ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούλη 2025 - Κυριακή 6 Ιούλη 2025
Σελ. /48
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΚΡΑΤΟΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ
Οι πέτρες του σκανδάλου με μοιρασμένους ρόλους

Ο «Ριζοσπάστης» καταγράφει βήμα - βήμα πώς στρώθηκε το έδαφος για όσα αποκαλύπτονται σήμερα

Στοιχεία ριάλιτι επιχειρεί να δώσει στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ η πλειοψηφία των αστικών Μέσων Ενημέρωσης, με τις ευλογίες βέβαια των κομμάτων της ΕΕ, μιας και εστιάζουν στις συνομιλίες που καθημερινά αποκαλύπτονται και περιλαμβάνονται στη δικογραφία που βρίσκεται στη Βουλή.

Η αντιπαράθεση κυβέρνησης και άλλων αστικών κομμάτων επικεντρώνεται στο ποιοι παρανόμησαν και πρέπει να παραιτηθούν, πόσο διεφθαρμένοι ήταν κάποιοι κομματικοί και μη υπηρεσιακοί παράγοντες, στις «παθογένειες» του συστήματος των επιδοτήσεων και άλλα παρόμοια.

Ολοι τους βέβαια φροντίζουν να μείνει έξω από το «κάδρο» η πραγματική πέτρα του σκανδάλου: Η ΕΕ και η ΚΑΠ, το σάπιο κράτος και οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Αυτό είναι το έδαφος πάνω στο οποίο φυτρώνουν τα σκάνδαλα τύπου ΟΠΕΚΕΠΕ, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την ΕΕ.

Από τη στιγμή λοιπόν που συναντιούνται από τη μια το χρήμα των επιδοτήσεων (αυτών που χορηγούνται για να αμβλύνονται οι επιπτώσεις των χαμηλών τιμών τις οποίες επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι στα προϊόντα των αγροτών και προέρχονται από την καταλήστευση του λαού) και από την άλλη το αστικό κράτος και το πολιτικό σύστημα, με την ψηφοθηρία και την εξαγορά συνειδήσεων προκειμένου να αποσπάται η συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, τα σκάνδαλα είναι αναπότρεπτα.


Eurokinissi

Αυτό αναδεικνύεται και από τα στοιχεία που παρουσιάζει παρακάτω ο «Ριζοσπάστης».

Η πορεία της ΚΑΠ και των επιδοτήσεων

Ας πιάσουμε το νήμα 25 χρόνια πίσω. Από το 2000 δηλαδή, τότε που στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής άλλαξε το καθεστώς των πληρωμών. Μέχρι τότε οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πληρώνονταν με βάση αυτά που παρήγαγαν και τα ζώα που είχαν. Βέβαια, και τότε οι ρεμούλες ήταν διαδεδομένες, με τα λεγόμενα «πανωγραψίματα», ή το σκάνδαλο με το γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι που βαφτίστηκε ελληνικό για να επιδοτηθεί.

Από τότε μέχρι σήμερα, με διάφορες τροποποιήσεις της ΚΑΠ, αγρότες και κτηνοτρόφοι έφτασαν να πληρώνονται με βάση την έκταση - γη. Είναι προφανές ότι η στροφή της ΚΑΠ σ' αυτό το «μοντέλο» επιδοτήσεων ενισχύει αυτούς που έχουν μεγαλύτερες εκτάσεις, ανεξάρτητα από το αν παράγουν ή όχι.

Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να λάβει ενίσχυση αν έχει και διατηρεί σε καλή κατάσταση ένα χωράφι, χωρίς καν να παράγει κάτι! Ετσι, επιδότηση έφτασαν να παίρνουν πολλοί και διάφοροι, όπως γιατροί, δικηγόροι κ.ά., μέχρι και ο σημερινός πρωθυπουργός.

Στους κτηνοτρόφους, το γεγονός ότι για να λάβουν επιδότηση θα έπρεπε να δηλώνουν έκταση επιλέξιμου βοσκότοπου, ανεξάρτητα από το αν βόσκουν τα ζώα τους, γιγάντωσε το πρόβλημα και δημιούργησε το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερες απάτες.

Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε η δυνατότητα να μπορεί κάποιος με 5 ζώα, ή και καθόλου ζώα, να δηλώνει 100 στρέμματα βοσκότοπο και να πληρώνεται με βάση αυτά «κανονικά και με τον νόμο» που καθιερώνουν η ΕΕ και η ΚΑΠ. Την ίδια στιγμή που ένας πραγματικός κτηνοτρόφος, με συγκεκριμένο αριθμό ζώων (σταβλισμένων ή όχι), δεν μπορεί να επιδοτηθεί αν δεν δείξει τις εκτάσεις (δημόσιες που έχει νοικιάσει ή ιδιωτικές).

