Σχετικά με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τη Γυάρο
Οι 8 ζώνες στις οποίες είναι διαιρεμένο το νησί σύμφωνα με το σχέδιο του νέου προεδρικού διατάγματος |
Το σχέδιο επί της ουσίας αφήνει απροστάτευτη την περιοχή των πέντε όρμων, την περιοχή δηλαδή όπου βρίσκεται το κτίριο της φυλακής, αλλά και οι υπόλοιποι όρμοι - χώροι μαρτυρίου για χιλιάδες κομμουνιστές και άλλους λαϊκούς αγωνιστές του στρατοπέδου της Γυάρου, αφού όπως καταγγέλλουν η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, αυτό επιτρέπει «λιμενικά έργα και άλλες εγκαταστάσεις (δίκτυα και υποδομές κοινής ωφέλειας), μη προβλέποντας αυστηρές ζώνες προστασίας. Επίσης επιτρέπει την εγκατάσταση κατοικίας για προσωπικό και εργαζομένους σε μεγάλο μέρος του νησιού (σε όλη τη Ζώνη Προστασίας της Φύσης και στην περιοχή των φυλακών). Η ασαφής διατύπωση ενέχει τον κίνδυνο της νέας δόμησης, παραβλέπει την υπάρχουσα απαγόρευση διανυκτέρευσης και ανοίγει το δρόμο σε σημαντικές χωρικές παρεμβάσεις πάνω στο νησί.
Παράλληλα, το εν λόγω Π.Δ. στο άρθρο 4, επιτρέπει σε όλες τις ζώνες προστασίας "έργα εθνικής σημασίας" δημιουργώντας ένα πλαίσιο εξαιρέσεων και ανοίγοντας το δρόμο για παράκαμψη ουσιαστικών μηχανισμών ελέγχου και την εγκατάσταση μεγάλων υποδομών (ΑΠΕ, λιμενικά έργα κ.λπ.)».
Πρόκειται για έναν ακόμα κρίκο στην προσπάθεια εκμετάλλευσης του νησιού από επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι πατώντας πάνω στην εγκατάλειψη του νησιού από το κράτος και τις κυβερνήσεις, σχεδιάζουν την «αξιοποίηση» του με κερδοφόρες επενδύσεις, προσβάλλοντας την ιστορικότητα του χώρου.
Θυμίζουμε άλλωστε δυο τελευταία περιστατικά, τον διαγωνισμό ιδεών που «τρέχει» για τη δημιουργία ενός ενεργειακά αυτόνομου ερευνητικού κέντρου για τη βιοποικιλότητα στην Ανατ. Μεσόγειο από τη βιομηχανία αλουμινίου ALUMIL με συνδιοργανωτή την ΑΜΚΕ «Αιγέας» του εφοπλιστή Αθ. Μαρτίνου, αλλά και την απόφαση του ΚΑΣ, μετά από πολλά μπρος πίσω, για την αδειοδότηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο νησί. Ενώ, ήδη, από το 2011 έχει αποχαρακτηριστεί από ιστορικός τόπος μέρος του νησιού.
Απέναντι σε αυτά το ΚΚΕ - το οποίο το 2019 έστησε στο νησί μνημείο αντάξιο της θυσίας των χιλιάδων που βασανίστηκαν εκεί - και αντιστασιακοί φορείς, δεκαετίες τώρα, έχουν κάνει πολύμορφες παρεμβάσεις και προτάσεις, απαιτώντας από τα αρμόδια υπουργεία να υλοποιηθεί η απόφαση για την ανάδειξη της Γυάρου ως Τόπου Ιστορικής Μνήμης και να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις, όπως αναστήλωση κτιρίων, δημιουργία προβλήτας, για να καταστεί το νησί επισκέψιμο.
Οι κάτοικοι αγωνίζονται διεκδικώντας την προστασία της υγείας και της ζωής τους, καθώς και τις νόμιμες αποζημιώσεις για την απαλλοτρίωση των περιουσιών τους, για να μπορέσουν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, αφού αναγκάζονται να φύγουν από το χωριό τους λόγω της εξορυκτικής δραστηριότητας των «Λιγνιτωρυχείων Αχλάδας».
