Ξεκίνησε χθες η συζήτηση του απαράδεκτου νομοσχεδίου στην Επιτροπή της Βουλής | ΚΚΕ: Στόχος η φίμωση των εργαζομένων, με φόντο την πολεμική προετοιμασία
Από τις κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη ενάντια στο νομοσχέδιο |
Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο και ανέδειξε τη στόχευσή του να επιβάλει «σιωπητήριο» τόσο στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο, όσο και στους αγώνες για δωρεάν, σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες για τον λαό.
Το νομοθέτημα περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για τη σύσταση «Ελληνικού Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Διοικητικών Μεταρρυθμίσεων» («Reform Greece»), το οποίο θα λειτουργεί ως ΝΠΙΔ, με στόχο την «παροχή εμπειρογνωμοσύνης στην ημεδαπή» και την «εξαγωγή εθνικής τεχνογνωσίας στην αλλοδαπή» (Μέρος Β). Ενσωματώνει επίσης ρυθμίσεις για την ιθαγένεια και άλλες διατάξεις (Μέρος Γ).
Εντελώς προσχηματική χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής την αναφορά στο άρθρο 10 με βάση την οποία «δεν συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά ή αναξιοπρεπή ή ανάξια για υπάλληλο διαγωγή (...) η άσκηση συνδικαλιστικής, πολιτικής ή κοινωνικής δράσης». Πρόκειται για μια διάταξη που σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιο, προστέθηκε στο νομοσχέδιο ως «δικλίδα ασφαλείας», μετά τις συναντήσεις του υπουργείου με την ΑΔΕΔΥ. «Πρόκειται για άλλοθι, εντελώς μα εντελώς προσχηματικό, καθώς με βάση όλο το υπόλοιπο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αυτή η συνδικαλιστική, πολιτική ή κοινωνική δράση ενδέχεται συχνά να συνιστά σοβαρότατο πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο επιφέρει βαριές ποινές και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα μπορεί να οδηγεί ακόμα και στην απόλυση ενός υπαλλήλου. Αυτή είναι όλη η ουσία του νομοσχεδίου και δεν μπορεί να κρυφτεί, ό,τι κι αν λέει η κυβέρνηση», υπογράμμισε ο Γ. Δελής. Εξάλλου, επεσήμανε, δεν είναι τυχαίο ότι η συζήτηση του εν λόγω νομοθετήματος γίνεται μέσα στο κατακαλόκαιρο, με την ελπίδα να περιοριστούν οι αντιδράσεις.
Υπενθύμισε ότι στο ίδιο «μεταρρυθμιστικό» πλαίσιο εντάσσεται, εκτός από την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, η εξαγγελθείσα νομοθέτηση της 13ωρης δουλειάς και σε έναν εργοδότη στον ιδιωτικό τομέα.
Η εξήγηση για την ένταση της κυβερνητικής επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα «είναι απλή και είναι μονάχα δύο λέξεις: Πολεμική Οικονομία», σχολίασε ο βουλευτής του Κόμματος. «Το βλέπουμε και στα κράτη σε όλη την ΕΕ, με τις κυβερνήσεις τους η μία μετά την άλλη να μπαίνουν σε τροχιά γενικευμένης πολεμικής προπαρασκευής. Στη συντονισμένη αυτή επίθεση, από τη μια βαθαίνει η βαρβαρότητα της ταξικής εκμετάλλευσης στους χώρους δουλειάς και από την άλλητο σιδερένιο χέρι της κρατικής καταστολής γίνεται πιο βαρύ».
Στο έδαφος αυτό, ξεκαθάρισε ο Γ. Δελής, στόχος δεν είναι να αντιμετωπιστούν οι «χρόνιες καθυστερήσεις» και να «επιταχυνθούν» οι πειθαρχικές διαδικασίες, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, αλλά να επέλθει μια αντιδραστική αλλαγή στο περιεχόμενο, στα μέσα, στα εργαλεία και στα κριτήρια της πειθαρχικής διαδικασίας. «Μέσα από γενικόλογους και ασαφείς ορισμούς των πειθαρχικών παραπτωμάτων ξεχειλώνετε τελείως κάθε έννοια πειθαρχικής υπόθεσης και παραπτώματος», κατήγγειλε. Τέτοια παραδείγματα πειθαρχικών παραπτωμάτων αποτελούν η «αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας», η «απείθεια», η «κακόβουλη άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής», η «παραβίαση της υποχρέωσης εχεμύθειας», η «άρνηση συμμετοχής στην αξιολόγηση». «Τι είναι όλα αυτά παρά προσχήματα τα οποία θα αξιοποιούνται για κάθε λογής διώξεις, προκειμένου να επιβάλλεται η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική χωρίς αντιρρήσεις;», σχολίασε, με τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τη διεκδίκηση και την αγωνιστική δράση να μπαίνουν στο ίδιο «καζάνι» με αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.
