Στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια το αγωνιστικό ραντεβού της Αθήνας | Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη | Συλλαλητήρια σε 40 πόλεις συνολικά
Απέναντι σε αυτά φοιτητές, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί δίνουν ηχηρή αγωνιστική απάντηση αύριο Πέμπτη με πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια για την Αθήνα, την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου για τη Θεσσαλονίκη και σε 40 πόλεις συνολικά σε όλη τη χώρα, διεκδικώντας τα σύγχρονα δικαιώματά τους στη μόρφωση και τη ζωή.
Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι δημοσιεύουν μια σειρά από αποκαλυπτικά στοιχεία που αφορούν το δυσβάσταχτο κόστος σπουδών και την ασφυκτική κατάσταση στη φοιτητική στέγη, όπως έχει διαμορφωθεί από την πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, καλώντας στα αυριανά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα.
Αναφέρονται συγκεκριμένα στο «πάρτι εκατομμυρίων» που γίνεται από τους ιδιώτες επιχειρηματίες στον κλάδο, την ίδια στιγμή που 17 πανεπιστημιουπόλεις δεν έχουν καν φοιτητική εστία και οι ελάχιστες που υπάρχουν είναι σε άθλια κατάσταση, φτάνοντας σε σημείο να «συγκατοικούν» οι φοιτητές με... ποντίκια!
Εχουν σταθερά προσανατολισμό στο μέτωπο ενάντια στις διαγραφές φοιτητών και «συναντιούνται» σε αυτόν τον δρόμο με τους εργαζόμενους στα ιδρύματα που η Ομοσπονδία τους (ΟΔΠΤΕ) προχωρά σε ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών στον ιστότοπο https://www.ipetitions.com/petition/diagrafes δηλώνοντας: «Δεν είναι δουλειά μας να διαγράφουμε φοιτητές και φοιτήτριες, δουλειά μας είναι να στηρίζουμε την προσπάθεια που κάνουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριές μας να σπουδάσουν». Την ίδια ώρα η πίεση για το θέμα αγγίζει, όπως φαίνεται, και τους πρυτάνεις που θα ξανασυζητήσουν για αυτό, σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε έκτακτη Σύνοδο την άλλη βδομάδα με θέμα αίτημα δίμηνης παράτασης της προθεσμίας διαγραφών μέχρι τον Φεβρουάριο, αντί 31 Δεκεμβρίου.
Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι διεκδικούν άμεσα μέτρα ελάφρυνσής τους από το κόστος σπουδών, ποιοτική και δωρεάν φοιτητική μέριμνα, μεταφορές, αύξηση του στεγαστικού επιδόματος και αναβάθμιση της φοιτητικής στέγης.
Eurokinissi |
Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις δημόσιες υποδομές, κάνοντας πρόσφατα παρεμβάσεις για την κακή κατάσταση του σταθμού του Μετρό στο Μοναστηράκι και για την ανάγκη αναβάθμισης του Μετρό της Θεσσαλονίκης, όπου δύο συρμοί ήρθαν σε απόσταση αναπνοής μεταξύ τους στον σταθμό «Πανεπιστήμιο»!
Αποκαλύπτουν την κλιμακούμενη επίθεση που δέχονται τα πτυχία των φοιτητών, με τα σχέδια για κατάργηση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών, τα σχέδια για αλλαγή στο καθεστώς της πρακτικής άσκησης στις Νομικές κ.ά. και διεκδικούν πτυχία με αξία, με ολοκληρωμένη γνώση και δουλειά με δικαιώματα.
Καταγγέλλουν την τραγική κατάσταση με την υποχρηματοδότηση των Τμημάτων, σε υποδομές και διδακτικό προσωπικό, μέσα από το παράδειγμα του Μαθηματικού Αθήνας, όπου έχουν μειωθεί τα μέλη ΔΕΠ πάνω από 50%, με λιγότερα από 50 ενεργά μέλη ΔΕΠ, με τραγικές συνέπειες για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών. Απαιτούν άμεσα να αυξηθεί η χρηματοδότηση, να προσληφθεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό.
Αντιτίθενται στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας, στο μεγάλο παζάρι πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων που βαφτίστηκαν πανεπιστήμια.
