ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2025
Σελ. /28
ΧΩΡΟΣ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
Ορθώνουμε εμπόδια στην πολεμική προετοιμασία και εμπλοκή για τα κέρδη των λίγων

Πνοή αισιοδοξίας για την περαιτέρω εναντίωση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια σκόρπισε η εκδήλωση την 1η μέρα του 51ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Με πολύ ενδιαφέρον, το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε στον Χώρο Φαντάρων και Αξιωματικών Ενάντια στον Πόλεμο εκδήλωση με ομώνυμο θέμα, στην οποία έδωσαν το «παρών» νέοι στρατευμένοι, αξιωματικοί και απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων και πλήθος κόσμου.

Παρευρέθηκαν ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του Κόμματος, αντισυνταγματάρχης ε.α.

Στη εκδήλωση μίλησαν ο Γιώργος Κολλάρος, στρατιώτης στην ΕΛΔΥΚ, ο Βάιος Τσαπρούνης, υπολοχαγός εν ενεργεία, η Αμαλία Παπασωτηρίου, σμήναρχος ε.α., η Τάνια Παληκαρώνα, γιατρός, ακτινοφυσικός του 401 ΓΣΝΑ και ο Σάββας Θεοδωρής, αντιστράτηγος ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος - υπαρχηγός.

Μπορούν να εκφραστούν πιο μαζικά τα αιτήματα των φαντάρων

Ο Γ. Κολλάρος καταχειροκροτούμενος μετέφερε ζωντανή πείρα από την οργάνωση διεκδίκησης των φαντάρων, των δικαιωμάτων μέσα στα στρατόπεδα όπως το αναφαίρετο της διατύπωσης των απόψεών τους. «Οι φαντάροι πρέπει να είμαστε μαχητικοί και αποφασιστικοί στη δράση μας» τόνισε και υπογράμμισε τη σημασία ανάδειξης όλων των ζητημάτων όπως των θεμάτων διαβίωσης στα στρατόπεδα. Ιδιαίτερα στάθηκε στη συγκρότηση επιτροπής φαντάρων που έγινε με έναυσμα τον προβληματισμό για τις εξελίξεις και τη συζήτηση για τη στήριξη του παλαιστινιακού λαού.


«Εχουμε το δικαίωμα να λέμε την άποψή μας» σημείωσε και εξήγησε πως η συγκρότηση ήρθε ως απάντηση σε άδικες τιμωρίες. Αυτές έγιναν σημείο συζήτησης ανάμεσα στους φαντάρους, που συλλογικά αποφάσισαν τη δημιουργία επιτροπής που να αντιπροσωπεύει τις ανάγκες τους, όπως την ελεύθερη έκφραση. «Καταφέραμε να παρθούν πίσω οι άδικες και καταχρηστικές ποινές» τόνισε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε άλλες πρωτοβουλίες της επιτροπής όπως τη «Βραδιά Οπλίτη» που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, αλλά και την επικείμενη διοργάνωση τουρνουά ποδοσφαίρου αφιερωμένου στην Παλαιστίνη. «Μπορούν το επόμενο διάστημα να εκφραστούν πιο μαζικά τα αιτήματα των φαντάρων σε κάθε μονάδα και το κύριο, που είναι η απεμπλοκή της χώρας από τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς» τόνισε κλείνοντας την παρέμβασή του.

Προασπιζόμαστε τον λαό και τα κυριαρχικά του δικαιώματα, όχι τις αδηφάγες πολεμικές μηχανές ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ

«Ως εν ενεργεία αξιωματικός που υπηρετώ στις Ενοπλες Δυνάμεις, δεν μπορώ να μην εκφράσω τις ανησυχίες που ολοένα και περισσότερο βαραίνουν τόσο εμένα όσο και πολλούς συναδέλφους μου... Ζούμε σε μια εποχή όπου η χώρα μας εμπλέκεται όλο και βαθύτερα σε επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, σε πολεμικές συγκρούσεις που δεν μας αφορούν, εναντίον λαών που τίποτα δεν έχουμε να χωρίσουμε», επισήμανε ανάμεσα σε άλλα ο Β. Τσαπρούνης.

