Ποιοι τα λένε αυτά; Οι βιομήχανοι που παίρνουν κοψοχρονιά το γάλα των κτηνοτρόφων και πουλάνε πανάκριβα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με τζίρους δισ. ευρώ. Οι σουπερμαρκετάδες και άλλοι μεγαλέμποροι, που προκαλούν εγκεφαλικά στα νοικοκυριά με τις τιμές στα ράφια, ενώ αγοράζουν πάμφθηνα από τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Οι μεγαλοξενοδόχοι, που έχουν στα χέρια τους 18 διαφορετικές σχέσεις ευελιξίας, για να «τεντώνουν» στη δουλειά τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Ολοι αυτοί δηλαδή που μαζί με την κυβέρνηση και το κράτος στέκονται απέναντι στους εργαζόμενους και στους βιοπαλαιστές αγρότες. Αλλά ας μην κάνουν όρεξη... Την απάντηση στις ξεδιάντροπες «προτροπές» του κεφαλαίου, που δείχνουν ποιος πραγματικά «ζορίζεται» από τα αγροτικά μπλόκα, την παίρνουν από τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, τους νέους, τους αυτοαπασχολούμενους, όλους εκείνους που έμπρακτα αποδεικνύουν την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα των αγροτών, ενάντια στην πολιτική του κέρδους, που χτυπάει τους πολλούς, για να πλουτίζουν μια χούφτα παράσιτα.
Το γδάρσιμο των κτηνοτρόφων συνεχίζεται από κράτος και κυβέρνηση με την ευλογιά των αιγοπροβάτων. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από τον Αύγουστο του 2024 μέχρι τις 11 Δεκέμβρη 2025 έχουν θανατωθεί 441.273 ζώα, ενώ για το διάστημα 1-11 Δεκέμβρη έχουν καταγραφεί άλλα 77 κρούσματα σε 95 εκτροφές. Το ζωικό κεφάλαιο που καταστρέφεται δεν αντικαθίσταται, και αυτό αποτελεί ένα ακόμα καρφί στην «κάσα» που φτιάχνουν ΕΕ και κυβέρνηση για τους βιοπαλαιστές της υπαίθρου, με αθρόες εισαγωγές ζώων και πρωτόκολλα απαγόρευσης των εμβολιασμών, για να θησαυρίζουν οι βιομήχανοι και μεγαλοεξαγωγείς της φέτας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη χρονιά υπήρξε νέα μείωση στην προβατοτροφία κατά 2,8% και στην αιγοτροφία κατά 9,1%, με την τάση αυτή να ενισχύεται φέτος λόγω της μεγάλης έξαρσης της ευλογιάς, διώχνοντας βίαια από την κτηνοτροφία εκατοντάδες ακόμα βιοπαλαιστές. Οσο για τις αποζημιώσεις που τάζει η κυβέρνηση, καμία πραγματική ανακούφιση δεν δίνουν στους κτηνοτρόφους, που βλέπουν τα κοπάδια τους να θανατώνονται και μαζί με αυτήν τη σφαγή να πλησιάζει και η δική τους, αφού δεν μπορούν να αναπληρώσουν το ζωικό κεφάλαιο και το εισόδημά τους. Η μαζικότητα των μπλόκων, που κρατάνε γερά σε όλη τη χώρα, επιβεβαιώνει ότι η αγανάκτηση αγροτών και κτηνοτρόφων είναι «στο κόκκινο». Δείχνει όμως και την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν για να επιβιώσουν και να μην επιτρέψουν να τους πάνε σαν πρόβατα σε σφαγή.
Η εμπορευματοποίηση της υποβοηθούμενης τεκνοποίησης, με κέρδη πολλών δισ. ευρώ για τις κλινικές, κρύβεται πίσω από την υπόθεση του Δανού δωρητή σπέρματος, από το οποίο γεννήθηκαν παιδιά με καρκίνο λόγω γενετικής μετάλλαξης. Το σπέρμα του συγκεκριμένου δότη χρησιμοποιήθηκε από 67 κλινικές σε 14 χώρες - ανάμεσά τους η Ελλάδα - και από αυτό γεννήθηκαν τουλάχιστον 197 παιδιά, ορισμένα από τα οποία νόσησαν με καρκίνο. Με αφορμή αυτό, αποκαλύπτεται τώρα πως το εμπόριο σπέρματος είναι μια επικερδής μπίζνα στην Ευρώπη, που υπολογίζεται στα 1,57 δισ. δολάρια το 2023, με πρόβλεψη να ξεπεράσει τα 2 δισ. έως το 2033. Προκύπτει μάλιστα ότι πολλές κλινικές δίνουν τη δυνατότητα σε γονείς να επιλέγουν το σπέρμα που θα χρησιμοποιήσουν, αποσπώντας πληροφορίες για τον δότη, σε μια διαδικασία που τείνει ολοένα και περισσότερο στην ευγονική, με το αζημίωτο βέβαια για τους εμπόρους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Σ' αυτό το πλαίσιο, οι δότες από τη Δανία είναι ψηλά στις επιλογές, με τον ιδρυτή της μιας μεγάλης εταιρείας να αποδίδει την πρωτιά στα γενετικά χαρακτηριστικά και στην «κουλτούρα δωρεάς» που υπάρχει στη χώρα. Στον σάπιο καπιταλισμό, όλα πουλιούνται κι αγοράζονται με το κατάλληλο αντίτιμο. Υποθέσεις σαν αυτή που αποκαλύφτηκε τώρα, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου και δείχνει τους τεράστιους κινδύνους που καιροφυλακτούν για παιδιά και γονείς.
