Ενώ το καλοκαίρι προχωράει, ο λαός της χώρας σε πολλές περιοχές βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπος με την πύρινη κόλαση, που αφήνει πίσω της καμένες δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες, σπίτια, το βιος των ανθρώπων και ένα απέραντο μαύρο που κάνει τη ζωή κόλαση.
Η εγκληματική πολιτική της ανυπαρξίας μέτρων πρόληψης, της υποστελέχωσης της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής συνεχίζεται με τραγικές συνέπειες, και την ίδια ώρα συνεχίζονται τα διάφορα αφηγήματα από το αστικό κράτος, την κυβέρνηση και τοπικές διοικήσεις, αλλά και επιστήμονες που επιστρατεύονται στα αστικά ΜΜΕ, για «ακραίες καιρικές συνθήκες» και «κλιματική αλλαγή», για «το ιδιαίτερο ανάγλυφο των περιοχών» και την «ατομική ευθύνη».
Ολα αυτά που «βομβαρδίζουν» τον λαό στα κανάλια των μεγαλοεπιχειρηματιών και τη «δημόσια» ΕΡΤ, οι απευθείας συνδέσεις που περιγράφουν απλά την κάθε φορά καταστροφή - σαν να είναι ...πρωτόγνωρη - έχουν έναν στόχο: Να βγάλουν από το κάδρο τις ευθύνες του επιλεκτικά ανίκανου κράτους, που όταν είναι να προστατεύσει τον δασικό πλούτο, το βιος των ανθρώπων, δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, η πρόληψη, η αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία θεωρούνται κόστος. Οταν είναι όμως να επιδοτηθούν οι «αναξιοπαθούντες» εφοπλιστές, βιομήχανοι, μεγαλέμποροι, εκεί το χρήμα ρέει ...άπλετο. Για την πολεμική οικονομία και τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς βρίσκονται αμέσως 28 δισ. ευρώ. Για τις φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα δίνονται κάθε μέρα 500.000 εκατ. ευρώ, για να μη μιλήσουμε για το πρόσφατο σκάνδαλο - «οχετό» του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις επιδοτήσεις των «ημετέρων».
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Είναι χαρακτηριστικές οι προειδοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής που λίγες ώρες πριν τη φωτιά της Πέμπτης σε Πικέρμι - Ραφήνα, είχε απευθύνει επιστολή προς την κυβέρνηση, τα αρμόδια υπουργεία, την Περιφέρεια και τους δήμους, με γενικό τίτλο: «Η επόμενη μεγάλη καταστροφή από πυρκαγιά είναι θέμα χρόνου».
Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στις πυρόπληκτες περιοχές Πικερμίου - Ραφήνας
Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Γ. Γκιόκα |
Το κλιμάκιο βρέθηκε στις δασικές εκτάσεις που κάηκαν, σε οικισμούς όπου καταστράφηκαν σπίτια αλλά και καλλιέργειες, ενώ συνομίλησε με κατοίκους, συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ που έκαναν εργασίες αποκατάστασης και δυνάμεις της Πυροσβεστικής που παραμένουν στο σημείο.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την δήμαρχο του δήμου Ραφήνας - Πικερμίου, Δήμητρα Τσεβά-Μήλα, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί μετά τη φωτιά.
Ο Γ. Γκιόκας σε δήλωσή του σημείωσε:
«Για μια ακόμη χρονιά μετράμε καμένες εκτάσεις, μετράμε καμένα σπίτια δυστυχώς, και οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής έρχονται αντιμέτωποι με την απειλή των πυρκαγιών.
Δυστυχώς, η Ανατολική Αττική είναι αθωράκιστη. Μια περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με πόλεις, με χωριά, με οικισμούς μέσα σε περιαστικά δάση, δίπλα σε βουνά, σε ρέματα, πολλά από τα οποία είναι ακαθάριστα με ευθύνη του κράτους.
