Νέες συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας αυτήν τη βδομάδα στην Κωνσταντινούπολη για τα «διαμετρικά αντίθετα» σχέδια
Copyright 2018 The Associated |
Στο επίκεντρο της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη και στην οποία συμμετείχαν 52 κράτη, βρέθηκαν οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Ντ. Τραμπ για μαζικές αποστολές αμερικανικών εξοπλισμών στο Κίεβο με χρήματα των ευρωπαϊκών κρατών, του ΝΑΤΟ και του Καναδά, ενώ παράλληλα έγιναν ανακοινώσεις και για άλλες μορφές στρατιωτικής στήριξης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Σε ένα τέτοιο φόντο σοβαρής κλιμάκωσης, Ρωσία και Ουκρανία αναμένεται να πραγματοποιήσουν τις αμέσως επόμενες μέρες στην Κωνσταντινούπολη έναν ακόμα γύρο «ειρηνευτικών» διαπραγματεύσεων, με τις θέσεις που έχουν καταθέσει πάντως μέχρι τώρα να είναι διαμετρικά αντίθετες - όπως υπενθύμισε η Μόσχα - και να δείχνουν ότι ακόμα και το ενδεχόμενο μιας προσωρινής και εύθραυστης «εκεχειρίας» είναι για την ώρα «μακρινό».
Ανοίγοντας τη χθεσινή συνάντηση της «Ομάδας Επαφής», ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζον Χίλι, που είχε την προεδρία της συνάντησης μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του, αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις του Αμερικανού Προέδρου για νέες μαζικές αποστολές όπλων στην Ουκρανία μέσω του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η βρετανική κυβέρνηση «υποστηρίζει αυτήν την πολιτική και θα διαδραματίσουμε πλήρως τον ρόλο μας στην επιτυχία της».
Σε άμεση δε σύνδεση με την προθεσμία 50 ημερών που έδωσε η Ουάσιγκτον στη Μόσχα για να υπάρξει συμφωνία, υπό την απειλή της επιβολής σημαντικών κυρώσεων - με τη μορφή πολύ μεγάλων «δευτερευόντων» δασμών στους εταίρους της - ο Χίλι δήλωσε ότι «ως μέλη της Ομάδας Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας πρέπει να εντείνουμε με τη σειρά μας μια "καμπάνια 50 ημερών" για να οπλίσουμε την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης και να αναγκάσουμε τον Πούτιν να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι η Βρετανία θα διαθέσει τουλάχιστον 700 εκατ. λίρες (807 εκατ. ευρώ) για εξοπλισμούς αεράμυνας και πυρομαχικά πυροβολικού - συμπεριλαμβανομένων των εξοπλισμών ύψους 150 εκατ. λιρών (173 δισ. ευρώ) που έχουν παραδοθεί στο Κίεβο τους τελευταίους δύο μήνες - ενώ επιπλέον κονδύλια θα διατεθούν για την παραγωγή drones, τη συντήρηση και επισκευή βρετανικών εξοπλισμών που έχουν ήδη παραδοθεί. Το Λονδίνο έχει δεσμευτεί για δεκαπλασιασμό της παροχής drones στο Κίεβο, από 10.000 το 2024 σε 100.000 το 2025, με κονδύλια 350 εκατ. λιρών (403 εκατ. ευρώ), και έχει παραδώσει ήδη 50.000 μέσα στο πρώτο εξάμηνο.
Υπενθύμισε δε ο Χίλι ότι τον περασμένο Μάρτη η βρετανική κυβέρνηση συμφώνησε να παράσχει πρόσθετη στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο, ύψους 2,26 δισ. λιρών (2,6 δισ. ευρώ), με τη χρήση κερδών από τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια, ανεβάζοντας έτσι τη φετινή στρατιωτική στήριξη στα 4,5 δισ. λίρες (5,2 δισ. ευρώ).
Βρετανία και Γερμανία ανακοίνωσαν επίσης μια νέα συμφωνία με βάση την οποία το Βερολίνο θα καταβάλει πάνω από 170 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ταχεία προμήθεια πυρομαχικών αεράμυνας μέσω του υπό βρετανική ηγεσία «Διεθνούς Ταμείου για την Ουκρανία», για παράδοση τους επόμενους μήνες.
Οπως επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπ. Πιστόριους, οι δύο χώρες θα παρέχουν σε σύντομο διάστημα 220 χιλιάδες βλήματα για το σύστημα αεράμυνας Gepard.
