Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ξεκίνησε χτες η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τον τίτλο «Προσδιορισμός κρίσιμων οντοτήτων, ορισμός της Γενικής Γραμματείας Προστασίας Κρίσιμων Οντοτήτων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτης ως αρμόδιας αρχής και ενιαίου σημείου επαφής - Εποπτεία συμμόρφωσης, επιβολή μέτρων και κυρώσεων - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2557 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2022, για την ανθεκτικότητα των κρίσιμων οντοτήτων και την κατάργηση της Οδηγίας 2008/114/ΕΚ του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις».
Η Οδηγία που ενσωματώνει το νομοσχέδιο είναι αυτή για την «Ανθεκτικότητα κρίσιμων οντοτήτων» στην ΕΕ και ως τέτοιες κάθε κράτος - μέλος ορίζει τις επιχειρήσεις εκείνες που «παρέχουν υπηρεσίες βασικές για τη διατήρηση ζωτικών κοινωνικών λειτουργιών ή οικονομικών δραστηριοτήτων, δίνοντας προτεραιότητα στους βασικούς τομείς της Ενέργειας, των ψηφιακών υποδομών, των μεταφορών και του Διαστήματος».
Πίσω από τις κάλπικες εξηγήσεις ότι ως «κρίσιμες οντότητες» νοούνται τα νοσοκομεία, η ασφάλεια των πολιτών κ.λπ., προβάλλει η αλήθεια που αφορά τους ευρωενωσιακούς μηχανισμούς όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, το Eurocontrol, το παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης της Ενωσης, το «Galileo» κ.λπ.
Στην ουσία, η νέα αυτή Οδηγία έρχεται να αντικαταστήσει την προηγούμενη για την προστασία των «κρίσιμων υποδομών», διευρύνοντας το περιεχόμενο και το πεδίο εφαρμογής της, ενώ συνδέει άμεσα τα μέτρα για την «ανθεκτικότητα των κρίσιμων οντοτήτων» με την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», του γνωστού όρου - «λάστιχο» κάτω από τον οποίο η αστική εξουσία χωράει τα πάντα.
Εξάλλου, κάτω από την ομπρέλα της μπαίνουν απεργιακές και άλλες μορφές κινητοποίησης του εργατικού - λαϊκού κινήματος με το πρόσχημα ότι παρακωλύουν την «κυκλοφορία των αγαθών, την κίνηση των εργαζομένων, την ασφαλή και ομαλή λειτουργία μιας κρίσιμης οντότητας (π.χ. νοσοκομείου, σχολείου)», με την αιτιολογική έκθεση να αναφέρει πως είναι «αναγκαίο - οι κρίσιμες οντότητες - να διαθέτουν ικανότητες πρόληψης, προστασίας, αντίδρασης, αντιμετώπισης και ανάκαμψης έναντι υβριδικών επιθέσεων, φυσικών καταστροφών, τρομοκρατικών απειλών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης».
Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης υπογράμμισε ότι στόχος είναι να θωρακιστεί η ασφάλεια λειτουργίας βασικών υπηρεσιών και οργανισμών της ΕΕ, βασικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε στρατηγικούς τομείς στις καπιταλιστικές οικονομίες των κρατών - μελών, διασφαλίζοντας την ενιαία καπιταλιστική αγορά της ΕΕ και την κίνηση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.
Επισήμανε πως η Οδηγία υιοθετήθηκε σε περίοδο όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, ειδικά μετά την πανδημία, καθώς και σε περίοδο «ενεργειακής» - καπιταλιστικής κρίσης, εν μέσω των οποίων οι αστικές τάξεις στην ΕΕ προσπαθούν με νύχια και με δόντια να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους εντός και εκτός συνόρων.