Ενώ θα έπρεπε το κράτος να έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης, αντιπυρικής προστασίας και στήριξης της Πυροσβεστικής και των εργαζομένων σ' αυτήν, τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει, με τις γνωστές συνέπειες που βλέπουμε. Εστω και τώρα, κι επειδή το καλοκαίρι είναι μπροστά μας ακόμη, πρέπει να ληφθούν αυτά τα μέτρα, γιατί δεν πρέπει να κινδυνεύσει άλλο ο λαός μας».
Eurokinissi |
Πάλι εικόνες καταστροφής στην Ανατολική Αττική |
Στο σημείο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή δυνάμεις του ΚΚΕ, βοηθώντας όπως μπορούσαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Σε δηλώσεις του αργά το μεσημέρι ο δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης, ανέφερε ότι η πυρκαγιά στο βόρειο μέρος του οικισμού πήγαινε καλύτερα αλλά υπήρχε αναζωπύρωση στο ανατολικό μέρος της Αλθέας. Σημείωσε ακόμα ότι υπήρχαν εστίες πάνω στο βουνό, οι οποίες μπορούσαν να γίνουν επικίνδυνες.
«Για μία ακόμα φορά οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής βιώνουν στο πετσί τους τι θα πει επιτελικό κράτος, τι θα πει "όλα δουλεύουν εντάξει", τι θα πει "είμαστε έτοιμοι για τη νέα αντιπυρική περίοδο". Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά μάρτυρες μιας πολιτικής που μπροστά στο κόστος που έχουν τα μέτρα για την πυροπροστασία, διαλέγουν να μην τα κάνουν, διαλέγουν να μην πάρουν μέτρα πυροπροστασίας. Εστω και στο "και πέντε" της αντιπυρικής περιόδου, η κυβέρνηση, η Περιφέρεια, οι δημοτικές αρχές να πάρουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τη ζωή, την περιουσία του κοσμάκη και τον φυσικό πλούτο της περιοχής μας», δήλωσε ο Β. Ρεμπάπης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Κορωπίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Για δύο μέρες, Τετάρτη και Πέμπτη, έκαιγε η φωτιά στην Αχλιά Ιεράπετρας Λασιθίου και σε γειτονικές περιοχές, που έκανε στάχτη 12.000 στρέμματα και δεκάδες σπίτια, καταλύματα και θερμοκήπια, απανθράκωσε ζώα, απείλησε οικισμούς όπως Αγία Φωτιά, Αχλιά, Γαλήνη, Φέρμα και Κουτσουνάρι καθώς και ξενοδοχεία. 5.000 κάτοικοι και τουρίστες εγκατέλειψαν την περιοχή, ενώ υπήρξαν και κάποιοι που μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα ή με ελαφρά τραύματα στο νοσοκομείο.
Από την πρώτη στιγμή, κλιμάκιο της ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Ανδρέα Κοκοσάλη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης με τη φωτιά και της βοήθειας των κατοίκων.
Επίσης σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή χαιρετίζει την τεράστια λαϊκή κινητοποίηση και αλληλεγγύη των κατοίκων της περιοχής, που από την πρώτη στιγμή συγκέντρωναν τρόφιμα, νερά και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ διέθεταν τα σπίτια τους προκειμένου να μείνουν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και σημείωνε: «Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι μόνο ο λαός σώζει τον λαό με οργάνωση, αλληλεγγύη και αγώνα, τη στιγμή που το αστικό κεντρικό και τοπικό κράτος αντιμετωπίζει την πολιτική προστασία, την πρόληψη και την πυροπροστασία με τη λογική του "κόστους - οφέλους" αφήνοντας απροστάτευτο τον λαό και την περιουσία του».
Επίσης αναφέρεται σε καταγγελίες «που μεταφέρθηκαν από εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και καταλύματα της περιοχής, ότι οι ιδιοκτήτες απαιτούσαν να παραμείνουν στα πόστα τους για να μην ανησυχήσουν οι τουρίστες! Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, των ξενοδόχων κ.λπ. δεν συμβαδίζουν με την προστασία της ζωής των εργαζομένων και του λαού!».
Και καταλήγει με κάλεσμα στα μέλη και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ «να πρωτοστατήσουν ώστε τα σωματεία και οι σύλλογοι της περιοχής να προχωρήσουν στη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και να οργανώσουν τη διανομή σε όσους έχουν ανάγκη.
Ταυτόχρονα, να διεκδικήσουν από το κράτος: «Διασφάλιση δωρεάν καταλυμάτων αξιοπρεπούς διαμονής για τους κατοίκους της περιοχής, τους εργαζόμενους που κατάγονται από άλλες περιοχές όπως και τους αλλοδαπούς εργαζόμενους που δεν έχουν κατοικία λόγω της πυρκαγιάς. Διασφάλιση του εισοδήματος για όλους τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες της ευρύτερης περιοχής. Αμεση καταγραφή και 100% αποζημίωση των ζημιών σε σπίτια, θερμοκήπια, μελίσσια, επιχειρήσεις κ.λπ. Να κηρυχθεί ο δήμος Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Με σημαντική συμμετοχή πάνω από 20 φορέων, Σωματείων, εργαζομένων, εθελοντών και πολιτών και με πλούσια συζήτηση και προβληματισμό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων στο ΕΚ Χίου για τις πρόσφατες τραγικές πυρκαγιές στα τέλη Ιούνη. Κατά τη διάρκειά της υπερψηφίστηκε από όλους πρόταση διεκδίκησης και αγώνα, η οποία εμπλουτίστηκε και από τις παρεμβάσεις, για άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα αποζημιώσεων, αποκατάστασης και πρόληψης. Καταλήχθηκε να γίνουν συγκέντρωση διεκδίκησης την Παρασκευή 11 Ιούλη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Βουνακίου, καθώς και πρωτοβουλίες και ετοιμότητα με συγκρότηση Επιτροπών πληγέντων σε συντονισμό με φορείς και σωματεία.
Ανάμεσα στα άμεσα αιτήματα που διεκδικούνται είναι:
- Αμεσα κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμος να προχωρήσουν σε καταγραφή όλων των ζημιών και αποζημίωση στο 100% των πληγέντων κτηνοτρόφων (κτηνοτροφία ένσταυλη και κοπάδια), μελισσοκόμων, αγροτών (κηπευτικών και βιολογικών προϊόντων, ελαιοκαλλιεργειών κ.λπ.), μαστιχοπαραγωγών, επαγγελματιών και κατοίκων. Ολες οι περιοχές να κηρυχτούν αναδασωτέες και να παρθούν μέτρα φυσικής αναγέννησης και προγραμματισμός τεχνητής αναδάσωσης.
- Να υπάρξει άμεσος σχεδιασμός αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών έργων.
- Καμία σκέψη για επενδύσεις ΑΠΕ στα καμένα. Να ακυρωθεί τώρα η καρκινογόνα εξόρυξη αντιμονίου.
- Ενιαίος επιστημονικός σχεδιασμός πρόληψης - μελέτης πυροπροστασίας στο νησί ξεκινώντας από τις εναπομείνασες συστάδες ή πυρήνες δέντρων στα περιαστικά δάση. Ολοκληρωμένη δασική μελέτη με εξέταση της σύνθεσης της βλάστησης. Αμεσα μέτρα όπως δημιουργία νέων δεξαμενών αποθήκευσης νερού, κρουνών, καθαρισμών, δασών και ρεμάτων, αντιπυρικών ζωνών, υπογειοποίηση των καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ, συστήματα επιτήρησης με έμψυχο δυναμικό και μέσα.
- Δημιουργία Πυροσβεστικών Κλιμακίων (ΠΚ) ιδιαίτερα στην Αμανή και αναβάθμιση του ΠΚ Αρμολίων. Ειδική πρόνοια στις περιοχές Natura.