ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2025
Σελ. /32
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Πιο αποφασιστικά με πολύμορφη δράση για «Πτυχία με αξία - δωρεάν σπουδές - Οχι καταστολή και διαγραφές»

«Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά! Πτυχία με αξία - δωρεάν σπουδές - Οχι καταστολή και διαγραφές», είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, που την Παρασκευή, στον απόηχο της μεγάλης πανελλαδικής κινητοποίησης της 6ης Νοέμβρη, πραγματοποίησαν σύσκεψη με το βλέμμα στη συνέχεια των διεκδικήσεων.

Δυναμώνοντας την οργάνωση, τη συλλογική συζήτηση και τη δράση σε κάθε φοιτητικό σύλλογο, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι σχεδιάζουν τους επόμενους αγωνιστικούς σταθμούς με πρώτο τον τριήμερο εορτασμό της επετείου του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, τη μαζική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη στα Προπύλαια.

Ταυτόχρονα, προβάλλουν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους απέναντι στα εμπόδια που υψώνει αυτή η πολιτική στις σπουδές και στις ζωές τους. Ετσι, η σύσκεψη κατέληξε στα εξής:

  • Στήριξη στην κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας του συντονισμού φοιτητικών συλλόγων ενάντια στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας στις 24 Νοέμβρη.
  • Οργάνωση της πάλης για να μη διαγραφεί κανένας φοιτητής με δυναμικές κινητοποιήσεις. «Καλούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων σε κάθε ίδρυμα την τελευταία βδομάδα του Νοέμβρη», τονίζουν.
  • Οργάνωση πολύμορφων δράσεων αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης τις ημέρες πριν και μετά τις 29 Νοέμβρη, Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό.
  • Προετοιμασία για νέα συλλαλητήρια σε συντονισμό με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους υπόλοιπους φορείς. Πανελλαδικός συντονισμός στα πλαίσια της σύσκεψης συντονισμού φοιτητικών συλλόγων, που καλείται με πρωτοβουλία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Αναλυτικά, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη τονίζουν:

«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που πλημμύρισαν τους δρόμους όλης της χώρας στα μεγάλα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια στις 6 Νοέμβρη στην Αθήνα και σε περισσότερες από 30 πόλεις σε όλη τη χώρα.

Οι φοιτητές και φοιτήτριες βγήκαμε στους δρόμους για τα μεγάλα προβλήματα που γεννά αυτή η πολιτική. Ηταν μια μεγάλη πανελλαδική απάντηση των φοιτητών απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματά μας στις σπουδές, στην εργασιακή μας προοπτική και τη ζωή μας. Ηταν μια μεγάλη απάντηση απέναντι στην όξυνση της καταστολής και του αυταρχισμού.

Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι οι σπουδές μας χειροτερεύουν συνεχώς, όπως επίσης υποβαθμίζεται η αξία των πτυχίων μας. Αυτή είναι η κατάσταση στις σπουδές μας και είναι πρόκληση η κυβέρνηση να μιλά για "εκσυγχρονισμό" παρουσιάζοντας μια εικονική πραγματικότητα.

Σήμερα, τον 21ο αιώνα είναι αναγκαίο και ρεαλιστικό να έχουμε ένα σύγχρονο δωρεάν πανεπιστήμιο και πτυχία με αξία!

Για αυτό αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε να έχουμε σύγχρονες, αναβαθμισμένες σπουδές, οι σχολές μας να έχουν καθηγητές, προσωπικό, σύγχρονα εργαστήρια και υποδομές και όχι να στενάζουν από την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις. Απαιτούμε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, λεφτά για τις σπουδές μας και όχι για τις επιχειρηματικές μπίζνες και τον πόλεμο όπως προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.

Για αυτό αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε να στηριζόμαστε για να σπουδάζουμε απρόσκοπτα και όχι να είμαστε αβοήθητοι, 1 στους 2 να δουλεύει για να αντεπεξέλθει με το τεράστιο κόστος σπουδών και την ακρίβεια, να μην υπάρχουν φοιτητικές εστίες κ.τ.λ. Για αυτό απαιτούμε μέτρα στήριξης και όχι διαγραφές ενεργών φοιτητών που προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Για αυτό αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε να έχουμε πτυχία με αξία και όχι κουρελόχαρτα όπως γίνεται σήμερα, σε αυτό το μεγάλο παζάρι πτυχίων των δημόσιων και των ιδιωτικών "πανεπιστημίων" - super market. Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ που υλοποίησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Απαιτούμε να μην αποσπαστεί η παιδαγωγική επάρκεια από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών, να καταργηθεί ο κατάπτυστος νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι.

