ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2025
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΘΡΟ
Το αναλόγιο ομιλητών στη συγκέντρωση των στρατιωτικών ... «μιλούσε»

Διαβάσαμε δηλώσεις εκπροσώπων κομμάτων που έδωσαν το «παρών» στην πρόσφατη, επίσης μεγαλειώδη συγκέντρωση των στρατιωτικών το Σάββατο 29/11. Σημειώσαμε όμως ότι κανείς από αυτούς δεν είπε να μην κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο, όπως θύμιζε τουλάχιστον το αναλόγιο των ομιλητών στην εξέδρα και ήταν εύκολα ορατό από όλους τους περί αυτήν πολιτικούς. Κανείς πλην ΚΚΕ, που το έχει δηλώσει και μάλιστα γραπτά!

Σωστά το προσωπικό θέλει να γνωρίζει ποιοι τον στηρίζουν με την παρουσία τους στη συγκέντρωση και ποιοι όχι! Μάλιστα ...σε ό,τι αφορά την παρουσία, εντάξει! Βγήκαν φωτογραφίες, είπαν και δυο κουβέντες χαϊδεύοντας αυτιά στρατιωτικών ψηφοφόρων. Ωραία μεν λόγια και μεγάλα από όλους τους, πλην όμως να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο: Κανείς! Προσοχή, συνάδελφοι! Στη Βουλή τα πράγματα αλλάζουν. Κατά την εκεί συζήτηση, όπως συμβαίνει σε άλλα νομοσχέδια ως κανόνας τα κόμματα παίρνοντας «υπεύθυνη στάση» ψηφίζουν το 60% και το 80% των άρθρων! Τι πιο καθαρό όμως από τα ...λεγόμενα του αναλόγιου, να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο;

Ετσι γίνεται συνήθως στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής «υπευθυνότητας» των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την ψήφιση των «αμυντικών» όπως λένε προϋπολογισμών κάθε χρόνο. Μόνο το ΚΚΕ τούς καταψηφίζει, αναδεικνύοντας ότι προφανώς δεν περιλαμβάνουν αμυντικές για τη χώρα δαπάνες! Αφορούν δαπάνες για ιμπεριαλιστικές πολεμικές αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Το ίδιο διαφωτιστικές για τη στάση των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ είναι οι συζητήσεις στη Βουλή π.χ. για φρεγάτες (3+1), θόλους αεράμυνας, κορβέτες κ,λπ. Αλλωστε, ότι αυτά τα οπλικά συστήματα δεν είναι για την άμυνα της χώρας το έχει πει ξεκάθαρα και ο Ν. Δένδιας, ανακοινώνοντας ότι θα πάρουμε καινοτόμα συστήματα να τοποθετήσουμε στο Αιγαίο, για να αποδεσμεύσουμε τις φρεγάτες και τα αεροσκάφη, γιατί ...«έχουν αλλού δουλειές». Με άλλα λόγια, δουλειές ΝΑΤΟ - ΕΕ αλλά και προστασία συμφερόντων εφοπλιστών με καράβια χωρίς καν την ελληνική σημαία, ή όπου αλλού επιτάσσουν τα ευρύτερα συμφέροντα της αστικής τάξης, που έχει το πάνω χέρι στη χώρα (βλέπε εκατονταμελής πυροβολαρχία «Patriot» στη Σαουδική Αραβία).

Ως παράδειγμα, κατά τη συζήτηση για την εξαγορά των τριών φρεγατών τον Οκτώβρη του '22, που σηματοδότησε την ένταξη των ελληνικών ΕΔ σε μια σειρά επιθετικών σχεδίων και εμπλοκών σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις από την Ανατ. Μεσόγειο έως τον Περσικό Κόλπο, την Υποσαχάρια Αφρική και ακόμα παραπέρα, η κυβέρνηση είχε την αμέριστη στήριξη της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, με τον εισηγητή του να δηλώνει ότι τόσο η συμφωνία και η εμπλοκή της Ελλάδας μέσω αυτής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια όσο και η προμήθεια των φρεγατών είναι «στρατηγικά ορθά» βήματα. Η δε στάση του ΠΑΣΟΚ στην ίδια συζήτηση: Χωρίς πολλές φιοριτούρες συμφώνησε, όπως εξάλλου πάντα, σφοδρά «αντιπολιτευόμενο», συμφωνεί με τη βασική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Μάλιστα ο τότε ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Ανδ. Λοβέρδος, είχε αποφανθεί, πραγματικά προκλητικά, ότι «δεν κρατά πατριωτική στάση όποιος δεν ψηφίσει τη Συμφωνία, έστω και όπως είναι». Σήμερα βέβαια είναι γνωστό σε ποιο κόμμα βρίσκεται!

