Την ...τιμητική του έχει αυτές τις μέρες ο «Ευαγγελισμός», ενώ ασθενείς ξεροσταλιάζουν 20 ώρες για μια αξονική
Ατέλειωτες οι ώρες αναμονής στα Επείγοντα |
Την Τετάρτη λοιπόν στήθηκε φιέστα για την ομαδική ορκωμοσία μιας χούφτας νοσηλευτών, με τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη να μιλάει για ...100% πληρότητα στους νοσηλευτές, τη στιγμή που τα οργανικά κενά ξεπερνούν τα 200.
Χθες, δεύτερη σερί μέρα, έγινε φιέστα παρουσία του υπουργού Υγείας και της υπουργού Εργασίας Ν. Κεραμέως για το «ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 500 τραυματιοφορέων στον δημόσιο τομέα Υγείας μέσω ΔΥΠΑ». Πρόκειται για εργαζόμενους άνω των 50 ετών, πολλοί με προβλήματα υγείας, σε ένα εξοντωτικό πόστο, χωρίς εκπαίδευση, με εργασιακές σχέσεις που έχουν ημερομηνία λήξης. Και αυτό παρουσιάστηκε χθες ως κοσμογονία, που τάχα «βοηθά τους συμπολίτες μας που είναι άνεργοι και δύσκολο να διεισδύσουν στην αγορά εργασίας, και βοηθά το δημόσιο σύστημα Υγείας». Δεν έλειψαν μάλιστα από τον υπουργό Υγείας και οι συνήθεις αναφορές περί «μείωσης της παραμονής των ασθενών στα Επείγοντα», που «έχει φτάσει στις 5,5 ώρες με το βραχιολάκι», πιέζοντας τους τραυματιοφορείς να εκφράσουν «ευγνωμοσύνη». Οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας έγιναν βέβαια «καπνός» μετά τη φιέστα, αρνούμενοι να ακούσουν τα όσα είχαν να πουν οι εργαζόμενοι και το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου (ΣΕΝΕ), που πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας, διατρανώνοντας: «8ωρο, Ασφάλιση, δημόσια Υγεία, όλα τα χαρίζετε στην εργοδοσία».
«Η κυβέρνηση επιδιώκει να χρυσώσει το χάπι στους εργαζόμενους για το κατάπτυστο αντεργατικό νομοσχέδιο που φέρνει. Απαιτεί και "ευχαριστώ" από τους εργαζόμενους στα προγράμματα ΔΥΠΑ για 1-2 χρόνια εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΝΕ Γιώργος Φερεντίνος. Και μετέφερε την απαίτηση «όλοι οι συνάδελφοι να γίνουν μόνιμοι, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, γιατί πραγματικά χρειάζονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Αντιδρούμε στην καταστρατήγηση του εργασιακού χρόνου, είτε αφορά τα 13ωρα είτε τις απανωτές διπλοβάρδιες που ήδη γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της υποστελέχωσης. Θέλουμε ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και όχι επικοινωνιακά τρικ, όπως τα "βραχιολάκια", τη στιγμή που μετά τη λήξη της εφημερίας ήδη περιμένουν περιστατικά πάνω από 16 ώρες στον χώρο των Επειγόντων και ακόμα δεν έχουν διευθετηθεί».
Να σημειωθεί ότι την ώρα της φιέστας, στα Επείγοντα του «Ευαγγελισμού» δύο ώρες μετά τη λήξη της εφημερίας ασθενείς περίμεναν από τις 12 τα μεσάνυχτα στο Νευρολογικό και από τις 11 το βράδυ της Τετάρτης στο Παθολογικό!
Ενδεικτικά της κατάστασης είναι και τα επίσημα στοιχεία που παραθέτει το Σωματείο από την ΗΔΙΚΑ για τον «Ευαγγελισμό», για την αναμονή μόνο στον αξονικό τομογράφο. Και θυμίζει ότι για τους εκατοντάδες ασθενείς που προσέρχονται στη γενική εφημερία λειτουργεί μόνο ένας αξονικός τομογράφος, ενώ είναι τεράστιες οι ελλείψεις σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό, τεχνολόγους και τραυματιοφορείς, ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα.
