Ενώ το Κίεβο διπλασιάζει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό για το 2026 στα 120 δισ. δολάρια, ζητώντας τα μισά από τους «συμμάχους»
Αεροσκάφος F-35A της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ στη βρετανική βάση Lakenheath |
Με την ενίσχυση, τη διάδοση και την ετοιμότητα των πυρηνικών οπλοστασίων να αποτελεί βασικό κομμάτι αυτών των ολέθριων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι αμερικανικές πυρηνικές βόμβες μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 20 χρόνια σε βρετανικό έδαφος, ενώ το Λονδίνο έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αγοράσει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35A, ικανά να μεταφέρουν τέτοιες βόμβες.
Με αυτό το φόντο, αναμένεται η πραγματοποίηση του επόμενου γύρου «ειρηνευτικών» συνομιλιών Ρωσίας - Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη - ενδεχομένως και σήμερα - με τη Μόσχα να ξεκαθαρίζει πως δεν αναμένονται «μαγικές εξελίξεις» και το Κίεβο να κάνει ήδη λογαριασμό για διπλάσιο στρατιωτικό προϋπολογισμό το 2026, ύψους 120 δισ. δολαρίων, ζητώντας από τους «συμμάχους» τους να καλύψουν τα μισά και εξετάζοντας νέο δανεισμό από το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, όπως οι εφημερίδες "Times" και "Telegraph" και η ιστοσελίδα "UK Defence Journal", αμερικάνικα πυρηνικά όπλα φέρεται να έφτασαν σε βρετανικό έδαφος, για πρώτη φορά μετά από το 2008.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τα δημοσιεύματα, ένας αριθμός θερμοπυρηνικών βαρυτικών βομβών B61-12 μεταφέρθηκε την περασμένη Πέμπτη από αμερικανική αεροπορική βάση αποθήκευσης πυρηνικών όπλων στο Νέο Μεξικό στην βάση Lakenheath της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας (RAF) στο Suffolk.
H βρετανική βάση Lakenheath, αναφέρει η Telegraph, είναι η έδρα της 48ης Πτέρυγας Μάχης της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, η οποία περιλαμβάνει δύο μοίρες αεροσκαφών F-15E Strike Eagle και δύο μοίρες αεροσκαφών F-35A.
Οπως επισημαίνουν οι Times και η Telegraph, oι ΗΠΑ αναβάθμισαν το προηγούμενο διάστημα τις εγκαταστάσεις στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την άφιξη των πυρηνικών όπλων B61-12, που συμπεριλαμβάνει την προσθήκη βαλλιστικών καταφυγίων και ασπίδων.
Στις 24 Ιουνίου, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αγοράσει 12 μαχητικά αεροσκάφη F-35Α αμερικανικής κατασκευής, ικανά να μεταφέρουν τις εν λόγω αμερικανικές τακτικές πυρηνικές βόμβες, για τις οποίες δημοσίευμα του Guardian ανέφερε τότε ότι έχουν εκρηκτική ισχύ 3 φορές μεγαλύτερη από την ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα.
Τα αεροσκάφη της Βρετανίας θα εδρεύουν στην αεροπορική βάση Marham στο Νόρφολκ και θα είναι διαθέσιμα για την «Πυρηνική Αποστολή του ΝΑΤΟ», ανέφερε τον Ιούνιο το Λονδίνο.
Με την παράδοση των F-35A να αναμένεται στα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας, η Βρετανία θα αποκτήσει ξανά αεροπορικά μέσα πυρηνικής «αποτροπής» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, πέρα από τον στόλο βρετανικών υποβρυχίων που φέρουν πυρηνικούς πυραύλους «Trident».
Σημειώνεται ότι η Βρετανία δεν διαθέτει δικά της πυρηνικά όπλα αεροπορικής εκτόξευσης από το 1998.
«Γνωρίζουμε ότι προετοιμάζουν αυτές τις εγκαταστάσεις για να λάβουν πυρηνικά όπλα εδώ και χρόνια», επιβεβαίωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στους Times ο William Alberque, πρώην διευθυντής του ΝΑΤΟ για τη... μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, προσθέτοντας ότι στη βάση Lakenheath υπήρχαν αμερικανικά πυρηνικά όπλα για το μεγαλύτερο μέρος του «Ψυχρού Πολέμου».
