή.

ΜΑΛΓΑΡΑ

INTIME NEWS

ΜΑΛΓΑΡΑ
Την ίδια ώρα, δηλαδή, που οι αγρότες μπαίνουν «μέσα» από την ίδια τους την παραγωγή και οι εργαζόμενοι στη μεταποίηση αμείβονται με ψίχουλα, μια χούφτα έμποροι και μονοπωλιακοί όμιλοι του κλάδου αποκομίζουν τεράστια κέρδη, πουλώντας πανάκριβα ένα βασικό προϊόν διατροφής. Ενα προϊόν που τελικά δεν μπορεί να απολαύσει ούτε ο αγρότης που το παράγει, ούτε ο εργάτης που το μεταποιεί.

Οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου τόνισαν ότι τα προβλήματα αγροτών και εργαζομένων έχουν κοινή αιτία: Την πολιτική που θυσιάζει το εισόδημα και τη ζωή των πολλών για τα κέρδη των λίγων. Και θα συνεχίσουν οι εργαζόμενοι να στέκονται στο πλευρό των αγροτών και να διεκδικούν μαζί τους αξιοπρεπές εισόδημα, προστασία της παραγωγής και φθηνά, ποιοτικά τρόφιμα για όλο τον λαό.

Στη Δυτική και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Στον κόμβο του Φιλώτα στη Δυτική Μακεδονία, στο μπλόκο, το οποίο μάλιστα τις τελευταίες μέρες ενισχύεται με νέα τρακτέρ, μέσα από Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε σήμερα Τρίτη, στις 11 π.μ. να οργανωθεί πορεία στο κέντρο της Πτολεμαΐδας. Εκεί οι αγρότες θα γνωστοποιήσουν για ακόμη μια φορά τα δίκαια αιτήματά τους, ενώ αύριο Τετάρτη, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, στις 5 μ.μ. τα εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία της περιοχής θα διοργανώσουν γλέντι στον χώρο του μπλόκου ως ένδειξη συμπαράστασης.

Αμύνταιο: Συνέλευση στο μπλόκο του Φιλώτα
Αμύνταιο: Συνέλευση στο μπλόκο του Φιλώτα
Το μπλόκο στον Φιλώτα άλλωστε επισκέφθηκαν το Σάββατο το συγκρότημα Urban Pulse, ενώ την Κυριακή ποντιακοί σύλλογοι από Βαλτόνερα, Λιμνοχώρι, Αναργύρους και Νάουσα, όπου χορεύοντας με τις παραδοσιακές τους στολές, τις μάσκες και τα κουδούνια τους αναβίωσαν το έθιμο των Μωμόγερων, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους. Χθες οι αγρότες προχώρησαν και σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου μαζί με οχήματα από τον σύλλογο των ταξί Αμυνταίου «Μακεδονία».

Τους αποκλεισμούς του τελωνείου για τα φορτηγά αυτοκίνητα συνεχίζουν καθημερινά οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι στο μπλόκο του τελωνείου της Νίκης Φλώρινας, ενώ χθες το πρωί αγρότες από το μεγαλύτερο μπλόκο, αυτό της Μπάρας Σιάτιστας πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στα γραφεία κυβερνητικών βουλευτών στην Πτολεμαΐδα.

Αντίστοιχα, το περασμένο Σάββατο αγρότες από όλα τα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας έριξαν συμβολικά άχυρο και κοπριά μπροστά από το γραφείο του βουλευτή Φλώρινας της ΝΔ, Στ. Παπασωτηρίου, δείχνοντας με αυτόν το τρόπο, όπως είπαν, την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Τη θέλησή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους σε κοινή γραμμή και πορεία με τα υπόλοιπα μπλόκα της Ελλάδας εκφράζουν τα δύο μπλόκα της Δράμας, κλιμακώνοντας τη δράση τους με κλεισίματα δρόμου χθες και σήμερα.

Καβάλα: Από την κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ
Καβάλα: Από την κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ
Κλειστός παρέμεινε και αυτές τις μέρες ο σταθμός διέλευσης στο τελωνείο Εξοχής, μέχρι και σήμερα Τρίτη, οπότε και τα μπλόκα θα ανοίξουν για να διευκολυνθούν οι εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν αγρότες χθες το πρωί έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ Καβάλας. Αγρότες και από τα τρία μπλόκα της Καβάλας πραγματοποίησαν μαζική πορεία στο κέντρο της πόλης που ξεκίνησε από την πλατεία Καπνεργάτη φωνάζοντας συνθήματα, ενώ το απόγευμα προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο της Εγνατίας Οδού στο ύψος της Μουσθένης.

Μετά την απόφασή τους από την περασμένη Δευτέρα ενόψει των Χριστουγέννων να ανοίξουν το μπλόκο τους επί της Εγνατίας Οδού στο ύψος του δυτικού κόμβου Κομοτηνής, στο ρεύμα προς Ξάνθη, οι αγρότες της Ροδόπης επανήλθαν από την Κυριακή στο σημείο προχωρώντας σε αποκλεισμό, ενώ χθες πραγματοποίησαν συμβολική διαμαρτυρία ρίχνοντας βαμβάκια και άχυρα έξω από το γραφείο του τοπικού κυβερνητικού βουλευτή Στυλιανίδη.

Ταυτόχρονα, ενισχύεται και το μπλόκο στο τελωνείο των Κήπων με νέα τρακτέρ από Φέρες και γύρω περιοχές, ενώ στο βόρειο τμήμα του νομού, οι αγροτικοί σύλλογοι βορείου Εβρου αποφάσισαν την ενίσχυση του μπλόκου στον κόμβο του Ορμενίου, με νέα τρακτέρ και τη διοργάνωση συλλαλητηρίου, σήμερα Τρίτη, το πρωί, στο Διδυμότειχο.


