ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούλη 2025
Σελ. /28
Διαβάστε σήμερα στο τετρασέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»:

-- Εργατικά Κέντρα - Σωματεία: Δυναμώνουν την αγωνιστική δράση ενάντια στα αντεργατικά νομοσχέδια για τη 13ωρη δουλειά και το πειθαρχικό της καταστολής στο Δημόσιο

-- Ξενοδοχοϋπάλληλοι Ρόδου: Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής της Οδηγίας της ΕΕ για τον εργάσιμο χρόνο | Επιστολή - μαρτυρία εργαζόμενης που ξετινάζει την κυβερνητική επιχειρηματολογία για το «δικαίωμα στην 13ωρη εργασία»

-- Γιάννενα: Με μεγάλη επιτυχία και φέτος η γιορτή για παιδιά από τα σωματεία της πόλης

-- Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία: Συντονισμένες κινητοποιήσεις στην Κρήτη, που θρηνεί ήδη τρεις νεκρούς μέσα σε έναν μήνα | Συνεχίζεται η κοροϊδία της κυβέρνησης με τα μέτρα - παρωδία για τον καύσωνα.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Σε ετοιμότητα για αγωνιστική απάντηση στη 13ωρη σκλαβιά που φέρνει η κυβέρνηση

Με δυναμική από το πρόσφατο συνέδριο δίνει τη μάχη μαζί με τα σωματεία, από καλύτερες θέσεις

Η αγωνιστική ετοιμότητα και η οργάνωση της πάλης ενάντια στη 13ωρη σκλαβιά που φέρνει η κυβέρνηση με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, καθώς και η στήριξη των διεκδικήσεων των σωματείων και των εργαζομένων, που βρίσκονται σε εξέλιξη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρόσφατης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.

Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων πρωτοβάθμιων σωματείων και εργαζομένων της περιοχής, έγινε παράλληλα και ένας πρώτος απολογισμός της δράσης που αναπτύχθηκε τον τελευταίο μήνα, με κοινή την εκτίμηση όλων για την ακόμα μεγαλύτερη δυναμική που έχει αποκτήσει το Εργατικό Κέντρο μετά το συνέδριο και την αγωνιστική - αποστομωτική απάντηση των εργαζομένων στην επίθεση του εργοδοτικού κυβερνητικού - συνδικαλισμού και της σαπίλας της ΓΣΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο στην εισήγηση από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Αντώνη Κούκουρα, όσο και στις τοποθετήσεις των μελών των ΔΣ και των εκπροσώπων σωματείων που πήραν τον λόγο, επισημάνθηκε η πλούσια δράση που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα. Τονίστηκε η αξία της πρωτοβουλίας για τη σύσκεψη των Εργατικών Κέντρων της Στερεάς Ελλάδας και ο συντονισμός απέναντι στην όξυνση της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και το νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα, η έκφραση στήριξης σε πρωτοβάθμια σωματεία που βρίσκονται σε διεκδικήσεις απέναντι στην εργοδοσία, όπως στην ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ, την ΤΕΜΠΟ και την AVRAMAR, η διοργάνωση συναυλίας αλληλεγγύης για να πάρει πίσω το σπίτι της η οικογένεια με ΑμεΑ που άρπαξαν τα «κοράκια» των funds, οι παρεμβάσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας για τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων σε συνθήκες καύσωνα και η ανάδειξη μιας σειράς ζητημάτων υγιεινής και ασφάλειας που αφορούν χώρους δουλειάς, η διοργάνωση αντιπολεμικής συγκέντρωσης, η απόφαση συνέχισης της λειτουργίας του λαϊκού φροντιστηρίου και την επόμενη χρονιά κ.ά.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί το τελευταίο διάστημα για δυνάμωμα της κοινής δράσης με τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας, εκπρόσωποι του οποίου παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση και έθεσαν τόσο τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο και τις συνθήκες εντατικοποίησης που βιώνουν οι εργαζόμενοι, όσο και την επίθεση από την πλευρά της κυβέρνησης, με διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών, όπως της προέδρου του Συλλόγου, αλλά και με το νέο νομοσχέδιο για το πειθαρχικό δίκαιο.