Ο Γ. Δελής υπενθύμισε ότι πολλά από τα παραπάνω υπήρχαν και σε προηγούμενες εκδόσεις του πειθαρχικού δικαίου, δίνοντας στις κυβερνήσεις τη δυνατότητα να «τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί» όποιον ήθελαν. Αλλωστε, και σήμερα κινούνται πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος εκπαιδευτικών που διεκδικούν και αγωνίζονται. Με τις αντιδραστικές αλλαγές της κυβέρνησης, όμως, μια σειρά πειθαρχικά παραπτώματα οδηγούν σε εξοντωτικά πρόστιμα, επιφέρουν ακόμα και την απόλυση, είτε απευθείας είτε με προϋποθέσεις, με την αυστηροποίηση αυτή να συντελείται την ίδια στιγμή που υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού και για σοβαρότατα αδικήματα «παραμένουν ακλόνητα στις θέσεις τους». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, σχολιάζοντας το γεγονός πως «όσοι έκαναν τη δουλειά τους», συμβάλλοντας στην αποκάλυψη του σκανδάλου, «κυνηγήθηκαν και τιμωρήθηκαν».
«Το νομοσχέδιο πιάνει το νήμα από τον αντιδραστικό Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, που διατηρήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις» - τόνισε ο Γ. Δελής - «και το πάει παραπέρα, ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργία ενός ακόμα πιο εχθρικού κράτους για τις ανάγκες του λαού». Ετσι, το νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο Δημόσιο αλλά συνολικά τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, αφού με τις διατάξεις του «θωρακίζεται ακόμα καλύτερα ο εχθρικός για τον λαό κρατικός μηχανισμός, απαγορεύοντας ουσιαστικά στους εργαζόμενους να διεκδικούν τόσο τα δικαιώματά τους όσο και καλύτερες υπηρεσίες για τον λαό».
Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι «στο παρελθόν κι άλλοι προσπάθησαν να βάλουν φίμωτρο στους εργαζόμενους, να καταστείλουν τους αγώνες τους, με ιδιώνυμα, με απειλές, διώξεις και ποινές, όμως απέτυχαν παταγωδώς. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα!».
Στην αμφίβολη ...αποτελεσματικότητα των εισηγούμενων ρυθμίσεων και πολιτικών εστίασε την κριτική του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Π. Χρηστίδης. Εσπευσε να δηλώσει πως «το ΠΑΣΟΚ λέει ναι στην αξιολόγηση», αποσιωπώντας ότι η «αξιολόγηση» και η «στοχοθεσία» είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της αντιλαϊκής πολιτικής και στα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων.
Σε νομικά ζητήματα και σε ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου στάθηκε ο Θ. Ξανθόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ρόλο «λαγού» για ακόμα πιο επιθετική καταστολή η Ελληνική Λύση, με τον εκπρόσωπό της, Β. Γραμμένο, να κάνει λόγο για «ελλιπή αυστηροποίηση».
Για νομοσχέδιο που «πλήττει τη δημοκρατία» έκανε λόγο η Θ. Φωτίου από τη Νέα Αριστερά, εκτιμώντας ότι «ζημιώνεται έτσι όχι μόνο η κοινωνία αλλά και η οικονομία».
Για «προχειρότητα, αστοχίες και ελλείψεις» μίλησε η εκπρόσωπος της «Νίκης», Ασπ. Κουρουπάκη.
Τέλος, η Ελ. Καραγεωργοπούλου από την Πλεύση Ελευθερίας παρουσίασε τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ως «ασύμβατες» με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο.
Το στίγμα της συζήτησης έδωσε η καταδίκη του αυταρχικού πλαισίου που επιδιώκει να επιβάλει η κυβέρνηση: Ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, εκφοβισμός, ενίσχυση της διοικητικής αυθαιρεσίας, χτύπημα της μονιμότητας.«Καμία αναμονή - καμία αυταπάτη. Το νέο πειθαρχικό είναι εργαλείο επιβολής σιγής νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς», σημείωσαν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι σωματείων, καλώντας σε ετοιμότητα και κοινό αγώνα για την απόσυρσή του.