ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2025
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
Yγειονομική βόμβα ο αμίαντος στις στέγες των σπιτιών

Στον οικισμό βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ

Με κατοίκους του οικισμού Πανόραμα των Εργατικών Κατοικιών Νάουσας, οι οποίοι εδώ και πάνω από 40 χρόνια ζουν με τον αμίαντο πάνω από τα κεφάλια τους, στις στέγες των σπιτιών τους, με κίνδυνο για τη ζωή τους, συναντήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον βουλευτή του Κόμματος Λεωνίδα Στολτίδη, τον Γιάννη Τσεχελίδη, Γραμματέα της ΤΕ Ημαθίας, και τον Σάκη Τσίτση, δημοτικό σύμβουλο Νάουσας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οι κάτοικοι το επόμενο διάστημα μέσα από Γενική Συνέλευση θα καθορίσουν τις δράσεις τους.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο εντευκτήριο του Συλλόγου Οικιστών Εργατικών Κατοικιών Πανοράματος ο πρόεδρος του Συλλόγου, Μιχάλης Ζουράρης, παρουσία κατοίκων, ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για το ιστορικό της υπόθεσης, την πολύχρονη ταλαιπωρία που βιώνουν και την απαίτησή τους να δοθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα, με άμεση απομάκρυνση του αμίαντου με ευθύνη του κράτους.

Στον οικισμό βρίσκονται 17 οικήματα με 135 διαμερίσματα και περισσότερους από 600 κατοίκους. Ο οικισμός κατασκευάστηκε το 1982 και παραδόθηκε με πολλά προβλήματα, στον εξοπλισμό (ηλεκτρολογικά, θέρμανση, ανελκυστήρες, κ.α.) προκαλώντας την ταλαιπωρία των κατοίκων.

Το πιο σοβαρό όμως ήταν ότι οι οικοδομές, αντί να παραδοθούν με κεραμοσκεπές, παραδόθηκαν σε χρήση με στέγες κατασκευασμένες από αμίαντο. Μετά από 43 χρόνια οι στέγες έχουν υποστεί φθορές, απειλώντας την υγεία του λαού του οικισμού αλλά και της γύρω περιοχής, αφού ως γνωστόν οι εισπνεόμενες ίνες αμιάντου μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες, καρκίνο, αμιάντωση κ.λπ.

Από το 2000 ξεκίνησε μια συντονισμένη προσπάθεια του Συλλόγου, με αιτήματα στον ΟΕΚ (σήμερα έχει απορροφηθεί από τη ΔΥΠΑ). Τον Σεπτέμβρη του 2006 κλιμάκιο μηχανικών του ΟΕΚ κατέγραψε τις ανάγκες και τις ελλείψεις στα κτιριακά συγκροτήματα, και ιδιαίτερα το γνωστό πρόβλημα με τον αμίαντο στις στέγες των πολυκατοικιών. Στη συνέχεια, τον Μάη του 2007 δημοσιοποιήθηκε η προκήρυξη διαγωνισμού από τον ΟΕΚ, προϋπολογισμού 3.700.000, για την αντικατάσταση των στεγών αμιάντου με κεραμοσκεπές και τη συντήρηση των κτιρίων στις Εργατικές Κατοικίες. Η διαδικασία όμως καθυστέρησε, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική ακύρωση του έργου το 2009, λόγω έλλειψης χρημάτων.

Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά η κατάσταση χειροτερεύει, καθώς οι κάτοικοι δεν μπορούν να κάνουν καμία παρέμβαση, αφού για την απομάκρυνση του αμιάντου απαιτούνται εξειδικευμένα συνεργεία και η μεταφορά και ταφή του εκτός χώρας.

Ο Λ. Στολτίδης ενημέρωσε τους κατοίκους για την Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ προς την υπουργό Εργασίας με την οποία ζητά την δρομολόγηση των αναγκαίων διαδικασιών για την άμεση απομάκρυνση του αμιάντου, ώστε να φύγει η υγειονομική βόμβα πάνω από τα κεφάλια τους.

Ανέδειξε επίσης ότι «στη χώρα μας και με βάση τον πλούτο που παράγεται, την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, θα έπρεπε να είναι αδιανόητο να υπάρχουν σήμερα τέτοια ζητήματα».

