Στη Βουλή κατατέθηκε το νέο έκτρωμα | Κινητοποίηση σωματείων χθες στη Θεσσαλονίκη
Το σχέδιο νόμου έχει τίτλο: «Αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, σύσταση Ελληνικού Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Διοικητικών Μεταρρυθμίσεων και λοιπές διατάξεις» και η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκινά σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή.
Ως «κομβικό» χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος, το νομοσχέδιο, που όπως είπε έχει στόχο την «ταχύτερη απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης και απώτερο σκοπό την εύρυθμη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης», δηλαδή τις fast track διαδικασίες για τη δίωξη όσων εργαζομένων δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βαφτίζει «πειθαρχικά παραπτώματα» ενέργειες και δράσεις που συνδέονται με την κοινωνική, πολιτική και συνδικαλιστική δράση των δημοσίων υπαλλήλων, βάζοντας στο ίδιο καζάνι των πειθαρχικών παραπτωμάτων και των πειθαρχικών ποινών, τα αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Προβλέπει αυστηρότερες από πριν ποινές, που φτάνουν στην οριστική παύση, δηλαδή στην απόλυση και σε τεράστια εξοντωτικά διοικητικά πρόστιμα από 10.000 έως 100.000 ευρώ.
Μεταξύ άλλων: Εισάγεται ως ιδιώνυμο πειθαρχικό αδίκημα η άρνηση υπαλλήλου να λάβει μέρος, να διευκολύνει ή να προβεί στη διαδικασία αξιολόγησης. Προστίθενται νέα αδικήματα για τα οποία μπορεί να επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης - απόλυσης. Καταργείται η συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Πειθαρχικά Συμβούλια, η δυνατότητα άσκησης ένστασης κ.ά. Ως αδικήματα περιλαμβάνονται η αναξιοπρεπής συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας, η κριτική της προϊσταμένης αρχής, απείθεια, μη τήρηση εχεμύθειας. Τα τρία από τα τέσσερα μάλιστα επιφέρουν απευθείας την απόλυση και το άλλο με προϋποθέσεις. Σε αυτά βασίζονται ήδη διώξεις αγωνιστών, συνδικαλιστών, εργαζομένων.
Με δυναμική κινητοποίηση - παρέμβαση έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, εκπρόσωποι σωματείων της Θεσσαλονίκης, χθες βράδυ έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα επιτρέψουν την επιβολή σιγής νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, ότι θα τους χαλάσουν τα σχέδια και θα κλιμακώσουν την πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για αξιοπρεπείς μισθούς, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία.
Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη γίνει μια κινητοποίηση στην Αθήνα, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει αποφασίσει και την προκήρυξη απεργίας, όποτε τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει για ψήφιση το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια.
Στην ομιλία του στη χθεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι βαθιά γελασμένη αν νομίζει ότι θα βρει μπόσικους τους εργαζόμενους, επειδή φέρνει το νομοσχέδιο μέσα στο κατακαλόκαιρο.
«Θα τους δώσουμε την απάντηση που πρέπει. (...) Δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που το φέρνει. Το μεγαλύτερο χτύπημα στα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων απαιτείται τώρα, την ώρα που κλιμακώνονται οι επικίνδυνες πολεμικές εξελίξεις. Τον καιρό που κυβερνήσεις, ΕΕ και ΝΑΤΟ αποφασίζουν την αύξηση των πολεμικών δαπανών στο 5%, με 800 δισ. το "ReArm" στην ΕΕ και με 25 δισ. στη χώρα μας, που η "ρήτρα διαφυγής", όπως τη λένε, υπάρχει μόνο γι' αυτές τις δαπάνες κι όχι για μισθούς. Σε αυτό το πλαίσιο χρειάζονται υπάκουοι υπάλληλοι, υλοποιητές της πολιτικής των κυβερνητικών - ευρωενωσιακών επιλογών».
Ο συνδικαλιστής σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δεν έρχεται για να αντιμετωπίσει αδικήματα του «κοινού ποινικού δικαίου» όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αφού αυτά διώκονται και με το υπάρχον.
«Θέλουν να βάλουν "τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι" σε κάθε κρατικό υπάλληλο, και γι' αυτό αφορά κάθε εργαζόμενο που θέλει και προσπαθεί να δουλεύει με συνείδηση και ψηλά το κεφάλι», τόνισε ο Χρ. Καραχρήστος, αναδεικνύοντας ότι με τις διατάξεις του ν/σ «θωρακίζεται ακόμα καλύτερα ο εχθρικός για τον λαό κρατικός μηχανισμός, απαγορεύοντας ουσιαστικά στους εργαζόμενους να διεκδικούν τόσο τα δικαιώματά τους όσο και καλύτερες υπηρεσίες για τον λαό».