Στα «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» συμμετέχει με σημαντικά κεφάλαια ο Ομιλος Μυτιληναίου. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι οι υποσχέσεις από τον Φλεβάρη, για αποζημίωση των κατοίκων ώστε να μετεγκατασταθεί όλος ο οικισμός, έμειναν στα λόγια, και δίνουν αγώνα ενάντια στα σχέδια του μονοπωλίου της «Metlen» να αρπάξει τα εδάφη του χωριού και τα σπίτια τους «κοψοχρονιά», για να αυγατίζουν τα κέρδη των μετόχων της.
Οι κάτοικοι διεκδικούν ενιαία λύση για όλο τον οικισμό, όμως η εταιρεία προσπαθεί να ανοίξει νέο ορυχείο και να πάρει το κοίτασμα - φιλέτο με το λιγότερο δυνατό κόστος. Θέλει να λειτουργήσει το ορυχείο σκάβοντας ανάμεσα στους δύο οικισμούς, την Ανω και τη Μεσαία Αχλάδα. Η κατάσταση στο χωριό είναι ήδη ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς έχει «περικυκλωθεί» από το ορυχείο, το οποίο απειλεί να «καταπιεί» τα σπίτια. Με το νέο ορυχείο θα κινδυνεύσουν οι κάτοικοι και τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της εξόρυξης αλλά και μετά το πέρας της, καθώς όσες περιουσίες τους παραμείνουν όρθιες θα υποβαθμιστούν ακόμα περισσότερο.
Στις 30 Μάη η εταιρεία έκανε προσπάθεια να ξεκινήσει τις εργασίες για τη διάνοιξη του ορυχείου, βρήκε όμως απέναντί της τους κατοίκους, οι οποίοι έχουν στήσει το «στρατηγείο» του αγώνα τους στον αγροτικό δρόμο.
Για τη χρήση αυτού του δρόμου η εταιρεία κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, που θα εκδικαστούν σήμερα Τρίτη, και σέρνει τους κατοίκους στα δικαστήρια για παρακώλυση συγκοινωνιών! Στον ίδιο δρόμο βέβαια η εταιρεία θεωρεί απόλυτα φυσιολογικό να παρκάρει ανενόχλητη τα βαρέα οχήματά της, μετατρέποντάς τον σε εργοταξιακό...
«Στην ιστοσελίδα https://yparxiakoellada.gr/keimena/epitropi-stirixis-2ou-synedriou/ παρουσιάστηκε η υπογραφή μου κάτω από ένα κείμενο διακήρυξης με τίτλο "Η Ελλάδα που χάνεται. Η Ελλάδα που θέλουμε!".
Από δική μου εσφαλμένη αντίληψη θεώρησα ότι είχα προσκληθεί να μιλήσω σε επιστημονικό συνέδριο με θέμα αυστηρά πολιτιστικό, που θα διεξαγόταν την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Διάβασα όμως στην ιστοσελίδα ότι "το υπάρχον πολιτικό σύστημα στο σύνολό του φέρει τεράστιες ευθύνες και μπλοκάρει κάθε δυνατότητα διαφορετικής πορείας της χώρας και της κοινωνίας" και ότι "η ανάγκη για τη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού και κοινωνικού υποκειμένου είναι επιτακτική, χωρίς όμως να είναι αυτονόητη μία «αυτόματη ίδρυσή του». Το νέο υποκείμενο τίθεται ως ζητούμενο, που απαιτεί σοβαρή προετοιμασία και εμπεριστατωμένες απαντήσεις". Θεώρησα ότι αυτές οι σκοποθεσίες, που δεν αφορούν επιστημονικό αλλά αυστηρά πολιτικό συνέδριο, δεν με εκφράζουν και δεν με αφορούν καθόλου. Γι' αυτό και ζήτησα να απαλειφθεί το όνομά μου, πράγμα που έγινε. Από το 1996 έως και σήμερα ακολουθώ πιστά ως ψηφοφόρος το ΚΚΕ, το οποίο μου έκανε μάλιστα τη μέγιστη τιμή να με χρίσει υποψήφιο ευρωβουλευτή του κατά τις ευρωεκλογές του 2024. Πώς θα ήταν δυνατόν να με εκφράζουν θέσεις για ίδρυση "νέου πολιτικού και κοινωνικού υποκειμένου"; Το ΚΚΕ είναι ο μόνος πολιτικός φορέας που βρίσκεται αταλάντευτα στο πλευρό του λαού και της εργατικής τάξης, και στην πατρίδα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ΚΚΕ όχι μόνο δεν μπλοκάρει τη διαφορετική πορεία της χώρας και της κοινωνίας, αλλά ανοίγει νέους δρόμους στην πρόοδό τους, τη δε πολιτική του τη συζητά ανοιχτά με τον λαό. Οφείλω να ζητήσω και ζητώ συγγνώμη από τις συντρόφισσες και τους συντρόφους που πιθανόν είδαν στο διαδίκτυο την υπογραφή μου και ένιωσαν δυσάρεστη έκπληξη. Καθόλου δεν ήταν αυτό πρόθεσή μου. Μένω πάντα απλός μαχητής στο πλευρό του ΚΚΕ».