Καταγγέλλουν τα απαράδεκτα κριτήρια για τους μετεγγραφέντες, με απόρριψη του 30% των αιτήσεων, ενώ την ίδια στιγμή τα ιδιωτικά κοιτάνε τους φοιτητές «στην τσέπη» έχοντας για κριτήριο εισαγωγής το ύψος του «πορτοφολιού» και τα δημόσια ΑΕΙ επενδύουν σε ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα και σε παραρτήματα στο εξωτερικό για να μοιάζουν όλο και περισσότερο με τα ιδιωτικά, κυνηγώντας χρηματοδότηση από φοιτητές - πελάτες.
Αποκαλύπτουν ότι την ίδια στιγμή που δίνονται ψίχουλα για τις σπουδές τους, με βάση το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού δίνονται 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ για πολεμικές δαπάνες, διεξάγονται δεκάδες ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με πολεμικές βιομηχανίες και το ΝΑΤΟ. Και σε αυτό το πλαίσιο, της οργανικής ένταξης των ΑΕΙ στο πλάνο της πολεμικής οικονομίας, εντείνεται η πολιτική καταστολής μέσα στα πανεπιστήμια, παίρνονται μέτρα για να μην υπάρχουν αντιδράσεις, να επικρατήσει «σιγή νεκροταφείου» για όλα όσα ζούμε.
Ομως οι φοιτητές δεν θα σιωπήσουν. Οργανώνουν την απάντησή τους με την ορμή από τη συμμετοχή τους στις μεγάλες πανελλαδικές απεργίες του περασμένου μήνα και βγαίνουν για άλλη μια φορά αύριο στους δρόμους του αγώνα σε όλη τη χώρα.
Παράλληλα, από την αρχή της χρονιάς, αγωνιστικός συναγερμός έχει σημάνει και στα σχολεία, όπου σχεδόν τίποτα δεν λειτουργεί όπως πρέπει.
Χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών σε όλες τις περιοχές, εκατοντάδες ώρες διδασκαλίας χαμένες, χιλιάδες παιδιά που δεν έχουν παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης, μαθήματα ειδικότητας, ολοήμερο... Εκατοντάδες δρομολόγια μεταφοράς μαθητών δεν εκτελούνται... Εκατοντάδες σχολικά κτίρια παραμένουν χωρίς κανόνες ασφαλείας, δεν έχουν ελεγχθεί για την αντοχή τους στους σεισμούς... Εκατοντάδες παιδιά κλήθηκαν δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς να αλλάξουν τάξεις ή δασκάλους με τις συγχωνεύσεις. Χιλιάδες παιδιά είναι στριμωγμένα σαν «σαρδέλες» σε 25άρια έως 28άρια τμήματα...
Απέναντι σε αυτά, εκατοντάδες είναι και τα υπομνήματα, οι επιστολές, παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες γονιών και εκπαιδευτικών από την αρχή της χρονιάς!
Ομως οι απαντήσεις των στελεχών της κυβέρνησης -μερικές από τις οποίες σταχυολογεί η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής - υπήρξαν κυνικές και απαράδεκτες: «"Θα πούμε να αυξηθούν τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων αντί για δρομολόγια..." λέει ο περιφερειάρχης! "Οταν γράφεις τα παιδιά σου στο σχολείο το ήξερες ότι θα έχει 25άρι τμήμα..." λέει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου! "Οι σχολικοί νοσηλευτές έχουν κάνει μεγάλη ζημιά..." λέει ο ανεκδιήγητος υπουργός Υγείας! Φταίνε "οι αναπληρώτριες που εγκυμονούν και παίρνουν άδειες κύησης..." λέει η κατά τα άλλα σύγχρονη γυναίκα υπουργός Παιδείας! "Θέλουμε όπλα αντί για εκπαιδευτικούς..." υποστηρίζει ένας διευθυντής Εκπαίδευσης! "Οι μητέρες πίνουν καφέδες και παρατούν τα παιδιά στο ολοήμερο..." λέει άλλος Διευθυντής Εκπαίδευσης! "Δεν θα προσλάβουμε μόνιμους εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής γιατί δεν θα τους χρειαζόμαστε σε δύο χρόνια..." αναφέρει στέλεχος του υπουργείου!».
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι γονείς οργίζονται και πεισμώνουν. Γι' αυτό και τα καλέσματά τους ξεκινώντας από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας απλώνονται σε Ομοσπονδίες και Ενώσεις των γονιών σε όλη την Ελλάδα: Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, Ομοσπονδία Γονέων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης, Ενώσεις Γονέων από όλη την Αττική, τα Γιάννενα, τη Ζάκυνθο και πολλά άλλα μέρη καλούν στα αυριανά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση που κάνει «οικονομία» από τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών.
