ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούλη 2025
Σελ. /28
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Κλιμάκωση επιθέσεων με στόχο τον βίαιο εκτοπισμό Παλαιστινίων

Το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ συνεχίζει τη γενοκτονία

Ο παλαιστινιακός λαός θρηνεί τα παιδιά του

2025 The Associated Press. All

Ο παλαιστινιακός λαός θρηνεί τα παιδιά του
Τα επόμενα βήματα των ΗΠΑ και του Ισραήλ με στόχο τον βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων της Γάζας και την κλιμάκωση της πίεσης κατά του Ιράν στο φόντο των πρόσφατων ισραηλινών επιθέσεων σε Συρία και Λίβανο, και την εκρηκτική κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, συζήτησαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Πεντάγωνο οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, και του Ισραήλ, Ισραελ Κατς, παράλληλα με τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις που είχε με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον ο αρχηγός της Mossad Νταβίντ Μπαρνέα.

Ο Χέγκσεθ εξήρε τις «επιδόσεις» και την «αποτελεσματικότητα» του ισραηλινού στρατού κατά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε τον Ιούνη στο Ιράν, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ενισχύουν την ικανότητα του Ισραήλ «να υπερασπίζεται τον εαυτό του». Πρόσθεσε δε ότι η εταιρική σχέση ΗΠΑ - Ισραήλ είναι συνέπεια της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο «πλαίσιο ευρύτερης αποστολής για επίτευξη ειρήνης μέσω ισχύος». Στη συνέχεια συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία για την αντιμετώπιση κοινών απειλών και την προώθηση «περιφερειακής σταθερότητας», με τον Χέγκσεθ να υποστηρίζει πως ο πόλεμος του Ισραήλ «άλλαξε την περιοχή και τον κόσμο» και πως το Ισραήλ είναι «σύμμαχος - υπόδειγμα, που καταλαβαίνει την απειλή, είναι ικανός και δραστήριος», αναγνωρίζοντας τις «συλλογικές απειλές ασφάλειας».

Ωστόσο, όπως σκόπιμα διέρρευσε, ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης των Χέγκσεθ και Κατς αλλά και των διαβουλεύσεων που είχε ο επικεφαλής της Mossad ήταν η έκκληση προς τις ΗΠΑ να ασκήσουν πιέσεις σε αρκετές άλλες χώρες, μεταξύ τους την Αιθιοπία και την Ινδονησία, να δεχτούν μεγάλο αριθμό Παλαιστίνιων αμάχων διωγμένων από τη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο του ισραηλινο-αμερικανικού σχεδίου για μετατροπή της περιοχής σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής», για επενδύσεις Αμερικανών, Ισραηλινών και Αράβων κεφαλαιοκρατών.

Στο φόντο αυτό, στην ισραηλινή Βουλή (Κνέσετ) πέντε βουλευτές και υπουργοί από το κυβερνών δεξιό κόμμα «Λικούντ» του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου υπέρ της προσάρτησης των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Οχθης στο Ισραήλ, με κεντρικό σύνθημα «Κυριαρχία Τώρα - Παράθυρο ευκαιρίας για επιβολή κυριαρχίας σε Ιουδαία και Σαμάρεια». Εκεί ο υπουργός Ενέργειας και Υποδομών Ελι Κόεν τόνισε ότι θα προτιμούσε να απεμπολήσει τον στόχο της «ειρήνης και εξομάλυνσης» των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, αν ο όρος είναι η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Χερσαία επιχείρηση στο Ντέιρ Αλ Μπαλάχ

Και ενώ στο Ισραήλ εντείνονται οι κινήσεις για την προσάρτηση της Δυτικής Οχθης, στη Λωρίδα της Γάζας ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε χτες για πρώτη φορά μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση στο Ντέιρ Αλ Μπαλάχ, που βρίσκεται στο κέντρο του παλαιστινιακού θύλακα.

