Συνεχίζονται οι συσκέψεις συντονισμού σε όλη τη χώρα | 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο απαιτούν τα συνδικάτα
Στην Πάτρα |
Μετά τις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν την περασμένη βδομάδα, αυτές τις μέρες συνεχίζονται οι συσκέψεις συντονισμού, όπου μεταφέρεται το κλίμα του αγωνιστικού ξεσηκωμού για τη διεκδίκηση 7ωρου - 5ήμερου - 35ωρου και ΣΣΕ με αυξήσεις, στον αντίποδα του οδοστρωτήρα που επιδιώκει να περάσει η κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό, σωματεία και συνδικαλιστές στη Θεσσαλονίκη ρίχνονται στην ενημέρωση των εργαζομένων για όσα προβλέπονται με το νομοσχέδιο και για την οργάνωση της απάντησης της εργατικής τάξης, όπως με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία των εκλεγμένων συνδικαλιστών με την «Εργατική Ενότητα» στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Η σύσκεψη έστειλε πλατύ κάλεσμα ξεσηκωμού, τέτοιο που να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια μαζική, συντονισμένη, αγωνιστική απάντηση, με πρώτη κορύφωση το μεγάλο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων στις 6 Σεπτέμβρη στα εγκαίνια της ΔΕΘ.
Η πρόσκληση ήταν ανοιχτή προς κάθε εργαζόμενο, κάθε πρωτοπόρο συνδικαλιστή της πόλης, με στόχο η αγωνιστική απάντηση που θα δοθεί να είναι αντίστοιχη της επίθεσης που δέχονται από την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους και η οποία έχει λάβει πλέον χαρακτηριστικά πολέμου.
Από τη σύσκεψη στα Γιάννενα |
Στη σύσκεψη πήραν τον λόγο συνδικαλιστές από μια σειρά κλάδους, όπως το Μέταλλο, το Χαρτί, τα Τρόφιμα, το Φάρμακο και το Εμπόριο, και περιέγραψαν πρακτικές ξεχειλώματος του ημερήσιου χρόνου εργασίας από την εργοδοσία, που θα μπορούν να νομιμοποιηθούν αν περάσει το νομοσχέδιο.
Κόντρα στη νέα επίθεση, οι εργαζόμενοι ανέδειξαν ότι το σύγχρονο και αναγκαίο δεν είναι να εργάζονται 13 ώρες τη μέρα για να ζήσουν, αλλά να παλέψουν για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και μείωση του εργάσιμου χρόνου, για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Μια συζήτηση που ανοίγει σε ολοένα και περισσότερους χώρους δουλειάς.
Να προχωρήσει σε συλλαλητήριο την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου - εκτρώματος για διαβούλευση, αλλά και σε απεργία αν η κυβέρνηση το καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή, αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.
Σε μαζική και μαχητική σύσκεψη που πραγματοποίησε τη Δευτέρα στα γραφεία του, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών και εργαζομένων από χώρους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, σημειώθηκε επιπλέον η ανάγκη οι θέσεις των σωματείων και το κάλεσμα πάλης να φτάσουν πλατιά στους χώρους δουλειάς, ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ και της εργοδοσίας, που έρχονται σε συνέχεια όλων των αντεργατικών μέτρων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
«Συνεδριάζει άμεσα κάθε ΔΣ των συνδικάτων μας, βγαίνουν ανακοινώσεις ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο - έκτρωμα, οργανώνουμε εξορμήσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, τσακίζοντας κάθε ισχυρισμό της κυβέρνησης. Να φτάσει η αλήθεια, οι διεκδικήσεις μας σε κάθε συνάδελφο, σε κάθε χώρο δουλειάς», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.
Υπογράμμισε την ανάγκη αυτή η πάλη να αγκαλιάσει συνολικά τον λαό και τη νεολαία, ενώ στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων και συνταξιουχικών σωματείων.
