ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Νοέμβρη 2025 - Κυριακή 9 Νοέμβρη 2025
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ
Προκλητικός Βορίδης μίλησε για ... δικαίωση της ΝΔ

Με απύθμενο θράσος, ύφος χιλίων καρδιναλίων και πολλές αντιφάσεις, που δεν μπορούσαν να κρυφτούν, εμφανίστηκε την Παρασκευή στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ο Μάκης Βορίδης, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εμπλεκόμενος στην υπόθεση.

Την ώρα που χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση από τη στάση πληρωμών που τους έχει επιβληθεί χωρίς να έχουν καμία ευθύνη, ο Βορίδης είπε στην Επιτροπή ότι δεν φταίει σε τίποτα, ότι όλα τα έκανε νόμιμα, και δικαιολόγησε τις πράξεις του και την υλοποίηση μιας σάπιας πολιτικής με το επιχείρημα ότι τα έκαναν και οι προηγούμενοι υπουργοί της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Γεγονός που απλά επιβεβαιώνει ότι η πολιτική της ΕΕ με την ΚΑΠ έστρωσε το έδαφος για τις απάτες, τις οποίες γνώριζαν και ανέχονταν όλες οι αστικές κυβερνήσεις.

Ενδεικτικά, αναφερόμενος στην περιβόητη «Τεχνική Λύση» ο Βορίδης, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει όσα έγιναν στη θητεία του είπε ότι αυτή ισχύει από το 2011, που ήταν υφυπουργός η Μιλένα Αποστολάκη του ΠΑΣΟΚ, και ότι ο ίδιος είχε ξεκινήσει για σχέδια βόσκησης... Ομως δεν απάντησε γιατί δεν το συνέχισε η ΝΔ, αφού ίσως βόλευε για «φιλικές διευθετήσεις», δηλαδή ρουσφέτια.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός ότι συνεχίστηκε η αντιπαράθεσή του με τον Γρ. Βάρρα, πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και νυν σύμβουλο του πρωθυπουργού, με αντικείμενο την αποπομπή του δεύτερου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ επί υπουργίας Βορίδη. Ενδεικτικό και των αντιπαραθέσεων εντός της κυβέρνησης, και με τις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα να βρίσκονται σε εξέλιξη. Μάλιστα, ο Βάρρας εξέδωσε ανακοίνωση την ώρα που κατέθετε ο Βορίδης για να διαψεύσει ισχυρισμούς του.

Η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ, με αφορμή τα όσα ακούστηκαν από τον Βορίδη είπε:

«Κύριε Βορίδη, είναι ολοφάνερη η αντιπαράθεση με τον κύριο Βάρρα και δείχνει τι συμφέροντα εξυπηρετεί ο καθένας σας. Ομως αυτό που ξέρουμε είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία, πάνω από το 80% των αγροτών παίρνουν κάτω από 5.000 ευρώ επιδοτήσεις, αφού ο μεγάλος όγκος πηγαίνει στη μειοψηφία των καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Αυτό είναι το σύστημα που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις. Τις επιδοτήσεις ουσιαστικά τις παίρνουν για να παράγουν οι μικρομεσαίοι και να πουλάνε σε πάμφθηνες τιμές, μερικές φορές και κάτω του κόστους παραγωγής, στους μεγαλοεξαγωγείς και εμποροβιομήχανους. Αυτό είναι το σύστημα τιμών και επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αυτό εξυπηρετεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ακόμα κι αν δεν υπήρχε σκάνδαλο».