Για αυτό αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε η επιστήμη και η έρευνα να υπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τους πολέμους και τα κέρδη των επιχειρηματιών, για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, του ΝΑΤΟ, του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ που συνεχίζει να σφάζει τον λαό της Παλαιστίνης, κάνοντας τα πανεπιστήμια γρανάζια της πολεμικής οικονομίας.

Οι διεκδικήσεις μας είναι δίκαιες και εκφράζουν την πλειοψηφία των φοιτητών. Η κυβέρνηση, αντί να δώσει απαντήσεις στα αιτήματά μας, οξύνει την καταστολή.

Με καταστολή και πειθαρχικά, θέλουν να φοβίσουν όποιον αντιδρά!

Καταγγέλλουμε την όξυνση καταστολής και του αυταρχισμού που προωθείται με ευθύνη της κυβέρνησης και με διοικήσεις σε ρόλο "λαγού", αξιοποιώντας το αντιδραστικό νομικό οπλοστάσιο που διαμόρφωσαν η ΕΕ και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Θέλουν πανεπιστήμια - "άβατα" για τους φοιτητές, στην υπηρεσία επιχειρηματικών ομίλων, ενταγμένα στα σχέδια της πολεμικής οικονομίας και προετοιμασίας που γενικεύεται με δεκάδες προγράμματα συνεργασίας ιδρυμάτων με το ΝΑΤΟ και το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ.

Σε αυτό το πανεπιστήμιο δεν χωράει η συλλογική δράση και οι αγώνες. Τα μέτρα αυτά στρέφονται ενάντια σε όλους τους φοιτητές, ποινικοποιούν το δικαίωμα να εκφράζουμε τη γνώμη μας, να έχουμε λόγο για όσα συμβαίνουν στις σπουδές και τη ζωή μας, να διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματά μας, να εκφράζουμε την εναντίωσή μας στους πολέμους τους και να δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Παλαιστίνης.

Η δική μας απάντηση είναι η μαζική και οργανωμένη πάλη των φοιτητών και όλου του λαού για μόρφωση, εργασία, ζωή με δικαιώματα, ενάντια στους πολέμους και τα εγκλήματα που γεννά η πολιτική του κέρδους! Παλεύουμε για πανεπιστήμια ανοιχτά, της μάθησης και της επιστήμης και όχι της καταστολής και του αυταρχισμού.

Η καταστολή όμως δεν θα περάσει. Η φωνή του δίκιου δεν φιμώνεται, ο αγώνας, η αντίσταση είναι υποχρέωση και δικαίωμα! Η φωνή του δίκιου δεν σταμάτησε ποτέ, ούτε με καταστολή, ούτε με την πανεπιστημιακή αστυνομία που αφήσαμε στα χαρτιά, ούτε με την προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη, δεν σταμάτησε ποτέ, φωνάζοντας ακόμα πιο δυνατά "Λευτεριά στην Παλαιστίνη"!», τονίζουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Προσλήψεις αναπληρωτών και ευχολόγια για τα κενά

Την τρίτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας Σ. Ζαχαράκη. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ», είπε ότι θα κληθούν περίπου 8.000 αναπληρωτές για την κάλυψη των κενών στα σχολεία. Δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, πάντως, εξακολουθεί να αποτελεί ερώτημα αν αυτοί οι εκπαιδευτικοί επαρκούν για την κάλυψη όλων των κενών.

Η υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι από τον Μάρτη του 2026 θα τεθεί σε λειτουργία μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την πρόβλεψη των κενών (EDU-Plan), που θα λαμβάνει υπόψη οργανικότητες, λειτουργικές ανάγκες, δημογραφικά δεδομένα κ.ά., ώστε να μπορεί το υπουργείο να προγραμματίζει εγκαίρως. Η ουσία πάντως είναι ότι τα χιλιάδες κενά που ακόμα υπάρχουν, δύο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, οφείλονται στην πολιτική που βλέπει ως «κόστος» προς «εξορθολογισμό» τη στελέχωση όλων των σχολείων με όλους τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς Γενικής Παιδείας και Ειδικής Αγωγής. Μάλιστα, φέτος αξιοποιήθηκαν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας διάφοροι «κόφτες» προκειμένου να κουκουλωθούν τα πραγματικά κενά: Από προϋποθέσεις για την εγγραφή σε ολοήμερα τμήματα μέχρι συγχωνεύσεις τμημάτων, μη στελέχωση των Τμημάτων Ενταξης και μη κάλυψη όλων των αναγκών στην Παράλληλη Στήριξη, με αξιοποίηση της αντιδραστικής νομοθεσίας των τελευταίων ετών. Η κάλυψη των κενών, όχι μόνο τώρα αλλά και κάθε χρονιά από το «πρώτο κουδούνι», προϋποθέτει γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη μόνιμη πρόσληψη του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού, κάτι που δεν αποτελεί προτεραιότητα για τη σημερινή κυβέρνηση, όπως δεν αποτελούσε και για όλες τις προηγούμενες.

