ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Οχτώβρη 2025 - Κυριακή 5 Οχτώβρη 2025
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Στις νέες προκλήσεις της ζωής, με γνώση και αγώνα βγαίνεις νικητής!»

Ανακοίνωση προς τους πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες

Στους πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες που περνούν αυτές τις μέρες τις πόρτες των πανεπιστημίων απευθύνεται η ΚΝΕ, καλωσορίζοντάς τους και καλώντας τους να γνωριστούν με τους Συλλόγους, να μπουν στον κοινό αγώνα για τις σπουδές και τη ζωή, να γνωρίσουν την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας. Αναλυτικά σημειώνει τα εξής:

«Εφτασες εδώ ξεπερνώντας πολλά εμπόδια, άγχος, εξετάσεις, με προσωπικό κόπο και θυσίες της οικογένειάς σου, και είσαι επιτέλους φοιτητής / φοιτήτρια! Ευχόμαστε καλή αρχή στις σπουδές σου, και να θυμάσαι ότι το μέλλον μας το χτίζουμε συλλογικά, κάθε μέρα, με αγώνα, γνώση και αισιοδοξία. Γι' αυτό το μέλλον αξίζει να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό!

Είτε μπήκες στη σχολή που ονειρευόσουν, είτε σε κάποια από τις επόμενες επιλογές σου, πάλεψε για να αξιοποιήσεις αυτήν την περίοδο της ζωής σου δημιουργικά, να αναζητήσεις με πείσμα την αλήθεια.

Είμαστε η γενιά που:

- Βλέπουμε σε ζωντανή μετάδοση τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη, από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ με τις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Είναι χρέος μας να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

- Βγήκαμε στους δρόμους για το έγκλημα στα Τέμπη, φωνάζοντας "τα κέρδη τους ή η ζωές μας". Δώσαμε υπόσχεση ότι δεν θα επιτρέψουμε να συγκαλυφθούν οι ευθύνες αυτού του συστήματος.

- Ζούμε στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και αντί η ζωή μας να γίνει καλύτερη, οι σπουδές μας γεμίζουν εμπόδια, ενώ ετοιμάζουν εργασιακές συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς με τον νόμο για τις 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, που διαλύει τον ελεύθερο χρόνο και τη ζωή των εργαζομένων.

Οπου βρεθήκαμε μαζί, φάνηκε η πραγματική μας δύναμη. Μάθαμε ότι το δίκιο κατακτιέται με αγώνα, δράση, συμμετοχή. Ετσι θα κατακτήσουμε και τις σπουδές που μας αξίζουν!

"Συντονίσου" με όσους διεκδικούμε:

- Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για επαρκείς καθηγητές, ασφαλείς υποδομές, δωρεάν συγγράμματα και εργαστηριακό εξοπλισμό!

- Μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια. Εξασφάλιση δωματίων για τη στέγαση όσων έχουν ανάγκη, αύξηση του στεγαστικού επιδόματος, δωρεάν σίτιση και μεταφορές.

- Πτυχία με αξία, με όλες τις απαραίτητες γνώσεις, μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

- Στήριξη των φοιτητών! Οχι διαγραφές όσων σκοντάφτουν στα εμπόδια που μας βάζει αυτή η πολιτική.

- Κατάργηση του νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που φτιάχνει πανεπιστήμια super market, υποβαθμίζοντας τα πτυχία και το δημόσιο πανεπιστήμιο, κάνοντας νόμο την αδικία να έχουν οι πολλοί ελάχιστη βάση εισαγωγής και κάποιοι "ελάχιστη βάση πληρωμής".

Αυτά είναι προϋπόθεση - όχι πολυτέλεια - για να μάθεις ολοκληρωμένα το αντικείμενό σου και να συνεισφέρεις κοινωνικά αξιοποιώντας τα σύγχρονα δεδομένα της επιστήμης.

Δεν είσαι μόνος / μόνη! Γνώρισε τον Φοιτητικό Σύλλογο όπου ανήκεις!

Στον Φοιτητικό Σύλλογο θα ενημερωθείς, θα συζητήσεις, θα αποφασίσεις και θα δράσεις. Θα βρεις τη δύναμη να αγωνιστείς για τα δικαιώματά σου! Οι Σύλλογοι είναι στήριγμα αλληλεγγύης για κάθε φοιτητή, αλλά και χώρος συλλογικότητας για κάθε ανάγκη μας στον αθλητισμό και στον πολιτισμό.

Μόνο με αγώνα μπορεί να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική, να μπουν στο επίκεντρο οι δικές μας ανάγκες. Ετσι έχουμε καταφέρει πολλά, όπως να ακυρώσουμε την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές μας, να παραμείνουν δωρεάν τα συγγράμματα, να βρεθούν δωρεάν δωμάτια σε φοιτητές που το είχαν ανάγκη κ.ά.

Γι' αυτό δυναμώνουμε την κοινή πάλη φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων, με πανελλαδικό συντονισμό και κοινούς στόχους!

Γι' αυτό αναδείξαμε την "Πανσπουδαστική ΚΣ" - το ψηφοδέλτιο που στηρίζει η ΚΝΕ - σε 1η δύναμη στις φοιτητικές εκλογές, κάνοντας τους Συλλόγους όπλο στα χέρια των φοιτητών.

Γνώρισε την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας!

Η ΚΝΕ πρωτοστατεί σε όλους τους αγώνες για σύγχρονα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλειά και στη ζωή, ενάντια στις σάπιες αξίες αυτού του συστήματος, ενάντια στις εξαρτήσεις, στον ρατσισμό, στον φασισμό.

Η ΚΝΕ παλεύει για να αλλάξει αυτός ο κόσμος, για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού!

Μια δίκαιη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση, όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν την εξουσία. Που, απαλλαγμένη από το κυνήγι του κέρδους, θα αξιοποιήσει όλες τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Με πραγματική δημοκρατία για τους πολλούς και όχι τη σημερινή δικτατορία του κεφαλαίου.

Σε αυτήν την κοινωνία μπορούμε να έχουμε ένα πραγματικά σύγχρονο και καινοτόμο πανεπιστήμιο, που να δίνει ολοκληρωμένη γνώση και να εξασφαλίζει εργασία στο αντικείμενο σπουδών. Οπου η επιστήμη και η έρευνα θα υπηρετούν τους πολλούς και όχι τα κέρδη των λίγων, τις μπίζνες και τους πολέμους τους! Μια κοινωνία όπου, όπως έλεγε ο κομμουνιστής διανοούμενος Δημήτρης Γληνός, "η επιστήμη θα σκέφτεται ανθρώπινα και κάθε άνθρωπος θα σκέφτεται επιστημονικά"».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