Γενικά και παγίως είναι ανατριχιαστική η ομοφωνία που κυριαρχεί στα αστικά κόμματα, σε θέματα του ΥΕΘΑ: Δεξιά, φιλελεύθερα, σοσιαλδημοκρατικά, ακροδεξιά, ακόμη και τα φασιστικά, που οι εκπρόσωποί τους στις τοποθετήσεις τους ψάχνουν εναγώνια να βρουν, για ξεκάρφωμα (κατά το κοινώς λεγόμενο), ένα στοιχείο που θα διαφοροποιήσει τη θέση τους απ' τη θέση της κυβέρνησης. Παράλληλα όλοι αυτοί κάθε φορά, σαν να είναι όλοι συνεννοημένοι, αποφεύγουν «σαν τον διάολο το λιβάνι» να μπουν στην ουσία του συζητούμενου ζητήματος.

Τον νου σας λοιπόν, συνάδελφοι, για το ποια στάση θα τηρήσουν τα κόμματα αν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή!

Κάποια από τους πολιτικούς εκπροσώπους που βρέθηκε επίσης στη συγκέντρωση αναφέρθηκε και στα λεγόμενα του ΥΕΘΑ για τα «φέρετρα με σημαία». Μια πραγματικά σοκαριστική κουβέντα του ΥΕΘΑ το τελευταίο διάστημα, που επιβαλλόταν να σχολιάσουν όλοι οι πολιτικοί! Η ίδια που το τόλμησε, παρ' όλα αυτά παρέλειψε να σχολιάσει ότι ο υπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε «ευρωπαϊκή» σημαία! Τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ προφανώς έχουν μια δυσκολία να αντιδικήσουν με τον ΥΕΘΑ στο σημείο αυτό. Βλέπετε, πρόκειται για «εθνική» - συμφωνημένη διακομματικά, πλην ΚΚΕ, πολιτική. Αδυνατούν να εξηγήσουν τα κόμματα πλην ΚΚΕ ότι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και φαντάροι θα πρέπει να δώσουν και τη ζωή τους για την ιμπεριαλιστική συμμαχία της ΕΕ, που συγχρόνως ανάμεσα σε πολλά άλλα αδιαφορεί ότι ένα τμήμα χώρας - μέλους της είναι υπό κατοχή, ενώ άλλη, η χώρα μας, υφίσταται απειλή πολέμου. Βλέπετε, ειδικά στις μέρες μας η ιμπεριαλιστική συμμαχία ετοιμάζεται για γενικευμένο πόλεμο και οι πολεμικές βιομηχανίες της έχουν ανάγκη πελατών.

Αλλά μην ξεχνάμε ότι σε πλαίσιο ΝΑΤΟ και ΕΕ έχει ξεκαθαριστεί ότι τα πολεμικά προγράμματα δισεκατομμυρίων που έχουν αποφασιστεί θα συνοδευτούν «με υποβάθμιση του προσανατολισμού κάθε κοινωνικής παροχής»! Δηλαδή θα υποβαθμιστούν μισθοί, συντάξεις, Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση κ.λπ. κ.λπ.! Τι μπορούν να πουν επίσης σε αυτό το πεδίο τα αστικά κόμματα, που είναι αναφανδόν υπέρ της πολεμικής οικονομίας και της πολεμικής προετοιμασίας, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ;

Συνάδελφοι, δεν μας ξεγελάνε οι πολιτικάντικες δηλώσεις δεξιών, κεντρώων και αριστερούτσικων κομμάτων! Ξέρουμε ότι ήρθαν στη συγκέντρωση για ψάρεμα ψηφοφόρων!

Η δύναμη της συγκέντρωσης είναι οι Ενώσεις και οι συνάδελφοι από την Αττική και όλη την Ελλάδα, π.χ. Σέρρες, Καβάλα, Καστοριά, Δράμα, Ροδόπη, Ιωάννινα, Φθιώτιδα, από στρατιωτικούς με στολή, γυναίκες και άνδρες, που τη συγκρότησαν! Η συγκέντρωση και οι φορείς που την οργάνωσαν στηρίχτηκαν σε Εργατικά Κέντρα, στην Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και σε σωματεία γυναικών, οργανώσεις συνταξιούχων. Στηρίχτηκαν από τα μπλόκα των αγροτών, πολλούς άλλους φορείς, αλλά και μεμονωμένους φαντάρους! Στηρίχτηκαν δηλαδή στα παιδιά, στα αδέρφια, στους γονείς, στους συγγενείς και φίλους αποστράτων και εν ενεργεία συναδέλφων, μέσα από τις οργανώσεις τους.

Εκεί στηριζόμαστε! Στηριζόμαστε σε μια κοινωνική συμμαχία φορέων που μας συμπαραστάθηκαν και η οποία είναι πραγματική κατάκτηση για όλους μας! Αυτήν την κοινωνική συμμαχία ας ενισχύσουμε και ας διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού!


Γιάννης ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ
Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Στηρίζει τον αγώνα για να αποσυρθεί το επαίσχυντο νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συντονιστικού φορέων εκπροσώπησης των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικών

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι στρατιωτικοί, τα οποία αναμένεται να οξυνθούν ακόμη περισσότερο από το επαίσχυντο νομοσχέδιο που προωθεί για τις Ενοπλες Δυνάμεις η κυβέρνηση σε βάρος των ίδιων και των οικογενειών τους, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε χθες το πρωί αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας με αντίστοιχη του Συντονιστικού των 13 φορέων εκπροσώπησης των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικών.

