Εργαζόμενοι λιποθυμούν από την εντατικοποίηση, τσακίζονται χωρίς μέτρα προστασίας, σε αποπνικτικές συνθήκες
Το φορτηγό που ανατράπηκε στο εργοτάξιο του ΒΟΑΚ |
Με τους εργάτες λοιπόν να πέφτουν λιπόθυμοι από την εξάντληση ο ένας μετά τον άλλον, μόνο χθες είχαμε έναν νεκρό και δύο τραυματίες στην Κρήτη και άλλον έναν νεκρό στη Ζάκυνθο. Σε μία μόλις μέρα δεν γύρισαν από το μεροκάματο δύο εργάτες, οι οποίοι δούλευαν στη «βαριά βιομηχανία» του Τουρισμού, σε ξενοδοχεία και αεροδρόμια, όπου οι ρυθμοί δουλειάς βαράνε «κόκκινο». Και αυτά σε συνέχεια των προηγούμενων ημερών, με το σοβαρό «ατύχημα» στο πολυδιαφημισμένο έργο του Ελληνικού με τρεις τραυματίες από πτώση σκαλωσιάς και τον θάνατο δύο ακόμα οικοδόμων σε άλλα εργοτάξια στην Αττική.
Με πολλούς απ' αυτούς τους θανάτους να χαρακτηρίζονται «παθολογικοί», να αποδίδονται δηλαδή σε κάποιο πρόβλημα υγείας άσχετο τάχα με το αντικείμενο της εργασίας, η εργοδοσία αποφεύγει ακόμα και τις τυπικές της ευθύνες, αφού δεν διερευνώνται καν.
Ενας νεκρός ξενοδοχοϋπάλληλος, ο πέμπτος πανελλαδικά και ο δεύτερος στην Κρήτη κατά τη διάρκεια της σεζόν, σε μεγάλο ξενοδοχείο στον Αγιο Νικόλαο, ένας τραυματίας οδηγός φορτηγού στο εργοτάξιο του BOAK και ένας τραυματίας αποθηκάριος στο αεροδρόμιο Χανίων συνθέτουν το σκηνικό του εγκλήματος που συνεχίζεται στη ναυαρχίδα του «τουριστικού θαύματος», στην Κρήτη, στο μέσο ακόμα της σεζόν!
Και έρχονται λίγο μετά τον θάνατο του 64χρονου μάγειρα σε ξενοδοχείο στο Ηράκλειο και τον τραυματισμό οικοδόμου στα Χανιά, που είχαν σηκώσει «στο πόδι» τα συνδικάτα, απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων και προειδοποιώντας ότι η επιβολή του 13ωρου από την κυβέρνηση θα πολλαπλασιάσει τους τραυματισμούς και τους θανάτους στους χώρους δουλειάς!
Το νέο τραγικό περιστατικό, με τον νεκρό ξενοδοχοϋπάλληλο, σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας σε ξενοδοχείο στον Αγιο Νικόλαο. Ο 60χρονος άνδρας εργαζόταν ως συνοδός επισκεπτών και βρισκόταν στον χώρο υποδοχής κατά την άφιξη τουριστών, όταν αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και λιποθύμησε. Στο σημείο σήμανε συναγερμός, με τον ίδιο να συνέρχεται, με χτύπημα όμως στο κεφάλι από την πτώση. Ετσι οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στο τραύμα του. Εκείνη τη στιγμή όμως ο άτυχος εργαζόμενος υπέστη ανακοπή και άφησε την τελευταία του πνοή.
Πρόκειται για θάνατο που κατά την πάγια πια τακτική μπορεί να χαρακτηριστεί «παθολογικής αιτίας», ώστε κράτος και εργοδοσία να ξεμπερδεύουν από κάθε ευθύνη, αφού και επίσημα πια η Επιθεώρηση Εργασίας δεν διερευνά τέτοια περιστατικά. Δεν ερευνάται δηλαδή αν είχε ασχοληθεί η εργοδοσία με το ιατρικό ιστορικό του εργάτη, αν έπρεπε ή όχι να του αναθέτει καθήκοντα που επιβαρύνουν την υγεία του, αν οι ρυθμοί δουλειάς δημιουργούν κάποιο παθολογικό πρόβλημα, που τελικά γίνεται άλλοθι, ή αν το επιβαρύνουν, κ.ο.κ.
«Φτάνει πια! Είναι αδιανόητο το 2025 άνθρωποι να ξεκινούν να πάνε στη δουλειά τους για το μεροκάματο και να καταλήγουν να το πληρώνουν με τη ζωή τους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων, δουλειά μέχρι τα γεράματα, ξεζούμισμα των εργαζομένων, πολλές φορές χωρίς τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους», τονίζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων ν. Λασιθίου «Τάλως» για το περιστατικό.
