Ενώ «τρέχουν» τα σχέδια για την οριστική αρπαγή των παλαιστινιακών εδαφών από τον λαό τους
2025 The Associated Press. All |
Προσφυγικός καταυλισμός στην Πόλη της Γάζας, απ' αυτούς που διαρκώς γίνονται στόχος επιδρομών |
Τη φρικαλεότητα που αντιμετωπίζει ο παλαιστινιακός λαός επιβεβαίωσε ο νέος βομβαρδισμός εκκλησίας, της μοναδικής μάλιστα ρωμαιοκαθολικής που υπήρχε στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα τον θάνατο 3 ανθρώπων και τον τραυματισμό άνω των 10, εκ των οποίων ο ένας πάσχιζε να κρατηθεί στη ζωή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λατινικού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
Οι IDF, οι Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (που κατά τ' άλλα «σκίζεται» για τα δικαιώματα και τον σεβασμό των θρησκευτικών και άλλων μειονοτήτων όπως οι Δρούζοι της Συρίας), ανακοίνωσαν ότι «γνωρίζουν αναφορές για ζημιές που προκλήθηκαν στον Ναό της Αγίας Οικογένειας στην Πόλη της Γάζας και για θύματα στο σημείο», προσθέτοντας αόριστα πως «οι συνθήκες του περιστατικού είναι υπό εξέταση» και επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά προκλητικά ότι «οι IDF καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιορίσουν τα πλήγματα σε αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων χώρων λατρείας, και εκφράζουν τη λύπη τους για πιθανόν ζημιές που προκαλούνται σε αυτούς».
2025 The Associated Press. All |
Εκτός από εκκλησίες, στόχος των «αντιτρομοκρατικών» πληγμάτων του Ισραήλ είναι και σχολεία (φωτ.) |
Σε τηλεγράφημά του ο πάπας Λέων δήλωσε τη «βαθιά θλίψη» του, ζήτησε «άμεση κατάπαυση πυρός» και εξέφρασε «ελπίδα για διάλογο, συμφιλίωση και διαρκή ειρήνη στην περιοχή». Αντέδρασε επίσης η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, λέγοντας ότι «οι επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού, που το Ισραήλ πραγματοποιεί εδώ και μήνες, είναι απαράδεκτες. Καμία στρατιωτική επιχείρηση δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια στάση».
Αλλά και ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Νοέλ Μπαρό καταδίκασε τον «απαράδεκτο» βομβαρδισμό της καθολικής εκκλησίας στη Γάζα, «που έχει τεθεί υπό την ιστορική προστασία της Γαλλίας».
Από την αρχή του πολέμου, τον Οκτώβρη του 2023, και μέχρι χτες, όπως υπολογίζεται έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 58.667 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 139.974.
Ολα αυτά ενώ με βάση και τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ «πάνω από 10.000 άνθρωποι στη Γάζα χρειάζονται εσπευσμένη ιατρική διακομιδή», όπως δήλωσε χτες ο Τομ Φλέτσερ, αναπληρωτής γγ του Οργανισμού αρμόδιος για τον συντονισμό της ανθρωπιστικής αρωγής, ο οποίος ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποτιμήσει αν το Ισραήλ τηρεί υποχρεώσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.
Ανέφερε ότι «το Ισραήλ, ως δύναμη κατοχής, είναι υποχρεωμένο να εγγυάται ότι ο κόσμος έχει τρόφιμα και ιατρικά εφόδια. Αλλά δεν συμβαίνει τίποτα τέτοιο». «Αντ' αυτού, άμαχοι εκτίθενται σε κίνδυνο θανάτου ή τραυματισμού, εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς και στέρηση της αξιοπρέπειάς τους», πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι «δεν μας έχουν απομείνει λέξεις στο λεξιλόγιο» για να περιγραφεί η κατάσταση. «Τα τρόφιμα τελειώνουν. Αυτοί που πάνε να βρουν φαγητό δέχονται πυρά. Ανθρωποι πεθαίνουν προσπαθώντας να βρουν τροφή για τις οικογένειές τους».
Θυμίζουμε ότι πριν ένα 10ήμερο το αμερικανικό ΥΠΕΞ, αντιδρώντας σε έκθεση του ΟΗΕ που κατέγραφε με στοιχεία πώς μια σειρά εταιρείες (αμερικανικές, ισραηλινές και άλλες) θησαυρίζουν από την κατοχή και το ανελέητο σφυροκόπημα των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, επέβαλε κυρώσεις κατά της βασικής συντάκτριας της έκθεσης, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, κατηγορώντας την για «εκστρατεία πολιτικού και οικονομικού πολέμου κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ».
