Εκδηλώσεις χθες από τους συγγενείς των θυμάτων
Copyright 2018 The Associated |
Η 24η Ιούλη 2018 αποκάλυψε την τεράστια καταστροφή και τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές |
104 άνθρωποι συνολικά έχασαν τη ζωή τους, εκατοντάδες άλλοι, ενήλικες και παιδιά, ήταν οι εγκαυματίες (πολλοί από τους οποίους παλεύουν ακόμα και σήμερα), 1.700 σπίτια και γύρω στα 380 αυτοκίνητα κάηκαν. Τα καμένα στρέμματα γης έφτασαν συνολικά τα 12.600.
Χτες οι συγγενείς των θυμάτων όλη την ημέρα τίμησαν τους δικούς τους, με επιμνημόσυνες δεήσεις και τελετές που κατέληξαν στον Ναυτικό Αθλητικό Ομιλο και σε σιωπηλή πορεία - διαμαρτυρία το βράδυ προς την Αργυρά Ακτή, σε ανάμνηση της «πορείας της φωτιάς» που ακολούθησαν οι άνθρωποί τους προς τη θάλασσα, προσπαθώντας να απεγκλωβιστούν από τον πύρινο εφιάλτη.
Θυμίζουμε για τη φονική φωτιά στο Μάτι ότι ήταν μια πυρκαγιά που ξεκίνησε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα στην Πεντέλη, από έναν ηλικιωμένο που έκαιγε κλαδιά, και κατέληξε να σβήσει το βράδυ στη θάλασσα, λόγω της παντελούς έλλειψης συντονισμού από τον κρατικό μηχανισμό και της συγκυρίας να υπάρχει την ίδια μέρα μεγάλη φωτιά στην περιοχή της Κινέτας, που έκαιγε 3 μέρες. Ετσι φτάσαμε στα τραγικά αποτελέσματα που η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε στην αρχή να αποκρύψει.
Οπως φάνηκε από τη δικαστική διαδικασία, που ξεκίνησε 3 χρόνια μετά το έγκλημα, και κυρίως στη δίκη σε δεύτερο βαθμό, που ξεκίνησε τον Ιούλη του 2024, η φωτιά στην Κινέτα έπαιξε καθοριστικό ρόλο, αφού πέρα από την ανύπαρκτη πρόληψη αποδείχθηκε ότι το επιλεκτικά «ανίκανο» κράτος δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει σε δύο μεγάλες πυρκαγιές ταυτόχρονα.
Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση του τότε επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, Ι. Φωστιέρη, ο οποίος παραδέχτηκε ότι τα εναέρια μέσα κατευθύνθηκαν με προτεραιότητα στη φωτιά κοντά στις εγκαταστάσεις της «Μotor Oil» στην Κινέτα, αφού προφανώς αν γίνονταν παρανάλωμα οι συνέπειες θα ήταν επίσης ανυπολόγιστες. Η γύμνια λοιπόν του κράτους υποχρέωσε ουσιαστικά τους επιτελείς να κάνουν μια βάρβαρη «επιλογή», ποιος τόπος θα ζήσει την τραγωδία και ποιος θα σωθεί.
Οπως είπε συγκεκριμένα ο τότε επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου δίνοντας την εικόνα της ενδεχόμενης καταστροφής, «στο σημείο εκείνο αποθηκεύονται περίπου 2,8 εκατ. κυβικά καυσίμων, κηροζίνη, λιπαντικά, μαζούτ και άλλα εύφλεκτα υλικά». Ανέφερε δε με νόημα ότι «η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι ΝΑΤΟ. Εδώ θα βάλω τελεία. Δεν είναι απλά τα πράγματα».
Αυτήν την κατάσταση αντιμετώπισαν τότε οι κάτοικοι της περιοχής, που 7 χρόνια μετά δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα στο 100%, ενώ και η απόφαση του Εφετείου τούς γεμίζει οργή, αφού διαπνέεται από την απαράδεκτη λογική του «ανθρώπινου λάθους», της «ατομικής ευθύνης» και της «αμέλειας», εξ ου και αποδόθηκαν ποινές μόνο σε ανώτατα επιχειρησιακά στελέχη της Πυροσβεστικής (εκτιτέες σε 5 έτη), αφήνοντας στο απυρόβλητο την εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων και τοπικών αρχών που την υπηρετούν, η οποία οδηγεί σε τεράστιες ελλείψεις στις Δασικές και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και στην ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας.
Τρία ανώτατα στελέχη της Πυροσβεστικής και ένα της Πολιτικής Προστασίας πήραν συνολική ποινή, για όλους τους νεκρούς και την καταστροφή, 340 χρόνων, που συγχωνεύεται σε 5 χρόνια, χωρίς αναστολή και χωρίς δυνατότητα εξαγοράς. Πρόκειται για τους Σ. Τερζούδη (τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής), Β. Ματθαιόπουλο (τότε υπαρχηγό), Ι. Φωστιέρη (τότε επικεφαλής του συντονιστικού κέντρου) και Ι. Καπάκη (τότε γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας).
