(c) Copyright 2023, dpa (www.d |
Σε ένα τέτοιο έδαφος διατηρείται και η «ασάφεια» ως προς το είδος των στρατιωτικών εξοπλισμών που θα σταλούν στο Κίεβο, πέρα από τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας «Patriot», με φόντο και τις «διαρροές» σχετικά με την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για ουκρανικά πλήγματα βαθιά μέσα στη Ρωσία.
Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις ευρωατλαντικές συνομιλίες την οποία επικαλείται το πρακτορείο «Reuters», μια συνάντηση κρατών τα οποία διαθέτουν συστήματα «Patriot» και δωρητών για την Ουκρανία ενδέχεται να διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη, υπό την προεδρία του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή του NATO, με στόχο την εξεύρεση επιπρόσθετων συστοιχιών «Patriot» για το Κίεβο.
Σε μια αόριστη δήλωση ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι συστήματα «Patriot» «ήδη αποστέλλονται από τις χώρες που έρχονται, από τη Γερμανία, και στη συνέχεια αντικαθίστανται από τη Γερμανία, και σε όλες τις περιπτώσεις αποπληρώνονται πλήρως».
Το Βερολίνο, ωστόσο, μετά και τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας Γερμανίας και ΗΠΑ στο Πεντάγωνο, αναφέρει ότι ομάδες εργασίας των δύο χωρών επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και ότι θα υπάρξει απόφαση για την αποστολή δύο συστοιχιών «Patriot» στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες μέρες ή βδομάδες.
Ο πρώην εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Κ. Volker, εκτίμησε ότι η Ουκρανία μπορεί να παραλάβει συνολικά 12 ή 13 συστοιχίες «Patriot», αλλά ενδέχεται να χρειαστεί ένα έτος για παραδοθούν όλες.
Υπενθυμίζεται ότι το βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ να στείλουν στην Ουκρανία συστοιχίες από αυτές που διαθέτουν και στη συνέχεια να παραγγείλουν και να πληρώσουν αντικαταστάσεις από τις ΗΠΑ.
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους εξοπλισμούς που εξετάζεται να συμπεριληφθούν, πηγή την οποία επικαλείται το «Reuters» ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν δείξει «προθυμία» να συμπεριλάβουν στο ίδιο σχήμα την αποστολή επιθετικών όπλων.
Ο γγ του ΝΑΤΟ Μ. Ρούτε έχει δηλώσει ότι οι πύραυλοι που θα σταλούν στο Κίεβο «είναι τόσο αμυντικοί όσο και επιθετικοί», επισημαίνοντας ότι το θέμα «το εξετάζουν τώρα το Πεντάγωνο και η Ανώτατη Συμμαχική Διοίκηση στην Ευρώπη, μαζί με τους Ουκρανούς».
Ο Ρούτε είπε ακόμα ότι έχει έρθει σε επαφή με «πολλές χώρες» που σκοπεύουν να συμμετάσχουν στη συμφωνία για την αγορά όπλων από τις ΗΠΑ, ξεχωρίζοντας ιδιαίτερα τη Γερμανία και αναφέροντας μεταξύ άλλων τη Φινλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Βρετανία, την Ολλανδία και τον Καναδά, ενώ πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες.
Αξιωματούχος που μίλησε στο «Reuters» ανέφερε επίσης την Ελλάδα και την Ισπανία ως «καλές υποψήφιες» να στείλουν μία συστοιχία «Patriot» στο Κίεβο.
Παρ' όλα αυτά, δεν φαίνεται ότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στο εν λόγω σχέδιο.
Πέρα από την Τσεχία και την Ουγγαρία που έχουν ήδη δηλώσει δημόσια ότι δεν θα συμμετέχουν - η Ουγγαρία δεν συμμετέχει σε καμία αποστολή όπλων στο Κίεβο - φαίνεται πως αντίστοιχη στάση θα κρατήσει και η Γαλλία.
Μέχρι στιγμής το Παρίσι έχει αποφύγει να τοποθετηθεί επίσημα, ενώ το «Politico», επικαλούμενο δύο Γάλλους αξιωματούχους με γνώση του θέματος, αναφέρει ότι η Γαλλία δεν θα συμμετέχει στο σχέδιο αγοράς αμερικανικών εξοπλισμών για το Κίεβο, επισημαίνοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης Μακρόν να ενισχύσει τη γαλλική πολεμική βιομηχανία και να κατευθύνει εκεί τα τεράστια κονδύλια για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.