Την Κυριακή προηγήθηκε εντολή εκκένωσης της πόλης, με τις δυνάμεις εισβολής να αναγκάζουν εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους να την εγκαταλείψουν προς άγνωστη κατεύθυνση, σε συνθήκες αυξημένης ζέστης, λιμού, επιδημιών, δίψας και ισοπέδωσης των πάντων.

Ο επιτελάρχης του ισραηλινού στρατού Εγιάλ Ζαμίρ πρότεινε επίσης την κλιμάκωση των χερσαίων επιθέσεων στη Γάζα, με στόχο την κατάληψη «περισσότερων εδαφών», ώστε να προκληθεί «περισσότερη φθορά στη Χαμάς», αντί της προώθησης του αμφιλεγόμενου σχεδίου για τη δημιουργία ενός τεράστιου στρατοπέδου συγκέντρωσης στη Ράφα, που θα ονομαστεί δήθεν «ανθρωπιστική πόλη».

Η πρόταση του Ζαμίρ εκδηλώνεται παράλληλα με την αύξηση των περιπτώσεων αυτοκτονίας στον ισραηλινό στρατό. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι έδωσε τέλος στη ζωή του ο Νορβηγο-Εβραίος στρατιώτης Νταν Φίλιπσον στη νότια Γάζα. Είναι ο 4ος στρατιώτης που αυτοκτόνησε τις τελευταίες δύο βδομάδες και ο 19ος από την αρχή του 2025. Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα έχουν καταμετρηθεί επίσημα οι αυτοκτονίες 42 στρατιωτών.

Ατέλειωτο μακελειό αμάχων και πείνα

Παράλληλα συνεχίζονται καθημερινά οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε κέντρα διανομής τροφίμων και νερού, εναντίον αμάχων, με θύματα δεκάδες γυναικόπαιδα. Την Κυριακή μεγάλο πλήθος αμάχων περίμενε κοντά σε φορτηγά του ΟΗΕ με βοήθεια σε τρόφιμα και ο ισραηλινός στρατός άρχισε να τους πυροβολεί, για να τους αποτρέψει να πλησιάσουν, ακόμα και όταν οι άμαχοι είχαν σηκώσει τα χέρια στον αέρα. Στις επιθέσεις συμμετείχαν ελεύθεροι σκοπευτές και άρματα μάχης. Υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 67 άνθρωποι.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ότι την Κυριακή πέθαναν από πείνα τουλάχιστον 19 άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά. Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν πάνω από 134 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 1.115.

Ο συνολικός νεότερος απολογισμός χτες ανέφερε τουλάχιστον 59.029 νεκρούς και 142.135 τραυματίες.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας στη Γάζα επιβεβαίωσαν χτες ότι τα νοσοκομεία ξεμένουν από καύσιμα, επισιτιστική βοήθεια και φάρμακα, κινδυνεύοντας να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Πηγές στο υπουργείο Υγείας στη Γάζα τόνισαν επίσης ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει μόλις ένα γεύμα τη μέρα και ότι εκατοντάδες άνθρωποι συρρέουν καθημερινά στα νοσοκομεία, υποφέροντας από κόπωση και εξάντληση λόγω της πείνας.

Επιπλέον, η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε ότι δέχεται απελπισμένα μηνύματα για πείνα, μεταξύ άλλων και από το ίδιο της το προσωπικό, καθώς οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 40 φορές.

Εκκληση 25 χωρών

Ως επικίνδυνο κατήγγειλαν χτες 25 χώρες - μεταξύ των οποίων και στενοί σύμμαχοι του Ισραήλ, όπως η Βρετανία - το δήθεν σύστημα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας και διανομής τροφίμων στη Γάζα το οποίο λειτουργεί η αμερικανική ΜΚΟ «Gaza Humanitarian Foundation» (GHF) σε συνεργασία με τον στρατό του Ισραήλ. Στα σημεία διανομής τροφίμων από τα τέλη Μάη, οπότε άρχισε να λειτουργεί στη Γάζα, έχουν σκοτωθεί πάνω από 900 άμαχοι, καθώς αυτά έχουν μετατραπεί σε παγίδες θανάτου.