Η υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στα «μη κρατικά» πανεπιστήμια, λέγοντας ότι «αυτήν τη στιγμή ολοκληρώνεται η πιστοποίηση των προγραμμάτων τους και μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι τελικές εγκρίσεις, μεταξύ αυτών και των τριών Νομικών Σχολών».

Να σημειωθεί ωστόσο ότι διεξάγεται εισαγγελική έρευνα για τη διαδικασία αδειοδότησης ενός από τα τέσσερα κολέγια που πήραν τον τίτλο του «μη κρατικού πανεπιστημίου», ενώ νέες προσφυγές θα εξεταστούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις άδειες που πήραν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καθώς όπως καταγγέλλεται δεν συνοδεύονταν από τους φακέλους πιστοποίησης των προγραμμάτων σπουδών τους από τα μητρικά πανεπιστήμια του εξωτερικού.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΧΟΡΟΥ, ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Προβληματισμοί για την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών

Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου και Κινηματογράφου για το ζήτημα της ίδρυσης Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών (ΑΣΠΤ) που προετοιμάζει η κυβέρνηση.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η νέα πανεπιστημιακού επιπέδου σχολή θα ενσωματώσει τις 5 κρατικές καλλιτεχνικές σχολές, δηλαδή τις Δραματικές Σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ, την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, τη Σχολή της Λυρικής Σκηνής και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Θα απονέμει πτυχίο πανεπιστημίου και η εισαγωγή θα γίνεται με ειδικές εξετάσεις, όπως αυτές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Ο Σύλλογος έχει ζητήσει επίσημη ενημέρωση των σπουδαστών και σπουδαστριών για το θέμα, χωρίς απάντηση από τους αρμόδιους.

Ζητά η νέα σχολή να είναι πραγματικά δημόσια και δωρεάν, χωρίς δίδακτρα και με πρόβλεψη φοιτητικής μέριμνας.

Επισημαίνει ότι σήμερα οι εισακτέοι στις κρατικές καλλιτεχνικές σχολές είναι ελάχιστοι και η πλειονότητα των σπουδαστών οδηγούνται στις ιδιωτικές καλλιτεχνικές σχολές, ενώ η προετοιμασία για τις εξετάσεις στις κρατικές σχολές δεν παρέχεται πουθενά στο δημόσιο σύστημα της σχολικής εκπαίδευσης, παρά μόνο σε πανάκριβα ιδιωτικά φροντιστήρια.

Παράλληλα, θέτει θέμα για τα πτυχία των ιδιωτικών καλλιτεχνικών σχολών, που στην ουσία συνεχίζουν να μην κατοχυρώνουν ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα.

Ο Σύλλογος διεκδικεί πραγματικά δημόσια και δωρεάν, ανώτατη καλλιτεχνική εκπαίδευση και:

- Διαμόρφωση προγράμματος σπουδών ανά καλλιτεχνικό αντικείμενο, με πρακτική και θεωρία. Το Πανεπιστήμιο να αναπτύσσει και την έρευνα σε κάθε καλλιτεχνικό αντικείμενο με σκοπό την εμβάθυνση και την εξέλιξή του.

- Αναβάθμιση των υποδομών ώστε να υπηρετούν τις διδακτικές ανάγκες.

- Κατοχύρωση της φοιτητικής μέριμνας, των φοιτητικών δικαιωμάτων. Αυτό σημαίνει πρόσβαση σε εστίες και φοιτητικές λέσχες, τη χορήγηση του φοιτητικού πάσο, δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα βιβλία, δωρεάν πρόσβαση στον απαραίτητο εξοπλισμό που απαιτείται για τις ανάγκες των μαθημάτων.

- Πτυχίο που να εξασφαλίζει την ολοκληρωμένη γνώση ανά καλλιτεχνικό αντικείμενο, κατοχυρώνοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα του αποφοίτου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