«Εχοντας πλήρη επίγνωση ότι τα νούμερα αυτά αφορούν ανθρώπινες υπάρξεις σε ιατρική ανάγκη», για τη γενική εφημερία στις 28/6 (δύο μήνες μετά το ηλεκτρονικό βραχιολάκι και μία μέρα πριν τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας) το Σωματείο αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής, προφυλάσσοντας προφανώς ευαίσθητα δεδομένα:
«Δεν πρόκειται για "δυσλειτουργία" του αξονικού, την ώρα μάλιστα που προχωρούν ακάθεκτοι στην εγκατάσταση ιδιωτικής εταιρείας για διαγνώσεις ...εκ του μακρόθεν! Πρόκειται για τη βαριά υποστελέχωση που διατρέχει όλο το νοσοκομείο (και όλο το ΕΣΥ) και συστηματικά καλλιεργήθηκε όλα αυτά τα χρόνια ώστε να γλιστρήσει "αναίμακτα" ο σούπερ κερδοφόρος τομέας της Υγείας στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο. Και επιτέλους, επειδή τις 20+ αυτές ώρες τις περνάμε πλάι - πλάι υγειονομικοί και ασθενείς, το χρωστάμε, τόσο στο λειτούργημα και στην επιστήμη μας όσο και στον ίδιο τον λαό, να αναδεικνύουμε την αλήθεια», αναφέρει το Σωματείο.
Οσο για το παραμύθι της 100% πληρότητας, το ΣΕΝΕ απαντάει: «Αν είχαμε 100% πληρότητα δεν θα κινδύνευε η λειτουργία του Βρογχοσκοπικού, ούτε θα είχαμε κλειστές χειρουργικές αίθουσες. Δεν θα δούλευε το νοσηλευτικό προσωπικό με παράνομες διπλοβάρδιες, με χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό και άδειας, με αναλογίες ασθενών - νοσηλευτή κάτω από τα όρια ασφαλείας, ειδικά στις απογευματινές και νυχτερινές βάρδιες».
Το αποκορύφωμα της επιχειρηματικής λειτουργίας έρχεται με έγγραφο προς τους διευθυντές Τμημάτων του νοσοκομείου, οι οποίοι καλούνται προαιρετικά να καταθέσουν το βιογραφικό τους για τις θέσεις των επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνων. Εκεί λοιπόν τα «μπόνους» δεν δίνονται με επιστημονικά κριτήρια, αλλά θα προσμετρηθούν «η εφαρμογή των DRGs, o μέσος χρόνος νοσηλείας, ο εξορθολογισμός - συγκράτηση του κόστους της κλινικής (υλικά, φάρμακα)».
Δεν φτάνουν οι απολύσεις καρκινοπαθών που καταγράφονται ειδικά τις τελευταίες μέρες από την εργοδοσία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις, αλλά και οι ανάπηροι, οι βαριά και χρόνια πάσχοντες αντιμετωπίζουν την ίδια αθλιότητα, ακόμα και σε δομές υποστήριξης.
Συγκεκριμένα, τυφλή εργαζόμενη απολύθηκε από τον ...Φάρο Τυφλών Ελλάδας! Πρόκειται μάλιστα για εργαζόμενη που πριν από δύο χρόνια είχε πέσει θύμα εργατικού «ατυχήματος» στον ίδιο εργασιακό χώρο. Τότε είχε υποστεί ακρωτηριασμό στα δάχτυλα του χεριού της, λόγω κακής λειτουργίας μηχανήματος (πρέσας) που χειριζόταν. Μετά τα χειρουργεία και την ανάρρωσή της η εργαζόμενη επανήλθε και δούλευε σε καθήκοντα όπου μπορούσε να ανταποκριθεί, με βάση και την πρόσθετη αναπηρία που απέκτησε με υπαιτιότητα του φορέα.
Σημειώνεται ότι ο Φάρος Τυφλών Ελλάδας εδρεύει στην Καλλιθέα και αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενο και χρηματοδοτούμενο μέσω της Περιφέρειας από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Εδώ και πολλά χρόνια εξειδικεύεται στη λειτουργία παραγωγικών εργαστηρίων (σκούπες, βούρτσες κ.λπ.), προσαρμοσμένων ώστε να μπορούν να δουλεύουν τυφλοί και άνθρωποι με προβλήματα όρασης. Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί και το ειδικό μηχανουργείο, στο οποίο εργαζόταν η συγκεκριμένη εργαζόμενη.
Την απαράδεκτη απόλυση γνωστοποιεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, στηλιτεύοντας το γεγονός «ένας φορέας που έχει ως αντικείμενο την αναπηρία να απολύει συνάδελφο επειδή απέκτησε αναπηρία! Ανοίγοντας τον δρόμο και δίνοντας άλλοθι για να μπορούν να απολύουν οι εργοδότες εργαζόμενους που εμφανίζουν κάποια μορφή αναπηρίας ή αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, φαινόμενο που τελευταία παίρνει και μαζικά χαρακτηριστικά».
Σημειώνει επίσης ότι «είναι αισχρή και πέρα για πέρα επικίνδυνη η απόφαση του ΔΣ του ΚΕΑΤ, καθώς πάρθηκε με πρόσχημα (εντολή) ότι τους υποχρεώνει το πιστοποιητικό της γιατρού Εργασίας. Εγγραφο που ουσιαστικά δεν έχει καμία επιστημονική και νομική τεκμηρίωση. Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό ούτε περιγράφει πλήρως τα προβλήματα της συναδέλφου και ποιους περιορισμούς αυτά δημιουργούν ως προς την απασχόλησή της, αλλά ούτε και για ποιες θέσεις εργασίας που υπάρχουν στον συγκεκριμένο οργανισμό είναι απαγορευτική και επικίνδυνη η απασχόλησή της, όπως προβλέπεται».
