Από τη χρήση του λιμανιού του Κρόνου για τη διαχείριση αποβλήτων πετρελαιοειδών
«Καμία σκέψη για αξιοποίηση της προβλήτας στον Κρόνο για τη διαχείριση αποβλήτων πετρελαιοειδών», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Ελευσίνας του ΚΚΕ, εκφράζοντας την αντίθεσή της στον σχεδιασμό για τη χρήση μέρους του λιμανιού για τη στάθμευση βυτιοφόρων οχημάτων με πετρελαιοειδή απόβλητα που θα μεταφορτώνονται σε δεξαμενόπλοια.
«Αυτοί οι σχεδιασμοί αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο για βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης, λίγα μόλις μέτρα από κατοικίες, ενώ έρχονται και σε αντίθεση με το πάγιο αίτημα του λαού της Ελευσίνας για απόδοση του παραλιακού μετώπου με σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών του», επισημαίνει.
Καλεί επίσης «τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα των αναπτυξιακών συνεδρίων, να αγωνιστούν ενάντια σε αυτούς τους σχεδιασμούς».
Συνεχίζοντας αναφέρει:
«Ο λαός της Ελευσίνας και ολόκληρης της Δυτικής Αττικής έρχεται διαρκώς αντιμέτωπος με τους εχθρικούς για τα λαϊκά συμφέροντα σχεδιασμούς του κεφαλαίου, των μεγάλων ομίλων και των εφοπλιστών, σχεδιασμοί που είναι γνωστοί αρκετά χρόνια πριν, με τα αναπτυξιακά συνέδρια που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στις λάσπες της Μάνδρας, με τη συμμετοχή και τις ζητωκραυγές όλων των αστικών κομμάτων, όπως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πάνω σε αυτήν τη γραμμή συνεχίζει να κινείται η κυβέρνηση της ΝΔ, αποδεικνύοντας τη στρατηγική ταύτιση που έχει με τα άλλα κόμματα για τον χαρακτήρα της ανάπτυξης στην περιοχή. Γι' αυτό και όλοι μαζί διαστρεβλώνουν τον χαρακτήρα της ανάπτυξης, ότι δηλαδή είναι μια ανάπτυξη των εφοπλιστών, των βιομηχάνων κ.λπ., που αφορά την αύξηση των κερδών τους. Αυτή η ανάπτυξη πατάει πάνω στα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων, στην υποβάθμιση της ζωής των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων που ζουν στην περιοχή και στην καταστροφή του περιβάλλοντος.
Δεν δικαιούται κανείς να πέφτει από τα σύννεφα με αυτές τις εξελίξεις. Ειδικότερα αυτοί που ως μέλη και στελέχη κομμάτων που κυβέρνησαν, που στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν και να κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την καπιταλιστική ανάπτυξη στην περιοχή μας, τώρα κρυμμένοι πίσω από περιφερειακές και δημοτικές παρατάξεις προσπαθούν να ξεπλυθούν στα μάτια του λαού, ρίχνοντας άσφαιρα πυρά. Οι διάφορες αρνητικές εξελίξεις που δρομολογούνται στο λιμάνι της Ελευσίνας, όπως η κατασκευή εμπορικού λιμανιού, η αξιοποίηση του Κρόνου για τη διαχείριση απόβλητων πετρελαιοειδών κ.ά., δεν είναι αποκομμένες από τον χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ούτε από τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τους εμπορικούς δρόμους, τους ενεργειακούς κόμβους κ.λπ. Οσοι το αποκρύπτουν προσφέρουν για άλλη μια φόρα την υπηρεσία τους στα επιχειρηματικά συμφέροντα και βγάζουν λαδί την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.
Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα των αναπτυξιακών συνεδρίων, να αγωνιστούν ενάντια σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Ο μόνος άλλωστε που μπορεί να σταθεί εμπόδιο και να ανατρέψει αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική είναι ο ίδιος ο λαός. Γι' αυτό, καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, που αναδεικνύει πως σε αυτήν εδώ την περιοχή αποκαλύπτονται επίσης οι μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για να ζήσει ο λαός μας καλύτερα, με διαφορετική οργάνωση της οικονομίας, στο πλαίσιο της πραγματικής εργατικής - λαϊκής εξουσίας, όπου κριτήριο της παραγωγής δεν θα είναι το κέρδος αλλά η κάλυψη των διευρυμένων εργατικών - λαϊκών αναγκών. Μόνο τότε θα είναι δυνατό να διαμορφωθούν πόλεις φιλικές στον άνθρωπο, με επαρκείς πνεύμονες πρασίνου, χωρίς κινδύνους για βιομηχανικά ατυχήματα, με ζώνες λαϊκού αθλητισμού και πολιτιστικής δημιουργίας. Αυτός είναι ο πυρήνας της προγραμματικής αντίληψης του ΚΚΕ. Αυτή είναι η πλατιά συζήτηση που πρέπει να ανοίξει σήμερα, και είναι πιο αναγκαία από ποτέ».
Από τη φωτιά στην Ηλεία |
Χθες το μεσημέρι εκδηλώθηκε φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή των Οινοφύτων, που αντιμετωπίστηκε έγκαιρα. Με την επέμβαση των λιγοστών πυροσβεστών του πυροσβεστικού κλιμακίου Μαντουδίου, περιορίστηκε και η φωτιά που είχε ξεσπάσει λίγη ώρα πριν στο δρόμο Προκόπι - Πηλίου στη βόρεια Εύβοια, ενώ μικρής έκτασης φωτιά εκδηλώθηκε και στη Δροσιά Χαλκίδας. Επίσης πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση ξέσπασε στο Νεοχωράκι Βοιωτίας το μεσημέρι της Κυριακής, που επίσης περιορίστηκε πριν πάρει μεγάλες διαστάσεις.
