Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στις πρόσφατα καμένες περιοχές στον Ωρωπό
Από την περιοδεία με επικεφαλής τον Γ. Τάτση |
Στις συζητήσεις που είχε η αντιπροσωπεία με κατοίκους του οικισμού, αναφέρθηκε ότι ο τελευταίος διαθέτει μόνο έναν δρόμο εισόδου - εξόδου, που είναι επικίνδυνο σε περιπτώσεις όπως η πρόσφατη πυρκαγιά, αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος διαφυγής. Ζήτησαν δε να ασφαλτωθεί ο χωματόδρομος που οδηγεί από τον οικισμό προς την παλιά χωματερή του Ωρωπού, ώστε να υπάρχει άλλη μια διέξοδος.
Οπως κατήγγειλαν, το δάσος της περιοχής είχε καεί το 1991. Από τότε έγινε φυσική αναδάσωση και το δάσος αναπτύχθηκε άτακτα, αφού δεν έγιναν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, καθαρισμοί, αντιπυρικές ζώνες. Ειδικά, όπως είπαν, μετά το 1998 που η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών πάρθηκε από τη Δασική Υπηρεσία, η οποία στη συνέχεια «εξαφανίστηκε», αφού στην ουσία καταργήθηκαν τα δασαρχεία, δεν έγινε τίποτα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν οι απαραίτητοι δασικοί δρόμοι για να κινηθούν τα οχήματα της Πυροσβεστικής. Επίσης, οι δεξαμενές που βρίσκονται σε ορισμένα σημεία του ορεινού όγκου, από τα οποία θα έπρεπε να εφοδιάζονται τα πυροσβεστικά οχήματα, βρέθηκαν άδειες από νερό. Τόνισαν, δε, πως στο μέτωπο της φωτιάς επιχείρησαν από το βράδυ της Τετάρτης πυροσβέστες από το Αγρίνιο, τη Λαμία και τον Βόλο. Οπως είπαν, την ώρα που κάτοικοι τους καλούσαν να σβήσουν τις φλόγες σε παρακείμενο ελαιώνα, τους απάντησαν πως έχουν εντολή να παραμείνουν στα όρια του οικισμού, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που κάτοικοι ή εθελοντές τους υποδείκνυαν τα σημεία που έπρεπε να κινηθούν διότι δεν γνώριζαν την περιοχή.
Το μαύρο ξανά στον Ωρωπό |
Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει τι μέτρα λαμβάνει για το συγκεκριμένο θέμα και βέβαια σε τι φάση είναι τα έργα υπογειοποίησης του δικτύου. Και ένα ακόμα σχόλιο για τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής: Ο κ. Χαρδαλιάς προεκλογικά είχε δεσμευτεί ότι μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2025 θα έχει λύσει την αντιπυρική προστασία της Αττικής, έτσι όπως πάει, τον στόχο θα τον πετύχει, αφού δεν θα έχει μείνει τίποτα άλλο να καεί στην Αττική. Ο λαός της Αττικής βιώνει καθημερινά στο πετσί του, στην ποιότητα της ζωής του τα αποτελέσματα αυτής της εγκληματικής πολιτικής και με τον αγώνα του μπορεί και πρέπει να απαλλαγεί οριστικά από αυτή».
Από την κινητοποίηση των σωματείων και φορέων στη Χίο την Παρασκευή |
Στη συγκέντρωση πήραν τον λόγο ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ Παναγιώτης Νικήτας και η Νατάσα Διακορώνα εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών του νησιού.
Στις ομιλίες τους ανέδειξαν τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών για τη σοβαρή έλλειψη αντιπυρικής προστασίας, δεδομένου ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το νησί έρχεται αντιμέτωπο με μεγάλες πυρκαγιές, μιας και εκτός από φέτος, είχε καεί και το 2012 και το 2016. Στηλίτευσαν ακόμα ανάμεσα σε άλλα, και τις ψεύτικες, όπως αποδείχθηκε, διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής ότι δήθεν ήταν καθόλα έτοιμη για την αντιπυρική περίοδο.
Επίσης, τόνισαν τα δίκαια αιτήματα του ψηφίσματος των φορέων που αφορούν, ανάμεσα σε άλλα, την άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των πληγέντων στο 100% και άμεση λήψη μέτρων πυροπροστασίας για το υπόλοιπο του καλοκαιριού και θωράκισης ενάντια στις πλημμύρες που αναμένονται, αλλά και ουσιαστικά μέτρα προστασίας.
Ο Π. Νικήτας τόνισε πως σε αντίθεση με το πώς τις αντιμετωπίζει η κυρίαρχη πολιτική, οι ανάγκες του λαού δεν είναι κόστος, ενώ επεσήμανε ότι η λαϊκή παρέμβαση θα είναι καθοριστική για την προστασία του νησιού και υπογράμμισε την ανάγκη συνέχειας του αγώνα για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στον εμπορικό δρόμο της πόλης, με χαρακτηριστικά συνθήματα όπως: «Για τα κέρδη τους κάψαν το νησί, μας κουνάνε ψίχουλα για ανταμοιβή», «Η ετοιμότητά τους ήταν ένα ψέμα, χιλιάδες και πάλι στρέμματα καμένα», «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, οργάνωση κι αγώνας από δω και μπρος».
Η τεράστια φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Αλεξανδρούπολη |
Χθες συνέχιζε να καίει η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στην περιοχή της Αμφιτρίτης, στην Αλεξανδρούπολη. Το μόνο μέτρο, το γνωστό μήνυμα «112» που απογειώνει την «ατομική ευθύνη» καλούσε τους κατοίκους να κλειδαμπαρωθούν στα σπίτια τους ...φορώντας μάσκα υψηλής προστασίας για να αποφύγουν το τοξικό επικίνδυνο νέφος. Επίσης η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ΠΕ Εβρου προέτρεψε για την άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, όπως βήχας, δύσπνοια, πόνος στο στήθος, ζάλη κ.ά.
Την ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση για τους εργαζόμενους αναδεικνύουν τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» και Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης. «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή, δεδομένου ότι σε κοντινή απόσταση εκατοντάδες εργάτες δουλεύουν και μάλιστα σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών: Στο εργοτάξιο της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, σε εξωτερικές εργασίες σε παρακείμενη μεγάλη μονάδα πουλερικών, σε βιοτεχνίες και τη βιομηχανία τροφίμων της ΒΙΠΕ», αναφέρουν και απαιτούν από το υπουργείο Εργασίας και τους εργοδότες «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
Με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών να υπάρξει άμεση ενημέρωση των εργαζομένων και παύση των εξωτερικών εργασιών όπου χρειαστεί, με πλήρη αποζημίωση των ημερομισθίων τους».
Η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ σημειώνει χαρακτηριστικά: «Οταν τα μέτρα ασφάλειας θεωρούνται κόστος, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες αντίστοιχων περιστατικών. Αυτή είναι η "πράσινη μετάβαση" ΕΕ και κυβερνήσεων, με χώρους ανακύκλωσης να καίγονται κάθε τρεις και λίγο! Με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών να υπάρξει άμεση ενημέρωση των εργαζομένων και παύση των εξωτερικών εργασιών όπου χρειαστεί, με πλήρη αποζημίωση των ημερομισθίων τους».
Αλλο εργοστάσιο ανακύκλωσης έγινε παρανάλωμα στη ΒΙΠΕ της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη και έκαιγε τρεις μέρες, από την περασμένη Παρασκευή.
Το νέφος που απλώθηκε στην περιοχή ήταν τοξικό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς εκλύθηκαν πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, που είναι καρκινογόνοι, καθώς επίσης και άλλες ενώσεις, που είναι τοξικές.
Δεν πρόλαβε να σβήσει η φωτιά, και τη Δευτέρα το απόγευμα ξέσπασε νέα, πάλι σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Σίνδο, δημιουργώντας νέο τοξικό νέφος.
Το Σάββατο το πρωί εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε εργοστάσιο παραγωγής πλαστικών ειδών στη Ριτσώνα Ευβοίας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες που εξαπλώθηκαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς τις εγκαταστάσεις, ενώ παράλληλα κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να αποτρέψουν την επέκτασή της σε διπλανές βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται η δομή προσφύγων, όπου η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Πριν από έναν χρόνο, φωτιά σε άλλη εταιρεία ανακύκλωσης είχε οδηγήσει στην εκκένωσή της.
Το ΕΚ Εύβοιας, αντιπροσωπεία του οποίου βρέθηκε στο σημείο από την πρώτη στιγμή, καταγγέλλει ότι «πρόκειται για μια βιομηχανική περιοχή χωρίς υποδομές για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, χωρίς μέτρα ασφάλειας και πρόληψης. Κάθε χρόνο βλέπουμε ένα ακόμη εργοστάσιο να καίγεται στη Ριτσώνα, χωρίς να παίρνονται μέτρα από την εργοδοσία και το κράτος της, ούτε για την πρόληψη, ούτε για τις επιπτώσεις σε εργαζόμενους και κατοίκους».