ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2025 - Κυριακή 7 Δεκέμβρη 2025
Σελ. /56
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Παιδική γιορτή στις 21 Δεκέμβρη

Μικροί και μεγάλοι δίνουν ραντεβού, για μια ακόμα χρονιά, στη χριστουγεννιάτικη γιορτή που διοργανώνουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Την Κυριακή 21 Δεκέμβρη από τις 11 πρωί οι πόρτες της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ ανοίγουν και υποδέχονται παιδιά και γονείς για να περάσουν μοναδικές στιγμές ξεγνοιασιάς, δημιουργικής απασχόλησης και μάλιστα δωρεάν, σε ένα διαφορετικό πλαίσιο από την εμπορευματοποιημένη διασκέδαση που κυριαρχεί.

Στο φουαγιέ της Αίθουσας Συνεδρίων θα πραγματοποιούνται όμορφες και φροντισμένες δραστηριότητες και κατασκευές, οι οποίες θα περιέχουν κάτι από τη μαγεία των γιορτών. Γιορτινές κατασκευές, παιχνίδια, αφήγηση παραμυθιού από τον θίασο Α - ντάμα, επίδειξη χριστουγεννιάτικων πειραμάτων θα συνθέτουν το σκηνικό που έχει στηθεί για να περάσουν μοναδικές στιγμές τα παιδιά.

Στις 12 το μεσημέρι οι Ρουμπαγιάτ και ο Ζαχαρίας Σπανός θα παρουσιάσουν την παράσταση: «Η αγέλαστη πολιτεία και οι καλικάντζαροι».

Μία φορά κι έναν καιρό... ήταν μια πολιτεία όμορφη, μα πάντα λυπημένη...

Οι Ρουμπαγιάτ έχουν το αντίδοτο για να μη γίνουν και οι δικές μας πολιτείες... αγέλαστες!

Μετά τις πετυχημένες παραστάσεις τους τα τρία τελευταία χρόνια και νοσταλγώντας πάλι τα παιδικά τους Χριστούγεννα, οι Ρουμπαγιάτ θυμούνται και παρουσιάζουν το πολυαγαπημένο παραμύθι των Χάρη & Πάνου Κατσιμίχα "Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι Καλικάντζαροι", μια μουσικοθεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους, γελαστούς και μουτρωμένους, λογικούς και παράλογους.


Παρέα με τους καλικάντζαρους και τον Ζαχαρία Σπανό στην αφήγηση, "μαγεύουνε τα ζωντανά κι οι γάιδαροι λαλούνε", πριονίζουν το δέντρο που στηρίζει τον απάνω κόσμο και συνεχίζουν το γλέντι σε μια Πολιτεία, που δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδια.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Και στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί γιορτή την Κυριακή 21 Δεκέμβρη το πρωί. Εργαστήρια, κατασκευές και φυσικά πολύ παιχνίδι και χορός θα περιμένει τους μικρούς φίλους!




Μέσα από τις σελίδες του «κόκκινου Αερόστατου»

Συνεχίζει το ταξίδι του το περιοδικό «κόκκινο Αερόστατο» και αυτόν τον μήνα...

Οποιος δεν το έχει προμηθευτεί, μπορεί να ανατρέξει στη «Σύγχρονη Εποχή», αλλά και στις Κομματικές Οργανώσεις ανά την Ελλάδα.

Ανάμεσα στην πλούσια θεματολογία του ξεχωρίζουν οι σελίδες που αναλαμβάνουν να γνωρίσουν στα παιδιά τους ...πρωταγωνιστές των Χριστουγέννων.

Οπως σημειώνεται: «Εθιμα και παραδόσεις, δοξασίες και παραμύθια που εξελίχθηκαν στη διάρκεια των αιώνων κι έφτασαν ως τις μέρες μας, ενώνονται και συνθέτουν μια πραγματικά "μαγική" ατμόσφαιρα. Κι όπως όλα τα δημιουργήματα της λαϊκής φαντασίας, έτσι και τα έθιμα των Χριστουγέννων περιπλανήθηκαν και μεταμορφώθηκαν ανά τους αιώνες και από τόπο σε τόπο πάντα όμως κουβαλώντας μαζί τους την καθημερινότητα, τις συνήθειες, τις σκέψεις, τις ελπίδες, ακόμα και τους φόβους εκείνων που τα δημιούργησαν, δηλαδή των ανθρώπων της πόλης και του χωριού».