Παράλληλα, ο Πιστόριους δήλωσε ότι το Βερολίνο θα κάνει αυτό που του αναλογεί για να βοηθήσει στην αποστολή συνολικά πέντε συστημάτων «Patriot» στην Ουκρανία «το συντομότερο δυνατόν», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων του Τραμπ για αποστολές αμερικανικών όπλων στο Κίεβο με ευρωπαϊκές πληρωμές, το Βερολίνο επιδιώκει να προμηθεύσει την Ουκρανία με δύο συστήματα «Patriot» που διαθέτει και τα οποία θα αντικαταστήσει αργότερα με καινούργια, που θα τα αγοράσει από τις ΗΠΑ, αν και ακόμα η διαδικασία της «αντικατάστασης» βρίσκεται υπό συζήτηση με την Ουάσιγκτον.
Υπενθυμίζεται ότι από τις συνολικά 12 συστοιχίες «Patriot» που διαθέτει η Γερμανία έχει στείλει ήδη 3 στην Ουκρανία και άλλες 2 στην Πολωνία.
Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας δήλωσε ακόμα ότι το Βερολίνο χρηματοδοτεί την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών μακράς εμβέλειας, που κατασκευάζονται από την ίδια την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι «το πρώτο από τα συστήματα που χρηματοδοτήθηκε από τη Γερμανία θα σταλεί στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις τις επόμενες μέρες και μπορεί να αναπτυχθεί αμέσως».
Ο γγ του ΝΑΤΟ Μ. Ρούτε δήλωσε ότι το σχέδιο που ανακοινώθηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο και τον ίδιο είναι «αορίστου χρόνου» και ήδη «πολλοί σύμμαχοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμβάλουν».
Οπως ανέφερε, η αποστολή εξοπλισμών μέσω του εν λόγω σχεδίου θα συντονίζεται από το ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων από τη διοίκηση NATO Security Assistance and Training for Ukraine (NSATU), που εδρεύει στο Βισμπάντεν της Γερμανίας, η οποία «ήδη συντονίζει τη στήριξη για την Ουκρανία και έχει κόμβους logistics στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας». Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η «Ομάδα Επαφής» «θα συνεχίσει να παίζει έναν ζωτικό ρόλο».
«Αυτή η πρωτοβουλία και άλλες συγκεντρώνουν τις τρεις βασικές αποφάσεις» της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε: «Αύξηση των αμυντικών επενδύσεων, αύξηση της αμυντικής παραγωγής και υποστήριξη της Ουκρανίας».
Ο δε Ουκρανός υπουργός Αμυνας - και μέχρι πρότινος πρωθυπουργός - Ντ. Σμιχάλ, έθεσε τρία βασικά «αιτήματα» του Κιέβου στη συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής»:
Την «άμεση προμήθεια αμερικανικών όπλων για την Ουκρανία», με έμφαση στην αεράμυνα, ιδιαίτερα συστήματα Patriot, πυραύλους PAC-3 και πυρομαχικά.
Την παροχή επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας 6 δισ. δολαρίων (5,1 δισ. ευρώ), «για να κλείσει το φετινό κενό στις προμήθειες», ιδιαίτερα για την παραγωγή περισσότερων drones και όπλων μεγάλου βεληνεκούς.
Τη διασφάλιση νέων κονδυλίων για το Κίεβο το 2026, με αντίστοιχες προβλέψεις στους προϋπολογισμούς των Ευρωατλαντικών «εταίρων»...
Την ίδια ώρα πάντως καταγράφονται και ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ που, παρότι στέλνουν όπλα στο Κίεβο, δεν φαίνεται να σκοπεύουν να συμβάλουν στο σχήμα αγοράς και αποστολής αμερικανικών όπλων.
Μετά την Τσεχία, που έχει δηλώσει δημόσια ότι δεν θα συμμετάσχει σε αυτό, η ιταλική εφημερίδα «La Stampa» αναφέρει ότι και η Ιταλία δεν σχεδιάζει να πάρει μέρος, επικαλούμενη μεταξύ άλλων ασυμβατότητα στους οπλισμούς που στέλνει στην Ουκρανία με αυτούς που θα μπορούσε να πάρει από τις ΗΠΑ, έλλειψη κονδυλίων και ότι η μοναδική προγραμματισμένη αγορά όπλων της Ρώμης από τις ΗΠΑ αφορά αεροσκάφη F-35 που θα παραδοθούν την επόμενη δεκαετία.
Καμία ανακοίνωση για συμμετοχή στο σχέδιο του Τραμπ δεν έχει κάνει και η Γαλλία, με την κυβέρνηση Μακρόν να επιχειρεί να ενισχύσει τα μονοπώλια της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας.