Υπογράμμισε πως «οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται μια ανάσα πριν αναλάβουν ρόλο πέρα από αυτό των logistics και των εξυπηρετήσεων τύπου "παραχωρώ γη και ύδωρ" στους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ».

Επισήμανε πως η παραπάνω ανησυχία «δεν εγκλωβίζεται στο στενό επαγγελματικό πλαίσιο, αλλά εκτείνεται βαθύτερα, αγγίζοντας πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Γιατί, όλοι εμείς, που στα νιάτα μας αποφασίσαμε για όλη μας τη ζωή να ντυνόμαστε στα χακί προασπιζόμενοι τον λαό και τα κυριαρχικά του δικαιώματα και όχι τις αδηφάγες πολεμικές μηχανές του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα ότι οι πόλεμοι, η δυστυχία και οι ξεριζωμοί είναι παιδιά και εγγόνια, αντίστοιχα, του ιμπεριαλισμού. Της κορυφαίας έκφρασης του καπιταλισμού, ενός συστήματος που βάζει το κέρδος πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. Οσο κυριαρχεί αυτό το σύστημα, οι λαοί θα γίνονται κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών».

«Γι' αυτό», συμπλήρωσε, «το σύνθημα "Σοσιαλισμός, για να νικήσει το δίκιο!" που αντηχεί σε όλο το ταξίδι του 51ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ, γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο, ακόμα πιο ελπιδοφόρο. Πόσο μάλλον, όταν βγαίνει από τα χείλια της νεολαίας μας! Μιας νεολαίας, που γυρίζει την πλάτη στις Ενοπλες Δυνάμεις αυτού του σαθρού, απάνθρωπου, αντιλαϊκού και χρεοκοπημένου συστήματος. Ενός συστήματος που θέλει τη νεολαία μας αμόρφωτη, σκλαβωμένη επί 13ωρο σε αντεργατικές αλυσίδες, να ξεζουμίζεται στον βωμό της ραγδαία εξελισσόμενης πολεμικής βιομηχανίας. Κι αφού δουλέψει μέχρι τελικής πτώσης, να στέλνεται στους πολέμους για τη χαριστική βολή.

Κι απέναντι σε όλα αυτά δεν μένουμε αμέτοχοι. Εν ενεργεία και απόστρατοι στρατιωτικοί, στις 11 Οκτώβρη στις 16.00 το απόγευμα δίνουμε ραντεβού στην Παλαιά Βουλή, να φωνάξουμε ενάντια σε αυτό το σύστημα και τις πολιτικές του που εξαθλιώνουν εμάς και τις οικογένειές μας. Τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους γονείς μας, τους συγγενείς και φίλους μας».

Οι λαοί θα πουν την τελευταία λέξη

Με το καθήκον που την οδήγησε να μιλήσει στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ τον Μάρτιο του 2024 ξεκίνησε την ομιλία της η Αμ. Παπασωτηρίου, καθήκον που «πηγάζει από την συνείδηση και αρμόζει σε μια Ελληνίδα αξιωματικό, σε μια μητέρα, σε έναν άνθρωπο που γνωρίζει, βλέπει, κρίνει τα πράγματα εκ των έσω και οφείλει να μιλήσει. Να εκφράσει τη δική της αγωνία, των συναδέλφων της και να πει το "Ως εδώ και μη παρέκει"».

Αναφέρθηκε στο κάλεσμα από τότε «στον ελληνικό λαό για συμπόρευση ενάντια στον πόλεμο και έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να σπάσει τις συμμαχίες της με τους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς της συμμάχους».