Η Μαρία Τασοπούλου, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, εκπαιδευτικός, ανέφερε: «Θα πέφτουν ταβάνια πάνω στους μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα αναδεικνύουν το πρόβλημα; Παραπομπή στο πειθαρχικό. Θα σκάνε λέβητες μέσα στα σχολεία και θα θρηνούμε μαθητές μας; Αν ανοίξουμε το στόμα μας, παραπομπή σε πειθαρχικό. Θα αναδεικνύουμε κενά, ελλείψεις, προβλήματα, θα μιλάμε στους μαθητές μας για την αλήθεια, για την ειρήνη; Πειθαρχικό και απόλυση.
Γι' αυτό λέμε ότι την υπόθεση πρέπει να την πάρουμε στα χέρια μας. Ο αγώνας μας είναι μονόδρομος απέναντι στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης».
Η Αντωνία Ψάλτου, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, κατήγγειλε ότι «θέλουν έναν δημόσιο υπάλληλο φοβισμένο, σιωπηλό, υπάκουο. Με ποινές, διώξεις, ακόμα και απολύσεις, γιατί συμμετείχε σε απεργία, γιατί δεν έκανε "εμπρόθεσμα" την αξιολόγηση, γιατί ύψωσε φωνή απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική. Γιατί - λέει - "δεν είναι πειθήνιος".
Και ποιοι τολμούν να μιλάνε για καθήκον και ευθύνη; Αυτοί που έχουν αφήσει τα Πανεπιστήμια διαλυμένα, με σοβάδες να πέφτουν, φοιτητικές εστίες χωρίς πόσιμο νερό και εργολάβους να κάνουν κουμάντο ακόμα και στην καθαριότητα!
Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι μεμονωμένο. Πάει χέρι-χέρι με το νομοσχέδιο τερατούργημα για την «αντιμετώπιση της βίας και της ανομίας στα ΑΕΙ». Μας φέρνουν κάμερες παντού, ακόμα και μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, κέντρα ελέγχου και drones, εισαγγελείς πανεπιστημιακής λειτουργίας και πολλά άλλα, την ώρα που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι ούτε για τις βασικές ανάγκες».
Την κινητοποίηση χαιρέτησε ο Κώστας Μητσόπουλος, εκ μέρους του Συλλόγου Επιτυχόντων του πρώτου Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2Γ/2022, αναφέροντας ότι αυτός ο αγώνας είναι και δικός τους: «Η κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει τον δημόσιο τομέα με μαζικές μόνιμες προσλήψεις, με ανθρώπους που κρίθηκαν με τον πιο αντικειμενικό τρόπο -μέσα από έναν πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό- επιλέγει να φέρει ένα αυταρχικό πειθαρχικό δίκαιο, που στοχεύει να φιμώσει κάθε φωνή αντίστασης. Και σε μια κίνηση αιφνιδιασμού, φέρνει στο νέο νομοσχέδιο τροπολογία που αντί να δίνει παράταση στους πίνακες μας, ουσιαστικά μας δίνει κάποια ψίχουλα και μας λήγει, οδηγώντας 3 με 4 χιλιάδες επιτυχόντες στον κάλαθο των αχρήστων. Δεν δεχόμαστε να μας πετάξουν σαν σκουπίδια. Είμαστε εδώ για να πούμε: Θέλουμε μόνιμη και σταθερή εργασία! Οχι στην καταστολή και την τρομοκρατία!»
Κλείνοντας την κινητοποίηση ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, έδωσε το στίγμα της συνέχισης του αγώνα. «Συνεχίζουμε με παρεμβάσεις, συζητήσεις στους χώρους δουλειάς με τους εργαζόμενους. Στις πλάτες μας η οργάνωση του αγώνα» ανέφερε καλώντας σε κλιμάκωση της πάλης.
Με το πνεύμα και το γράμμα της Ευρωπαϊκής Οδηγίας η τοπική ΣΣΕ: Καταργεί ακόμα και την 11ωρη ανάπαυση!
Κατάργηση της 11ωρης ανάπαυσης ανάμεσα στις διαδοχικές βάρδιες εργασίας και δουλειά επτά μέρες την εβδομάδα προβλέπει η τοπική κλαδική Συλλογική Σύμβαση για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία της Ρόδου. Η Σύμβαση που υπέγραψε η Ενωση Ξενοδόχων του νησιού με την πλειοψηφία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ενσαρκώνει πλήρως το πνεύμα και το γράμμα της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τον εργάσιμο χρόνο (88/2003), όπως αυτό αποτυπώνεται στις αντεργατικές ρυθμίσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, αλλά και στο νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ.