Για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μετά την πρόσφατη, μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση του Σαββάτου στην Αθήνα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΕΚΠ ήταν ο πρόεδρός του, Δημήτρης Μαρμούτας, ενώ εκ μέρους του Συντονιστικού συμμετείχαν ο Ανέστης Τσουκαράκης, συνταγματάρχης ε.α., πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Στρατιωτικών (ΠΟΜΑΣ), ο Νίκος Βούλγαρης, σμηναγός ε.α. αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών - Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΤΥΑ), ο Τριαντάφυλλος Φωτιάδης, αντιπλοίαρχος ε.α., πρόεδρος της Ανεξάρτητης Ενωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ), αντιπροσωπεία της Ενωσης Αποστράτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με επικεφαλής τον πρόεδρό της, αντισμήναρχο, ιπτάμενο ε.α. Γρηγόρη Συμεωνίδη, καθώς και εν ενεργεία στρατιωτικοί.

Και από τη συζήτηση αναδείχθηκαν αρκετά ζητήματα που αφορούν τα καθημερινά προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, με την ακρίβεια που κατατρώει το εισόδημά τους (ιδιαίτερα με τα υψηλά ενοίκια, τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, την Ενέργεια κ.ά.), ιδιαίτερα σε μια περιοχή με τρεις μεγάλες βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας σε Ανδραβίδα και Αραξο, όπως και το εργοστάσιο Μεταφορικών Μέσων και Επίγειου Εξοπλισμού.

Σημειώθηκε ότι και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωπα με τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζει μια εργατική - λαϊκή οικογένεια, τα ζητήματα της Υγείας, της Παιδείας κ.ά., δηλώνοντας επιπλέον ότι την ίδια ώρα που το υπουργείο Εθνικής Αμυνας κάνει λόγο για αυξήσεις στα μισθολόγιά τους, μεγαλώνει και η φορολόγησή τους, χωρίς να έχουν αντίκρισμα.

Ιδιαίτερα για τα ζητήματα διαμονής, υπογραμμίστηκε η συνεχής αύξηση των ενοικίων που πλήττει τα εισοδήματά τους, αλλά και το γεγονός πως ειδικά σε περιοχές που θεωρούνται «τουριστικές» με το Airbnb, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, με αναφορά ακόμη και σε ένστολους που αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις θερινές περιόδους σπίτια που διαμένουν.

Επισημάνθηκαν επιπλέον τα μεγάλα προβλήματα που θα προσθέσει στα στελέχη των ΕΔ και των οικογενειών τους το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που εντάσσεται στους συνολικότερους σχεδιασμούς για τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον Ανέστη Τσουκαράκη να επισημαίνει: «Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο "ταφόπλακα" για εμάς και τις οικογένειές μας. Ζητάμε να αποσυρθεί και γι' αυτό συναντήσαμε και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Καλούμε να μας στηρίξει, όπως καλούμε και όλους τους εργαζόμενους να το πράξουν, γιατί έχουμε κοινά προβλήματα και πρέπει να έχουμε κοινές λύσεις που πρέπει να διεκδικήσουμε μαζικά, αγωνιστικά, οργανωμένα. Ζητάμε την αλληλεγγύη όπως αυτή εκφράστηκε και από τη συνάντηση, ενώ και από την πλευρά μας δείχνουμε αλληλεγγύη για κάθε εργαζόμενο που αντιμετωπίζει προβλήματα». Ευχαρίστησε επιπλέον το ΕΚΠ για την έως και σήμερα συμβολή του και υπογράμμισε πως «χωρίς αγώνα δεν κερδίζεται τίποτα».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Μαρμούτας σημείωσε: «Είμαστε δίπλα και στηρίζουμε τον αγώνα που δίνουν οι εν ενεργεία και απόστρατοι στρατιωτικοί, απέναντι στο νομοσχέδιο κυβέρνησης και υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που αποτελεί μια λαιμητόμο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Τα προβλήματά μας είναι κοινά όπως η ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί, η ακριβή Ενέργεια, το ιμπεριαλιστικό σφαγείο που ετοιμάζουν για εμάς και τα παιδιά μας. Σε όλα αυτά έχουμε να δώσουμε κοινό αγώνα απέναντι σε όλους όσοι μας μαυρίζουν τη ζωή».

Οπως ανακοινώθηκε και από την αντιπροσωπεία του Συντονιστικού των φορέων, ακολουθούν και νέες συναντήσεις με συνδικαλιστικούς φορείς (χτες στα Γιάννενα), αλλά και επίσκεψη αντιπροσωπείας τους στα μπλόκα των αγροτών της Θεσσαλίας μεθαύριο Παρασκευή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