Και η Δυτική Μακεδονία χτυπήθηκε χθες το μεσημέρι από δασική πυρκαγιά στην περιοχή Βαρικό Φλώρινας. Ξεκίνησε από χορτολιβαδική βλάστηση αλλά επεκτάθηκε και στο δάσος, ενώ έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν σε εξέλιξη.
Μεγάλη δασική πυρκαγιά ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής στα όρια μεταξύ των δήμων Πύργου στην περιοχή Λυμπερέικα - Αστερέικα και Ηλιδας, στις περιοχές Γεράκι - Περιστέρι, η οποία ελέγχθηκε πλήρως χθες.
Η φωτιά έκαψε πευκόφυτες περιοχές οι οποίες και στο παρελθόν είχαν δοκιμαστεί ξανά από αντίστοιχα γεγονότα, ενώ σε πολλά σημεία υπήρχαν αναγεννημένα πεύκα. Οπως σημειώνεται, επίσης, στην περιοχή καίγονταν και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να δίνουν μάχη για να μην επεκταθούν οι φλόγες προς κατοικημένα σημεία.
Και εδώ ελλείψει μέτρων πρόληψης, ενεργοποιήθηκε το γνωστό «τρεχάτε ποδαράκια μου» του μηνύματος 112, ώστε οι κάτοικοι των γύρω χωριών και όχι μόνο, να είναι σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.
Από τη φωτιά σε ιδιωτική κλινική στον Χολαργό |
Οι ασθενείς, οι συνοδοί τους και το προσωπικό μεταφέρθηκαν στον προαύλιο χώρο, αρκετοί πάνω σε φορεία. Αλλοι ασθενείς οδηγήθηκαν στη ΜΕΘ, καθώς εκείνη την ώρα γίνονταν πολλά χειρουργεία, ή σε άλλα κτίρια του ομίλου.
Πολλές ήταν οι μαρτυρίες συνοδών ασθενών ότι δεν υπήρχαν ή δεν ενεργοποιήθηκαν πυροσβεστικά μέσα στους ορόφους νοσηλείας. Οπως έλεγαν, την ώρα που αναγκάζονται να πληρώνουν μεγάλα ποσά είναι αδιανόητο να κινδυνεύουν οι ίδιοι και οι άνθρωποί τους να καούν ζωντανοί κοντά στο κέντρο της Αθήνας επειδή δεν υπάρχουν μέσα πυρόσβεσης. Ασθενείς και συνοδοί έφυγαν άρον - άρον όταν υπήρξε αποπνικτική κατάσταση από τους καπνούς που έφταναν μέχρι τον τρίτο όροφο του κυρίως κτιρίου, άνθρωποι που ήταν σε φορεία ή με ορούς μεταφέρθηκαν για να συνεχίσουν τη νοσηλεία σε άλλες κλινικές από τις πολλές που διαθέτει ο όμιλος σε όλη την Αττική.
Ο δήμαρχος Χολαργού - Παπάγου μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι «η φωτιά ξέσπασε από τις γεννήτριες στον υπόγειο χώρο του νοσοκομείου. Η πυρκαγιά επεκτάθηκε, αλλά αυτήν τη στιγμή έχει σβήσει». Για την αιτία της πυρκαγιάς αναμένεται πόρισμα από την Πυροσβεστική.
Με την καταδίκη 7 εκ των συνολικά 15 κατηγορουμένων ολοκληρώθηκε η πολύμηνη ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για τις υπερτιμολογήσεις, ύψους 32 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή των πέντε δίδυμων σηράγγων στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού, στον νομό Γρεβενών, την περίοδο 2008/09.
Στη φυλακή οδηγούνται δύο μηχανικοί που καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 13 ετών. Σε πολυετή φυλάκιση καταδικάστηκαν άλλοι τέσσερις μηχανικοί και ο νόμιμος εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι το Εφετείο, υπό τον όρο της καταβολής εγγύησης από 5.000 έως 25.000 ευρώ.
Οι δύο μηχανικοί που οδηγούνται στη φυλακή ήταν επιβλέποντες του έργου για λογαριασμό της Εγνατίας Οδού και κρίθηκαν ένοχοι για απάτη εις βάρος Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, απιστία, ψευδή βεβαίωση και νόθευση εγγράφου.
Σε κάθειρξη 13 ετών για τις ίδιες πράξεις καταδικάστηκε ένας ακόμη επιβλέπων μηχανικός. Δύο μηχανικοί που διηύθυναν την εκτέλεση των εργασιών καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 5 και 8 ετών, αντίστοιχα, για απλή συνέργεια στην πράξη της απάτης και, κατά περίπτωση, για νόθευση εγγράφου.
Για ηθική αυτουργία στην απάτη και τη ψευδή βεβαίωση καταδικάστηκε μία μηχανικός της αναδόχου εταιρείας σε 10 χρόνια φυλάκιση και ο νόμιμος εκπρόσωπός της σε 12 χρόνια φυλάκιση.
Στις απολογίες τους, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις βαρύτατες κατηγορίες που τους αποδόθηκαν.
Εκκρεμεί δικαστικά και δεύτερη υπόθεση που αφορά υπερκοστολογήσεις εργασιών σε άλλο τμήμα του ίδιου αυτοκινητόδρομου (μήκους 8,5 χιλιομέτρων από τη σήραγγα Παναγίας μέχρι τη σήραγγα Συρτού) που ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ, με πολλά από τα πρόσωπα που διώκονται να είναι κοινά.