Στο κάδρο της αγωνιστικής προετοιμασίας μπαίνουν δυναμικά και οι εκπαιδευτικοί, καθώς από το προηγούμενο διάστημα ήταν δεκάδες τα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία που καλούσαν στις αυριανές κινητοποιήσεις, κηρύσσοντας μάλιστα και διευκολυντικές στάσεις εργασίας, ενώ τώρα πήραν αποφάσεις συμμετοχής καλύπτοντας το σύνολο του κλάδου τους και οι δυο εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, δίνοντας έτσι στα συλλαλητήρια πανελλαδικό και πανεκπαιδευτικό χαρακτήρα. Η ΔΟΕ με ομόφωνη απόφασή της καλεί αύριο κηρύσσοντας διευκολυντικές στάσεις εργασίας και σημειώνοντας: «Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου ακούγεται η δική μας φωνή, η φωνή των εκπαιδευτικών που ζούμε καθημερινά μέσα στην τάξη τις ανισότητες και τους φραγμούς στη μόρφωση. Ακούγεται δυνατά και καθαρά η φωνή των εκπαιδευτικών που κρατάμε μόνοι μας όρθια τα σχολεία της χώρας!». Επίσης η ΟΛΜΕ κήρυξε για αύριο τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας (11.00 - 14.00) καλώντας στα συλλαλητήρια μαζί με φοιτητές, γονείς και μαθητές και τονίζοντας: «Απέναντι στη νεολαία που αγωνίζεται, οι κυβερνώντες απαντούν με καταστολή, με απειλές για αποβολές και απουσίες. Ομως οι μαθητές έχουν δίκιο! Μας καλούν δίπλα τους και θα είμαστε εκεί».
Ανάλογα καλέσματα συμμετοχής εξάλλου απευθύνουν και οι Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με παράλληλες αγωνιστικές διεργασίες και αποφάσεις σε μαθητικά συμβούλια στα σχολεία όλης της χώρας και με αιχμή τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης για το Εθνικό Απολυτήριο, που σημαίνει πανελλαδικού τύπου εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του Λυκείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται, κάτι που οι μαθητές δικαίως έχουν από την πρώτη στιγμή απορρίψει.
Συμμετέχουν στα αυριανά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια | Συνεχίζουν με παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ την Παρασκευή
Με τις ΣΑΕΚ να «εκπέμπουν SOS» και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι σπουδαστές να οξύνονται έναν μήνα αφότου άνοιξαν οι σχολές, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ (νυν ΣΑΕΚ) Αττικής καλεί σε μαζική συμμετοχή αύριο Πέμπτη στο συλλαλητήριο μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών, εκπαιδευτικών και γονέων στις 12 μ. στα Προπύλαια, καθώς επίσης σε παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 7 Νοέμβρη στις 12 μ. στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Αχαρνών 417, ΗΣΑΠ «Αγιος Ελευθέριος»), το οποίο διαχειρίζεται τα ζητήματα των ΣΑΕΚ μαζί με το υπουργείο Παιδείας.
Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος δίνει μια σειρά τρανταχτά παραδείγματα για τις ελλείψεις στις σχολές:
«Εδώ και περίπου έναν μήνα που έχουν ανοίξει οι σχολές μας, οι σπουδαστές σε όλη την Αττική ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι:
- Στη ΣΑΕΚ Ηλιούπολης ζητάνε 170 ευρώ ανά σπουδαστή για ρούχα, παπούτσια ασφαλείας, υλικά και εξοπλισμό στην ειδικότητα Μαγειρικής Τέχνης.
- Σε όλες σχεδόν τις ΣΑΕΚ, στις ειδικότητες Αισθητικής, Κομμωτικής, Ονυχοπλαστικής, καθηγητές και σπουδαστές βάζουν από την τσέπη τους λεφτά για αναλώσιμα, το κόστος των οποίων κυμαίνεται από 30 ευρώ και πάνω.
Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας να αφήσουν τις κοροϊδίες και τα περί αναβάθμισης των ΣΑΕΚ! Να σταματήσουν να κάνουν τα στραβά μάτια για την κατάσταση μέσα στις σχολές μας και να πάρουν εδώ και τώρα μέτρα!
Δεν τους πιστεύουμε όταν λένε ότι μας καταλαβαίνουν αλλά "λεφτά δεν υπάρχουν", γιατί όταν πρόκειται για τις επιχειρήσεις και για εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ τα λεφτά τρέχουν από τα μπατζάκια τους.