Πάντως ο Matt Whitaker, εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, ο οποίος σύμφωνα με τον Τραμπ θα αναλάβει συντονιστικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου αποστολής αμερικανικών εξοπλισμών στο Κίεβο, δήλωσε στο «Fox News» ότι «αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη δεν μπορούν να κατασκευάσουν τα όπλα που απαιτούνται στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, ή στο πεδίο της μάχης σε περίπτωση ενός πιθανού πολέμου στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής αυτών των συστημάτων όπλων, πρόκειται να τα παραδώσουν στην Ευρώπη και η Ευρώπη θα πληρώσει γι' αυτά».
Στο μέτωπο των κυρώσεων, σύμφωνα με το «Reuters» οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών - μελών της ΕΕ απέτυχαν χθες να εγκρίνουν το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μία μέρα μετά την αντίστοιχη εμπλοκή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου έθεσε βέτο η Σλοβακία, απορρίπτοντας την προτεινόμενη πλήρη διακοπή της ροής φυσικού αερίου από το 2028.
Ο δε Τραμπ σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στους δευτερεύοντες δασμούς που απειλεί να επιβάλει η Ουάσιγκτον σε εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας - κυρίως δηλαδή σε Κίνα, Ινδία και Βραζιλία - λέγοντας ότι «θα είναι πάρα πολύ ισχυροί, πολύ κακοί για τις εμπλεκόμενες χώρες και ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να τραβήξουμε αυτό το νήμα - και ίσως δεν θα το κάνουμε, θα δούμε».
Υπενθυμίζεται ότι διακομματικό νομοσχέδιο Ρεπουμπλικάνων - Δημοκρατικών, που έχει ήδη τη στήριξη 85 γερουσιαστών των ΗΠΑ, εφόσον ψηφιστεί θα εξουσιοδοτεί τον Αμερικανό Πρόεδρο να επιβάλλει δευτερεύοντες δασμούς τουλάχιστον 500% σε εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας.
Από την πλευρά της Κίνας η Λιν Ζιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας στις σχετικές «προειδοποιήσεις» των Τραμπ και Ρούτε για τις κυρώσεις δήλωσε πως «η Κίνα πάντα πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις είναι η μόνη διέξοδος για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, και αντιτίθεται σθεναρά σε οποιεσδήποτε μονομερείς κυρώσεις».
Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Νορβηγία ήδη εργάζονται από κοινού» για την αποστολή επιπλέον «Patriot» στο Κίεβο, ενώ «θα υπάρξουν παραδόσεις κι άλλων όπλων, για να προστατεύσουμε τις ζωές του λαού μας και να αποκρούσουμε τις ρωσικές επιθέσεις».
Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο «Newsmax», ο Ζελένσκι ζήτησε «ισχυρές κυρώσεις» και «ισχυρά όπλα», για να προσθέσει ότι «είμαστε έτοιμοι για δράση, για μια επίδειξη δύναμης» η οποία, όπως είπε, θα υποχρεώσει τον Βλ. Πούτιν σε διαπραγματεύσεις.
Ισχυρίστηκε δε ότι «δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη δύναμη, αλλά αν η Ρωσία γνωρίζει την ύπαρξή της, αυτό είναι ένα ισχυρό επιχείρημα για τον τερματισμό του πολέμου».
Οι δηλώσεις του Ζελένσκι ουσιαστικά παραπέμπουν στις «διαρροές» των προηγούμενων ημερών και δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ σύμφωνα με τα οποία οι ΗΠΑ εξετάζουν την παροχή πυραύλων ακόμα μεγαλύτερου βεληνεκούς στο Κίεβο, με δυνατότητα να χτυπήσουν μέχρι και τη ρωσική πρωτεύουσα - εξέλιξη που βέβαια θα συνιστά πολύ σοβαρή κλιμάκωση.
Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Α. Σιμπίχα, που χθες συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Πολωνίας και της Λιθουανίας, δήλωσε ότι το Κίεβο είναι «έτοιμο για διαπραγματεύσεις με οποιαδήποτε μορφή και σε οποιοδήποτε μέρος», απαντώντας έτσι στις κατηγορίες της Μόσχας ότι η ουκρανική πλευρά ευθύνεται που δεν έχει πραγματοποιηθεί νέος γύρος διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη.