Σημείωσε πως για το «πάγωμα» του έργου, προφανώς αξιοποιήθηκαν τότε η οικονομική κρίση και τα μνημόνια, ως αφορμή για να μην εξασφαλιστεί χρηματοδότηση. «Αυτά όμως δεν πρέπει να είναι ανεκτά από τον λαό μας», είπε.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «τίποτα δεν πρόκειται να διευθετηθεί - από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο - αν δεν οργανωθεί ο κόσμος, αν δεν διεκδικήσει μαχητικά, συλλογικά και πιεστικά. Οι προτεραιότητες των κυβερνήσεων είναι άλλες. Τα τελευταία χρόνια ήταν να δίνουν χρήματα για επενδύσεις σε ΑΠΕ, τώρα στην πολεμική οικονομία. Κανένας να μην καταπιεί το παραμύθι της έλλειψης δημοσιονομικού χώρου. Υπάρχει μεγάλος πλούτος, που παράγεται με τον δικό μας μόχθο, όμως δίνεται αλλού και όχι για τις ανάγκες του λαού».

Τόνισε δε ότι το ΚΚΕ με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει θα προωθήσει το ζήτημα ώστε να διογκωθεί η πίεση και στη βουλή και στους δήμους και στην περιφέρεια και κυρίως στο δρόμο του αγώνα.

Και ξεκαθάρισε ότι «με τη λογική της ανάθεσης δεν πρόκειται να γίνει κάτι. Για να πάρεις αυτό που διεκδικείς πρέπει να τους πιέσεις, να δώσεις μεγάλο αγώνα. Εμείς είμαστε οι πολλοί, έχουμε τη δύναμη να το επιβάλουμε. Είναι αναγκαίο λοιπόν σήμερα να δυναμώσει ο αγώνας για να έχουμε ασφαλείς στέγες το 2025, γιατρούς στα νοσοκομεία, εκπαιδευτικούς και σύγχρονα σχολεία».

Τέλος, ο Σ. Τσίτσης ενημέρωσε τους κατοίκους ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα θέσει το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ Κ. ΓΡΙΒΑ
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι αστυνομικοί

Από τις κινητοποιήσεις την περίοδο της δολοφονίας της Κυριακής έξω από το Αστυνομικό Τμήμα
Από τις κινητοποιήσεις την περίοδο της δολοφονίας της Κυριακής έξω από το Αστυνομικό Τμήμα
Ελεύθερος αφέθηκε ο τηλεφωνητής της Αμεσης Δράσης, που συνομιλούσε με την Κυριακή Γρίβα την ώρα που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τον πρώην σύντροφό της, έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων την 1 Απρίλη 2024. Στον αστυνομικό, που κατηγορείται για θανατηφόρα έκθεση, μαζί με τους συναδέλφους του που εκτελούσαν υπηρεσία εκείνη την ημέρα στο ΑΤ, επιβλήθηκε μετά την απολογία του ο περιοριστικός όρος της εμφάνισης σε ΑΤ της περιοχής του δύο φορές τον μήνα. Αφορά τον άνθρωπο που είπε στην Κυριακή Γρίβα, δευτερόλεπτα πριν τον θάνατό της, ότι «το περιπολικό δεν είναι ταξί», όταν το θύμα ζήτησε τη συνδρομή της Αμεσης Δράσης για να μεταβεί στο σπίτι της. Αναφερόμενος στη φράση «το περιπολικό δεν είναι ταξί» που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, ο δικηγόρος τόνισε πως δεν αποτέλεσε μέρος του κατηγορητηρίου.

Ο φρουρός του Αστυνομικού Τμήματος, ο οποίος βρισκόταν στην πύλη του και, ειδικότερα, μέσα στο κουβούκλιο την ώρα της δολοφονίας και ισχυρίστηκε ότι δεν αντιλήφθηκε τον κίνδυνο, μετά την απολογία του αφέθηκε επίσης ελεύθερος, με τον περιοριστικό όρο της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση έχουν σχηματιστεί δύο δικογραφίες: Η πρώτη με κατηγορούμενο τον δολοφόνο της Κυριακής και η δεύτερη με κατηγορούμενους τέσσερις αστυνομικούς που κατηγορούνται για θανατηφόρα έκθεση διά παραλείψεως. Η αξιωματικός υπηρεσίας, η οποία είχε δεχτεί την Κυριακή στο γραφείο της λίγο πριν το έγκλημα, αφέθηκε επίσης ελεύθερη με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΡΟΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Για δεύτερη ημέρα πάνω από 100 ξεριζωμένοι

Για ακόμα μια ημέρα συνεχίστηκαν οι ροές ξεριζωμένων στην Κρήτη, με 70 πρόσφυγες και μετανάστες να διασώζονται ανοικτά της νήσου Χρυσή στην Ιεράπετρα Κρήτης. Οι 70 νέοι ξεριζωμένοι προστίθενται στους 90 που διασώθηκαν προχθές στην ίδια περιοχή. Οι τοπικές αρχές λόγω του μεγάλου αριθμού των ξεριζωμένων προσπαθούν να βρουν λύση για την προσωρινή φιλοξενία τους, αφού δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές με ευθύνη του κράτους. Με λίγη ώρα διαφορά, σκάφος της FRONTEX εντόπισε 28 ναυτικά μίλια νότια των Καλών Λιμένων λέμβο στην οποία επέβαιναν 34 άτομα. Ενώ προχθές το βράδυ εντοπίστηκε ακόμα μια βάρκα με 23 ξεριζωμένους 3 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου.


Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την προσπάθεια σπίλωσης του ΚΕΘΕΑ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις απέναντι στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια απαξίωσης του ΚΕΘΕΑ και των θεραπευτών του. Τη σκυτάλη παίρνει ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων, ο οποίος στηλιτεύει τη στάση του προέδρου του ΕΟΠΑΕ, Αθ. Θεοχάρη, ο οποίος σε μεσημεριανή εκπομπή του ΣΚΑΪ «αναλώθηκε για αρκετή ώρα στην αποδόμηση του συνόλου των δημόσιων δομών που δραστηριοποιούνταν για δεκαετίες, προ της εφαρμογής του νέου Νομοσχεδίου στον τομέα της απεξάρτησης αναμασώντας τις φήμες περί "απάνθρωπων και εξευτελιστικών πρακτικών από φορείς όπως το ΚΕΘΕΑ"».

Ως απάντηση στη λάσπη υπενθυμίζει την πρωτιά στον πρόσφατο Μαραθώνιο ενός ανθρώπου που νίκησε την εξάρτηση, ολοκληρώνοντας το ίδιο θεραπευτικό πρόγραμμα, που στην αναφερόμενη εκπομπή παρουσιάστηκε ως «φυλακή».

«Οι Eλληνες κοινωνιολόγοι, απόφοιτοι από το 1986 της πρώτης Πανεπιστημιακής Σχολής στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών, στελεχώνουν πολλούς εργασιακούς χώρους, με υψηλό δείκτη Επιστημονικής και Επαγγελματικής Επάρκειας, και ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που εργάστηκαν στον τομέα των εξαρτήσεων, με ειδικές εκπαιδεύσεις. Είναι λοιπόν αυτονόητο να συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ανάλογες Κοινωνικές δομές και δομές Υγείας, που εφάπτονται άμεσα της επιστημονικής τους εξειδίκευσης», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων και απαιτεί «να ανακληθούν γραπτά και δημόσια τα αναφερόμενα από τον πρόεδρο Αθ. Θεοχάρη, σχετικά με το απασχολούμενο επιστημονικό προσωπικό της ειδικότητάς μας, στις προαναφερθείσες μονάδες του υπουργείου Υγείας».

Ποινική δίωξη 29χρονου για κακούργημα

Ποινική δίωξη για κακούργημα ασκήθηκε σε βάρος του 29χρονου, που φέρεται να ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου 58χρονο οδηγό στον Νέο Κόσμο. Ο 28χρονος βαρύνεται με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και παραπέμφθηκε σε τακτικό ανακριτή για να απολογηθεί.

Σημειωτέον ότι ο εν λόγω είχε συλληφθεί άλλες τρεις φορές για πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα που σχετίζονται με ξυλοδαρμούς, ενώ είχε απασχολήσει την αστυνομία πολλές φορές για απείθεια και πρόκληση σωματικών βλαβών. Ο 29χρονος με καταγωγή από την Αλβανία συχνά έλυνε τις πιο απλές παρεξηγήσεις στον δρόμο με βία.

Αυτή τη φορά, για μια θέση πάρκινγκ δημιουργήθηκε διαπληκτισμός με τον 59χρονο, που φέρεται να ψέκασε τον 29χρονο με σπρέι πιπεριού, το οποίο βρέθηκε αργότερα στη θέση του συνοδηγού, και στη συνέχεια, ανέπτυξε ταχύτητα για να διαφύγει από το σημείο. Ο 29χρονος τον καταδίωξε με το μηχανάκι και μόλις το θύμα ακινητοποιήθηκε, ο δράστης τον γρονθοκόπησε ανηλεώς, προκαλώντας του κακώσεις στο κεφάλι και τον λαιμό. Το θύμα προσπάθησε μετά να φύγει, όμως έχασε τις αισθήσεις του και προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα, στην οδό Σουλιέ. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου πέθανε από ανακοπή.

Από τον ιατροδικαστή διαπιστώθηκαν κακώσεις προσώπου και τραχήλου, συνεπεία του αναφερόμενου ξυλοδαρμού, πνευμονικό οίδημα και υπερτροφία καρδιάς, για την οποία έχουν ληφθεί ιστολογικά δείγματα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