Μιλώντας για το νομοσχέδιο για το πειθαρχικό στο Δημόσιο και για τις διαγραφές στα ΑΕΙ, τόνισε ότι πρόκειται για μέτρα που συνδέονται μεταξύ τους και εφαρμόζονται από όλες τις κυβερνήσεις «για να θωρακίσουν τα συμφέροντα των καπιταλιστών». Επεσήμανε δε ότι πρόκειται για την κατευθυντήρια γραμμή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που βγαίνει «κατευθείαν από την καρδιά του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και των πολέμων που βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν θύματα τους ίδιους τους λαούς».
Ακολούθησαν παρεμβάσεις συνδικαλιστών και παρευρισκόμενων, με κοινό τόπο το ότι όλοι θα πρέπει να είναι σε θέση μάχης. Ανέδειξαν ποιος έχει ανάγκη τα 13ωρα της δουλειάς στους χώρους δουλειάς, την ώρα που αυξάνεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και εντείνεται η επίθεση στα δικαιώματα των εργατοϋπαλλήλων.
Με σύνθημα «Είμαστε άνθρωποι, όχι μηχανές. Οχι στη 13ωρη σκλαβιά. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο», το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, στο θεατράκι Σκάλας στην κεντρική πλατεία, πλατιά σύσκεψη σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.
Την εισήγηση πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νίκος Εξαρχος, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο για το 13ωρο και το νέο πειθαρχικό στο Δημόσιο είναι «οδοστρωτήρες που συντρίβουν δικαιώματα, επιχειρώντας να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς».
Ακολούθησαν παρεμβάσεις συνδικαλιστών και εργαζομένων. Ο Θοδωρής Παντούλας, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου στα «Ζαγόρι», κατήγγειλε ότι η εργοδοσία εκεί επιβάλλει επταήμερη εργασία, επομένως με τη νέα νομοθεσία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη ευχέρεια. Οπως είπε, οι κίνδυνοι «ατυχημάτων» αυξάνονται διαρκώς.
Η Δήμητρα Ηλία, πρόεδρος του Σωματείου Σχολικών Καθαριστριών, υπενθύμισε τη δουλειά «με ατομικές συμβάσεις χωρίς ωράριο», φέρνοντας το παράδειγμα καθαρίστριας που εργαζόταν μόνη σε σχολείο 4.600 τ.μ. «Το νομοσχέδιο μας γυρνάει πίσω εκεί, ζητάει να πεθάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Η Τίνα Ζέκα, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων, μετέφερε την περίπτωση 60χρονης στον δήμο Ζίτσας που κατέρρευσε από θερμοπληξία και αρνήθηκε να πάει στο νοσοκομείο, για να μη χάσει το μεροκάματο! «Αυτή είναι η δήθεν "ελευθερία επιλογής"», τόνισε, αναφερόμενη στην αισχρή επιχειρηματολογία του υπουργείου Εργασίας. Μετέφερε επίσης ότι μόνο φέτος στον δήμο Ιωαννίνων τα εργατικά «ατυχήματα» είναι 8. Το σωματείο με τη δράση του βέβαια επέβαλε διακοπή αποκομιδής το μεσημέρι τις ημέρες του καύσωνα, που «με το νέο πειθαρχικό αυτό θέλουν να το ποινικοποιήσουν».
Ο Γιώργος Παναγιωτίδης, μέλος της διοίκησης του Σωματείου στα «Πλαστικά Θράκης», στάθηκε στη δύναμη των οργανωμένων εργατών, μεταφέροντας πείρα από τον εργασιακό του χώρο. Χαρακτηριστικά, τους προηγούμενους μήνες η εργοδοσία επιχείρησε να επιβάλει 12ωρα τις Κυριακές, με τους εργαζόμενους να απαντούν ομόφωνα, με στάσεις εργασίας και πλήρη συμμετοχή.