Μάλιστα ο Μάρκο Ρούμπιο, επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ξεκαθάρισε ότι «θα είμαστε πάντα στο πλευρό των συμμάχων μας και του δικαιώματός τους στην αυτοάμυνα», εισπράττοντας και τα «συγχαρητήρια» του Ισραηλινού πρέσβη στον ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον, που επίσης κατήγγειλε «ακατάπαυστη προκατειλημμένη εκστρατεία εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, συνεχίζονται τα παζάρια με τη διαμεσολάβηση Κατάρ και Αιγύπτου και στόχο τη συμφωνία μιας κατάπαυσης του πυρός για 60 μέρες, όπως έχει προτείνει η Ουάσιγκτον, και ενώ εντείνονται σε πολλά επίπεδα τα σχέδια για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα και ευρύτερα, για την επενδυτική αξιοποίηση όλης της περιοχής αλλά και τη θέση της στη «νέα Μέση Ανατολή» που εδώ και χρόνια απεργάζονται ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για να «αντιδράσουν» στη διείσδυση Κίνας - Ρωσίας.
Πηγές του αραβικού ΜΜΕ «The National» ανέφεραν ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία περιέγραψε σχέδια για τη μετεγκατάσταση αρχικά των κατοίκων των πόλεων Τζαμπάλια και Μπέιτ Λαχία από τη βόρεια Γάζα στην Αλ Μαουάσι, μια στενή λωρίδα παράκτιας γης κοντά στη νότια πόλη Χαν Γιούνις. Οπως σχολίασε μία από τις πηγές, «τα ισραηλινά σχέδια ισοδυναμούν με προσπάθεια επαναπροσδιορισμού των συνόρων της Γάζας».
Τις προσπάθειες περαιτέρω κατακερματισμού και αρπαγής των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών αντανακλούν και νέοι διάδρομοι που ανοίγουν, δήθεν για τη «μεταφορά και ανθρωπιστικής βοήθειας»: Ο κατοχικός στρατός ανακοίνωσε το άνοιγμα και του «Μάγκεν Οζ», που χωρίζει στα δύο (!) τη Χαν Γιούνις, στη νότια Γάζα, και εκτεινόμενος κατά 15 χιλιόμετρα μοιράζει την πόλη σε ανατολική και δυτική πλευρά. Οι κατοχικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι ο διάδρομος αυτός «χρησιμεύει ως βασικό στοιχείο για την άσκηση πίεσης στη Χαμάς και για την επίτευξη της αποφασιστικής ήττας της Ταξιαρχίας Χαν Γιούνις».
Νέα επίθεση, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, σημειώθηκε χτες σε πετρελαιοπηγή που διαχειρίζεται η νορβηγική εταιρεία πετρελαίου και αερίου DNO στο Τάουκε του ιρακινού Κουρδιστάν, στη διοικητική περιοχή Ζάχο.
Η πετρελαιοπηγή είχε γίνει στόχος επίθεσης και προχτές. Μάλιστα η DNO, που διαχειρίζεται τις πετρελαιοπηγές Τάουκε και Πεσκαμπούρ στην περιοχή Ζάχο (στα σύνορα με την Τουρκία), ανέστειλε προσωρινά την παραγωγή στις μονάδες αυτές.
Οι επιθέσεις με drones, που το τελευταίο δεκαήμερο έχουν πλήξει διάφορες πετρελαιοπηγές στην περιοχή, εκτιμάται ότι έχουν μειώσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 140.000 με 150.000 βαρέλια, όπως δήλωσαν χτες αξιωματούχοι του ενεργειακού τομέα, καθώς ζημιές που σημειώθηκαν δεν επιτρέπουν τη λειτουργία των υποδομών στο 100% της απόδοσής τους.
Προχτές είχε δεχτεί επίθεση η πετρελαιοπηγή Αΐν Σίφνι, την οποία διαχειρίζεται η αμερικανική «Hunt Oil», στο Ντοχούκ, και έκλεισε, για να αποτιμηθεί η ζημιά.
Μέχρι στιγμής δεν έχει αναληφθεί ευθύνη από κάποια οργάνωση. Ωστόσο, στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας της αυτόνομης τοπικής κουρδικής κυβέρνησης υποστήριξαν ότι κάποια drones προήλθαν από περιοχές τις οποίες ελέγχουν οργανώσεις προσκείμενες φιλικά στην Τεχεράνη.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τουλάχιστον 60 άτομα σκοτώθηκαν χτες στην πόλη Κουτ στο ανατολικό Ιράκ μετά από μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε εμπορικό κέντρο. Οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 10. Οι φλόγες τύλιξαν το πενταώροφο κτίριο όπου το εμπορικό κέντρο είχε εγκαινιαστεί ελάχιστα 24ωρα πριν.
Δεν υπήρξε ενημέρωση για τα αίτια της τραγωδίας, και ο κυβερνήτης της επαρχίας δήλωσε ότι τα αρχικά αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν σε ένα 48ωρο. Ανέφερε ακόμα ότι έχουν κατατεθεί αγωγές εναντίον των ιδιοκτητών του κτιρίου και του εμπορικού κέντρου, ενώ στην επαρχία κηρύχθηκε τριήμερο πένθος.