ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2025
Σελ. /32
Βαδίζουμε με αποφασιστικότητα στο 22ο Συνέδριο του Κόμματός μας

Βαδίζουμε με αποφασιστικότητα στο 22ο Συνέδριο του Κόμματός μας! Αυτό το μήνυμα αποπνέει το Φεστιβάλ απ' άκρη σ' άκρη και ιδιαίτερα από τα περίπτερα της ΚΟ Αττικής, που βρίσκονται στο κέντρο του Πάρκου Τρίτση, στολισμένα με το λογότυπο του 22ου Συνεδρίου, το όποιο πρόκειται να διεξαχθεί στις 29-31 Γενάρη 2026 με σύνθημα «ΚΚΕ ΔΥΝΑΤΟ, ΣΤΑΘΕΡΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ, ΕΤΟΙΜΟ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ».

Δεκάδες και τα συνεργεία σε κάθε γωνιά του Φεστιβάλ: Οι Οργανώσεις Αττικής υποδέχονται τους εκατοντάδες νέους και νέες, εργαζόμενους προπαγανδίζοντας πλατιά το Συνέδριο και τη δημοσίευση των Θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 4-5 Οκτώβρη. Το μαχητικό στίγμα είναι ένα: «Φτάνουμε με τις Θέσεις παντού».

Ηδη αρκετοί επισκέπτες προσέρχονται και αξιοποιούν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στα περίπτερα της ΚΟ Αττικής, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους για την προμήθεια των Θέσεων της ΚΕ για το 22ο Συνέδριο μόλις κυκλοφορήσουν, μέσω ειδικής φόρμας που μπορούν να συμπληρώνουν επιτόπου (έντυπα ή ηλεκτρονικά).

Τα σταντ που υπάρχουν στο σημείο είναι συνεχώς γεμάτα με κόσμο που συζητά ζωηρά, παραθέτοντας σκέψεις και προβληματισμούς για μια σειρά φλέγοντα ζητήματα.

«Πότε έρχονται οι Θέσεις;», ακούγεται συχνά - πυκνά από επισκέπτες που κοντοστέκονται και ρωτάνε να μάθουν περισσότερα.


Τη δική τους συμβολή έχουν το σημειωματάριο και το αναμνηστικό προς τιμήν του 22ου Συνεδρίου, τα οποία διακινεί η ΚΟ Αττικής, με τις πρώτες εντυπώσεις να είναι ιδιαίτερα θετικές.

Στο αναμνηστικό περιέχονται κυρίως δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» και ορισμένα ντοκουμέντα που αφορούν τα Συνέδρια του ΚΚΕ και «φωτογραφίζουν» την πορεία και ωρίμανσή του. Ενδεικτικά εμπεριέχονται φωτογραφίες από τα πρώτα Συνέδρια του ΣΕΚΕ, από εξώφυλλα του «Ριζοσπάστη» κατά τη διάρκεια εργασιών Συνεδρίων καθώς και υλικά από αυτά.

Η ΚΟ Αττικής προλογίζοντας το αναμνηστικό σημειώνει:

«Το ΚΚΕ από την ίδρυσή του (1918), στον απόηχο της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, έως σήμερα, παλεύει για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, αντιμετωπίζοντας την επίθεση της αστικής τάξης, του κράτους της, των διεθνών συμμάχων της. Ανδρώθηκε στη φωτιά της ταξικής πάλης, αντιπάλεψε την καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Αποτέλεσε τον καθοδηγητή του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας τη δεκαετία του 1940. Παρά τις αντιφάσεις και ανεπάρκειες στη στρατηγική του, που αφορούσαν και το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, ποτέ δεν συνθηκολόγησε με την εξουσία του κεφαλαίου. Η υπερεκατοντάχρονη Ιστορία του αποτελεί τη "σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος".

Το ΚΚΕ δεν μεταλλάχτηκε, έμεινε όρθιο στη θύελλα της αντεπανάστασης. Συλλογικά διαμόρφωσε σύγχρονη επαναστατική στρατηγική, όπως αποτυπώνεται στο Πρόγραμμά του. Βαδίζουμε προς το 22ο Συνέδριο με την αποφασιστικότητα ότι χτίζουμε "ΚΚΕ δυνατό, σταθερό σε κάθε δοκιμασία, έτοιμο στο κάλεσμα της Ιστορίας για τον Σοσιαλισμό"».


ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ
Από νωρίς οι συζητήσεις φουντώνουν!

Νεανικά πρόσωπα γεμάτα ενθουσιασμό, και τραπέζια γεμάτα ανησυχίες και προβληματισμούς, γέμισαν το Στέκι των Φοιτητών την πρώτη μέρα του 51ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Πλήθος φοιτητών γέμισε από νωρίς το Στέκι και άλλοι συζητούσαν για τα προβλήματα των σχολών τους, άλλοι για τις ανασφάλειες που προκύπτουν σχετικά με την εργασιακή τους προοπτική, τα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση για τα πανεπιστήμια και τις διαγραφές.

Λύση στους προβληματισμούς τους δίνει η έκθεση που δεσπόζει και αναδεικνύει την πρόταση της ΚΝΕ για τα πανεπιστήμια, δίνοντας εφόδια για τους νέους αγώνες που ετοιμάζονται στις σχολές, τους νέους αγώνες - απάντηση στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή της νεολαίας. Αλλωστε, όπως και οι ίδιοι τονίζουν, συλλογικά και οργανωμένα έχουν στείλει μια σειρά νομοσχέδια κυβερνήσεων και μέτρα που αφορούν τις σχολές τους ...στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει προξενήσει επίσης το περίπτερο που φιλοξενεί τα «Fun Facts» για τα επιστημονικά αντικείμενα ανά σχολές, και όπου ο κάθε φοιτητής μπορεί να μάθει πλευρές της επιστήμης του, μέσα από το διαδραστικό παιχνίδι «Το επιστημονικό αντικείμενο αλλιώς». Ανάμεσα σε άλλα οι φοιτητές μαθαίνουν πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στον σοσιαλισμό οι επιστήμες τους, τονίζοντας ότι όντως η ΚΝΕ είναι μεγάλο «σχολείο».