Η Αγνή Στεφάνου, εργαζόμενη σε εταιρεία Πληροφορικής, κατήγγειλε την τηλεργασία χωρίς ωράριο, τις τενοντίτιδες και τα αυχενικά, καθώς και το κόστος που φορτώνεται ο εργαζόμενος. «Η "ευελιξία" σημαίνει να κάνεις τη δουλειά τριών», είπε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας τη σύσκεψη ο Ν. Εξαρχος υπογράμμισε: «Η ελπίδα βρίσκεται στη συλλογική πάλη, στη ζωντανή λειτουργία των σωματείων. Ούτε σωτήρες, ούτε αναμονή. Ολη η καλοκαιρινή δραστηριότητα των συνδικάτων μπαίνει κάτω από έναν στόχο: Ενημέρωση, συσπείρωση, προετοιμασία απεργιακής απάντησης».
Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί όλα τα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα της πόλης σε πλατιά σύσκεψη που οργανώνει, την Παρασκευή 18 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων των γραφείων του (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6), για να συντονιστεί η πάλη απέναντι στα νέα αντεργατικά εκτρώματα.
Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη 13ωρη δουλειά
Οπως σημειώνει, δύο γεμάτα αστικά λεωφορεία συγκρούστηκαν προκαλώντας δεκάδες τραυματίες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, ως αποτέλεσμα της δουλειάς με εξαντλητικά ωράρια των εργαζομένων. Η οδηγός είχε εργαστεί τις προηγούμενες ημέρες δυο 16ωρα και δύο 8ωρα. Στην Ελλάδα, τα εργατικά ατυχήματα - εργοδοτικά εγκλήματα έχουν ξεπεράσει τους ρυθμούς χιονοστιβάδας, με πάνω από 100 σοβαρά ατυχήματα μόνο στους πρώτους τέσσερις μήνες και έναν νεκρό κάθε 2 ημέρες. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2023 στην Ελλάδα σημειώθηκαν 4.847 εργατικά «ατυχήματα», δηλαδή περίπου 13 τη μέρα! Από αυτά τα 51 ήταν θανατηφόρα, σχεδόν ένας εργάτης κάθε βδομάδα έχανε τη ζωή του.
Πάνω σε αυτή την ήδη άθλια κατάσταση για την εργατική τάξη, η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, που προβλέπει 13 ώρες ημερήσιας εργασίας πλέον και σε έναν εργοδότη και ξεδιάντροπα ισχυρίζεται ότι «το ζητάνε οι εργαζόμενοι»! Παράλληλα προωθείται η ετήσια διευθέτηση του χρόνου εργασίας με πετσοκομμένες αποζημιώσεις υπερωριών και επί της ουσίας κατάργηση της θερινής άδειας μέσα από τον τεμαχισμό της στα 4.
Πρόκειται για εφαρμογή της αντεργατικής Οδηγίας της ΕΕ 2003/88/ΕΚ που προβλέπει η εργοδοσία να απασχολεί τους εργαζόμενους από λίγες ώρες τη μέρα έως και 78 ώρες τη βδομάδα, μέχρι και 12 μέρες συνεχούς εργασίας χωρίς ρεπό. Παράλληλα, η Οδηγία 2019/1152 περί «διαφανών και προβλέψιμων όρων εργασίας» επιβάλλει μορφές απασχόλησης χωρίς σταθερό ωράριο, χωρίς καμία πρόβλεψη για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Αυτών των Οδηγιών και κατευθύνσεων όλα τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα επιχειρούν να εξωραΐσουν το αντεργατικό περιεχόμενό τους. Των Οδηγιών της εργασιακής γαλέρας, που αποτελεί νύχι - κρέας με το βάρβαρο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα και που μόνο ανατρέπεται, με την εξουσία στα χέρια των εργατών, με αποδέσμευση από την ΕΕ.
Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:
«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο γεγονός ότι:
- Η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάλλει στους εργαζόμενους την εξοντωτική εργασία των 13 ωρών επικαλούμενη την Ερμηνευτική Ανακοίνωση της Κομισιόν του 2023, νομιμοποιώντας την εργασία ήλιο με ήλιο και θέτοντας σε κίνδυνο - θάνατο τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων;
- Με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση δεν υποχρεώνεται να καταστήσει υποχρεωτικές τις ΣΣΕ, που πετυχαίνουν οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους για μόνιμη και σταθερή εργασία, με ανθρώπινα ωράρια, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, αξιοπρεπείς μισθούς, κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας;».