Τα άλλα υπηρεσιακά στελέχη, Χρ. Γκολφίνος, Φ. Παντελεάκος, Δ. Παπαδόπουλος, Ν. Παναγιωτόπουλος και Χ. Χιώνης, καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 238 ετών (εκτιτέα τα 5), αλλά γι' αυτούς και για τον ηλικιωμένο Κ. Αγγελόπουλο, στην αυλή του οποίου ξέσπασε η φωτιά και καταδικάστηκε με 3 χρόνια, οι ποινές μετατράπηκαν σε εξαγοράσιμες κατά 10 ευρώ τη μέρα.
Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε χθες | Τραυματίας πυροσβέστης | Στην περιοχή κλιμάκιο του ΚΚΕ
Eurokinissi |
Πολύ μεγάλη είναι η καταστροφή στο δάσος στη Στυμφαλία |
Στάχτη υπολογίζεται ότι έγιναν έως και 12.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Για άλλη μια φορά, η μόνη «προστασία» από την πλευρά του κράτους ήταν το «τρεχάτε ποδαράκια μου», με μήνυμα του 112 για εκκενώσεις χωριών και οικισμών, με πρώτο την Καστανιά, αλλά και τα χωριά Λαύκα, Καρτέρι, Δροσοπηγή, Κιόνια, Στυμφαλία - Μάτσιτζα.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή της Καστανιάς, 10 εγκαταλελειμμένα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ σε 5 κατοικήσιμα έχουν προκληθεί ζημιές στις στέγες. Στο Καρτέρι, τουλάχιστον δύο στάβλοι κάηκαν. Επίσης υπάρχουν αναφορές και για καμένα αυτοκίνητα. Ωστόσο, ο τελικός απολογισμός θα γίνει όταν ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης. Παράλληλα, συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ επιχειρούσαν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση στις πληγείσες περιοχές.
Ο Γ. Λαμπρούλης με φόντο τη μεγάλη αναζωπύρωση |
Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ένας πυροσβέστης που έδινε μάχη με την φωτιά, χθες μεταφέρθηκε με εγκαύματα σε πρόσωπο, χέρια και πόδια στο Κέντρο Υγείας Γκούρας όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κορίνθου.
Σύμφωνα δε με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής συνελήφθησαν δύο άτομα (ένας Ελληνας που φέρεται να είναι ιδιοκτήτης του χώρου και ένας από το Καζακστάν) που έκαναν την Τρίτη εργασίες, με τροχό και ηλεκτροσυγκόλληση για κάποιες μεταλλικές κατασκευές που θα χρησιμοποιούνταν σε πάρτι που είχε προγραμματιστεί έξω από το χωριό Μόσια. Μετά την κατάθεσή τους στην Εισαγγελία Κορίνθου, τους απαγγέλθηκε κατηγορία για εμπρησμό από ενδεχόμενο δόλο (ενώ αρχικά είχαν κατηγορηθεί για αμέλεια), που είναι κακούργημα, αλλά και δήμευση περιουσίας, ενώ τους επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 11.812 ευρώ. Αναφέρεται ότι υπάρχει μαρτυρία ενός αστυνομικού που τους είδε να κάνουν τις εργασίες και όταν ξέσπασε η φωτιά να προσπαθούν με κουβάδες νερό να σβήσουν τις φλόγες χωρίς να τα καταφέρουν.
Ωστόσο πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν. Γνώριζαν οι κρατικές υπηρεσίες και οι τοπικές αρχές τη δραστηριότητα κοντά στο δάσος; Ποιος έδωσε άδεια για να γίνουν οι εκδηλώσεις, αλλά και οι υπαίθριες εργασίες;
Στις πληγείσες περιοχές περιόδευσε χθες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή του ΚΚΕ, ενώ συμμετείχε και ο Γιάννης Κελλάρης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που βρέθηκε στα σημεία της φωτιάς από την πρώτη στιγμή.
Η περιοδεία του κλιμακίου συνέπεσε με την ώρα της μεγάλης αναζωπύρωσης στην περιοχή, ενώ θα συνεχιζόταν με συναντήσεις με κατοίκους στην Καστανιά, όπου υπάρχουν καμένα σπίτια και κατεστραμμένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Ο Γ. Λαμπρούλης αφού επεσήμανε ότι είναι εμφανής η έλλειψη μέτρων πρόληψης, δήλωσε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι επίγειες δυνάμεις και τα εναέρια μέσα, για να περιοριστεί η φωτιά και να μη συνεχίσει η καταστροφή για άλλη μια νύχτα.