Αρκετούς νέους προσελκύει και η έκθεση με τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και τις δράσεις τους ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους πολέμους και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καθώς σε πολλές σχολές οι φοιτητές έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό. Στη συνέχεια έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τον Αϊνστάιν και τη στάση του απέναντι στον πόλεμο.

Αρκετοί προμηθεύονται από το περίπτερο του Στεκιού εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», και κυρίως τη νέα έκδοση της ΚΝΕ «Αλήθειες και Ψέματα για τον Σοσιαλισμό - 3. Για την Εκμετάλλευση».

Στον χώρο δεσπόζει επίσης το σύνθημα της «Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας» «Δυναμώνουμε το φοιτητικό κίνημα - Πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές».

Παράλληλα λειτουργεί στον χώρο Στέκι για τους πρωτοετείς φοιτητές, όπου μπορούν να γνωριστούν με τις Οργανώσεις της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμιά τους. Ηδη από τις πρώτες ώρες που άνοιξε τις πύλες του το Φεστιβάλ έχουν περάσει από το Στέκι δεκάδες νέοι φοιτητές, που ξέρουν την ΚΝΕ μέσα από τα σχολεία τους. Αλλοι αναφέρουν ότι γνώρισαν την ΚΝΕ μέσα από τις κινητοποιήσεις και τις δράσεις της στους χώρους νεολαίας για την Παλαιστίνη, όπου πολλοί απ' αυτούς πήραν δύναμη για να συνεχίσουν να αγωνίζονται, να διεκδικούν, να παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο.


Ανάρπαστα τα αναμνηστικά!

Για άλλη μια χρονιά τη δική τους θέση στο Φεστιβάλ έχουν τα αναμνηστικά της ΚΝΕ.

Μπλουζάκια για την Παλαιστίνη, για τα 80 χρόνια από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, πάνινες τσάντες που έχουν πάνω τους διάφορα σχέδια, όπως η μορφή του Ν. Μπελογιάννη, αυτή του Ντ. Σοστακόβιτς, για την Παλαιστίνη κ.λπ.

Ακόμα, διατίθενται σετ με αναμνηστικές κάρτες από τα Φεστιβάλ, τετράδια και μαγνητάκι.

Τα αναμνηστικά διατίθενται για οικονομική ενίσχυση της ΚΝΕ και γίνονται ανάρπαστα, με πολλούς επισκέπτες να συρρέουν ώστε να τα προμηθευτούν.



ΣΤΕΚΙ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Σημείο συνάντησης των νέων εργατών και των σπουδαστών από την Κατάρτιση

Σήμερα στο Στέκι η συζήτηση για το νομοσχέδιο της 13ωρης σκλαβιάς

Κάθε χρόνο το Στέκι αποτελεί σημείο συνάντησης νέων εργαζομένων και σπουδαστών Κατάρτισης. Εδώ φουντώνουν οι συζητήσεις των νέων εργατών στη Βιομηχανία, στο Εμπόριο, στις Κατασκευές, στον Τουρισμό, στις Τηλεπικοινωνίες.

Το στίγμα δίνουν οι αφιερωματικές εκθέσεις, όπου ξεχωρίζει το σύνθημα «Είμαστε άνθρωποι και όχι μηχανές - Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για ζωή και δουλειά με δικαιώματα».

Με το θέμα αυτό άλλωστε πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη στις 19.30 η εκδήλωση του Στεκιού, με ομιλητές τον Γιάννη Γαλανόπουλο, πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, την Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρο της ΟΙΥΕ, τον Μάρκο Μπεκρή, πρόεδρο του ΕΚ Πειραιά, τον Γιώργο Στεφανάκη, μέλος της ΕΕ του ΕΚΑ και του ΔΣ της ΠΟΕΕΤ, και τον Νίκο Τσακλίδη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, εργαζόμενο στη «Hellenic Train».

Λίγες μέρες πριν τη μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία την 1η Οκτώβρη ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ, δεν θα μπορούσαν να μην απασχολούν τις συζητήσεις η οργάνωση και η επιτυχία της, με τους νέους εργαζόμενους να έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τα συνδικάτα τους.

Ο εργάσιμος χρόνος είναι το θέμα που κυριαρχεί στα ταμπλό, όπου μέσα από μια καλαίσθητη ιστορική αναδρομή ο επισκέπτης μαθαίνει για τους αγώνες της εργατικής τάξης και το «ματωμένο Σικάγο» του 1892, τους αγώνες της εργατικής τάξης στην Ελλάδα για το 8ωρο.

Και αν κάτι βγαίνει ως συμπέρασμα είναι ότι σήμερα, την εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και των επιστημονικών επιτευγμάτων, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουμε τα επιτεύγματα της εργασίας μας σε όλες τις πλευρές της ζωής μας, εμπόδιο όμως στέκεται η ίδια η οργάνωση της παραγωγής με κριτήριο το κέρδος, ο καπιταλισμός.

«Με μαζική ΚΝΕ, με ισχυρό και δυνατό ΚΚΕ, βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής» είναι λοιπόν το μήνυμα που εκπέμπει το Στέκι.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