Οι 25 χώρες ζήτησαν τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και επέκριναν το μοντέλο διανομής βοήθειας. Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, ο Καναδά και η Δανία, που καταδίκασαν την έλλειψη βοήθειας και την απάνθρωπη δολοφονία αμάχων. Οι υπουργοί Εξωτερικών των 25 χωρών δήλωσαν «έτοιμοι» να αναλάβουν «περαιτέρω δράση» για να υποστηρίξουν «μια άμεση κατάπαυση του πυρός και έναν πολιτικό δρόμο προς την ασφάλεια και την ειρήνη για τους Ισραηλινούς, τους Παλαιστίνιους και ολόκληρη την περιοχή».

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χτες ο Πάπας Λέων ΙΔ' με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς. Ο Πάπας αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη «να παρασχεθεί βοήθεια στους ανθρώπους που είναι πιο εκτεθειμένοι στις συνέπειες της σύγκρουσης», ενώ την Κυριακή είχε ζητήσει τον τερματισμό της «βαρβαρότητας του πολέμου στη Γάζα».

Χτες ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ ζήτησε να μην μπει «ούτε κόκκος βοήθειας» στη Γάζα αν δεν πέσει ο λαός της «γονατιστός να παρακαλέσει». Πλάι σε όλες τις επιθέσεις, ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν χτες εργοστάσιο αφαλάτωσης νερού στο Ριμάλ της Πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας πολλούς ακόμα.

Ισραηλινή επίθεση στην Υεμένη

Επίθεση στο στρατηγικό λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι το Ισραήλ, σε αντίποινα για την επίθεση βαλλιστικού πυραύλου που εξαπέλυσαν οι Χούθι την Κυριακή, σε δικά τους αντίποινα για την κλιμάκωση των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Ισραελ Κατς απείλησε με κλιμάκωση των επιθέσεων, λέγοντας: «Η μοίρα της Υεμένης είναι η ίδια με της Τεχεράνης. Οι Χούθι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για την εκτόξευση πυραύλων προς το κράτος του Ισραήλ».

Εσωτερική υπόθεση του Λιβάνου ο αφοπλισμός της Χεζμπολάχ...

Επίσκεψη - αστραπή στη Βηρυτό πραγματοποίησε χτες ο Τομ Μπάρακ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία και πρέσβης τους στην Τουρκία, συνεχίζοντας την άσκηση πίεσης στα πολιτικά κόμματα της χώρας για τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ.

Ενώ ισχυρίστηκε ότι το θέμα του αφοπλισμού θα πρέπει «να διευθετηθεί εσωτερικά», γιατί είναι ζήτημα εσωτερικής πολιτικής του Λιβάνου, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Βηρυτό με τον πρωθυπουργό Ναουάφ Σαλάμ πρόσθεσε με νόημα ότι «ένας μη αφοπλισμός» της Χεζμπολάχ «θα ήταν απογοητευτικός»...

Κατά τα λοιπά, παραδέχτηκε ότι η συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ - Λιβάνου της 27ης Νοέμβρη «δεν λειτουργεί», αποφεύγοντας να επιρρίψει ευθύνες στο Ισραήλ, που την παραβιάζει σχεδόν καθημερινά, δολοφονώντας αμάχους ή στελέχη της Χεζμπολάχ και βομβαρδίζοντας πόλεις και χωριά κατά βούληση.

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμιά δουλειά να προσπαθήσουν να αναγκάσουν το Ισραήλ να κάνει οτιδήποτε. Είμαστε εδώ για να ασκήσουμε την επιρροή μας προκειμένου να συγκεντρώσουμε ήρεμα πνεύματα γύρω από μία λύση», είπε υποκριτικά.

Ο Μπάρακ συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν και του παρέδωσε «σχέδιο πρωτοκόλλου για την εφαρμογή των δεσμεύσεων του Λιβάνου» μετά την εκεχειρία, κι ας είχε παραδεχτεί ο ίδιος νωρίτερα ότι «δεν λειτουργεί».