Ο δε Sidharth Kaushal, από το "think tank" Royal United Services Institute επισημαίνει ότι οι παραπάνω εξελίξεις «αντιπροσωπεύουν μια κίνηση προς τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων. Επαναφέρουν κάποια ευελιξία όσον αφορά τον τρόπο χρήσης των πυρηνικών όπλων». Υπογραμμίζει δε ότι πέρα από τα F-35A που έχει παραγγείλει η Βρετανία, τα αεροσκάφη των ΗΠΑ που σταθμεύουν ήδη στο Lakenheath μπορούν να οπλιστούν άμεσα με αυτές τις πυρηνικές βόμβες.
Απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο μιας συνόδου των 5 «επίσημων» πυρηνικών κρατών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία), ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ανέφερε ότι δεν υπάρχει έδαφος για κάτι τέτοιο, δηλώνοντας ότι «βλέπουμε μια πορεία προς κλιμάκωση των εντάσεων, στρατιωτικοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της σφαίρας των πυρηνικών».
«Οι σχετικές υπηρεσίες μας», πρόσθεσε, «παρακολουθούν τις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα και αναπτύσσουν μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλειά μας στο τρέχον πλαίσιο».
Η Ρωσία, αντίστοιχα, εκσυγχρονίζει το δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο, «διευρύνει» το πυρηνικό της δόγμα, επικαλείται συνεχώς πυρηνικές «προειδοποιήσεις» στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής της με το ευρωατλαντικό μπλοκ, ενώ μετά από σχετική συμφωνία με το Μινσκ έχει ανακοινώσει την ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία.
Παράλληλα με τα παραπάνω, αυξάνονται οι διεργασίες για μια σειρά διμερείς στρατιωτικές συνθήκες στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για μια ενδεχόμενη γενικευμένη ιμπεριαλιστική σύγκρουση σε ευρωπαϊκό έδαφος, κι ενώ «παζαρεύεται» ακόμα ο στρατιωτικός ρόλος των ΗΠΑ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η Γερμανία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι καταρτίζουν μια διμερή «αμυντική» συνθήκη, ενισχύοντας τη στρατιωτική συνεργασία τους.
Σε κοινή δήλωσή τους, μετά τη συνάντηση του Γερμανού καγκελάριου Φρ. Μερτς και του Νορβηγού πρωθυπουργού Γ. Στέρε, επιβεβαιώνεται μεταξύ άλλων η κοινή δέσμευση των δύο χωρών για την «ασφάλεια στη θάλασσα», καθώς και η στενότερη συνεργασία στην ξηρά, αλλά και στο διάστημα.
«Αν υπάρχει κάτι καλό σε αυτόν τον τρομερό πόλεμο στην Ουκρανία, είναι ότι φέρνει τους Ευρωπαίους κοντά», δήλωσε ο καγκελάριος Φρ. Μερτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου. Η ώθηση επικεντρώνεται σε ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπως η Νορβηγία και η Βρετανία, πρόσθεσε, αλλά αυτό «δεν έρχεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή πολιτική μας».
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα Γερμανία και Βρετανία υπέγραψαν τη λεγόμενη «Συνθήκη του Κένσινγκτον», με σαφή έμφαση στις στρατιωτικές προετοιμασίες και την ενίσχυση της πολεμικής οικονομίας.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, Βρετανία και Γαλλία ανακοίνωσαν πρώτη φορά σχέδια για συντονισμό της «πυρηνικής αποτροπής» τους, ενώ με διμερείς συμφωνίες αντίστοιχου περιεχομένου συνδέονται και η Γαλλία με τη Γερμανία.
Σύμφωνα με το Euractiv, και τα τρία κράτη δεσμεύονται τώρα από ανεξάρτητες συμφωνίες «αμοιβαίας συνδρομής», με τις οποίες συμπληρώνεται το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ.
Γερμανία και Νορβηγία συζητούν επίσης τη συμμετοχή τους στο σχέδιο αποστολής αγοράς και αποστολής στο Κίεβο αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας Patriot με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Ο Φρ. Μερτς επιβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα παρέχει στο Κίεβο δύο από τις εννέα συστοιχίες Patriot που της έχουν απομείνει (έχει στείλει ήδη άλλες 3 στην Ουκρανία και 2 στην Πολωνία), οι οποίες προβλέπεται να αντικατασταθούν από τις ΗΠΑ, αλλά επισήμανε ότι οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ και της Γερμανίας βρίσκονται ακόμα σε συζητήσεις «για το από πού θα προέλθει η αντικατάσταση».