Με όλα αυτά, η θέση των πραγματικών αγροτών και κτηνοτρόφων δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο.

Ενα άλλο ζήτημα που προστίθεται με την αλλαγή στην ΚΑΠ είναι το εξής: Το 2003 εισάγονται τα πρώτα συστήματα χαρτογράφησης αγροτικών εκτάσεων. Η «ψηφιοποίηση» της αγροτικής γης από τις υπηρεσίες του αστικού κράτους - του ίδιου κράτους που έχει θεσμοθετήσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας - γινόταν με το χέρι. Ολοι λοιπόν μέχρι και σήμερα πληρώνονται με βάση τις εκτάσεις - γη και με σχέδια στο χέρι...

Η «τεχνική λύση», σε συνεννόηση με την ΕΕ

Το 2013 διαμορφώνεται η εξής κατάσταση: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλάζοντας τον ορισμό για τις βοσκοτοπικές εκτάσεις, κόβει το 40% των βοσκοτοπικών εκτάσεων της χώρας που ήταν ξυλώδεις!

Με άλλα λόγια, η έκταση που μέχρι τότε παραχωρούσε ο δήμος (π.χ. σε ένα βουνό) χαρακτηρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μη επιλέξιμη, λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου της χώρας. Κόβοντας λοιπόν το 40% των βοσκοτοπικών εκτάσεων, υπήρχε κίνδυνος περικοπής επιδοτήσεων στην κτηνοτροφία.

Κατά τη συλλογή των δηλώσεων του 2013, οι εκτάσεις που είχαν χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «μη επιλέξιμες» άφηναν Περιφέρειες ολόκληρες χωρίς βοσκοτοπικές εκτάσεις, άρα και κτηνοτρόφους χωρίς δυνατότητα να πληρωθούν.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αποδεχόμενη πλήρως και εφαρμόζοντας κατά γράμμα την αντιλαϊκή ΚΑΠ, επινόησε τότε και νομοθέτησε την «τεχνική λύση», την οποία εφάρμοσε έχοντας την έγκριση των Βρυξελλών.

Με βάση αυτήν έγινε κατανομή δημόσιων - δημοτικών κυρίως βοσκοτοπικών εκτάσεων των Περιφερειών με πλεόνασμα βοσκοτόπων (Ηπειρος, Δυτική Μακεδονία κ.ά.) σε κτηνοτρόφους που είχαν έδρα σε Περιφέρειες με έλλειμμα βοσκοτόπων (Κρήτη, Θεσσαλία κ.ά.), λόγω μεγάλης πυκνότητας κτηνοτροφικού κεφαλαίου. Ασφαλώς η κατανομή ήταν εικονική, δηλαδή στα χαρτιά, και δεν είχε σχέση με το πού και αν έβοσκε ο κάθε παραγωγός το κοπάδι του.

Με βάση την «τεχνική λύση» και το «ξεχείλωμά» της που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια, μέχρι και σήμερα, κατέστη νόμιμο με διαδοχικές αποφάσεις των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παραγωγός από την Κρήτη να «βόσκει» τα πρόβατά του στα Αγραφα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι από το 2017 η «τεχνική λύση» θα μπορούσε να έχει καταργηθεί, καθώς εξέλιπαν οι αιτίες που την επέβαλαν (η ΕΕ ανασκεύασε τον ορισμό του βοσκότοπου και συμπεριέλαβε ξανά σε αυτόν τις ξυλώδεις εκτάσεις)...

Η μεγάλη κομπίνα με τις δηλώσεις

Πώς όμως γνωρίζει ένας παραγωγός πού υπάρχει διαθέσιμη έκταση για να τη δηλώσει και να πάρει την επιδότηση; Το Κέντρο Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ), όπου υποβάλλει ο παραγωγός τη δήλωσή του, έχει δυνατότητα να δει τις διαθέσιμες δημόσιες εκτάσεις του νομού. Δεν έχει όμως δυνατότητα το ΚΥΔ στο Λασίθι να δει το ΚΥΔ στον Γράμμο. Πώς λοιπόν ο παραγωγός στο Λασίθι βρίσκει διαθέσιμη έκταση στον Γράμμο, προκειμένου να εφαρμοστεί η «τεχνική λύση» στο τέλος της διαδικασίας;

Πρόσβαση στις διαθέσιμες εκτάσεις ανά την Ελλάδα έχουν μόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η εταιρεία που κάθε φορά μονοπωλεί τα πληροφοριακά του συστήματα. Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε ένας σφοδρός ανταγωνισμός ανάμεσα σε δύο μονοπώλια - κοινοπραξίες εταιρειών (από τη μια η «Gaia Επιχειρείν» και από την άλλη η «Cogniterra»), που κατέληξαν σε συμβιβασμό. Αρα, αυτός που μπορεί να δώσει την πληροφορία είναι ο ίδιος ο Οργανισμός ή η εταιρεία.

Επιπλέον, η πληροφορία για τα διαθέσιμα βοσκοτόπια μπορεί να μεταφερθεί και άμεσα από το ΚΥΔ στον Γράμμο στο ΚΥΔ στην Κρήτη, όταν υπάρχει κάποια «συνεννόηση» ανάμεσά τους.

Κάπως έτσι δημιουργείται η δυνατότητα «παραγωγός» από μια περιοχή να δηλώνει - εμφανίζοντας πλαστά ενοικιαστήρια - δημόσια βοσκοτόπια σε άλλη, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Βρίσκουν λοιπόν εκτάσεις, τις δηλώνουν με πλαστά χαρτιά και πληρώνονται με βάση τα εκτάρια που έχουν δηλώσει, με βάση δηλαδή τη δημόσια γη!

Σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο και το γεγονός ότι οι επιτόπιοι έλεγχοι που εκτελεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ελάχιστοι, λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και εξαιτίας του διάτρητου πλαισίου της ΚΑΠ, που προβλέπει «δειγματοληπτικούς» ελέγχους. Ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι ως αποδεικτικό της κατοχής μιας έκτασης μπορούσε να προσκομίζεται η δήλωση Ε9, η οποία δεν διασταυρωνόταν ως προς την αξιοπιστία της.

Γι' αυτόν τον λόγο, τόσο ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και εργαζόμενοι που ασκούσαν ελεγκτικό έργο είχαν καταγγείλει επανειλημμένα την υποστελέχωση του οργανισμού, όπως και τη χορήγηση επιδότησης με βάση τη δήλωση Ε9. Πάνω σε αυτό το έδαφος φύτρωσε το έκτρωμα για το οποίο διάφοροι σήμερα κάνουν ότι πέφτουν απ' τα σύννεφα.

Το περίφημο «Εθνικό Απόθεμα»

Το «Εθνικό Απόθεμα» είναι δικαιώματα σε επιλέξιμες εκτάσεις που έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν νέοι και νεοεισερχόμενοι αγρότες. Με βάση τους κανονισμούς της ΚΑΠ και τις εφαρμοστικές εγκυκλίους των κυβερνήσεων δημιουργήθηκε η εξής δυνατότητα:

Γονιός μπορούσε να μεταβιβάζει στα παιδιά του κτηνοτροφικά ζώα και να εξακολουθεί να λαμβάνει την επιδότηση που έπαιρνε πριν τη μεταβίβασή τους, ενώ τα παιδιά του δικαιούνται δικαιώματα από το «Εθνικό Απόθεμα». Δηλαδή στον ίδιο αριθμό ζώων αντιστοιχούσαν περισσότερα δικαιώματα, που ενεργοποιούνταν από τις επιπλέον (μετά τη νέα αλλαγή στον ορισμό του βοσκότοπου από την ΕΕ) εκτάσεις βοσκοτόπων, και κατά συνέπεια μεγαλύτερη επιδότηση.

Στη συνέχεια, το 2022, όταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ αντιλήφθηκε την παραπάνω πρακτική έβαλε ως προϋπόθεση την ύπαρξη ζώων για να διατηρήσει και να ενεργοποιήσει κάποιος δικαιώματα. Αυτό επέφερε την κατακόρυφη, από τη μια χρονιά στην άλλη, αύξηση του συνολικού αριθμού ζώων που δηλώνονταν.

Ουσιαστικά αυτό που φαίνεται ότι συνέβη ήταν το εξής: Δόθηκε η δυνατότητα από ένα κοπάδι με συγκεκριμένο αριθμό ζώων να αντλούνται διπλάσιες ή και τριπλάσιες επιδοτήσεις, και στη συνέχεια αυτές οι πολλαπλάσιες επιδοτήσεις οδήγησαν στον πλασματικό πολλαπλασιασμό των ζώων που δηλώνονταν.


Κ. Πασ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