ΣΥΡΙΑ
Εύθραυστη εκεχειρία μετά τις πολύνεκρες σφαγές, με τις ευλογίες των ΗΠΑ

Τεταμένη ηρεμία στην πόλη της Σουέιντα, αλλά και μεμονωμένες συγκρούσεις σε άλλες πόλεις της ομώνυμης επαρχίας (Ουμ αλ Ζεϊτούν και Σάχμπα) επικρατούν το τελευταίο τριήμερο, μετά την ανακοίνωση εύθραυστης «εκεχειρίας» μεταξύ Συρίας και Ισραήλ και μεταξύ ένοπλων οργανώσεων Δρούζων (που στηρίζει το Ισραήλ) και Βεδουίνων, από τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο στη Δαμασκό και πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τομ Μπάρακ.

Η «εκεχειρία» που έρχεται, ανακοινώθηκε το πρωί του Σαββάτου από τις ΗΠΑ, δίχως καμία συγκεκριμένη αναφορά σε όρους ή χρονοδιάγραμμα και τέθηκε σε ισχύ ένα 24ωρο αργότερα. Προηγουμένως, ο τζιχαντιστής Πρόεδρος της Συρίας, Αχμεντ Αλ Σαράα, ανακοίνωσε την αποχώρηση των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας από τη Σουέιντα για την αποφυγή περαιτέρω όξυνσης της σύγκρουσης, ενώ το βράδυ της Παρασκευής, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως δόθηκε 48ωρο περιθώριο στις συριακές δυνάμεις να εμποδίσουν την ανάφλεξη των συγκρούσεων στην περιοχή.

Επιπλέον, χτες, οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας απομάκρυναν οικογένειες Βεδουίνων από την πόλη Σουέιντα αξιοποιώντας την εκεχειρία. Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA υπολόγισε πως απομακρύνθηκαν περίπου 1.500 Βεδουίνοι.

Την Κυριακή και χτες, ανακοινώθηκε πως έφθασαν στην Σουέιντα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από το Ισραήλ σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, οι οποίες ακολούθως επικοινώνησαν με τις συριακές αρχές. Η βοήθεια ήρθε, καθώς εδώ και μία εβδομάδα έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση στην πόλη και τα περίχωρα.

Επίσης, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι μέσα στην τελευταία εβδομάδα στη Νότια Συρία εκτοπίστηκαν πάνω από 128.000 άνθρωποι. Η έκθεση του οργανισμού αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι εκτοπισμοί από την επαρχία Σουέιντα «αυξήθηκαν κατά πολύ στις 19 Ιουλίου, με περισσότερους από 43.000 ανθρώπους να έχουν εκτοπιστεί μέσα σε μία μόνο ημέρα».

Πάντως, χτες, μαχητές Βεδουίνοι της Συρίας που έχουν αναπτυχθεί έξω από την επαρχία Σουέιντα, προερχόμενοι από άλλες περιοχές της χώρας, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC, είπαν πως θα παρακολουθούν την εξέλιξη της εκεχειρίας, μη αποκλείοντας να ξαναπάρουν τα όπλα εναντίον Δρούζων μαχητών. Τόνισαν πως επιθυμούν να τους παραδοθούν μέλη της κοινότητάς τους που τραυματίστηκαν κατά τις συγκρούσεις και παραμένουν στην πόλη Σουέιντα ως «όμηροι». Σε διαφορετική περίπτωση απείλησαν να εισβάλουν «ακόμη και εάν η Σουέιντα γίνει ο τάφος μας».

Πλήρη κάλυψη από τις ΗΠΑ στην κυβέρνηση της Δαμασκού

Χτες, ο Τομ Μπάρακ παρείχε πλήρη κάλυψη στην κυβέρνηση του Σαράα, τονίζοντας πως έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε «με τα λιγοστά μέσα που είχε στη διάθεσή της». Μιλώντας στο πρακτορείο ΑΡ, ο Μπάρακ επέρριψε στις αντιτιθέμενες ένοπλες οργανώσεις διαφόρων εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων (Δρούζων, Βεδουίνων κ.ά.) ευθύνες για τις δολοφονίες, τα αντίποινα και τις σφαγές, που ξεκίνησαν στις 13 Ιουλίου και συνεχίστηκαν έως τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, δίχως να τις κατονομάσει.