Μέσα από αυτό το πρίσμα μαθαίνουν αλλιώς για τον Αη Βασίλη ή Αγιο Νικόλα ή Santa Claus, την ιστορία της βασιλόπιτας, αλλά και της Μπεφάνα που φέρνει τα δώρα στα παιδιά της Ιταλίας.

Την εορταστική ενότητα κλείνουν τα χριστουγεννιάτικα διλήμματα, που καλούν τους μικρούς αναγνώστες να σκεφτούν και να πράξουν αναλόγως!

Ακόμα, λόγων των ημερών που έρχονται και των διακοπών που θα έχουν τα παιδιά, το «κόκκινο Αερόστατο» προσπαθώντας να ενισχύσει και τη φιλαναγνωσία αφιερώνει σελίδες του στην Ιστορία του Βιβλίου.

Από το βιβλίο πάνω σε πέτρα, σε πάπυρο και κερί στο δερμάτινο βιβλίο. Και από το βιβλίο όπως το ξέρουμε σήμερα και χανόμαστε στις σελίδες του στο ebook...

Και όπως αναφέρεται στο περιοδικό... «Κάπου εδώ ήρθε η ώρα να σταματήσουμε την αφήγηση της ιστορίας μας. Λυπούμαστε μόνο που σας είπαμε τόσο λίγα για ένα τόσο θαυμάσιο πράγμα, όπως τα βιβλία. Γιατί... η ζωή των βιβλίων είναι αχώριστη από τη ζωή των ανθρώπων. Τα βιβλία δεν χρησιμεύουν μόνο για να λένε ιστορίες, ή να διδάσκουν. Ισα - ίσα παίρνουν μέρος σε πολέμους κι επαναστάσεις, βοηθούν να εκθρονίζονται βασιλιάδες και να ανάβουν ξεσηκώματα».




«Ο κήπος της ελπίδας»

Το ερχόμενο Σάββατο 13 Δεκέμβρη, στις 7 το απόγευμα, στον Δημοτικό Πολυχώρο Τέχνης και Πολιτισμού (Ελ. Βενιζέλου 52, Νέο Ηράκλειο) θα παρουσιαστεί το παιδικό βιβλίο «Ο κήπος της ελπίδας» του Δημήτρη Τάρταρη, σε εικονογράφηση Πάνου Ζάχαρη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ειρήνη».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Μαρία Σταυρινουδάκη, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Ηρακλείου Αττικής, Γιάννης Σαρδέλης, δάσκαλος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας, αντιπρόεδρος στο ΔΣ ΣΕΠΕ, αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό», καθώς και οι δύο δημιουργοί του βιβλίου, ο Δ. Τάρταρης και ο Π. Ζάχαρης.

Η Ντερόρα και η Χουριγιά συναντιούνται στην άκρη της θάλασσας. Η πρώτη μένει στο χωριό Ζικίμ, η άλλη εκτοπίστηκε από αυτό. Τις χωρίζει ένας φράχτης. Μα τις ενώνει κάτι πιο δυνατό: η Φιλία, η Ελπίδα και η Ελευθερία.

Μέσα από το παιχνίδι, τη φαντασία και την επιμονή τους, δημιουργούν έναν χώρο κοινό για όλους: τον Κήπο της Ελπίδας. Εναν τόπο χωρίς σύνορα, χωρίς διακρίσεις. Εναν τόπο που ανθίζει με χρώματα, παιδικά γέλια και... ελιές.

Μια ιστορία για μικρούς και μεγάλους. Για την ειρήνη, την αλληλεγγύη, τη συνύπαρξη. Για εκείνους που συνεχίζουν να φυτεύουν, ακόμα κι όταν οι άλλοι γκρεμίζουν.

Ηλικίες: από 5 ετών.


Στην έκθεση για το έργο της Φρίντα Κάλο

Οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζουν επίσκεψη το Σάββατο

Το Σάββατο 6 Δεκέμβρη στις 6.30 μ.μ. οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» στη Θεσσαλονίκη θα επισκεφτούν την εντυπωσιακή έκθεση για την Φρίντα Κάλο, όπου η ζωή και το έργο της ζωντανεύουν μέσα από αυθεντικά έργα, φωτογραφίες, κοστούμια, αλλά και εντυπωσιακές ψηφιακές προβολές, 3D εμπειρίες και virtual reality.

Οι ξεναγήσεις της έκθεσης είναι ειδικά διαμορφωμένες, ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά από 4 ετών και άνω, να κατανοήσουν τα ερεθίσματα, να συζητήσουν, να εμπνευστούν και - ίσως - να ανακαλύψουν τα δικά τους «φτερά για να πετάξουν».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