Η ΣΕΑΑΝ, που παράλληλα καλεί σε μαζική συμμετοχή και στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 μ. στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στο νέο αντεργατικό τερατούργημα (βλ. σελ. 9), δίνει τη μάχη και απαιτεί την ανάκληση της απόλυσης της εργαζόμενης, αλλά και να προχωρήσει η έρευνα για τον καταλογισμό των ευθυνών σχετικά με το παραπάνω «ατύχημα».
Στο Αστυνομικό Τμήμα Χαϊδαρίου προσήχθησαν δύο ψυχίατροι, εφημερεύοντες στην πολυδύναμη νοσηλευτική μονάδα Ψυχικής Υγείας Αττικής (πρώην ΨΝΑ Δαφνί) το βράδυ της Τετάρτης και εις βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία.
Συγκεκριμένα, οι γιατροί ενώ προσπαθούσαν να περιθάλψουν έναν ψυχικά πάσχοντα που προσήλθε συνοδεία αστυνομικών «ακούσια», δηλαδή με εισαγγελική εντολή, βρέθηκαν στο τμήμα από τους ίδιους αστυνομικούς με αστήρικτα προσχήματα. Και, όπως σημειώνουν οι συνάδελφοί τους, κατά τη διάρκεια της περίθαλψης συνέβησαν διάφορα γεγονότα στο νοσοκομείο, τα οποία δημιουργούν αμφιβολίες για τη στάση της αστυνομικής δύναμης που συνόδευε τον ασθενή.
Από την πρώτη στιγμή στο Αστυνομικό Τμήμα βρέθηκε η Βιβή Δάγκα, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος. Ακόμη αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιάννη Γαλανόπουλο, του Ενιαίου Συλλόγου εργαζομένων ΨΝΑ με τον πρόεδρό του, Θωμά Δημουλά, η 5μελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ και πολλοί συνάδελφοί τους που πήγαν να δείξουν την αλληλεγγύη τους και να απαιτήσουν να αφεθούν ελεύθεροι.
Παρέμβαση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, έκανε για το θέμα ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ενώ παρέμβαση στον υφυπουργό Υγείας αρμόδιο για τα ζητήματα Ψυχικής Υγείας Δ. Βαρτζόπουλο, έκανε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.
«Είναι απαράδεκτο ότι δύο γιατροί, ψυχίατροι βρίσκονται στο Τμήμα κρατούμενοι και έχει σχηματιστεί σε βάρος τους δικογραφία και μόνο κάτω από τις πολλές παρεμβάσεις όλων των συναδέλφων, των Σωματείων της ΟΕΝΓΕ κ.λπ., μόνο τότε ο εισαγγελέας έδωσε προφορική εντολή εφόσον ο ασθενής επιστρέψει στο νοσοκομείο, να αφεθούν ελεύθεροι, κρατώντας όμως το γεγονός ότι έχει σχηματιστεί σε βάρος τους δικογραφία και οι συνάδελφοι θα οδηγηθούν στο δικαστήριο», σημείωσε σε δήλωσή του ο Γ. Γαλανόπουλος.
Και θυμίζει την εγκύκλιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την εγκύκλιο του υφυπουργού αρμόδιου για την Ψυχική Υγεία, οι οποίες «έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου ώστε να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά αυθαιρεσίας, αδιαφορώντας για το ουσιώδες ζήτημα που είναι το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας στη χώρα μας θέτοντας σε πολύ σοβαρό κίνδυνο την υγεία των ασθενών».
Το γεγονός καταδικάζει και η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, απαιτώντας τη διακοπή της διαδικασίας δίωξης των γιατρών, καλώντας τους πολίτες «να εμπιστεύονται την ιατρική κρίση και απόφαση των ψυχιάτρων, οι οποίοι είναι οι μόνοι αρμόδιοι να αποφανθούν με επιστημονικά κριτήρια για την ανάγκη ακούσιας νοσηλείας και θεραπείας ενός ψυχικά ασθενή».
Χτες πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στη 2η ΥΠΕ. Κατά τη διάρκεια συνάντησης της ΟΕΝΓΕ, του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ, της 5μελούς Επιτροπής ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου με τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ, απέσπασαν τη δέσμευση ότι θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τη διερεύνηση των πραγματικών περιστατικών και για την απόδοση ευθυνών. Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο αστυνομικός που συνόδευε το περιστατικό έκανε ωμή παρέμβαση στο έργο των γιατρών, εκφράζοντας μάλιστα και γνώμη για το περιεχόμενο της γνωμάτευσης.