Στη συνέχεια η βουλευτής του ΚΚΕ, με αφορμή προκλητικές αναφορές του Βορίδη ότι «η σύσταση της Εξεταστικής δικαιώνει την πλειοψηφία» της ΝΔ, τόνισε:

«Η εισήγησή σας δείχνει συγκάλυψη. Για την ταμπακιέρα δεν μιλήσατε. Και το λέω γιατί η ταμπακιέρα είναι γι' αυτούς που κάνανε τις κομπίνες, που πιάστηκαν και μέσα από ελέγχους με πλούτο που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν. Και υπάρχουν διάλογοι που αναδεικνύουν ότι δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους αλλά χρειαζόταν πολιτική παρέμβαση, που δείχνει και τη σαπίλα του συστήματος. Φαίνονται ακόμα και οι πιέσεις στους ελεγκτές. Υπάρχουν μέσα στη δικογραφία και στα email των ελεγκτών, που δείχνουν ότι τους έντιμους τους κυνηγάνε στην κυριολεξία. Υπάρχουν διάλογοι που λένε ότι αναβάλλονται οι έλεγχοι για 7 μήνες προκειμένου να πάρουν την επιδότηση κάποιοι. Στήνονται κομπίνες μεταφοράς ζώων από τον έναν κτηνοτρόφο στον άλλον και παίρνουν επιδοτήσεις αυτοί που δεν δικαιούνται».

Και είπε στον Βορίδη: «Η αλήθεια είναι ότι με νομικίστικα τερτίπια προσπαθήσατε να δικαιολογήσετε τις κατηγορίες που σας αφορούν και είναι υπό διερεύνηση. Η αλήθεια είναι ότι διαστρεβλώνετε τα γεγονότα και την πραγματικότητα, και τα ερμηνεύετε όπως θέλετε». Τον ρώτησε λοιπόν: «Επειδή όλες τις ευθύνες τις ρίχνετε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ποια είναι η εποπτεύουσα αρχή του; Ποιος ασκεί έλεγχο στον ΟΠΕΚΕΠΕ;». Και ο Βορίδης αναγκάστηκε να απαντήσει: «Το υπουργείο...».


Πατριδογνωμόνιο
Το ... Μήλο

Αχ, αυτό το μήλο. Είναι νησί κυκλαδίτικο δικό μας, είναι και μια αμερικάνικη πολιτεία, η Νέα Υόρκη, που λένε πως βάφτηκε κόκκινη από έναν Αμερικανο-Ινδό ράπερ, μουσουλμάνο που ζει πιο αμερικάνικα από τους Αμερικάνους, και πιο μακριά από τη Σαρία από όσο οι ζηλωτές Εβραίοι. Δεν ξέρω άλλο φαγώσιμο με τόση επιρροή στην παγκόσμια πολιτική, οικονομική και θρησκευτική κουλτούρα. Ακόμα και τα ψάρια υπολείπονται. Από το μήλο του Αδάμ, που του καρφώθηκε και ως εξόγκωμα στον λαιμό για να είναι ορατή η αμαρτία, της Εύας ή του ίδιου δεν έχω καταλήξει, αφού τον ρόλο τον έπαιξε το φίδι, έως το μήλο που βάρεσε κατακέφαλα τον Νεύτωνα και καταλάβαμε πως δεν πετάμε λόγω βαρύτητας αλλά είμαστε μάγκες και τη νικάμε, αυτό το φρούτο είναι μαγικό τελικά και εξωπραγματικό στην επιδραστικότητα των συμβολισμών του. Ερχεται ο γιατρός και σου λέει ότι τον κάνει πέρα ένα μήλο την ημέρα. Κι ύστερα έρχεται η «Apple» με τη δαγκωματιά στο μήλο - λογότυπό της, που ημιεπίσημα μπήκε για να μη μοιάζει με κεράσι, αλλά και ημιεπίσημα επιλέχτηκε προς τιμήν του πατέρα της πληροφορικής, Τούρινγκ, που αυτοκτόνησε με ένα δηλητηριασμένο μήλο, τρελαμένος από τις ορμόνες που τον πότιζαν με το ζόρι για να πάψει να 'ναι ομοφυλόφιλος...

Το μήλο καταντάει βαθιά ενοχικό φρούτο και το πιο ευεπίφοβο για να πνιγεί κανείς, όπως λένε όλες οι μαμάδες σε όλα τα παιδιά. Μπορεί να πνιγείς από σουβλάκι ή πορτοκάλι στραβοκαταπίνοντας, αλλά αυτό δεν θα στο πει κανείς, γιατί το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά, οπότε πρέπει να γίνεις σαν τον μπαμπά ή τη μαμά, στο πλαίσιο διατήρησης μιας ιδιότυπης επιβεβαίωσης, που καταλήγει στο φτυστός/ή είσαι.