«Η δράση αυτή θα πρέπει να ενταθεί και να εμπλουτιστεί το επόμενο διάστημα, να συντονίσουμε καλύτερα τις προσπάθειές μας γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εμβληματικό νομοθέτημα που επιχειρεί να διαμορφώσει ένα νέο, ασφυκτικό καθεστώς πειθάρχησης, υποταγής, εντατικοποίησης των εργαζομένων», τόνισε στην εισήγησή του ο Αντώνης Κούκουρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εκφραστεί ακόμα μεγαλύτερη στήριξη στα σωματεία και τους εργαζομένους που συνεχίζουν τις διεκδικήσεις, αλλά και να δυναμώσουν οι παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς για την ενημέρωση των εργαζομένων σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για τη 13ωρη σκλαβιά και την ετοιμότητα για αγωνιστική απάντηση.

«Το 13ωρο, με το οποίο η κυβέρνηση θεσμοθετεί τον εξαναγκασμό των εργαζομένων και τον βαφτίζει "επιλογή" δεν είναι μεμονωμένη πρωτοβουλία. Είναι οργανικό κομμάτι του στρατηγικού σχεδίου των επιχειρηματικών ομίλων για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους, σχέδιο για το οποίο έχουν βάλει πλάτη όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών», σημείωσε ο Αντώνης Κούκουρας και πρόσθεσε:

«Ο στόχος τους είναι καθαρός: να θωρακιστούν οι όμιλοι με φτηνό, ευέλικτο, πειθαρχημένο εργατικό δυναμικό. Να μπορούν να εναλλάσσουν τους εργαζόμενους σαν εξαρτήματα. Απέναντι στο κράτος και τη βάρβαρη πολιτική του, να επικρατήσει "σιγή νεκροταφείου"». Τόνισε ότι αυτή η πολιτική δεν είναι «ελληνική πρωτοτυπία», αλλά «στρατηγική που υπάρχει και επιδιώκεται να εφαρμοστεί σε όλη την ΕΕ, είναι κατεύθυνση που υπαγορεύεται από τα ίδια τα ευρωπαϊκά συμβούλια. Αλλά όχι μόνο από αυτούς. Υπαγορεύεται και από το ΝΑΤΟ, από τις ανάγκες των ανταγωνισμών και των πολέμων που είναι σε εξέλιξη με θύματα τους ίδιους τους λαούς, και σε αυτές τις συνθήκες θέλουν να μας πουν "εδώ έχουμε πόλεμο, σκάσε και κολύμπα"».

Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκε ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων και μαζί με το Εργατικό Κέντρο να βγει πρόγραμμα περιοδειών στους χώρους δουλειάς, ώστε να προετοιμαστεί η άμεση αγωνιστική απάντηση με συλλαλητήριο όταν έρθει για διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα και απεργιακή κινητοποίηση όταν κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

10ωρο στο ακουστικό; Φτάνει πια!

Με λένε Ιωάννα και εργάζομαι σε πολυεθνική, σε τμήμα εξυπηρέτησης πελατών για λογαριασμό τηλεπικοινωνιακού παρόχου.

Στην πραγματικότητα δεν ξέρω καν για ποια εταιρεία δουλεύω. Με έχει προσλάβει μια εταιρεία για λογαριασμό κάποιας άλλης και με έχουν στείλει να δουλέψω για λογαριασμό της εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

Μήνα - μήνα η σύμβαση.

Δουλεύω ...κανονικά 8ωρο, αλλά βέβαια εδώ και μια βδομάδα δουλεύουμε 10ωρο, γιατί δεν βγαίνει λέει η δουλειά.

* * *

«Τι 10ωρο», σκέφτηκα στην αρχή, «εδώ δεν την παλεύουμε στις 8 ώρες».

Οχι ότι είχαμε και την επιλογή να αρνηθούμε. Μας έστειλαν ένα mail που έλεγε πως είναι απαραίτητο για τον Ιούλιο να γίνει και πως θα έπρεπε να το κάνουμε ...αφού θέλουμε να πάρουμε και την άδειά μας το καλοκαίρι!

Οι κλήσεις έπεφταν η μία μετά την άλλη. Δεν μπορούμε να βγούμε διάλειμμα πριν το πρώτο τρίωρο, αλλά ούτε και μία ώρα πριν λήξει η βάρδια. Δηλαδή, δουλεύοντας 9.00 - 19.00, βγήκαμε δεκαπέντε λεπτά στις 12.00 και άλλα δεκαπέντε στις 4 παρά!