Ο Γ. Στέρε επισήμανε ότι η Νορβηγία είναι έτοιμη «να μοιραστεί τον λογαριασμό» της αντικατάστασης για να βοηθήσει τη Γερμανία να στείλει συστήματα Patriot στο Κίεβο, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει «να εξηγήσουν με σαφήνεια πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό».
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ενώ όλα τα στρατόπεδα τρέχουν προετοιμασίες και σχεδιασμούς που συσσωρεύουν και άλλο μπαρούτι, Ρωσία και Ουκρανία επιβεβαιώνουν ότι δεν υπολογίζουν κάποια ουσιαστική εξέλιξη στον τρίτο γύρο «ειρηνευτικών» συνομιλιών που αναμένεται να πραγματοποιήσουν στην Κωνσταντινούπολη - ενδεχομένως και σήμερα το απόγευμα.
«Ας είμαστε ειλικρινείς: Το ζήτημα μιας διευθέτησης του Ουκρανικού είναι τόσο περίπλοκο που ακόμη και η επίτευξη συμφωνιών για ανταλλαγές κρατουμένων ή την επιστροφή των σορών είναι ήδη μια επιτυχία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να περιμένουμε κάποιες μαγικές εξελίξεις - τέτοια αποτελέσματα είναι σχεδόν απίθανα στην τρέχουσα κατάσταση».
Ο ίδιος δήλωσε ότι «υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει, προτού μιλήσουμε για τη δυνατότητα κάποιων συναντήσεων υψηλού επιπέδου», ενώ ανέφερε ότι η Μόσχα επαναλαμβάνει ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την επίτευξη όλων των στόχων της στη σύγκρουση αυτή.
Αντίστοιχα, η νέα πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο, δήλωσε ότι «αν το βασικό σενάριο προβλέπει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο, είναι πολύ πιθανό να έχουμε ένα νέο πακέτο του ΔΝΤ», κάτι που θα συζητήσει και με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών.
Ο δε Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ντ. Σμιχάλ, δήλωσε χθες ότι το Κίεβο θα χρειαστεί τουλάχιστον 120 δισ. δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες το 2026, προσθέτοντας ότι επιδιώκουν να συγκεντρώσουν το μισό ποσό από τους «συμμάχους».
Τα 120 δισ. δολάρια είναι υπερδιπλάσιο ποσό από τον στρατιωτικό προϋπολογισμό του Κιέβου για το 2025, που ήταν 53,7 δισ.
Στο μεταξύ, με φόντο τον «τρελό χορό» των δισ. των στρατιωτικών πακέτων και της «οικονομικής στήριξης» του Κιέβου, πληρωμένα από το ξεζούμισμα των λαών για τα συμφέροντα των ευρωατλαντικών μονοπωλίων, εντείνονται διεργασίες και αντιθέσεις στην Ουκρανία με μοχλό τα θέματα της «διαφθοράς».
Το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε χθες νόμο που καταργεί την «αυτονομία» δύο βασικών υπηρεσιών «καταπολέμησης της διαφθοράς», ενισχύοντας την εξουσία του γενικού εισαγγελέα που διορίσθηκε από τον Ζελένσκι.
Είχαν προηγηθεί τη Δευτέρα οι συλλήψεις δύο αξιωματούχων του Εθνικού Γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς (NABU), με κατηγορίες μεταξύ άλλων για συνεργασία με τη Ρωσία, καθώς και οι έρευνες σε δεκάδες υπαλλήλους από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες.
«Σοβαρή ανησυχία» για αυτές τις «πιέσεις» στις υπηρεσίες «καταπολέμησης της διαφθοράς» εξέφρασαν οι πρέσβεις των χωρών του G7 στο Κίεβο και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Γκ. Μερσιέ.
Το προηγούμενο διάστημα οι δύο υπηρεσίες είχαν απαγγείλει κατηγορίες εναντίον βουλευτών, υπουργών και ενός πρώην αντιπροέδρου της ουκρανικής κυβέρνησης.
Ειδικότερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν «υπενθύμισε» τη σύνδεση της ευρωενωσιακής χρηματοδότησης και της πορείας του Κιέβου προς την ΕΕ με την «καταπολέμηση της διαφθοράς» και τη «δημοκρατική διακυβέρνηση» - η γνωστή ορολογία των Βρυξελλών για τη διαμόρφωση των συνθηκών που ευνοούν τις μπίζνες των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.