Επέκρινε το Ισραήλ για τις πρόσφατες επιθέσεις στη Νότια Συρία λέγοντας πως «δημιούργησαν ένα συγκεχυμένο κεφάλαιο» και έγιναν «σε πολύ κακή στιγμή». Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ «δεν ρωτήθηκαν, ούτε συμμετείχαν στην απόφαση» του Ισραήλ για επιθέσεις στη Συρία και πως «δεν φέρουν ευθύνη για θέματα που το Ισραήλ αισθάνεται πως αφορούν τη δική του αυτοάμυνα».

Ο Μπάρακ το Σαββατοκύριακο μίλησε μεταξύ άλλων και με τον αρχηγό των κουρδικών «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) Μαζλούμ Αμπντι, δηλώνοντας πως η βία στη Σουέιντα δεν θα εκτροχιάσει τις συνομιλίες της συριακής κυβέρνησης με οργανώσεις των Κούρδων για την ενσωμάτωσή τους στον συριακό στρατό. Προέβλεψε πως θα μπορούσε να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη στο θέμα «τις επόμενες εβδομάδες».

Ανέφερε, επίσης, πως οι ΗΠΑ δεν έχουν «καμία θέση» για την προοπτική ενός τουρκοσυριακού αμυντικού συμφώνου και πως «δεν είναι δουλειά των ΗΠΑ να λένε στις χώρες της περιοχής τι να κάνουν μεταξύ τους».

Ο Μπάρακ, την Κυριακή, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και τον Σύρο ομόλογό του, Ασαντ Σιμπάνι. Στη διάρκεια αυτών των επαφών, τουρκικές πηγές ανέφεραν στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι «οι πλευρές συζήτησαν τις εξελίξεις στη Συρία και εκτίμησαν τις διαπραγματεύσεις στο Αμάν σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο νότιο τμήμα» της χώρας. Είχαν προηγηθεί ρεπορτάζ αραβικών ΜΜΕ που ανέφεραν πως το Σάββατο η κυβέρνηση του Ιορδανού βασιλιά, Αμπντάλα Β', είχε φιλοξενήσει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ιορδανίας, Συρίας και του Αμερικανού απεσταλμένου στη Συρία και πρέσβη στην Τουρκία Τομ Μπάρακ με στόχο την «ενίσχυση της σταθερότητας» στη Σουέιντα.

Πάνω από 1.000 οι νεκροί σε μία εβδομάδα

Οι σφοδρές συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών εκατοντάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό χιλιάδων.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο, μέσα στην περασμένη εβδομάδα, σκοτώθηκαν πάνω από 1.000 άτομα, εκ των οποίων οι 336 ήταν Δρούζοι ένοπλοι, οι 298 άμαχοι της ίδιας μειονότητας, οι 342 μέλη των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας και 21 Βεδουίνοι.

Χτες, ρεπορτάζ του αραβικού δικτύου Sky News Arabia, ανακοίνωσε πως σκοτώθηκαν 1.119 άνθρωποι. Από τους 1.119 νεκρούς, οι 427 ήταν μαχητές πολιτοφυλακών Δρούζων, οι 354 μέλη των «κρατικών δυνάμεων ασφαλείας» των υπουργείων Εσωτερικών και Αμυνας, φιλοκυβερνητικές ομάδες φυλάρχων έχασαν τουλάχιστον 21 ενόπλους και άλλα 19 μέλη έχασαν οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας από τις ισραηλινές επιδρομές του ίδιου διαστήματος.