Τα μήλα καθόρισαν ως εκλεκτές επιλογές από πολέμους μέχρι θρόνους, και εξαπλώθηκαν από τη μήτρα τους στο Καζακστάν και στον Νότιο Καύκασο σε ολόκληρο τον κόσμο. Εχει πράσινα, κίτρινα, κόκκινα, ροζ, ασπριδερά, μικρά, μεγάλα μήλα, που έχουν θρέψει από Κενταύρους στο Πήλιο έως τα παιδιά και τους γέρους μας. Παράξενη αυτή η υπεραξία του μήλου, αφού και σάπιο, όλως παραδόξως δίνει το όνομά του σε χρώμα, αυτό που είναι η άλλη εκδοχή του σομόν - σολομού.

Δεν είμαι Γουλιέλμος Τέλος για να πετύχω με το βέλος μου το μήλο στο κεφάλι του παιδιού μου, που είναι η ελβετική ορεσίβια εκδοχή της περίπου θυσίας του Αβραάμ. Είμαι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να καταλάβει πώς όλοι οι θεοί, που κατά καιρούς βόλεψαν εγκλήματα και αμαρτίες με δοξασίες, το μήλο το είχαν περί πολλού, πιο πολύ κι από τους σημερινούς διατροφολόγους που το συστήνουν για να χορταίνεις χωρίς να παχαίνεις. Μένει λοιπόν να δούμε πώς ο θεός Τραμπ δεν πέταξε βέλος αλλά ένα σφυροδρέπανο στο μεγάλο κόκκινο νεοϋορκέζικο μήλο, ελπίζοντας να πετύχει τον Μαμντάνι κατακούτελα ως κομμουνιστή. Μεταξύ μας, θέλει προσοχή για το σφυροδρέπανο, αυτό το φαιδρό αλλά ύπουλο στιλάκι του Τραμπ, με το κατηγορητήριο κομμουνιστής. Μεγάλη προσοχή. Προσπαθεί να του δώσει διαστάσεις προπατορικού αμαρτήματος και το πετάει στοχευμένα, και στον φάντη και στο ρετσινόλαδο οποιουδήποτε πολιτικού του αντιπάλου. Προφανώς ο Μαμντάνι δεν είναι κομμουνιστής, ούτε λενινιστής επειδή αγαπάει τις γάτες όπως ο Λένιν, αλλά και ο Μωάμεθ, οπότε καταπίνεις το μήλο αμάσητο όταν η πολιτική περνάει και σερβίρεται στους πολίτες ως εντυπωσιοθηρική γατοτροφή. Αλλωστε στη νεοϋορκέζικη εκδοχή περί κομμουνισμού, που «δεν παίρνει σπίτια αλλά τα δίνει τζάμπα», η υστερική καπιταλιστική απάντηση είναι η μαζική μετανάστευση λεφτάδων από το Μεγάλο Μήλο στο Μαϊάμι, εκεί που στα έλη τα γεμάτα κροκόδειλους ο επιχειρηματίας Πρόεδρος έστησε φυλακή με γύρω - γύρω τάφρο από αλιγάτορες και κουβαλούσε εξόριστους κυνηγούς κεφαλών.

Και επειδή η πρέσβειρα των ΗΠΑ έφτασε εδώ ως Εύα του προεδρικού αντικομμουνισμού, για να βεβαιώσει ότι θα ισχύσει και δόγμα Τρούμαν για τα μπουζουξίδικα, ας έχουμε τον νου μας στα ενεργειακά Χρυσά Μήλα των Εσπερίδων. Κρύβουν τόσες παγίδες όσες και οι εκδοχές του μύθου περί τους άθλους του Ηρακλή, που στη διαδρομή του συναντά και τον ...κομμουνιστή Προμηθέα Δεσμώτη. Και στην πιο ...χαριτωμένη εκδοχή της μυθολογίας τα μήλα τα χρυσά πολλοί τα θέλανε, κλαπήκανε, και η ισορροπία του κόσμου αποκαταστάθηκε μόνο όταν επιστράφηκαν εκεί που ανήκαν. Οπως ο πλούτος που όταν γυρίσει στα χέρια αυτών που τον παράγουν, κανένα μήλο δεν θα ξεγελιέται από τα χρηματόφιδα.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Σε αγωνιστικό αναβρασμό, κλιμακώνουν την πάλη για την επιβίωσή τους