Σε «παγίδα θανάτου» και μεγάλων κινδύνων για τους εργαζόμενους έχει μετατραπεί και το αεροδρόμιο Ζακύνθου, που με την τουριστική κίνηση στο φουλ, τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και την εντατικοποίηση της δουλειάς, «μετρά» ήδη δεύτερο νεκρό εργαζόμενο μέσα σε δύο θερινές σεζόν!
Συγκεκριμένα, 63χρονος εργάτης στον διαχωρισμό των αποσκευών λιποθύμησε εν ώρα εργασίας χθες το πρωί και χτυπημένος στο κεφάλι μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε ήδη αφήσει την τελευταία του πνοή, πιθανώς από έμφραγμα...
Πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο περιστατικό με εργαζόμενο στο αεροδρόμιο, μετά τον περσινό θάνατο 38χρονου εργατοϋπαλλήλου, ενώ όπως κατήγγειλε το Εργατικό Κέντρο, πριν λίγες μέρες είχε σημειωθεί περιστατικό λιποθυμίας εργαζόμενης στο αεροδρόμιο.
Αυτά συμβαίνουν ενώ στο αεροδρόμιο βρίσκονται καθημερινά τους θερινούς μήνες χιλιάδες ταξιδιώτες από πολλές χώρες, για τους οποίους δουλεύουν περίπου 1.000 εργαζόμενοι, που βρίσκονται στον «αέρα», χωρίς γιατρό Εργασίας, χωρίς λειτουργία ιατρείου, κάτω από άθλιες συνθήκες, πολλές φορές καύσωνα, με υπερεντατική δουλειά.
Με αφορμή το νέο εργοδοτικό έγκλημα, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου απαιτεί τη διαρκή παρουσία γιατρού Εργασίας στον χώρο, τη λειτουργία του ιατρείου και την πραγματοποίηση ελέγχων από κάθε αρμόδια υπηρεσία για την προστασία των εργαζομένων, να αναζητηθούν τα αίτια του τελευταίου συμβάντος και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τον θάνατο του 63χρονου.
Την ίδια μέρα που το Σωματείο Εργαζομένων στο έργο του Ελληνικού πραγματοποιούσε 24ωρη απεργία με καθολική συμμετοχή στο εργοτάξιο της ΤΕΡΝΑ για τα συνεχόμενα εργατικά «ατυχήματα», και ενώ σε άλλο εργοτάξιο της ίδιας εταιρείας στο Μαρούσι σκοτώθηκε εργάτης, ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε σε εργοτάξιο της ΤΕΡΝΑ, αυτήν τη φορά στον ΒΟΑΚ στο Ηράκλειο Κρήτης.
Συγκεκριμένα, προχθές Δευτέρα οδηγός φορτηγού στο εργοτάξιο ζαλίστηκε και έχασε τις αισθήσεις του από τη ζέστη που επικρατούσε, αφού ήταν εκτός λειτουργίας ο κλιματισμός για να μπορούν τα φορτηγά να ανέβουν την ανηφόρα. Αποτέλεσμα ήταν να χάσει τον έλεγχο και να ανατραπεί το φορτηγό. Ευτυχώς ο εργαζόμενος είναι καλά στην υγεία του, ωστόσο αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι μπροστά στα κέρδη τους και στα χρονοδιαγράμματα οι ζωές των εργαζομένων δεν μετράνε! Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες των εργαζομένων στο εργοτάξιο η ΤΕΡΝΑ εξακολουθεί να κρατάει τους εργαζόμενους μέχρι τις 5 μ.μ. εν μέσω καύσωνα, όπως αναφέρουν το Συνδικάτο Οικοδόμων ν. Ηρακλείου και το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.
«Είναι κοινό μυστικό ότι τα χρονοδιαγράμματά τους προβλέπουν δουλειά 60 ωρών την εβδομάδα για 6 μέρες», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα σωματεία, απαιτώντας εδώ και τώρα μέτρα προφύλαξης των εργαζομένων από τον καύσωνα και γενικότερα για την προστασία τους στα εργοτάξια.
Ενα ακόμα εργατικό «ατύχημα» συνέβη χθες το πρωί στο αεροδρόμιο Χανίων: Εργαζόμενος στην αποθήκη των προϊόντων duty free του αεροδρομίου, κατά τη διάρκεια εργασιών, ανέβηκε σε μια σκάλα και την ώρα που τακτοποιούσε προϊόντα έχασε την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να πέσει από μεγάλο ύψος και να τραυματιστεί σοβαρά. Αμέσως κλήθηκε ασθενοφόρο και ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.