Εκθεση επιτροπής για τις σφαγές του Μαρτίου

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της, η «προεδρία» της κυβέρνησης των τζιχαντιστών σχολίασε την έκθεση που παρέλαβε από την επιτροπή που η ίδια έστησε, αναφορικά με τις σφαγές σε βάρος χιλιάδων Αλαουιτών και Χριστιανών τον περασμένο Μάρτιο στα δυτικά παράλια της Συρίας από τις δικές της δυνάμεις.

Η «προεδρία» ανέφερε υποκριτικά πως τα ευρήματα της έκθεσης θα εξεταστούν «με μεγάλη προσοχή και εξονυχιστικά», ώστε να αποφασιστούν μέτρα για τη διατήρηση «των αρχών της αλήθειας, της δικαιοσύνης και της απόδοσης ευθυνών και της αποτροπής επανεμφάνισης των βιαιοτήτων».

Η επιτροπή που απαρτίζεται από δύο δικαστές, έναν δικηγόρο και έναν στρατιωτικό και διορίστηκε τον περασμένο Μάρτιο από τον Σαράα, κλήθηκε να παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες σε συνέντευξη Τύπου τα συμπεράσματα της έρευνας.

ΙΡΑΝ
Διπλωματική κινητικότητα εν μέσω απειλών για επαναφορά κυρώσεων

Από τη συνάντηση Πούτιν - Λαριτζανί στη Μόσχα την Κυριακή
Από τη συνάντηση Πούτιν - Λαριτζανί στη Μόσχα την Κυριακή
Εντονη διπλωματική κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες μέρες με επίκεντρο το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα, περίπου έναν μήνα μετά τον τερματισμό των συγκρούσεων με το Ισραήλ και τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις (22 Ιούνη).

Την Κυριακή ο Αλί Λαριτζανί, ανώτερος σύμβουλος του Ιρανού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, μετέβη στη Μόσχα και συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, συζητώντας τις διμερείς σχέσεις, τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και ιδιαίτερα αυτές στη Μέση Ανατολή και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου την οποία μετέδωσε το πρακτορείο TASS, ο Λαριτζανί μετέφερε στον Πούτιν μήνυμα του Χαμενεΐ, το περιεχόμενο του οποίου δεν έγινε γνωστό. Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση με τον Λαριτζανί ο Πούτιν επανέλαβε τη θέση της Μόσχας υπέρ της σταθεροποίησης της περιοχής και της αναζήτησης πολιτικής λύσης για τα θέματα που σχετίζονται με τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν. Χτες συναντήθηκαν στη Μόσχα και οι υπουργοί Αμυνας της Ρωσίας, Αντρέι Μπελαούσοφ, και του Ιράν, Αζίζ Νασιρζαντέχ, συζητώντας τη διμερή στρατιωτική συνεργασία.

Επιπλέον χτες ανακοινώθηκε ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί στην Τεχεράνη τριμερής συνάντηση αξιωματούχων Ιράν, Ρωσίας και Κίνας, με επίκεντρο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τις απειλές ευρωπαϊκών χωρών να επαναφέρουν τον μηχανισμό παλιότερων κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά του Ιράν. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ισμαήλ Μπαγαεΐ τόνισε την αυξημένη βαρύτητα του ρόλου Ρωσίας και Κίνας, αφενός επειδή οι δύο χώρες είναι δύο από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (που συμπληρώνουν ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία), αφετέρου διότι συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις και στην υπογραφή της διεθνούς Συμφωνίας JCPOA τον 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Ιρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε επίσης ότι την Παρασκευή 25 Ιούλη αξιωματούχοι από Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο θα συναντήσουν τους Ιρανούς υφυπουργούς Εξωτερικών, Ματζίντ Ταχτ Ραβαντσί και Καζέμ Γαριμπαμπαντί, στην Κωνσταντινούπολη, για να συζητήσουν τις διαφορές τους πάνω στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Μπαγαεΐ διέψευσε ότι υπάρχει σχέδιο πραγματοποίησης συνομιλιών μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων.