Πρωτοχρονιά στα μπλόκα σε Στερεά και Εύβοια

Το «δέντρο αλληλεγγύης» στο μπλόκο της Αταλάντης
Το «δέντρο αλληλεγγύης» στο μπλόκο της Αταλάντης
Αποφασισμένοι για ακόμα πιο δυναμική κλιμάκωση μετά την Πρωτοχρονιά δηλώνουν οι αγρότες στα μπλόκα της Στερεάς και της Εύβοιας.

Συγκεκριμένα, τα μπλόκα σε Θήβα, Κάστρο, Αταλάντη, Μπράλο, Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας και Κήρινθο, συντονισμένα με τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, θα μείνουν ανοιχτά από σήμερα Τρίτη έως και την Παρασκευή 2 Γενάρη, για τη διευκόλυνση των εκδρομέων της Πρωτοχρονιάς.

Στο μπλόκο του Μπράλου, σε μαζική Γενική Συνέλευση το απόγευμα της Κυριακής ψηφίστηκε ομόφωνα και για μία ακόμα φορά η συμφωνία και συμπόρευση με τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής, και καταγγέλθηκε κάθε προσπάθεια ανάμειξης του μπλόκου σε διασπαστικές κινήσεις, όπως συνέβη με τη λεγόμενη «σύσκεψη της Επανομής» (βλ. και σελ. 14). Το μεσημέρι της Δευτέρας μάλιστα οι αγρότες του μπλόκου διέκοψαν για δύο ώρες την κυκλοφορία και στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Την αποφασιστικότητα από το μπλόκο του Μπράλου να συνεχίσουν τον αγώνα τους δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Παπαδογιάννης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής. «Η κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει δείξει καμία διάθεση για ουσιαστικό διάλογο. Δεν έχει δώσει ως βάση για συζήτηση τίποτα συγκεκριμένο, μόνο λόγια του αέρα», αναφέρει. «Την ίδια στιγμή δίνει τα ρέστα της για να στρέψει τον κόσμο εναντίον μας, να μας συκοφαντήσει, να μας διασπάσει. Δεν πρόκειται να πετύχει τίποτα. Αυτό φάνηκε από τη στάση των εκδρομέων για τα Χριστούγεννα, που παρά την ταλαιπωρία, σε καμία περίπτωση δεν στράφηκαν κατά των αγροτών και του αγώνα τους. Αντίθετα, η αλληλεγγύη που εκφράστηκε αυτές τις μέρες είναι συγκλονιστική και πρωτόγνωρη για τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Αυτό, μαζί με την ενότητά μας, μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε».

Γέφυρα Χαλκίδας

INTIME NEWS

Γέφυρα Χαλκίδας
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να κλιμακώσουν με το νέο έτος δηλώνουν και οι αγρότες στα μπλόκα του Κάστρου και της Θήβας στη Βοιωτία, μετά και τις μαζικές Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποίησαν. Οι αγρότες από το μπλόκο του Κάστρου μάλιστα καταγγέλλουν ότι κατά την επιστροφή των εκδρομέων η κυβέρνηση επιχείρησε για μία ακόμα φορά να στρέψει την κοινωνία εναντίον τους, δημιουργώντας συνθήκες ταλαιπωρίας στο οδικό δίκτυο με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Ακλόνητοι παραμένουν και στην Εύβοια, καταγγέλλοντας μάλιστα παρεμβάσεις κυβερνητικών βουλευτών για να αναστείλουν τον αγώνα τους. Οι αγρότες του μπλόκου της Χαλκίδας διέκοψαν την κυκλοφορία στην Υψηλή Γέφυρα το απόγευμα του Σαββάτου και χθες Δευτέρα για δύο ώρες, ενώ από σήμερα Τρίτη και μέχρι την Παρασκευή θα διευκολύνουν την κίνηση των εκδρομέων.

Επίσης, το απόγευμα της Κυριακής, την ώρα που η κυβέρνηση ταλαιπωρούσε χιλιάδες οδηγούς, αντιπροσωπεία από τα μπλόκα της Χαλκίδας, της Θήβας και της Κηρίνθου σήκωσε τις μπάρες στα διόδια Αφιδνών, για να περνούν ελεύθερα οι οδηγοί από τα πανάκριβα διόδια των κατασκευαστικών ομίλων που εκμεταλλεύονται την Εθνική Οδό.

«Δέντρο αλληλεγγύης» στο μπλόκο της Αταλάντης

Ξεχωριστές στιγμές αλληλεγγύης και αγώνα εκτυλίχθηκαν το πρωί της Κυριακής στο μπλόκο της Αταλάντης, όπου μετά από πρωτοβουλία της Ομάδας Γυναικών Λοκρών (μέλους της ΟΓΕ) μητέρες με τα παιδιά τους επισκέφτηκαν το μπλόκο και στόλισαν το δικό τους «δέντρο αλληλεγγύης».

Το «δέντρο αλληλεγγύης» στολίστηκε με τις χρωματιστές ευχές των παιδιών και τοποθετήθηκε στη γέφυρα της Αταλάντης, δίπλα στα τρακτέρ του μπλόκου, δίνοντας δύναμη και αντοχή στους αγρότες και δείχνοντας τη στήριξη των εργατικών - λαϊκών οικογενειών της περιοχής στον αγώνα τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