ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούλη 2025
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»
Εντείνονται διεργασίες ενόψει πιθανών νέων δασμών των ΗΠΑ

Αύριο η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Κίνας

Διαβουλεύσεις συνεχίζονται στα επιτελεία της ΕΕ γύρω από τα αντίμετρα με τα οποία οι Βρυξέλλες θα απαντήσουν σε πιθανούς νέους δασμούς των ΗΠΑ, τους οποίους η Ουάσιγκτον θα θέσει σε εφαρμογή από αρχές Αυγούστου αν δεν ευοδωθούν οι διμερείς συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία, και ενώ ήδη η κυβέρνηση Τραμπ έχει αναγγείλει αύξηση των φόρων σε εισαγωγές από τα κράτη - μέλη της ΕΕ κατά 30%.

Το «Pοlitico» επικαλέστηκε δηλώσεις αξιωματούχων της γαλλικής κυβέρνησης σύμφωνα με τους οποίους η διαμεσολαβητική ομάδα της ΕΕ «πρέπει να καταστήσει σαφές ότι είμαστε έτοιμοι να πατήσουμε το "κόκκινο κουμπί"» αν η αμερικανική κυβέρνηση αρνηθεί συμφωνία με όρους αμοιβαία αποδεκτούς. Επίσης σχολίασαν ότι η Κομισιόν πρέπει να αναγνωρίσει ότι συναλλάσσεται με έναν σύμμαχο που «προκαλεί εντάσεις σε έναν αληθινό εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε».

Ανάμεσα σε άλλα οι Βρυξέλλες φέρονται να εξετάζουν και την ενεργοποίηση - για πρώτη φορά - του λεγόμενου «Μηχανισμού Κατά του Οικονομικού Εξαναγκασμού» (ACI), που θεσπίστηκε το 2023 με στόχο την «αποτροπή οικονομικού εκβιασμού» από τρίτες χώρες που επιχειρούν να επηρεάσουν την πολιτική της ΕΕ, με πιέσεις ή απειλές στο εμπόριο και στις επενδύσεις. Η διαδικασία ενεργοποίησης του ACI απαιτεί μεταξύ άλλων έγκριση από τουλάχιστον 15 κράτη - μέλη, ενώ πριν την επιβολή οποιωνδήποτε μέτρων προβλέπεται απόπειρα διπλωματικής επίλυσης με την εμπλεκόμενη χώρα, με μέτρα «στοχευμένα, αναλογικά και προσωρινά». Αν η αποτροπή δεν επιτευχθεί, τότε ο ACI μπορεί να ενεργοποιήσει δασμούς και ποσοστώσεις σε εμπορικές συναλλαγές, περιορισμούς σε εξαγωγές και εισαγωγές, ελέγχους σε Αμεσες Ξένες Επενδύσεις, αποκλεισμούς από δημόσιους διαγωνισμούς, περιορισμούς σε δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Πάντως, σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς είπε ότι «όσο χαμηλότεροι είναι τελικά οι δασμοί, τόσο το καλύτερο και για τις δύο πλευρές». Μίλησε για «εντατικές συζητήσεις» που συνεχίζονται και για προσπάθειες που καταβάλλει το Βερολίνο στην κατεύθυνση εξεύρεσης «λογικής» λύσης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης και επιμέρους κλαδικών συμφωνιών.

Σε Τόκιο και Πεκίνο πάνε Κόστα και Φον ντερ Λάιεν

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αύριο θα βρίσκονται στο Πεκίνο, όπου μαζί με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα συμπροεδρεύουν στη διμερή Σύνοδο Κορυφής.

Φυσικά, η συνάντηση δεν θα ασχοληθεί μόνο με την εμπορική συνεργασία των δύο χωρών, που βέβαια και οι δύο μελετούν πιο απαιτητικά, υπό το πρίσμα και των νέων αμερικανικών δασμών, αλλά και με κρίσιμα μέτωπα των διεθνών εξελίξεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία κ.ά.

Σημειωτέον, σήμερα οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες έχει προγραμματιστεί να έχουν Σύνοδο Κορυφής στο Τόκιο με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σιγκέρου Ισίμπα, ενώ η ιαπωνική αστική τάξη επίσης μελετά με ανησυχία πώς πρέπει να διαχειριστεί τις διεθνείς της εμπορικές και άλλες συμμαχίες (ενδεικτικές ήταν και οι αλλαγές στον αστικό πολιτικό χάρτη, με τη σημαντική ενίσχυση συντηρητικών κομμάτων που δημιουργήθηκαν πριν ελάχιστα χρόνια, όπως το «Sanseito», με σύνθημα «Πρώτα η Ιαπωνία»). Θυμίζουμε τη δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει στο Τόκιο η απουσία εμπορικής συμφωνίας με την Ουάσιγκτον μέχρι τώρα, ενώ παραμένουν στενοί σύμμαχοι σε ζητήματα «άμυνας» και όχι μόνο.

Τέλος, σε «κρίσιμη φάση» βρίσκονται και οι συνομιλίες της Ουάσιγκτον με τη Σεούλ για τους όρους της εμπορικής τους συνεργασίας, όπως δήλωσε ο νέος υπουργός Βιομηχανίας της Νότιας Κορέας Κιμ Γιουνγκ Κουάν. Ο ίδιος είπε ότι είναι ανοιχτά «όλα τα πιθανά σενάρια».

Συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ - Κίνας

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι την επόμενη βδομάδα θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, Λαν Φοάν, αναφερόμενος σε «πολύ καλή φάση» που διανύουν οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές.

Η συνάντησή τους θα γίνει στη Στοκχόλμη στις αρχές της επόμενης βδομάδας, όπως επιβεβαίωσε και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση για την «αμοιβαία κατανόηση» που αναζητούν οι δύο πλευρές.

Ο Μπέσεντ υποστήριξε ακόμα ότι «έχουμε πραγματικά περάσει σε ένα νέο επίπεδο με την Κίνα, που είναι πολύ εποικοδομητικό, και θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά πράγματα τώρα που το Εμπόριο έχει σταθεροποιηθεί σε ένα καλό επίπεδο».

Στη συνάντηση λέγεται ότι θα συζητηθεί πιθανή παράταση της προθεσμίας που είχε οριστεί έως τώρα (μέχρι 12 Αυγούστου) για την επιβολή υψηλότερων δασμών.

Να καταγραφεί πάντως ότι ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Γουάνγκ Γουεντάο δήλωσε πως «οι παγκόσμιες αλλαγές είναι ασταθείς και αβέβαιες», μιλώντας για «μια πολύ σοβαρή και περίπλοκη κατάσταση» με την οποία «εξακολουθούμε να είμαστε αντιμέτωποι». Απαντώντας σε ερώτηση για τον μεγάλο βαθμό εξάρτησης που έχει η κινεζική οικονομία από τις εξαγωγές, είπε ότι ετοιμάζονται μέτρα για να τονωθούν «περαιτέρω η ανάπτυξη και η κατανάλωση».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