Με μια πολύμορφη δραστηριότητα που περιλαμβάνει συσκέψεις, περιοδείες και συγκεντρώσεις, αλλά και με τα τρακτέρ στους δρόμους σε περιοχές της χώρας, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους, κόντρα στην εξαθλίωση που τους επιβάλλει η πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.

Με τον δίκαιο αγώνα τους διεκδικούν να παραμείνουν στα χωράφια και στους τόπους τους, να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν με αξιοπρέπεια εκείνοι και οι οικογένειές τους. Γι' αυτό, στο στόχαστρο των αγροτοκτηνοτρόφων βρίσκεται η πολιτική που ληστεύει τον μόχθο τους, που γεννά, συγκαλύπτει και φορτώνει στις πλάτες τους τα σκάνδαλα.

Στην κλιμάκωση της πάλης και του πανελλαδικού συντονισμού των κινητοποιήσεων σταθμό θα αποτελέσει η Πανελλαδική Σύσκεψη που, όπως έχει αποφασιστεί στη Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, θα πραγματοποιηθεί στις 23 Νοέμβρη στις 12 μ. στη Νίκαια Λάρισας.

Σήμα ξεσηκωμού από τη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, που αποτελεί την καρδιά των αγροτικών κινητοποιήσεων, οι Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι βρίσκονται καθημερινά «στο πόδι».

Στη Λάρισα έχουν πραγματοποιηθεί συσκέψεις σε πολλά χωριά του νομού, μεταξύ αυτών στην Αγιά, στο Κιλελέρ, στο Συκούριο και στον Αμπελώνα. Η αποφασιστικότητα για κλιμάκωση του οργανωμένου αγώνα εκφράστηκε και στο πρόσφατο Συνέδριο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, όπου συμμετείχαν δεκάδες αντιπρόσωποι από 23 Αγροτικούς Συλλόγους.

Τα επόμενα αγωνιστικά βήματα των αγροτοκτηνοτρόφων του νομού Λάρισας θα συζητηθούν σε μεγάλη σύσκεψη που θα γίνει την Τετάρτη 12 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Θέατρο «Μαξίμ» στον Τύρναβο.

Στην Καρδίτσα, κλιμάκια της Ομοσπονδίας και των Αγροτικών Συλλόγων έχουν «οργώσει» όλες αυτές τις μέρες τα χωριά προκειμένου να ενημερώσουν και να συζητήσουν με τους αγρότες του νομού, ενώ την Πέμπτη 13 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί παγκαρδιτσιώτικη σύσκεψη στον Παλαμά.

Αντίστοιχο είναι το κλίμα με ετοιμασίες σε Μαγνησία και Τρίκαλα, με τη δραστηριότητα στη Θεσσαλία να οδηγεί σε πανθεσσαλική σύσκεψη στις 18 Νοέμβρη.

Σε Αχαΐα

Μεγάλο, κοινό συλλαλητήριο στην Πάτρα το Σάββατο 22 Νοέμβρη και συντονισμένες κατά νομούς κινητοποιήσεις διοργανώνουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας και Αχαΐας.

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεών τους έχει ως εξής:

Την Τετάρτη 12 Νοέμβρη στις 10 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ Αγρινίου. Την Πέμπτη 13 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. κινητοποίηση στο Αίγιο. Την Παρασκευή 14 Νοέμβρη στις 10 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ Πάτρας. Και την Πέμπτη 20 Νοέμβρη κινητοποίηση στην Ηλεία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