Παράλληλα, χτες ο Ιρανός βουλευτής Αμπάς Μοκταντεΐ, που συμμετέχει στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι το Ιράν θα μπορούσε να άρει τις δεσμεύσεις ασφαλείας που έχει λάβει, σε περίπτωση που οι χώρες της Ευρώπης επικαλεστούν έναν μηχανισμό του ΟΗΕ για την επαναφορά των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Το Σαββατοκύριακο το αμερικανικό «axios.com» είχε μεταδώσει την πληροφορία ότι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν να ορίσουν τελεσίγραφο έναντι του Ιράν μέχρι το τέλος Αυγούστου προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Σε διαφορετική περίπτωση, οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες απείλησαν να επαναφέρουν τον ερχόμενο Οκτώβρη τον μηχανισμό κυρώσεων του ΟΗΕ κατά του Ιράν, ο οποίος ήρθη με τη διεθνή Συμφωνία του 2015. Λίγες μέρες νωρίτερα, η Ρωσία κατήγγειλε ρεπορτάζ του «Axios» το οποίο επικαλέστηκε τρεις πηγές κοντά στο Κρεμλίνο που ισχυρίζονταν ότι ο Πούτιν «ενθάρρυνε» το Ιράν να αποδεχτεί μια συμφωνία με τις ΗΠΑ που θα εμπόδιζε το Ιράν να εμπλουτίσει ουράνιο.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του 2025 έχουν πραγματοποιηθεί πέντε γύροι έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, εξαιτίας της υιοθέτησης από τις ΗΠΑ της ατζέντας απαιτήσεων του Ισραήλ, στις οποίες περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων μηδενικός εμπλουτισμός ουρανίου στο Ιράν.

Ιρανο-ρωσικά γυμνάσια στην Κασπία

Χτες ξεκίνησαν στην Κασπία Θάλασσα τετραήμερα κοινά ναυτικά γυμνάσια Ιράν και Ρωσίας, CASAREX 2025. Η άσκηση έχει στόχο «μια ασφαλή Κασπία Θάλασσα» και θα συμμετάσχουν ως παρατηρητές στρατιωτικοί αξιωματούχοι χωρών της περιοχής. Την Κυριακή κρατικά Μέσα Ενημέρωσης στην Τεχεράνη ανακοίνωσαν ότι αποκαταστάθηκαν όλα τα συστήματα αεράμυνας που είχαν υποστεί βλάβη από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές του περασμένου Ιούνη.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, εκτενείς περιοχές της επαρχίας της Τεχεράνης (όπου υπάγεται και η πρωτεύουσα) υποφέρουν από λειψυδρία, εν μέσω κύματος καύσωνα, που θα μπορούσαν συνδυαστικά να επιτείνουν την ενεργειακή κρίση.

Νωρίτερα ο Ιρανός Πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν προειδοποίησε το υπουργικό συμβούλιο ότι η κρίση σημαντικής μείωσης των αποθεμάτων νερού είναι πιο σοβαρή από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, προτείνοντας «επείγουσα δράση τώρα», όπως «μείωση της υπερβολικής κατανάλωσης».

Χτες η εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Φ. Μοχατζερανί ανακοίνωσε ότι αυριανή Τετάρτη 23 Ιούλη θα είναι για την επαρχία της Τεχεράνης μέρα αργίας, λόγω καύσωνα.

  • Πυρκαγιά ξέσπασε την Κυριακή σε μονάδα του διυλιστηρίου στο Αμπαντάν, του μεγαλύτερου στο Ιράν, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας εργαζόμενος και να υποστούν εγκαύματα αρκετοί άλλοι, εκ των οποίων τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η λειτουργία του διυλιστηρίου δεν επηρεάστηκε. Οι πρώτες ενδείξεις φέρουν ως πιθανή αιτία της πυρκαγιάς διαρροή σε μία από τις αντλίες του διυλιστηρίου. Χτες σημειώθηκε μεγάλη πυρκαγιά και σε διυλιστήριο στο Ισφαχάν.


Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