Αύριο, στο μεταξύ, αναμένεται να εγκριθεί από το ουκρανικό κοινοβούλιο η υποψηφιότητα της Γιούλια Σβιριντένκο για την πρωθυπουργία, ενώ ο προκάτοχός της, Ντ. Σμιχάλ, αναμένεται να αναλάβει υπουργός Αμυνας στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ο οποίος θα ακολουθήσει.
Κατά τ' άλλα, χθες η ουκρανική Βουλή ενέκρινε σε δεύτερη ανάγνωση το νομοσχέδιο για αύξηση του ορίου ηλικίας επιστράτευσης πάνω από τα 60 έτη.
Με το νέο μέτρο, όσοι έχουν υπερβεί τα 60 έτη θα μπορούν να παραμείνουν στον στρατό υπογράφοντας σχετικά συμβόλαια.
Στη Ρωσία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα «παρακολουθεί στενά» τις συζητήσεις και τις αναφορές για αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο.
Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις για νέες μαζικές αποστολές αμερικανικών εξοπλισμών στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι αποστολές αυτές «ποτέ δεν σταμάτησαν» και «το μόνο θέμα είναι ποιος τις πληρώνει».
Εστίασε ακόμα στις αντιθέσεις που ανακύπτουν αναφορικά με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών κρατών στο συγκεκριμένο σχέδιο, επισημαίνοντας πως «ήδη έχετε ακούσει ότι οι Γάλλοι δεν θα πληρώσουν, ούτε οι Τσέχοι».
Κάλεσε δε να ασκηθεί «πίεση και στην ουκρανική πλευρά» για τη συνέχιση των απευθείας συνομιλιών.
Την ίδια ώρα, στο μέτωπο συνεχίζεται η προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, όπως και οι εκατέρωθεν επιθέσεις με drones και πυραύλους.
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες την κατάληψη της κοινότητας Novokhatskoye στο Ντονέτσκ, καθώς και απώλειες 1.255 Ουκρανών στρατιωτών (νεκρών και τραυματιών) το τελευταίο 24ωρο.
Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε χθες ότι η Ρωσία εκτόξευσε την προηγούμενη μέρα 400 drones και έναν βαλλιστικό πύραυλο, που στόχευσαν κυρίως το Χάρκοβο, το Κρίβι Ριχ και τη Βινίτσια, πλήττοντας ενεργειακές υποδομές και τραυματίζοντας τουλάχιστον 15 ανθρώπους.
Ο Πολωνός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ρωσικά drones έπληξαν εργοστάσιο πολωνικής εταιρείας στη Βινίτσια, στη δυτική Ουκρανία.
Στην άλλη πλευρά των συνόρων, επιδρομή ουκρανικών drones στην πόλη Βαρόνεζ της δυτικής Ρωσίας είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 27 άνθρωποι, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταδικάζει τη δίωξη από το ψευδοκράτος του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου και υπερασπιστή της πάλης ενάντια στην τουρκική κατοχή για επανένωση της Κύπρου, Σενέρ Λεβέντ.
Οι αρχές της Τουρκίας μάλιστα απαιτούν την έκδοση και φυλάκισή του στην Τουρκία, καθώς έχει ερήμην καταδικαστεί σε δικαστήριο της Αγκυρας με την απαράδεκτη και φαιδρή κατηγορία ότι «προσέβαλε τον Ρ. Ταγίπ Ερντογάν».
Ανάλογες κατηγορίες χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια οι τουρκικές αρχές απέναντι σε πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης Ερντογάν, με στόχο να θέσουν σοβαρούς περιορισμούς και να αφοπλίσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα.
Η δίωξη του Σ. Λεβέντ αποτελεί στοιχείο ποινικοποίησης της πάλης ενάντια στην κατοχή, ενάντια στα διχοτομικά σχέδια και υπέρ της επανένωσης της Κύπρου, χωρίς ξένους στρατούς, προστάτες και εγγυητές, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Λατίνων, Αρμενίων και Μαρωνιτών.
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στον Σ. Λεβέντ για τις διώξεις από το ψευδοκράτος καθ' υπόδειξη και της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία αποθρασύνεται όσο η ΕΕ την αναγνωρίζει ως «στρατηγικό εταίρο» και το ΝΑΤΟ ως «αναντικατάστατο σύμμαχο» της νοτιοανατολικής πτέρυγάς του.