«Οι σύμμαχοι που έχουν επιλέξει η αστική τάξη της χώρας και το πολιτικό της προσωπικό, καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Οταν μιλούν για ενεργειακούς δρόμους, για δρόμους εμπορίου, για σπάνιες γαίες μιλούν για πόλεμο με θύματα τους λαούς και απ' τις δυο πλευρές», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «στο όνομα του εθνικού συμφέροντος και της πατρίδας, οι αστικές κυβερνήσεις διαδοχικά έχουν δέσει τη χώρα στο άρμα των "λύκων" καλλιεργώντας τον εφησυχασμό με υποσχέσεις για καλύτερες μέρες, προσδοκώντας τη συναίνεση».

Καταλήγοντας τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ο ελληνικός λαός και κάθε λαός δεν έχει να χωρίσει κάτι με τους άλλους λαούς, παρά μόνο να ενώσει τις δυνάμεις του μαζί τους, σε κοινή πάλη, ενάντια στο σύστημα που γεννά τον ανταγωνισμό, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τους πολέμους, τη βαρβαρότητα, την προσφυγιά, την ανασφάλεια, τον εθνικισμό, τον σωβινισμό.

Τα περιθώρια στενεύουν και μας καλούν να σταθούμε εμπόδιο στις πολεμικές προετοιμασίες για τα κέρδη των λίγων και την τυραννία των πολλών. (...)

ΚΟΝΤΡΑ στην εθνικιστική ρητορική που συντηρούν τα αστικά επιτελεία για να διχάζουν τους λαούς, εμείς απαντάμε:

Οι ΛΑΟΙ θα πουν την τελευταία λέξη και θα 'ναι μέρα μεσημέρι!

Σε αυτήν τη λογική και με αυτόν τον σκοπό η ΚΝΕ έχει βάλει την υπογραφή της και πίσω δεν την παίρνει!

Εδώ και 51 χρόνια, σκαλοπάτι - σκαλοπάτι στήνει τη σκάλα για την έφοδο στους ουρανούς για την ανατροπή, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό!

Δύναμη και αντοχή στον αγωνιζόμενο λαό!

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας...

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ».

Τα πολεμικά μνημόνια διαρκείας θα «στραγγίξουν» τις λαϊκές ανάγκες

Στον νόμο που αφορά τις ρυθμίσεις υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων που δήθεν έχει ως «στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης υγειονομικής περίθαλψης» αναφέρθηκε η Τ. Παληκαρώνα.

Κατέρριψε μια σειρά κυβερνητικές υποσχέσεις, όπως για την αύξηση στελέχωσης των υγειονομικών μονάδων. Τόνισε πως ο νόμος δεν προβλέπει προσλήψεις ή κίνητρα στους υγειονομικούς ώστε να μην «εγκαταλείψουν το καράβι», δουλεύοντας ανθρώπινες ώρες και με αποδοχές που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα. Αλλά αντίθετα «εισάγει ρυθμίσεις για 1) Διακλαδική Στελέχωση, δηλαδή μετακινώντας επί της ουσίας τους υγειονομικούς από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, 2) δίνει τη δυνατότητα στελέχωσης των στρατιωτικών νοσοκομείων με ιατρούς των Σωμάτων Ασφαλείας, δηλαδή διαλύοντας την πρωτοβάθμια υγεία που υπάρχει στην Αστυνομία μιας και θα απορροφήσει τους ιατρούς τους». Παράλληλα, υπογράμμισε πως ο νόμος «επιτρέπει τη διάθεση και απόσπαση στρατιωτικών ιατρών σε μονάδες Υγείας του ΕΣΥ» και ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία εντάσσονται στο σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ με 8 εφημερίες τον μήνα».

Σχολίασε επίσης την «οικονομική αυτοτέλεια των στρατιωτικών νοσοκομείων» για την οποία μιλάει ο νόμος, εξηγώντας πως ουσιαστικά επιδιώκεται «να μειωθεί ακόμα περισσότερο η κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία, μετακυλίοντας τα βάρη στον ίδιο τον ασθενή, καλώντας τον να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ξανα-αγοράζοντας τις υπηρεσίες Υγείας!».