«Σε κάθε περίπτωση - τόνισε - με την Οδηγία αυτή, διευκολύνεται η δημιουργία ενός κοινού πλαισίου στα κράτη - μέλη για την προστασία αυτών των "κρίσιμων" για την ΕΕ οντοτήτων, η ενίσχυση της "ανθεκτικότητάς" τους μπροστά στις "αυξανόμενες προκλήσεις" ώστε να μην είναι "ευάλωτες" σε επιθέσεις κυβερνοασφάλειας, στον ανταγωνισμό με τις ΑΞΕ, στην "πράσινη και ψηφιακή μετάβαση", να βρεθούν δηλαδή σε υπέρτερη θέση συγκριτικά με τις αντίστοιχες ανταγωνιστικές οντότητες, δηλαδή επιχειρηματικούς ομίλους άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων».
Σημείωσε επίσης ότι η Οδηγία εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης της στρατηγικής της πολεμικής οικονομίας της ΕΕ και καταλήγοντας τόνισε: «Για το ΚΚΕ, πραγματική ασφάλεια του λαού μπορεί να εξασφαλίσει μόνο το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, διεκδικώντας άμεση απεμπλοκή από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τους λυσσαλέους ανταγωνισμούς των καπιταλιστικών κρατών και να πληρώσουν τα μονοπώλια τα βάρη της πολεμικής εμπλοκής. Με βάση τα παραπάνω το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο».
Μέσα από τις συζητήσεις που είχε με εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Σεληνίων, του Γυμνασίου και του ΓΕΛ Αμπελακίων αναδείχθηκαν τα οξυμένα προβλήματα, όπως τα ασυντήρητα και γερασμένα σχολικά κτίρια.
Τα κενά και οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών με τους άθλιους μισθούς, η ένταση της τρομοκρατίας με τον αυταρχικό νόμο για το Πειθαρχικό στο Δημόσιο, τα υπέρογκα έξοδα που καταβάλλουν για τη μετακίνησή τους με τα φέρι μποτ, η ομηρία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, η υποχρηματοδότηση και η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών, η παραπέρα εμπορευματοποίηση της Παιδείας, είναι μερικά άλλα από τα προβλήματα που συζητήθηκαν.
Η Δ. Μανωλάκου εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους αγώνες εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών για ασφαλή, σύγχρονα και δημόσια σχολεία, και τόνισε την ανάγκη διεκδίκησης μέτρων προστασίας της ζωής και της μόρφωσης του λαού.
Αναφέρθηκε στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου για άλλη μια φορά το «καλάθι» είχε πάρα πολλά για το κεφάλαιο, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους και από ψίχουλα μέχρι απολύτως τίποτα γι' αυτούς που δεν τα βγάζουν πέρα, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση νοιάζεται και ικανοποιεί τις ανάγκες των λίγων και όχι τις ανάγκες του λαού.
Η Δ. Μανωλάκου κάλεσε όλους τους εργαζομένους να πάρουν μέρος στην απεργία την Τετάρτη 1η Οκτώβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά, στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου, ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που φέρνει η κυβέρνηση με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο για το 13ωρο.
Σε όλες τις συναντήσεις αναφέρθηκε στις συνεχείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ για τα οξυμένα προβλήματα των σχολείων του νησιού, των πυροσβεστών, για το Κέντρο Υγείας, και κατέθεσε τα αντίστοιχα έγγραφα, όπως και τις απαντήσεις - κοροϊδία από τα αρμόδια υπουργεία.
Με τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα συναντήθηκαν τη Δευτέρα δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι από δήμους που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Οι εκπρόσωποι των δήμων κατέθεσαν στον πρέσβη ψήφισμα που επικεντρώνεται στα ακόλουθα:
Να σταματήσουν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του κράτους του Ισραήλ στη Γάζα και να αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα από τα Παλαιστινιακά εδάφη. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ανθρωπιστικές δίοδοι, ώστε να αποσταλεί άμεσα βοήθεια, νερό, τρόφιμα, φάρμακα και γιατροί, για να αντιμετωπιστεί ο λιμός για τους Παλαιστινίους. Να σταματήσει η κάθε είδους στήριξη και να καταδικάσει η ελληνική κυβέρνηση τα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ. Να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή η ομόφωνη απόφαση της Βουλής του 2015 και να αναγνωριστεί το Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Επίσης, ενημέρωσαν τον πρέσβη ότι ύστερα από πρότασή τους πάρθηκε ομόφωνη απόφαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής. Στη συνάντηση, συμμετείχαν εκπρόσωποι των δήμων Αθηναίων, Ζωγράφου, Ιλίου, Καισαριανής, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Μοσχάτου - Ταύρου, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Πειραιά. Επίσης, στηρίζουν την πρωτοβουλία οι δήμοι Περάματος, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου.