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Νοέλ Μπαρό επισκέφτηκε χθες το Κίεβο και συναντήθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι, με τον τελευταίο να δηλώνει σε ανάρτησή του μετά τη συνάντησή τους: «Είμαστε έτοιμοι να επεκτείνουμε την από κοινού αμυντική παραγωγή. Υπάρχει μια απόφαση από γαλλικές εταιρείες να ξεκινήσουν την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία, κάτι που είναι εξαιρετικά πολύτιμο».
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ απάντησε χαρακτηριστικά σε δική του ανάρτηση: «Αεράμυνα, εκπαίδευση στρατιωτών, παραγωγή drones - η Γαλλία ανταποκρίνεται και θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται. Τα γαλλικά drones θα κατασκευαστούν σε ουκρανικό έδαφος: Ετσι μοιάζουν η κυριαρχία και η στρατηγική εμπιστοσύνη».
Στο μεταξύ η Αυστραλία, βασικός «εταίρος» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στον Ειρηνικό, ανακοίνωσε χθες ότι παρέδωσε άρματα μάχης Μ1Α1 Abrams στο Κίεβο, ως μέρος ενός πακέτου εκτιμώμενης αξίας 245 εκατ. αυστραλιανών δολαρίων (137 εκατ. ευρώ).
Η Ουκρανία έχει παραλάβει τα περισσότερα εκ των 49 αρμάτων μάχης που υποσχέθηκε η Αυστραλία και τα υπόλοιπα αναμένεται να παραδοθούν τους προσεχείς μήνες, δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας Ρ. Μαρλς.
Συνολικά η Αυστραλία έχει δώσει στο Κίεβο στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,5 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (839 εκατ. ευρώ), ενώ παράλληλα επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Σε ένα τέτοιο φόντο, και ενώ όλα τα στρατόπεδα ρίχνουν ακόμα περισσότερα όπλα στην «κρεατομηχανή» του πολέμου στην Ουκρανία και ετοιμάζονται για ενδεχόμενη γενικευμένη ιμπεριαλιστική σύγκρουση, τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη ο τρίτος γύρος «ειρηνευτικών» διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι οι επόμενες συνομιλίες θα διεξαχθούν αύριο Τετάρτη, ενώ το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, επικαλούμενο πηγές, επέμεινε ότι οι συνομιλίες θα γίνουν την Πέμπτη.
Οι δύο αντιπροσωπείες αναμένεται να έχουν τους ίδιους επικεφαλής, δηλαδή τον γραμματέα του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας - και μέχρι πρότινος υπουργό Αμυνας - Ρ. Ουμέροφ από τη μία πλευρά και τον Βλ. Μεντίνσκι, σύμβουλο του Ρώσου Προέδρου, από την άλλη.
Σε κάθε περίπτωση, οι δύο προηγούμενοι γύροι συνομιλιών δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα - πέρα από συμφωνίες ανταλλαγής αιχμαλώτων και νεκρών στρατιωτών - ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντ. Πεσκόφ, «υπενθύμισε» ότι οι προτάσεις που έχουν καταθέσει οι δύο πλευρές είναι εκ διαμέτρου αντίθετες και ως εκ τούτου πρέπει να γίνει «μεγάλο διπλωματικό έργο».
Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ενταθούν και «να γίνει το παν για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Ζελένσκι, με τη ρωσική πλευρά να επαναλαμβάνει ότι κάθε συζήτηση για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός προϋποθέτει την ικανοποίηση των στόχων της και των προϋποθέσεων που έχει θέσει για τις «νέες πραγματικότητες στο πεδίο», τη δέσμευση για μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τη διακοπή της αποστολής «δυτικών» εξοπλισμών στο Κίεβο κ.ά.
Την ίδια ώρα, εξάλλου, παράλληλα με την προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στο πεδίο συνεχίζονται οι εκατέρωθεν επιθέσεις με πυραύλους και drones.
Ρωσική αεροπορική επιδρομή σε τέσσερις συνοικίες του Κιέβου την νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, ενώ αναφέρθηκαν πλήγματα και σε περιοχή σταθμού του Μετρό, που χρησιμοποιείται ως καταφύγιο. Σοβαρά πλήγματα δέχτηκε και η πόλη Ivano-Frankivsk στη δυτική Ουκρανία.
Η ρωσική πλευρά έκανε λόγο για χτυπήματα με όπλα ακριβείας, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal, σε ουκρανικές στρατιωτικές - βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την αναχαίτιση 74 ουκρανικών drones την ίδια νύχτα, δεκάδων απ' αυτά στην περιφέρεια της Μόσχας και στις περιοχές Κουρσκ, Ροστόφ, Μπριανσκ κ.α.
Ακυρώθηκαν πάνω από 110 πτήσεις από τα αεροδρόμια της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, ενώ προκλήθηκε φωτιά σε σιδηροδρομικό σταθμό στην περιοχή Ροστόφ.