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ προετοιμάζει επίσκεψη - προσκύνημα στη Γυάρο το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί λίγες μέρες νωρίτερα, ώστε να είναι γνωστά όλα τα ακριβή μετεωρολογικά δεδομένα. Οι πιθανές ημερομηνίες είναι Σάββατο 4 ή Κυριακή 5 και 11 ή 12 Οκτώβρη, με αναχώρηση από το Λαύριο.
Οσοι και όσες επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να το δηλώσουν έγκαιρα στις αντίστοιχες Κομματικές Οργανώσεις, και θα κρατείται σειρά προτεραιότητας. Επίσης από τις Κομματικές Οργανώσεις θα γίνεται η ενημέρωση για όλες τις λεπτομέρειες του ταξιδιού.
Στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» (σελ. 9), στο θέμα για τον νέο προϋπολογισμό της Γαλλίας, εκ παραδρομής γράφτηκε ότι το κρατικό χρέος ξεπερνά τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ορθό είναι ότι το κρατικό χρέος της Γαλλίας ξεπερνά τα 3,3 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο «Κάστρο» της Οδού Μπιζανίου στην Καλλιθέα
Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνει εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στις 23 και 24 Ιούλη στο «Κάστρο» στην Οδού Μπιζανίου στην Καλλιθέα (Μπιζανίου 10).
Αύριο Τετάρτη στις 10 π.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Στις 8 μ.μ. θα γίνει εκδήλωση εγκαινίων της έκθεσης αρχειακού υλικού. Θα μιλήσουν ο Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, και ο Χριστόφορος Γιακουμέλος, γγ της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Στον ιστορικό χώρο θυσίας και μνήμης ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται ως εξής: Αύριο Τετάρτη 11 π.μ. - 1 μ.μ και 6 μ.μ. - 7.30 μ.μ., Πέμπτη 24/7 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.
Το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Αυγούστου στο Δασικό Χωριό της Ξάνθης
Η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και το Συμβούλιο Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ διοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων για τη δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην περιοχή, το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Αυγούστου 2025. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Δασικό Χωριό της Ξάνθης, στο δάσος της Χαϊντού, όπου από τον χειμώνα του 1947 είχε μεταφερθεί το Αρχηγείο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και αργότερα η έδρα της 7ης Μεραρχίας του ΔΣΕ.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:
Το Σάββατο 23 Αυγούστου:
Ιστορική περιήγηση σε χωριά της περιοχής όπου δόθηκαν μάχες του ΔΣΕ.
Παρουσίαση της συγκρότησης - δράσης του ΔΣΕ στην περιοχή. Προβολή βίντεο με ιστορικές αφηγήσεις.
Δραστηριότητες για παιδιά.
Αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι - λαϊκό γλέντι.
Την Κυριακή 24 Αυγούστου:
Πεζοπορία στον Λόφο Χαϊντού και παρουσίαση της μάχης (23/8/1947).
Κεντρική ομιλία από τον Διονύση Κλάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του Κόμματος.
Για συμμετοχή, επικοινωνία με τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην περιοχή.