Ο πρέσβης τούς ενημέρωσε για τη δραματική κατάσταση στη Γάζα και τη γενοκτονία από το κράτος του Ισραήλ. Ανέλυσε τις ανυπέρβλητες δυσκολίες επικοινωνίας που υπάρχουν και τους κλειστούς διαδρόμους για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ζήτησε τη στήριξη των δήμων, την πρόοδο των αδελφοποιήσεων, να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις συμπαράστασης και επαφές ελληνικών σχολείων με σχολεία της Παλαιστίνης.
Την Κυριακή 28 Σεπτέμβρη η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποιούν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 13 αλύγιστους αγωνιστές που εκτελέστηκαν με απόφαση της δίκης της «Αυτοάμυνας», του έκτακτου στρατοδικείου Καρδίτσας, στις 7/8/1949. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στο άγαλμα της «μάχης της σοδειάς», στην ανατολική είσοδο της πόλης.
Μία μοναδική συναυλία - αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του αξέχαστου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη διοργανώνει η ΚΟΒ Βασιλικών του ΚΚΕ, σήμερα Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ., στην πλατεία Χάνια στα Βασιλικά.
Θα τραγουδήσουν οι: Μαρία Φραγκούλη, Λάμπρος Καυκούλας και Νίκος Ταλέας. Επίσης, συμμετέχουν οι μουσικοί: Παύλος Παφρανίδης, μπουζούκι, Νίκος Ταλέας, ακορντεόν, Γιάννης Φιλιππουπολίτης, πιάνο, Λάμπρος Καυκούλας, κιθάρα, Λεωνίδας Κυρίδης, μπάσο, Θωμάς Κωστούλας, τύμπανα.
Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.
Με ένα λιβανιστήρι στους «εθνικούς ευεργέτες» έκλεισε ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης τη συζήτηση χτες στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Κύρωση της από 19.3.2025 Επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς - Εργο ΧΙΙΙ μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Ιδρύματος "Κοινωφελές Ιδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος" και του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου «Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο "Αττικόν" - ΓΝ Δυτικής Αττικής "Αγία Βαρβάρα"». Το ΚΚΕ καταψήφισε, έχοντας καταγγείλει στη συζήτηση τις τεράστιες ευθύνες των αστικών κομμάτων για την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας και που δεν καλύπτεται με μπαλώματα, δωρεές και ευεργεσίες από επιχειρηματικούς ομίλους και ΜΚΟ.
Ο Αδ. Γεωργιάδης επιτέθηκε στο ΚΚΕ και προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών του και της κυβέρνησης για τις τραγικές ελλείψεις στην Υγεία, λέγοντας πως στα χιλιάδες περιστατικά που διαχειρίζεται το ΕΣΥ «κάποιο θα πάει λάθος»! Παραπέρα εξωράισε την άσχημη πραγματικότητα με την οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι ασθενείς και υγειονομικοί, διαμαρτυρόμενος ότι ...δεν ακούει μια καλή κουβέντα, ούτε ένα μπράβο, παρά μόνο καταγγελίες ότι το ΕΣΥ καταρρέει και πως όσοι υβρίζουν - όπως ερμήνευσε την επισήμανση των κενών, ελλείψεων κ.λπ. - το δημόσιο σύστημα Υγείας το κάνουν για πολιτικούς λόγους!