Τα άρθρα της Σύμβασης, η οποία βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας, επιβεβαιώνουν πως τα διακηρυγμένα κυβερνητικά σχέδια για επέκταση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου στις 13 ώρες δεν αποτελούν τον πάτο του βαρελιού. Δίπλα στην «κανονικότητα» του 13ωρου και της «ελάχιστης» ανάπαυσης των 11 ωρών ανοίγεται ένα ευρύ πεδίο για κάθε λογής «παρεκκλίσεις» που προβλέπονται και στην παραπάνω οδηγία της ΕΕ, οδηγώντας σε ακόμα περισσότερες ώρες δουλειάς.
Συγκεκριμένα, η Σύμβαση (άρθρο 3.9) προβλέπει τη δυνατότητα, σε περίπτωση «έκτακτων συνθηκών» ή και λόγω «λειτουργικών αναγκών», το διάστημα ανάπαυσης μεταξύ δύο διαδοχικών βαρδιών «να είναι μικρότερο από έντεκα (11) ώρες, αλλά σε καμία περίπτωση μικρότερο από οκτώ (8) ώρες».
Πρακτικά, το διάστημα ανάπαυσης των 8 ωρών οδηγεί σε δουλειά 16 ωρών! Ακόμα και η προϋπόθεση που τίθεται να χορηγούνται στο προσωπικό μετά τη δεύτερη βάρδια «ισοδύναμες περίοδοι αντισταθμιστικής ανάπαυσης» (το άθροισμα του 11ωρου συν τις ώρες ανάπαυσης που στερήθηκαν) αίρεται, με το ίδιο άρθρο. Οπως αναφέρεται ρητά η χορήγηση «αντισταθμιστικής ανάπαυσης» δεν είναι δυνατή «όταν η πληρότητα του ξενοδοχείου υπερβαίνει το 70%», δηλαδή οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να πάρουν τις ώρες ανάπαυσης που στερήθηκαν μέχρι να τελειώσει η τουριστική σεζόν!
Στην ίδια θέση θα βρεθούν και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που δουλεύουν με διακεκομμένο (σπαστό) ωράριο, η επιβολή του οποίου αποτελεί «διευθυντικό δικαίωμα», με τη Σύμβαση να αναφέρει πως «είναι αντικειμενικά αδύνατη η χορήγηση στους εργαζόμενους που απασχολούνται με τον συγκεκριμένο τρόπο 11ωρης συνεχόμενης ανάπαυσης ανάμεσα στις δύο βάρδιες» (άρθρο 3.8.1)!
Τελικά, η μόνη «αντιστάθμιση» που απομένει είναι η κοροϊδία της υποχρέωσης της εργοδοσίας να παρέχει «κατάλληλη προστασία σύμφωνα και με την εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου» και το «δικαίωμα» του εργαζόμενου «να υποβάλει αίτημα επανεξέτασης του εβδομαδιαίου προγράμματος εργασίας για λόγους σωματικής ή ψυχικής κόπωσης».
Η επίθεση στον ημερήσιο χρόνο ανάπαυσης και το ξεχείλωμα του ωραρίου συνοδεύεται από την πρόβλεψη για δουλειά επτά μέρες την εβδομάδα, μια ρύθμιση που επαναλαμβάνεται εδώ και χρόνια όχι μόνο σε τοπικές αλλά και στην κλαδική Συλλογική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Ετσι, το άρθρο 11 της Σύμβασης κάνει λόγο για «εργασία σε ημέρες ανάπαυσης», δηλαδή για δουλειά για έξι ή και επτά μέρες την εβδομάδα, «λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας και της εποχικότητας της απασχόλησης». Μάλιστα, επαναλαμβάνει την προκλητική διαπίστωση πως η απασχόληση σε μέρες ανάπαυσης «αυξάνει τις μηνιαίες αποδοχές των εργασθέντων (...) και λειτουργεί υπέρ αυτών».
«Αίσχος! Μεγαλοξενοδόχοι και ηγεσία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου καταργούν και την 11ωρη ανάπαυση!», καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου. «Η ηγεσία του σωματείου έκανε αυτό που δεν τόλμησε ακόμα η κυβέρνηση να κάνει, αυτό που ακόμα και η εργοδοσία δίσταζε να πει ευθέως. Εβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της για την κατάργηση της 11ωρης ανάπαυσης μεταξύ των βαρδιών, στο όνομα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι μεγαλοξενοδόχοι! Ντροπή τους!», σχολιάζει στην ανακοίνωσή της. Στηλιτεύοντας ιδιαίτερα την κοροϊδία των «αντισταθμιστικών μέτρων» που αφορούν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, υπενθυμίζει ότι στον συγκεκριμένο κλάδο από την αρχή της φετινής σεζόν μέχρι σήμερα «έχουν πεθάνει 4 συνάδελφοι πάνω στη δουλειά». «Δε θα περάσει! Εμείς δε θα δουλέψουμε σαν σκλάβοι του 21ου αιώνα», τονίζει η ΔΑΣ.