Οδηγός φορτηγού τραυματίστηκε σοβαρά και στα ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια φόρτωσης του οχήματός του στις πετροχημικές εγκαταστάσεις, ενώ πλέον νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου».
Παρέμβαση στους εργαζόμενους έκανε χθες, μετά το νέο σοβαρό εργατικό «ατύχημα», το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας ότι θα συμβάλει με κάθε μέσο για την ανάδειξη των πραγματικών αιτιών και αυτού του εργατικού «ατυχήματος».
Αναδεικνύει τις αιτίες που οδηγούν σε τέτοια «ατυχήματα», ξεχωρίζοντας την πίεση των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, την εντατικοποίηση χωρίς προσλήψεις προσωπικού, την εργολαβοποίηση κ.ο.κ. Στο πλαίσιο αυτό, διατυπώνει συγκεκριμένες διεκδικήσεις, όπως άμεσες προσλήψεις, απορρόφηση του εργολαβικού προσωπικού κ.ά.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για το ξεσάλωμα της εργοδοσίας είναι και το παράδειγμα της επιχείρησης ανακύκλωσης στην Αλεξανδρούπολη, που προχθές τυλίχτηκε στις φλόγες. Εκεί λοιπόν η εργοδοσία απαίτησε από το προσωπικό να πιάσει δουλειά πάνω στα αποκαΐδια, με το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα» να καταγγέλλει ότι χθες πήγαν οι εργαζόμενοι να εργαστούν με ...μάσκες COVID. Την ίδια ώρα η ατμόσφαιρα παρέμενε αποπνικτική, ενώ ήταν ακόμα σε ισχύ οι συστάσεις για τον πληθυσμό της περιοχής εξαιτίας του τοξικού νέφους.
Το Σωματείο έκανε παρέμβαση και στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου η απάντηση που έλαβε ήταν αποκαλυπτική: «Δεν προβλέπεται κάποιο μέτρο για διακοπή των εργασιών σε τέτοιες συνθήκες και η επιχείρηση μπορεί να λειτουργεί κανονικά».
Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο απαιτεί από το υπουργείο Εργασίας και τους εργοδότες να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης επιπλέον μέσων ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους, για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους μέσα στον χώρο δουλειάς. Επίσημη ενημέρωση, με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών, για την επικινδυνότητα της δουλειάς σε τέτοιες συνθήκες και παύση των εξωτερικών εργασιών όπου χρειαστεί, με πλήρη αποζημίωση των ημερομισθίων των εργαζομένων.
Την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του εργαζόμενος στην εταιρεία «Goldair Handling» στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας, την Παρασκευή 11 Ιούλη, ζητά το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Οπως καταγγέλλει, δεν υπάρχει «καμία ενημέρωση για τα αίτια του θανάτου» του εργαζόμενου, ούτε για τις κινήσεις που ακολούθησαν «από πλευράς εταιρείας, διαχειρίστριας εταιρείας του αεροδρομίου και αρμόδιων υπηρεσιών».
Με αφορμή το συμβάν, το Εργατικό Κέντρο επισημαίνει την ανάγκη για μέτρα προστασίας των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το προσωπικό που δουλεύει στην πίστα του αεροδρομίου, κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αναθυμιάσεις και άλλους παράγοντες επικινδυνότητας.
Σε ανακοίνωσή της για τα απανωτά εργατικά «ατυχήματα» και τους θανάτους σε χώρους δουλειάς στην Κρήτη, η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ σημειώνει: «Αποδεικνύεται ότι τραυματίες και νεκρούς, ξενιτεμένους και άνεργους δεν προκαλεί μόνο ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, αλλά και ο ακήρυχτος πόλεμος που μαίνεται καθημερινά στους τόπους δουλειάς! Κοινός παρονομαστής και στις δύο περιπτώσεις είναι να πεθαίνουν οι εργαζόμενοι και οι λαοί "για τ' αφέντη το φαΐ", για να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι». Προσθέτει ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν καμία ανοχή σε αυτήν τη θλιβερή κατάσταση, καμία ανοχή στην πολιτική της κυβέρνησης και των ξενοδόχων, tour operator, κατασκευαστικών ομίλων, βιομηχάνων που λογίζουν ως κόστος τα μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους μπροστά στην απογείωση των κερδών τους. «Να δυναμώσει αποφασιστικά η οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία τους και η πάλη για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς».