Ολοι τους έδωσαν συχαρίκια στο προσωπικό της βάσης (ναυτικό και αεροπορικό σκέλος), όπως και στους «Ελληνες συμμάχους», και πώς αλλιώς εφόσον τα αμερικανικά αεροσκάφη που βομβάρδισαν το Ιράν, ερχόμενα σε πτήση από τις ΗΠΑ, ανεφοδιάστηκαν εντός (ή στα όρια) του FIR Αθηνών, πέριξ της Κρήτης από ιπτάμενα τάνκερ που προηγουμένως είχαν μετασταθμεύσει στο αεροπορικό σκέλος της Σούδας.
Επιπλέον, κάνοντας πλάτες στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, πολεμικά πλοία των Αμερικανών πηγαινοέρχονταν ήδη στο ναυτικό σκέλος της Σούδας, όπου δέχονταν υποστήριξη και ανεφοδιασμό. «Συνέδραμαν» την αεράμυνα του Ισραήλ, καθώς με τα μέσα που διαθέτουν (πυραύλους SM-3) μπορούν να εντοπίσουν και να αναχαιτίσουν βαλλιστικούς πυραύλους.
Φυσικά, η δράση αυτή κατέστησε τη Σούδα στόχο αντιποίνων, εξ ου και όπως έγραψε η «Καθημερινή» το Σάββατο, η βάση μετατράπηκε «σε φρούριο από ξηράς, αέρος και θαλάσσης (...) προκειμένου να προφυλαχθούν οι σημαντικές μονάδες που στάθμευσαν στο λιμάνι αλλά και το αεροδρόμιο του ακρωτηρίου».
Σημειώνει δε ότι «αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke που χρησιμοποιήθηκαν για την εξουδετέρωση βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν κατά του εδάφους του Ισραήλ, μικρότερα πλοία και υποβρύχια, μεταγωγικά αεροπλάνα C-17 και C-130 που μετέφεραν υλικά ανεφοδιασμού, και πολλές ακόμα μονάδες, είχαν προφανώς κατηγοριοποιηθεί ως ευαίσθητοι στόχοι και γι' αυτό (...) κρίθηκε αναγκαία η ανάπτυξη σημαντικών αντιμέτρων».
Τονίζει ότι πέραν της μετακίνησης στη Σούδα συστοιχιών Patriot της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας από άλλα σημεία (π.χ. Τανάγρα) «οι Αμερικανοί είχαν μεταφέρει από τις ΗΠΑ και τοποθεσίες στην Ευρώπη δικές τους δυνατότητες», όπως το σύστημα αντιμετώπισης μη επανδρωμένων συστημάτων (C-UAS) τύπου M-LIDS για την εξουδετέρωση drones ή UAV, ή και πιο παλαιάς τεχνολογίας συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας μικρού βεληνεκούς (SHORAD) τύπου AN/TWQ-1 Avenger. Κατά πληροφόρηση που έχει η εφημερίδα, τα συστήματα αυτά παραμένουν στη Σούδα.
Εξάλλου, η εφημερίδα επιβεβαιώνει πληροφορίες που δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης» την προηγούμενη Τρίτη, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να αφιχθεί στην Αλεξανδρούπολη κλιμάκιο των Αμερικανών για άλλη μια επιθεώρηση των εγκαταστάσεων και υποδομών στην περιοχή. Πρόθεσή τους, όπως αναφέρουν παράγοντες με γνώση της υπόθεσης, είναι να τις αναπτύξουν και περαιτέρω ώστε να διευρυνθεί η μετακίνηση προσωπικού και μέσων προς Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη ενάντια στη Ρωσία. Θυμίζουμε ότι τα επιφορτισμένα με τις διεκπεραιώσεις στελέχη των Αμερικανών όποτε πηγαίνουν Αλεξανδρούπολη εδρεύουν στα στρατόπεδα «Κανδηλάπτη» (οι Αμερικανοί τού αποδίδουν τον χαρακτηρισμό Logistics Support Area «Αlex A») και «Γιαννούλη» (Logistics Support Area «Αlex Β»).
Η «Καθημερινή» γράφει από την πλευρά της ότι «οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται και για περαιτέρω επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη», εξ ου και «στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να καταφθάσει στην Αλεξανδρούπολη κλιμάκιο που θα αποτελείται από στρατιωτικούς, προκειμένου να εξετάσει τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται εκεί από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ».
Τέλος, να καταγραφεί κι αυτό που γράφει η «Καθημερινή» σχετικά με «πιέσεις» που δέχεται η κυβέρνηση «από εταίρους της στην ΕΕ για την παροχή συστημάτων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους Ουκρανούς και, συγκεκριμένα, από τους Γάλλους οι οποίοι ζητούν κάποια από τα Μιράζ 2000 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, προκειμένου να τα παραχωρήσουν στους Ουκρανούς. Ανάλογο αίτημα για τα γαλλικής κατασκευής μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας έχει φτάσει στην Αθήνα και απευθείας από το Κίεβο. Μάλιστα, πέρα από αυτό, οι Ουκρανοί ζητούν από την Αθήνα και την εκπαίδευση χειριστών μαχητικών F-16, είτε στο Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα είτε σε άλλο σημείο που θα τους υποδειχθεί από τις ελληνικές αρχές.
«Για την Αθήνα, φυσικά, η παραχώρηση μαχητικών αεροσκαφών τα οποία είναι χρήσιμα για την άμυνα της χώρας δεν συζητείται αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα καθώς φαίνεται ότι τα κίνητρα που προσφέρουν οι σύμμαχοι δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για την ελληνική πλευρά», γράφει σχετικά η εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας ότι ...πρόθεση παραχώρησης από την Αθήνα υπάρχει, απλά παζαρεύουν τα «ανταλλάγματα» για τη συμμετοχή στα επόμενα επεισόδια της εμπλοκής.
Καλεί σε ξεσηκωμό για την έλευση πλοίου που μεταφέρει υλικό στο Ισραήλ και στην πολεμική του μηχανή
«Οι λιμενεργάτες δεν θα γίνουν συνένοχοι» και «δεν ξεφορτώνουμε στρατιωτικό χάλυβα από το "Εver Golden". Οχι στην εμπλοκή της χώρας - Λευτεριά στην Παλαιστίνη», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΝΕΔΕΠ και προσθέτει:
«Το σωματείο μας, η ΕΝΕΔΕΠ, με περηφάνια και αγωνιστικότητα δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι λιμενεργάτες σάς το υπογράφουν, με των λαών το αίμα τα χέρια τους δεν βάφουν.
Το πλοίο "Ever Golden", που αναμένεται να καταπλεύσει στις 12 Ιουλίου στους Προβλήτες 2 και 3 του Πειραιά, μεταφέρει στρατιωτικό χάλυβα με τελικό προορισμό το Ισραήλ. Πρόκειται για πολεμικό φορτίο που αν ξεφορτωθεί και μεταφορτωθεί, θα καταλήξει να χτυπάει παιδιά, αμάχους, νοσοκομεία και σχολεία στη σφαγή που διεξάγει το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό.
Το λιμάνι του Πειραιά δεν είναι προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των πολεμοκάπηλων, δεν είναι σταθμός μεταφόρτωσης φονικού υλικού, είναι χώρος δουλειάς και αγώνα της εργατικής τάξης.
Οπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, έτσι και τώρα δεν πρόκειται να ξεφορτώσουμε ούτε σπιθαμή από το δολοφονικό φορτίο!
ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΞΕΣΗΚΩΜΟ!
- Τους συναδέλφους λιμενεργάτες να μη δεχτούν καμία ανάθεση εργασίας που σχετίζεται με το εν λόγω πλοίο. Να σταθούμε ενωμένοι απέναντι στην ιμπεριαλιστική εμπλοκή.
- Καλούμε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, τα σωματεία του Πειραιά και τη νεολαία, τους φοιτητικούς συλλόγους και τους φορείς της Περιοχής να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας.
- Καλούμε όλο τον λαό του Πειραιά σε μαζική κινητοποίηση στους Προβλήτες 2 και 3 την ημέρα άφιξης του "Ever Golden", για να μπλοκάρουμε στην πράξη τη μεταφορά του συγκεκριμένου φορτίου από τα λιμάνια μας!
(...) Δεν θα γίνουμε τα υποχείρια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ισραήλ ή Κίνας, που χρησιμοποιούν βασικές υποδομές της χώρας για να μοιράζουν ξανά τον κόσμο, χαράζοντας σύνορα με το αίμα των λαών και τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού».
Η συζήτηση με τον Χαφτάρ διήρκεσε περίπου μία ώρα και «διεξήχθη σε θετικό κλίμα», όπως διαχέουν από το ΥΠΕΞ. Συμπληρώνουν ότι από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης τέθηκαν όλα τα θέματα της «διμερούς και περιφερειακής ατζέντας», όπως είναι το Μεταναστευτικό, οι θαλάσσιες ζώνες (με σημείο αιχμής το τουρκολιβυκό μνημόνιο που σβήνει από τον χάρτη την Κρήτη και άλλα ελληνικά νησιά) και τα διμερή που άπτονται της «οικονομικής συνεργασίας».
Οσον αφορά το Μεταναστευτικό, οι ίδιες πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ επιμένουν ότι από πλευράς Χαφτάρ υπήρξε «γνήσια διάθεση για συνδρομή στην καταπολέμηση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών», με την Αθήνα να υπόσχεται καλύτερη παροχή πληροφοριών και ανάπτυξη μέσων κατόπτευσης από την ΕΕ. Σημειωτέον, σήμερα ταξιδεύουν στη Λιβύη ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ, μαζί με τους υπουργούς Μετανάστευσης Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας.
Αναφορικά με το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, η κυβέρνηση φέρεται να έβαλε στο παζάρι το σε πόσα «επίπεδα» (Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, αραβικό κόσμο) μπορεί να μεταφέρει τις θέσεις της Λιβύης, προειδοποιώντας ότι δεν θα δεχθεί να βρεθεί προ τετελεσμένων.
Επιπλέον, ο Ελληνας υπουργός φέρεται να έθεσε το ζήτημα της επανεκκίνησης των συζητήσεων οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, ενώ αργότερα, σε συνάντηση που είχε με τον γιο του στρατάρχη, αρμόδιο για τη διαχείριση του «Ταμείου Ανοικοδόμησης» της Λιβύης, ο Μπελκασίμ Χαφτάρ απηύθυνε πρόσκληση σε ελληνικές επιχειρήσεις (έχει ήδη γίνει σχετική προετοιμασία για επιχειρηματική αποστολή) να συμμετέχουν στο υπό διαμόρφωση σχέδιο.
Ο ίδιος ο Γεραπετρίτης σε δήλωσή του με το πέρας των επαφών έλεγε ότι συζήτησαν «ζητήματα τα οποία αφορούν το Μεταναστευτικό, τις θαλάσσιες ζώνες, καθώς επίσης και τη διμερή μας συνεργασία». Ισχυρίστηκε επίσης ότι τις δύο πλευρές συνδέει η «προσήλωσή» τους «στο Διεθνές Δίκαιο, καθώς επίσης και το ζήτημα που έχει να κάνει με μια Μεσόγειο της ειρήνης και της ευημερίας των λαών. Θα συνεχίσουμε στο πλαίσιο αυτό την αδιατάρακτη σχέση μας και ευελπιστούμε ότι στο εγγύς μέλλον θα έχουμε και απτά αποτελέσματα για την πρόοδο των σχέσεών μας», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, το περιλάλητο Διεθνές Δίκαιο το ξέσκισαν προηγουμένως οι Ευρωατλαντικοί - μαζί και η ελληνική κυβέρνηση - στηρίζοντας τη ΝΑΤΟική επέμβαση στη Λιβύη.
Η πλευρά Χαφτάρ εξάλλου συνεχίζει το παζάρι και με την Αγκυρα, προκειμένου με ανταλλάγματα να επικυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Εξ ου και η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης που ελέγχεται από τον Χαφτάρ πριν από έναν μήνα να συστήσει τεχνική επιτροπή για τη μελέτη και πιθανή έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Νέα επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, η δεύτερη μέσα στο τελευταίο 24ωρο, έγινε χθες, με τα διεθνή πρακτορεία να αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο νεκροί και δύο τραυματίες μεταξύ των μελών του πληρώματος. Το ελληνόκτητο πλοίο έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα και συγκεκριμένα 50 ναυτικά μίλια δυτικά της πρωτεύουσας της Υεμένης, που ελέγχεται από τους Χούθι, στην πόλη Χοντέιντα, όταν δέχτηκε επίθεση από επανδρωμένα ταχύπλοα στα οποία επέβαιναν αντάρτες, που εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση με ρουκέτες.
Εξάλλου, οι Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι το ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο «Magic Seas», που έπληξαν προχθές, βυθίστηκε χθες, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το χτύπημα.