Το να μπορούμε το 2025 να έχουμε πραγματικά δημόσιες, δωρεάν, αναβαθμισμένες σπουδές δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη και δικαίωμά μας. Δεν θα το χαρίσουμε σε κανέναν! Θέλουμε να σπουδάζουμε σήμερα με αξιοπρέπεια, για να μπορούμε αύριο να δουλεύουμε με δικαιώματα, σαν άνθρωποι και όχι σύγχρονοι σκλάβοι.
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
«Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτήν την κατάσταση! Τώρα είναι ώρα για δράση! Καταγράφουμε τα προβλήματα, επικοινωνούμε και ενημερώνουμε τον Σύλλογο, οργανωνόμαστε και απαιτούμε την άμεση επίλυσή τους!», καταλήγει ο Σύλλογος και καλεί σε οργάνωση Γενικών Συνελεύσεων, αποχή από τα μαθήματα αύριο και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.
Συγκέντρωση και πορεία σήμερα Τετάρτη στην Ηλιούπολη για να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία διοργανώνουν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Μ. Παπαμαύρος» και η Ενωση Γονέων Ηλιούπολης, δίνοντας αγωνιστικό ραντεβού στις 18.30 στην πλατεία Φλέμινγκ. Την κινητοποίηση στηρίζει με τη συμμετοχή της η Ενωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ηλιούπολης.
Καταγράφοντας τα κενά σχεδόν σε κάθε σχολείο, εκπαιδευτικοί και γονείς σημειώνουν: Δεν λειτουργεί το ολοήμερο τμήμα στο 3ο και 9o Νηπιαγωγείο Ηλιούπολης από την αρχή της χρονιάς, σε τουλάχιστον 4 τμήματα νηπιαγωγείου δεν λειτουργεί το 2ο τμήμα του ολοήμερου, δεν λειτουργεί καθόλου το διευρυμένο ολοήμερο πρόγραμμα σε 2 Νηπιαγωγεία, δεν λειτουργούν τα Τμήματα Ενταξης σε 6 Νηπιαγωγεία, δεν υπάρχουν ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και εκπαιδευτικοί Παράλληλης Στήριξης...
«Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, εμείς απαντάμε με οργανωμένο αγώνα, συσπείρωση γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών», διαμηνύουν, απαιτώντας: Να καλυφθούν όλα τα κενά άμεσα. Σχολείο σύγχρονο, δημόσιο, με βάση τις δυνατότητες και τις ανάγκες της εποχής. Αμεσα να υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες υλικοτεχνικές εργασίες για να είναι ασφαλή και λειτουργικά τα σχολεία της πόλης. Να χτιστεί νέο σχολικό κτίριο για να καλύψει τις ανάγκες των Νηπιαγωγείων της Αγίας Μαρίνας.
Την Παρασκευή οι Ενώσεις και οι Σύλλογοι Γονέων του Δυτικού Τομέα Αθηνών μαζί με εκπαιδευτικούς πραγματοποίησαν κινητοποίηση στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ' Αθήνας, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία εξαιτίας των εκατοντάδων κενών σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.
Από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης εισέπραξαν μια κυνική ομολογία ότι τα κενά δεν πρόκειται να καλυφθούν στο σύνολό τους ακόμα και μετά την γ' φάση προσλήψεων αναπληρωτών, καθώς επίσης ότι θα συνεχίστούν οι «τακτοποιήσεις», όπως βαφτίζονται τώρα οι συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα τμημάτων... Απάντηση και συνέχεια από τους γονείς θα δοθεί στο αυριανό συλλαλητήριο στην Αθήνα.
Επίσης την Παρασκευή έκαναν έκτακτη κινητοποίηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καλαμάτας γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές, καταγγέλλοντας την αιφνιδιαστική απόφαση (δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς) για συνδιδασκαλία των Μαθηματικών στις Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Οικονομίας στο 2ο ΓΕΛ Καλαμάτας, καθώς το τμήμα δεν υπερβαίνει τους 27 μαθητές!
Στη συγκέντρωση της Παρασκευής απαιτήθηκε να παρθεί άμεσα πίσω η συγκεκριμένη απόφαση, που έρχεται να ανατρέψει συνολικά την εκπαιδευτική διαδικασία στο σχολείο και μάλιστα για μαθητές που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ οι μαθητές καλούν σε κλιμάκωση με συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο στην πόλη.