Στο τέλος της βάρδιας ένιωθα τόσο κουρασμένη, και το κεφάλι μου τόσο βαρύ.

Γύρισα σπίτι και δεν ήθελα να μιλήσω σε άνθρωπο, δεν ήθελα να διαβάσω, να δω ταινία... Τίποτα. Πήρα ένα παυσίπονο και έπεσα για ύπνο. Σκέφτηκα πως ίσως ήμουν υπερβολική και πως θα το συνήθιζα.

***

Πέρασε όμως μια βδομάδα και είναι χειρότερα. Οχι μόνο δεν συνηθίζεται, αλλά χειροτερεύει κάθε μέρα. Κοίταξα το ρολόι και είχε περάσει μόνο μία ώρα από την έναρξη της βάρδιας, όμως ένιωθα λες και είχα δουλέψει ήδη κάνα τρίωρο.

Δέκα ώρες στις γραμμές, με ένα μόνο μισάωρο διάλειμμα και οι υπεύθυνοι να φωνάζουν «Πιο γρήγορα!», «Μην κρατάτε τον πελάτη πάνω από 2 λεπτά», «Εχει αναμονές!», «Μην αργείτε στις καταχωρήσεις».

«Ελα, έλα, πάμε να ανέβουμε» η φωνή της προϊσταμένης πάνω από τα κεφάλια μας!

Μια συνάδελφος έβαλε τα κλάματα στην τουαλέτα, από την κούραση και την πίεση. Δεν είχε χρόνο ούτε να παίξει με τα παιδιά της, έλεγε με παράπονο, αφού επέστρεφε σπίτι εξαντλημένη.

Αμ εγώ έχω; Γυρίζω σπίτι διαλυμένη, τα αυτιά μου βουίζουν, δεν μπορώ να ηρεμήσω από την πίεση. Πονάει το κεφάλι μου, τα χέρια μου... Παίρνω τρία χάπια την ημέρα. Ενα για πονοκέφαλο, ένα για μυοσκελετικά και ένα για κρίσεις πανικού. Κοκτέιλ. Για να μην πω για τα νεύρα. Και έχω ακόμα τρεις βδομάδες μπροστά μου.

Πώς να βρεις διάθεση να μιλήσεις, πώς να κάνεις κάτι με τους δικούς σου ανθρώπους, όταν μιλάς 10 ώρες ασταμάτητα με περίπου 200 πελάτες τη μέρα; Πού να βρεις διάθεση και αντοχή, όταν είσαι εξοντωμένος, όταν με το ζόρι σηκώνεσαι το πρωί από το κρεβάτι για να πας για δουλειά!

* * *

Την Κυριακή το βράδυ βλέπω ειδήσεις. Ακούω πως η κυβέρνηση φέρνει νόμο για 13 ώρες δουλειά σε έναν εργοδότη. Το ζήτησαν λέει εργαζόμενοι σε μια ταβέρνα;

«Τι πράγμα;», λέω στον σύντροφό μου. «Τι λένε, είναι δυνατόν;».

Μετά σκέφτηκα: Ναι, είναι. Δεν δουλεύουμε 10ωρο ήδη; Στη σεζόν οι εργαζόμενοι δεν βαράνε 12ωρα; «Νόμιμα» δεν τα κάνουν όλα αυτά και γεμίζουν τις τσέπες τους;

Θυμήθηκα τον πατέρα μου που με πήγαινε από μικρή στις συγκεντρώσεις την Πρωτομαγιά και μου έλεγε πώς πάλεψαν οι εργάτες και κέρδισαν το 8ωρο το 1886 στο Σικάγο, όταν δούλευαν και εκείνοι 12ωρα.

140 χρόνια πριν. Μόνο που δεν γυρνάμε πίσω, δεν θα γυρίσουμε πίσω, επειδή το λένε οι κυβερνήσεις και το θέλουν οι εργοδότες. Δεν θα γίνει έτσι! Φτάνει πια!

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τον εργάσιμο χρόνο

Εκδήλωση - συζήτηση για το νομοσχέδιο - έκτρωμα που χτυπάει το 8ωρο και βαφτίζει την εξάντληση των εργαζομένων «ευελιξία» πραγματοποιεί το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης σήμερα Πέμπτη, στις 8.30 μ.μ. στο «Mimoza the Fun Yard» στους Αμπελόκηπους (Διός 52). Θα ακολουθήσει πάρτι με μουσική.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