1497 Ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος εξερευνητής Βάσκο Ντα Γκάμα περνά το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας. Ηταν ο πρώτος Ευρωπαίος που διέπλευσε από το νότιο άκρο της αφρικανικής ηπείρου.
1770 Γεννιέται ο μεγάλος Γερμανός πιανίστας και συνθέτης της κλασικής μουσικής Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν.
1773 Οι άποικοι της Βοστόνης κάνουν ρεσάλτο σε τρία πλοία και ρίχνουν στη θάλασσα όλο το εγγλέζικο τσάι που προοριζόταν να δασμολογηθεί για λογαριασμό της Αγγλίας, πριν εισαχθεί στην Αμερική. Το επεισόδιο θεωρείται το προανάκρουσμα της αστικής επανάστασης που θα ακολουθούσε για την ανεξαρτησία. Τρία χρόνια αργότερα, ένα συνέδριο θα κήρυσσε την ανεξαρτησία των ΗΠΑ και την έναρξη του αγώνα ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία.
1944 Οι εγχώριες αστικές και βρετανικές δυνάμεις επιτίθενται με όλα τα μέσα σε κάθε μέτωπο της Αθήνας και του Πειραιά. Στην άμυνα του ΕΛΑΣ διακρίθηκαν οι νεοσχηματισμένες διμοιρίες εθελοντών, που μπήκαν μπροστά, όπως η λεγόμενη «Μεταξωτή Διμοιρία», που αποτελούνταν από σπουδαστές και Νεοσμυρνιώτες ΕΠΟΝίτες. Στον Πειραιά, όπου νέες βρετανικές δυνάμεις αποβιβάζονταν διαρκώς υπό την κάλυψη των κανονιών του στόλου, η κατάσταση είχε γίνει ιδιαίτερα δύσκολη. Εως το βράδυ είχαν χαθεί ο Προφήτης Ηλίας και το κέντρο του Πειραιά. Επειτα από ανηλεή ναυτικό βομβαρδισμό καταλήφθηκε και ο λόφος της Καστέλας.
1974 Πεθαίνει ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.
1991 Το Καζακστάν γίνεται η τελευταία Σοβιετική Δημοκρατία που αποσχίζεται και ανεξαρτητοποιείται, ολοκληρώνοντας τη διάλυση της ΕΣΣΔ.
1944 Ο Λόχος Κοκκινιάς και ο 3ος Λόχος Αθήνας του ΕΛΑΣ καταλαμβάνουν το κτίριο της Γενικής Ασφάλειας, ενώ ισχυρές βρετανικές επιθέσεις στον συνοικισμό Κουντουριώτη και στο κέντρο του Πειραιά ανατράπηκαν, με βαριές απώλειες για τον εχθρό. Ωστόσο, ο συσχετισμός δυνάμεων μεταβαλλόταν με ραγδαίους ρυθμούς σε βάρος του ΕΛΑΣ. Ανταποκρινόμενη στην έκκληση του ΕΑΜ για συγκέντρωση τροφίμων υπέρ του δοκιμαζόμενου μαχόμενου λαού της Αθήνας και του Πειραιά, η Μακεδονία μάζεψε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και έστειλε 300.000 οκάδες στάρι, ενώ από τη Ρούμελη κατέφτασαν ήδη 1.200 οκάδες διαφόρων ειδών με προορισμό τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Την ίδια στιγμή, οι συνοικίες γύρω από την Καισαριανή συνέχισαν να υποδέχονται τους χιλιάδες κατοίκους της μαρτυρικής αυτής πόλης, που βομβαρδιζόταν ανελέητα από το βρετανικό πυροβολικό και την αεροπορία, προσφέροντάς τους απλόχερα στέγη και τη λιγοστή τροφή που τους ήταν διαθέσιμη. Ανθρωποι των τεχνών, της μουσικής και του θεάτρου επισκέπτονταν καθημερινά τα νοσοκομεία προσφέροντας ψυχαγωγία στους πληγωμένους.
1970 Προσεδαφίζεται στον πλανήτη Αφροδίτη το σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Βενέρα 7». Πρόκειται για το πρώτο αντικείμενο κατασκευασμένο από άνθρωπο που έφτασε σε άλλο πλανήτη.
1993 Εκπρόσωποι 117 χωρών εγκρίνουν τη Συνθήκη GATT για το Εμπόριο, με σκοπό τη δημιουργία «ανοιχτών» διεθνών αγορών. Η «απελευθέρωση» του διεθνούς εμπορίου ευνόησε ιδιαίτερα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη, ώστε μέσα και από κανόνες, στο πνεύμα του φιλελευθερισμού, να εκμεταλλεύονται τις φτωχότερες χώρες. Οι συνέπειες της GATT για τη χώρα μας υπήρξαν ιδιαίτερα σημαντικές στη συρρίκνωση της γεωργικής παραγωγής και σε κλάδους της βιοτεχνίας - βιομηχανίας.