Σύνδεσε τα παραπάνω με τις «επιταγές της ΕΕ» που ομολογεί πως στη «σφαίρα πολεμικών μνημονίων διαρκείας και οι λαοί της θα "στραγγιστούν" προκειμένου να τροφοδοτηθεί η πολεμική βιομηχανία. Θα εφαρμοστούν σκληρά αντεργατικά μέτρα και αυστηρή δημοσιονομική επιτήρηση».

«Μονόδρομος για τον ελληνικό λαό, για τους λαούς της Ευρώπης, είναι να σταθούν απέναντι στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά τους σχέδια, να ενισχύσουν την αντικαπιταλιστική τους πάλη, με μόνο δίλημμα - πυξίδα "τα κέρδη τους ή οι ζωές μας"», τόνισε.

Καθήκον των πυροσβεστών να προστατέψουν τους πολίτες και το βιος τους - δεν έχουν καμιά δουλειά στα πολεμοκάπηλα σχέδια

Με την «ετοιμότητα» που διαφήμιζε πως υπάρχει η κυβέρνηση για τη φετινή αντιπυρική περίοδο ξεκίνησε την ομιλία του ο Σ. Θεοδωρής.

Παρέθεσε την πραγματική κατάσταση και το τι έγινε εν τέλει και φέτος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Καταστροφικές πυρκαγιές δοκίμασαν τις αντοχές των πυροσβεστών, που και πάλι δεν επαρκούσαν και μεταφέρονταν από τη μια άκρη της χώρας μας στην άλλη για να καλύψουν τα κενά. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις πυρκαγιές σε Εύβοια, Κύθηρα, Αττική (Κρυονέρι, Δροσοπηγή), Αχαΐα, Κρήτη (Χανιά), Κεφαλονιά, Βόνιτσα, Ζάκυνθο, Αρτα, Πρέβεζα, Χίο, Μεσσηνία, Ηλεία και Αιτωλικό.

Η πολυδιάσπαση των πυρκαγιών και τα παράλληλα ενεργά μέτωπα κατέστησαν σε πολλές περιπτώσεις τους πυροσβέστες πολύ λίγους για να ελέγξουν άμεσα τις πυρκαγιές. Βλέπετε, και ας αφήσουμε τα τρικ του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη περί του αριθμού των πυροσβεστών, υπάρχουν τραγικές ελλείψεις στελέχωσης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με μάχιμους πυροσβέστες.

Πώς μπορούμε να αγνοήσουμε τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών φορέων και Ενώσεων πυροσβεστών, όπου αναδεικνύεται διαχρονικά μέχρι σήμερα η έλλειψη 3.500 έως και 4.000 οργανικών θέσεων;».

Τόνισε πως «αποδείχθηκε περίτρανα ότι το πρόγραμμα "Αιγίς" των 2 περίπου δισεκατομμυρίων, που ήταν ενταγμένο στη στρατηγική "Εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας" της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεν επιλέχθηκε για να εξυπηρετήσει τις λαϊκές ανάγκες, αλλά κυρίως αποτελεί πολεμικό εξοπλισμό στα πλαίσια της στρατηγικής πολέμου της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Ειδικότερα στάθηκε στον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας που «προετοιμάζει τους πυροσβέστες στην πρώτη γραμμή των πολέμων όποτε και αν αυτοί συμβούν».

«Από τις 9 μέχρι και 12 Σεπτέμβρη, η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) συμμετείχε στη Λετονία σε ασκήσεις αντιμετώπισης χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών απειλών με Μονάδες Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και άλλους οργανισμούς χρηματοδοτούμενους από την ΕΕ, με σκοπό την προετοιμασία τους για διεθνείς αναπτύξεις στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ» σημείωσε και τόνισε ότι «οι πυροσβέστες μας έχουν καθήκον να προστατέψουν τους πολίτες και το βιος τους, δεν έχουν καμιά δουλειά στα πολεμοκάπηλα σχέδια ΝΑΤΟ - ΕΕ».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